Top 5 seriale cu medici – Si doctorii sunt oameni

0
6298

Alături de avocați, medicii sunt cel mai adesea personaje în serialele americane. De multe ori le idealizăm profesia și cu greu ne-am putea imagina că aceștia, în timp ce operează, discută despre problemele lor sentimentale. Serialele americane ne-au arătat că și medicii sunt human, all too human:

 

5. Mental, relația doctor – pacient

Serialul difuzat timp de un singur sezon de Fox International (rețeaua de televiziune a postului american Fox pentru America Latină, Europa și Asia), urmărește un doctor psihiatru genial care are mereu dreptate atunci când vine vorba de pacienții lui, dar a cărui viață personală este complet disfuncțională. Îți amintește cumva de o altă producție a Fox, House M.D.?

Dar Dr. Jack Gallagher, personajul principal din Mental, este construit diferit de Dr. Gregory House, producătorii alegând să creeze un personaj care reușește să descopere misterul din spatele fiecărui pacient tocmai relaționând cu aceștia. House, sigur vă amintiți, nici nu se întâlnea cu pacienții săi. Cu alte cuvinte, Dr. Gallagher reușește prin metode outside the box, de exemplu se dezbracă, să relaționeze cu oameni închiși în universul lor.

Serialul a fost difuzat doar în 2009, timp de un singur sezon, și nu a mai fost continuat pentru că nu a avut o audiență extraordinară (aproape 5 milioane de telespectatori).

4. M*A*S*H – a fi medic pe vremea de război

 

Bazat pe romanul lui Richard Hooker, MASH: A Novel About Three Army Doctors, serialul CBS are în centrul acțiunii echipa medicală a 4077th Mobile Army Surgical Hospital aflată în Coreea de Sud în timpul războiului coreean.

Serialul este bazat pe fapte adevărate și pe povești spuse de doctori care au lucrat în sistemul MASH. Apărut în perioada în care Războiul din Vietnam era în desfășurare, serialul a îmbrăcat mantaua comediei pentru a-și desfășura discursul moralist despre inutilitatea conflictelor militare. Mai mult decât atât, serialul face o radiografie a oamenilor care sunt trimiși pe front, accentuându-se discrepanța dintre cei care consideră că au fost obligați să își părăsească casa și familia pentru a muri în război și cei care văd războiul ca pe o dovadă de patriotism, ca exercitarea datoriei față de țară.

În timpul celor 11 sezoane, M*A*S*H a câștigat atât publicul, având mereu peste 15 milioane de telespectatori, cât și criticii, serialul fiind clasat pe locul 25 în topul celor mai bune 50 de seriale ale tuturor timpurilor, realizat în 2002 de revista TV Guide.

3. Grey’s Anatomy – „pick me, choose me, love me”

       

Lumea medicală este pusă pe masa de operație și disecată. Grey’s Anatomy este un serial despre viața doctorilor care pe lângă operațiile interesante, uneori exotice – un bărbat însărcinat, un penis fracturat sau diferite transplanturi de organe, au probleme conjugale, trebuie să plătească chiria sau descoperă că părinții au avut relații extraconjugale.

Grey’s Anatomy îmbină umorul și ironia cu drama, iar personajele sale trec repede de la bucuria nașterii unui copil, la moartea unui membru al familiei, de la momentele împărțite cu prietenii, la descoperirea că soția te înșeală cu prietenul cel mai bun. ABC a reușit să creeze dintr-un simplu serial medical un adevărat fenomen, a descoperit actori, precum Katherine Heigl (cel mai recent film al ei este The Big Wedding), a dat replici care ne-au intrat în vocabular ( „pick me, choose me, love me” este una dintre ele) și a dat naștere unei alte producții, Private Practice, care urmărește viața post Grey’s Anatomy a doctorului Addison Montgomery , difuzat imediat după serialul mamă.

Adesea criticat că este asemănător cu serialul ER, Grey’s Anatomy este un show mult mai personal; de altfel, producătoarea Shonda Rhimes povestea că ideea serialului i-a venit atunci când un doctor i-a povestit cât de greu îi este să se epileze în cabina de duș a spitalului unde lucra. Un detaliu complet neimportant și prostesc, la prima vedere…

Grey’s Anatomy este pe Diva Universal, în fiecare zi de marți până joi, de la ora 19.

2. ER – medicina la modul serios

Serialul care ni l-a dat pe George Clooney, ER urmărește viața unei echipe medicale dintr-un spital de urgențe din Chicago. Acțiunea se desfășoară, în general, în spital sau în apropierea acestuia, însă are și o intrigă ce se dezvoltă pe toată durata unui sezon în afara spitalului.

Mai mult decât a creiona o imagine a vieții acestor doctori, serialul a prezentat subiecte sociale, filosofice si morale legate de HIV, tranplantul de organe, rasism, traficul de persoane sau drepturile persoanelor gay. Evident, nimeni nu îi spunea direct telespectatorului să mănânce mai multe legume pentru o viață mai sănătoasă, însă sfatul era ascuns printre cazurile medicale și poveștile personajelor.

Difuzat timp de 15 sezoane, între 1994 – 2009, ER a devenit cel mai longeviv serial medical din istoria televiziunii americane, câștigând nu mai puțin de 23 de premii Emmy, inclusiv cel pentru cel mai bun serial.

1. House M.D. – omul care nu-i iubește pe oameni este iubit de ei

             

Dr. Gregory House – personajul principal – e interpretat de talentatul britanic Hugh Laurie, deși mulți dintre noi ar jura că actorul nu are pic de accent britanic. House este un doctor diagnostician genial care lucrează la un spital din New Jersey, un medic total nesociabil, neconvențional și cu o altă mică problemă – dependent de droguri. Prin raționamente exotice și neașteptate, educated guesses, o minte deschisă și foarte antrenată, House reușește împreună cu echipa sa să ajungă la diagnosticul corect după ce toate celelalte specialități mediacle au eșuat. De multe ori raționamentele includ informații obținute prin metode neortodoxe: intrări ilegale în domiciul pacienților și minciuni sfruntate, ba chiar si provocarea pacienților în cele mai neetice moduri spre comportamente care să trădeze ceva despre condiția lor medicală.

House nu se luptă doar să găsească diagnosticul corect, ci și să scape de criticile și sancțiunile primite de la directoarea spitalului, Dr. Lisa Cuddy (Lisa Edelstein).

Cel mai urmărit serial al anului 2008, House M.D a câștigat numeroase premii, printre care cinci Emmy-uri și două Globuri de Aur, și l-a trasformat pe Hugh Laurie într-unul dintre cei mai apreciați actori peste ocean.

În România, House M.Deste în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 23, pe Euforia Tv.

Chiar dacă nu au intrat în acest top, merită menționate și seriale precum Dr. Quinn, Medicine WomanBody of ProofNurse Jackie sau The Mob Doctor.

Citește și Top 5 seriale cu avocati – unde-i lege, e distractie

Suits – Cand memoria fotografica castiga Wall Street-ul

Michael Clayton – Shiva Distrugatorul

Serialul The Good Wife – in ciuda titlului, cu totul altceva decat Desperate Housewives

5 seriale si fructul interzis al politicii

 

Top 5 seriale cu avocati – unde-i lege, e distractie

5 seriale si fructul interzis al politicii

Galerie video

SHARE
Articolul precedentSigur Ros – Svefn-G-Englar
Următorul articolBienala Internaţională de Gravură Experimentală IEEB5
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here