Top 5 seriale cu avocati – unde-i lege, e distractie

0
8578
the good wife

Alături de polițiști și medici, avocații sunt cele mai întâlnite personaje în serialele americane, iar printre producătorii lor regăsim profesioniști la origine avocați, precum în cazul serialelor Ally McBeal sau Boston Legal. De aceea am ales pentru acest top seriale care au avut în fiecare sezon milioane de telespectatori, au fost nominalizate și au câștigat premii Emmy sau Globuri de Aur.

Nu au intrat în topul nostru, dar merită menționate și recomandate seriale precum Suits sau Harry’s Law. Așadar:

 

1. Damages (2007 – 2012), lumea avocaturii dominată de putere, interese și ambiții

damages_web2_1024x768

Serialul le are în centru pe avocata Patty Hewes (Glenn Close) și pe protejata sa Ellen Parsons (Rose Byrne). Fiecare sezon se concentrează pe un caz foarte cunoscut și dezvăluie o parte din relația complicată și întortocheată dintre cele două personaje feminine. Creatorii serialului, Todd A. Kessler, Glenn Kessler și Daniel Zelman, nu au ales inițial domeniul avocaturii, dar acesta a câștigat într-un final tocmai pentru că se potrivea cel mai bine celor două femei puternice, influente și  ambițioase.

Damages a fost recunoscut pentru caracterul nonliniar al scriiturii, întorsăturile neașteptate de situație și, mai ales, pentru performanța artistică a actorilor din distribuția condusă de Glenn Close – câștigătoare a unui premiu Emmy pentru rol. Alături de ea, în serial apare Željko Ivanek – câștigător, de asemenea, al unui premiu Emmy pentru prestația sa.

2. The Practice (1997 – 2004), avocatura la rang de artă

The Practice TV Series (1197-2004) starring Steve Harris, Camryn Manheim, Michael Badalucco, Dylan McDermott, LisaGay Hamilton, Kelli Williams, Lara Flynn Boyle, Marla Sokoloff, Ray Abruzzo, Jessica Capshaw, Jason Kravits and Rhona Mitra - dvdbash.com
The Practice TV Series (1197-2004) starring Steve Harris, Camryn Manheim, Michael Badalucco, Dylan McDermott, LisaGay Hamilton, Kelli Williams, Lara Flynn Boyle, Marla Sokoloff, Ray Abruzzo, Jessica Capshaw, Jason Kravits and Rhona Mitra

Serialul se concentrează pe activitatea unei firme de avocatură din Boston implicată în cazuri controversate şi interesante, ce acopera tot spectrul legal, de la crime notorii, la incidente minore. În general, conflictele apar din cauza contradicţiei dintre principiile avocaţiilor, interesul clientului şi caracterul etic care trebuie să primeze.

Timp de opt sezoane, The Practice a câştigat de două ori premiul Emmy pentru Best Drama Series şi un Glob de Aur pentru cea mai bună dramă. De asemenea, pe lângă un glob pentru cel mai bun actor într-un rol principal, serialul deţine recordul pentru cele mai multe premii Emmy pentru Guest Actor sau Actress.

3. The Good Wife (2009 – prezent), avocatura la intersecția cu politicul

Plecând de la cunoscutele cazuri de infidelitate ale unor politicieni precum Bill Clinton sau John Edwards, serialul urmărește aventurile avocatei Alicia Florrick (Julianna Margulies), care, după mai bine de zece ani petrecuți acasă cu copiii, se întoarce la avocatură, atunci când soțul intră în închisoare. Printre toate dramele sentimentale ale serialului, scenariul nu ocolește deloc procesele în care sunt implicați avocații firmei la care lucrează personajul principal.

Pentru rolurile lor din The Good WifeJulianna Margulies a câștigat un premiu Emmy și un Golden Globe, iar Archie Panjabi și Martha Plimpton – câte un premiu Emmy.

Serialul este difuzat și în România: pe Diva Universal, câte două episoade în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, respectiv 14.00.

       

 4. Ally McBeal (1997 – 2002), avocatura în ritmul muzicii și al glumelor

Acțiunea comediei produse de David E. Kelley era concentrată în jurul personajului Ally, interpretat de Calista Flockhart (pe care am vazut-o până în 2011 în Brothers & Sisters). Ally McBeal nu  are nici pe departe morga serioasă a lui Law & Order,  abordând un ton comic și relaxat.  În centru este un personaj feminin delicat, pe care nu l-ai vedea în lumea pragmatică a avocaturii. Cum acțiunea se bazează mai mult pe viața personală a personajelor principale, procesele sunt venite în complementarea sau, din contră, în opoziție cu viața acestora.

Serialul a fost difuzat de postul de televiziune FOX timp de cinci sezoane. Calista Flockhart a câștigat pentru rolul său din serial un Glob de aur și un Peoples Choice Award pentru cea mai bună actriță într-o comedie. Un bonus semnificativ pentru cei care l-au urmărit: în sezonul al patrulea joacă Robert Downey Jr.

ally-mcbeal-larry-display

5. Law & Order (1990 – 2010) – investigație înainte de proces

Law & Order este apreciat pentru formatul său inedit: în prima jumătate de oră acțiunea se bazează pe investigarea unei crime din New York, pentru ca în cea de-a două parte cazul să fie susținut în fața judecătorilor de procurorii districtuali. Mai mult decât atât, cazurile prezentate sunt, de regulă, inspirate din realitate.

Succesul lui Law & Order se bazează pe o rețetă de marketing care cuprinde mai multe jocuri video bazate pe serial și adaptări internaționale, dar mai ales seriale care au deviat din el și ale căror scenarii se întrepătrundeau uneori: Homicide: Life on the Street, Law & Order: Special Victims Unit sau Law & Order: Trial by Jury.

Citește și Suits – Cand memoria fotografica castiga Wall Street-ul

Top 5 seriale cu medici – Si doctorii sunt oameni

Michael Clayton – Shiva Distrugatorul

Serialul The Good Wife – in ciuda titlului, cu totul altceva decat Desperate Housewives

5 seriale si fructul interzis al politicii

Seriale Netflix – 40 de seriale bune pe care le poti vedea pe Netflix

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here