Cinci recomandari pentru cele mai depresive sarbatori ale anului

0
1172

 

Un studiu efectuat probabil de oamenii de știință britanici a concluzionat că numărul sinuciderilor crește vertiginos în timpul sărbătorilor de iarnă. Confruntarea cu asteptarile familiei fata de noi si invers, plus conștientizarea unei vieți sociale de care nu suntem intotdeauna multumiti, toate pe fondul timpului de reflexie pe care ni-l oferă pauza  de sarbatori, imping la ganduri negre. În mod sigur, “€œspiritul Craciunului”, promovat prin beteală, globulețe, mituri Coca Cola și copaci in apartament, ne poate induce o stare opusa celei dorite, de aceea ne-am gandit la cateva recomandari-antidot.

 

May (2002)

 

Impotriva sentimentului de singuratate dat de revederea cu o familie pe care o simtim indepartata si cu prieteni nu intotdeauna ideali, iti recomandam filmul May.

May este povestea inspirațională a unei tinere sensibile care se luptă cu propria inaptitudine socială în încercarea de a-și face un prieten. Plină de optimism, nu disperă în față respingerilor și finalul filmului o găsește alături de prietenul perfect pe care și-l dorise dintotdeauna.

The Thing (1982)

 

          

 

Craciun fără zăpada? Capodopera lui Carpenter are suficienta; actiunea se desfasoara în prima săptămână de iarnă la Polul Sud (celălalt pol este casa lui Moș Crăciun!). Pe lângă o atmosferă demențială, efecte speciale ne-egalate și un Kurt Russel în mare formă, The Thing are zăpada din plin.

In plus, frica e eliberatoare: am anumite rețineri în a-l declara cel mai bun film horror făcut vreodată, insa este cu siguranta terifiant. Ipoteza unei posibile infestații extraterestre ne va face să uităm o vreme de lancezeala de sarbatori.

Thirteen€™th Step al lui A Perfect Circle 

 

 

Pentru mulți, Crăciunul și Anul Nou reprezintă scuze perfecte pentru abuzuri, mai ales culinare.  James “€œMaynard” Keenan, eminența din spatele trupelor  de rock Tool si A Perfect Circle, este un maestru in subiect,  atragandu-si critici pentru temele abordate, ce nu par sa depaseasca prostitutia si dependenta de droguri. În 2003, cea de a doua tema s-a bucurat de un album întreg – Thirteenth Step – ceva mai bun decat primul – Mer de Noms si mult mai melodic decat orice a scos vreodata Tool. Aș spune că merită ascultat.

 

Cărțile lui George Orwell: “Zile birmaneze”, “Fiica pastorului”, “Keep the Aspidistra Flying” etc.

 

Anul Nou ne amintește de finalitate si ne face să reflectam asupra progreselor si “realizarilor” din anul ce a trecut.

Personajele lui Orwell incep într-o situație proastă, animați de o dorință de mai bine și iluminați de o anumită calitate excepțională care îi separă de mediul dezolant. După câteva sute de pagini pe care personal le-as cataloga drept “€œsadism literar” aceștia nu sunt cu nimic mai aproape de scopul lor. Însă unicitatea inițială, mică rază de lumina sub care ne apăreau ca frumoși, s-a pierdut.  În comparație cu chinul prin care trec personajele scriitorului britanic, propriile neimpliniri vă vor face să zâmbiți.

 

“Triumful întunericului” de Leonid Andreev 

 

Ca să fiu sincer, scriitorul rus imi place atat de mult incat aș putea sa gasesc o modalitate de a inghesui opera lui in orice lista. Cu atât mai bine că cele două nuvele grupate sub titlul Triumful întunericului reprezintă atât un discurs despre principii goale, lipsite de un corespondent în lumea reală, cât și o critică la adresa superficialității cu care “€œcrestin-ortodocsii” moderni tratează rigorile morale ale propriei religii. Dacă va preocupa pierderea spiritualității din sărbătoarea Crăciunului, atunci puteți să stați liniștiți. Andreev face o treaba foarte buna din a arata că mai multa fervoare nici nu ar fi posibila.

 

Galerie video

SHARE
Articolul precedentNijinski – cealalta fata a geniului
Următorul articolA Perfect Circle – Blue
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here