Michael Clayton – Shiva Distrugatorul

0
933

I'm not a miracle worker, I'm a janitor; probabil cea mai citată replică a filmului Michael Clayton. Motivul e evident: George Clooney ne oferă replica cu deziluzia și calmul unui vigilante în pragul pensionării, în definitiv, o evoluție naturală pentru un fost Batman. Replica poate părea dură, sensul ei este însă unul cât se poate de natural: Michael Clayton nu e un erou, este un om care își face meseria.

Filmul se deschide cu un mesaj cu tente mesianice pe care Arthur Edens (Tom Wilkinson) i-l lasă lui Clayton. Suntem introduși astfel direct în miezul unei acțiuni neclare. Îl urmărim pe fixer-ul unei firme de avocatură, Michael Clayton, în vizită la un posibil client, la o partidă de poker pe care clar nu și-o permite, în discuțiile cu fiul pe care-l vede numai sâmbăta și, mai ales, pe un câmp, la răsărit, privind fascinat trei cai sălbatici. Pe fundalul acestei imagini, mașina îi ia foc. Din acest punct suntem duși în urmă cu patru zile, pentru a primi, cel mai probabil, o explicație. 

Michael Clayton este în aparență un thriller legal nu foarte diferit de cunoscutele The Firm, Erin Brockovich sau Philadelphia.  Un film inteligent, subminat de clișee, elegant ca o reclamă pentru costumele Tom Ford. În realitate,  nu vorbim atât de un thriller, cât de un studiu de caracter, iar în această ipostază filmul își depășește condiția de crowd-pleaser hollywoodian.

Meritul îi revine regizorului debutant Tony Gilroy (scenaristul care a semnat seria Bourne), care utilizează cu nonșalanță tropi uzați precum flashback-ul sau înregistrarea telefonică a mărturisirilor, construindu-și în același timp acțiunea în jurul principiului fizic al acțiunii și reacțiunii. Poate părea o glumă pretențioasă, dar nu este. Fiecare decizie a personajelor atrage după sine un răspuns aproape imediat, nicio verigă nu este liberă.

Când Arthur Edens are o cădere nervoasă în mijlocul unei audieri pentru firma U/North, pe care o reprezintă în proces de 6 ani, scena nu ne este arătată în timp real. Vedem înregistrarea odată cu consilierul companiei, Karen Crowder (Tilda Swinton) și prin ochii ei putem percepe magnitudinea dezastrului pe care îl reprezintă Arthur pentru U/North. Realm and Conquest, cartea pe care fiul lui Michael le-o tot recomandă, atât lui cât și lui Arthur, nu este numai o modalitate de conexiune între tată și fiu. Îl împinge pe Arthur pe drumul răzbunării și îi salvează viața lui Michael, când caii de la răsărit îi amintesc de o ilustrație din carte. 

În finalul filmului, regizorul nu se poate abține să nu-și poleiască protagonistul cu puțin eroism, însă, din nou nu forțează clișeul. În loc să-și guste momentul de glorie, Michael se urcă într-un taxi și spune:  Give me fifty dollars worth. Just drive. Camera nu se dezlipește de pe chipul lui Michael,  iar în timp ce genericul apare pe ecran, un lucru devine evident: 50 de dolari nu îl vor îndepărta îndeajuns de remușcări.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here