5 filme bune cu Ralph Fiennes

2
2534

Care este cel mai cunoscut rol al lui Ralph Fiennes?  Specialitatea lui sunt personajele contradictorii care comunică la fel de bine prin discurs sau prin tăceri elocvente şi omisiuni, însă întrebarea nu se referă la cel mai bun rol, aşa că să spunem lucrurilor pe nume: pentru o întreagă generaţie Ralph Fiennes este Lord Voldemort.  Adevărul este destul de dureros pentru cei care văd în Fiennes unul dintre cei mai talentaţi actori britanici ai generaţiei sale, capabil să redea emoţii subtile dintr-o singură privire şi să te facă să râzi cu doar două replici şi o intonaţie bine aleasă. Aşadar, ne înarmăm cu 5 personaje şi plecăm la luptă împotriva lordului întunericului.

1. M. Goustave- The Grand Budapest Hotel

The Grand Budapest Hotel îl readuce în centrul atenţiei pe Ralph Fiennes la câţiva ani după ce rolul său din Coriolanus(debutul sau regizoral) i-a adus ultimul premiu important: Ursul de Aur.  Fiennes este însă transformat în filmul lui Wes Anderson într-un personaj straniu : Monsieur Goustave, administratorul cam efeminat al Grand Budapest Hotel,  iubitor de octogenare şi de bani care împins de circumstanţe fură un tablou pe care apoi nu are curajul să-l mai ambaleze. Când solemn, când superficial, mereu agitat, promiţând pedepse teribile cu un calm neobişnuit, personalitatea lui M. Goustave se integrează perfect în universul ireal, suprarealist, creat de Anderson, interpretarea aducându-i actorului britanic o nominalizare la Globul de Aur.

2. Count Almasy- The English Patient

Alături de Kirstin Scott-Thomas, Juliette Binoche şi Daniel Defoe, Ralph Fiennes ne făcea să visăm la Africa încă sălbatică de la începutul secolului XX , la marile poveşti de dragoste care par să nu-şi mai găsească locul în lumea noastră tot mai grăbită. In rolul lui Almasy, un aristocrat maghiar care decide să-şi uite numele devenind astfel Pacientul Englez, Fiennes reuşeşte să dea viaţă unui personaj contradictoriu: un arheolog retras, aparent insensibil, care se îndrăgosteşte nebuneşte de soţia unuia dintre colegii săi. Ca în orice poveste de dragoste tragică, în Pacientul Englez, personajele trec de la fericire la disperare într-o clipă, iar Fiennes reuşeşte să fie credibil în ambele ipostaze.

3. Amon Goeth- Schindler’s List

Dacă vi s-a părut că Lord Voldemort era înspăimântător, înseamnă că nu l-aţi văzut pe Ralph Fiennes în rolul lui Amon Goetch comandantul nazist pentru care puterea înseamnă puterea de a ucide arbitrar.  Amon Goetch este un psihopat egocentric  pentru care o unghie imperfect tăiată este pretextul perfect pentru a ucide, iar orice instinct care i-ar dicta să respecte prizonierii din lagărul pe care îl conduce este repede respins drept boală. Pe scurt avem de-a face cu un adevărat monstru care este cu atât mai înspăimântător cu cât în anuminte momente pare capabil de sentimente mai nobile .

4. Michael Berg-The Reader

După ce a jucat un criminal de război, Ralph Fiennes a trecut de cealaltă parte a baricadei intrând în pielea lui Michael Berg, personajul principal al romanului lui Bernhard Schlink, Cititorul, şi al filmului cu acelaşi nume. Fiennes, în rolul unui Berg trecut prin viaţă, este de această dată un om care caută răspunsuri şi un mod de a-şi înţelege trecutul, iar marea sa calitate este tocmai aceea de a respecta caracterul personajului mai degrabă orientat spre interior. Cu priviri blânde şi un aer resemnat, Fiennes nu pare interesat de suprainterpretare asemenea partenerei sale din film, Kate Winslet, care arborează permanent un rictus suferind, reuşind să convingă fără gesturi grandioase şi sprâncene ridicate.

5. Bernard Lafferty- Bernard and Doris

In Bernard and Doris, Ralph Finnes joacă rolul unui majordom atipic, care deşi cunoaşte toate secretele stăpânei sale, Doris (Susan Sarandon), îi este complet loial. Poate de aceea Doris îi trece cu vederea manierele cam liberale, nepotrivite cu uniforma scorţoasă a majordomului, şi alcoolismul. Fiennes este un actor care reuşeşte să fie amuzant fără să lase vreodată impresia că s-ar strădui.

Dacă la după aceste filme nu aţi uitat încă de Cel-ce-nu-poate-fi-numit, vă mai recomandăm câteva interpretări bune  care să vă elibereze în sfârşit de sub vrajă, cum ar fi cele din The Constant Gardener , The Dutchess, sau mai puţin cunoscutul Quiz Show.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentThe Longest Ride (Trailer)
Următorul articolHuman Capital – Cotatiile de la bursa remuscarilor
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

2 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here