The Imitation Game


Premiera: 30 January 2015
0
952

Benedict Cumberbatch s-a instalat confortabil în două nișe distincte: geniu (dacă producția este britanică: Van Gogh: Painted with Words, Hawking, Sherlock) sau antagonist (dacă e vorba de un blockbuster precum Star Trek sau Hobbitul). Când Imitation Game a fost anunțat nu a trebuit decât să verificăm țara de proveniență pentru a stabili – geniu.

Într-adevăr filmul regizorului norvegian Morten Tyldum (Headhunters) are în centru figura matematicianului Alan Turing, cel care a spart Enigma – codul în care se realizau transmisiunile naziștilor. Importanța acestui fapt pentru deznodământul celui de-al Doilea Război Mondial îl transformă pe Turing într-un fel de supererou. Și totuși The Imitation Game se deschide cu Turing interogat de poliție, la câțiva ani de la sfârșitul războiului; crima lui Turing: homosexualitate.

The Imitation Game se conturează ca un film despre realizările lui Turing, străbătut însă de un fir tragic: Turing s-a sinucis la 41 de ani, iar scenariul lui Graham Moore stabilește clar problema. Nu contează ce ai făcut pentru societate, important e să nu te ridici împotriva normelor ei.

În film apar și Keira Knightley (Laggies), Matthew Goode (Stoker), Mark Strong (Tinker Taylor Soldier Spy) și James Northcote (Anna Karenina, Nymphomaniac vol. I).

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here