Ochelari si ochelaristi cool în filme

0
3415

Cu rame subţiri sau lentile telescopice, ochelarii devin adevărate embleme pentru anumite personaje, definindu-le identitatea. In fond, cine şi-i poate imagina pe Hercule Poirot fără pince-nez şi pe Harry Potter fără lentilele rotunde care l-au făcut celebru. Aşadar, am căutat şi am căutat prin cotloanele memoriei şi am găsit 15 ochelari remarcabili cu 15 ochelarişti pe măsură.

1. William Thacker- Notting Hill

Comedia romantică ce-i aduce împreună pe Hugh Grant şi Julia Roberts nu este un film care să schimbe vieţi, asta bineînţeles dacă nu hotărâţi subit să deveniţi frutarieni ca unul dinte personaje, însă  la final vă veţi alege cu acel gust dulce-amărui pe care un happy-end parcă prea facil ţi-l lasă şi cu câteva imagini memorabile: Spike luând micul dejun în costum de scafandru şi Will mergând la cinematograf cu ochelarii de scufundări.

2. Atticus Finch- To Kill a Mocking Bird

In ecranizarea romanului lui Harper Lee din 1962, Gregory Peck  se transformă în Atticus Finch avocatul miop care trebuie să-l apere pe Tom Robinson de un întreg oraş care vede deformat realitatea. Rolul acesta i-a adus singurul Oscar din carieră lui actorului american obişnuit mai degrabă cu roluri de macho.

3. Hercule Poirot

In miniseria Hercule Poirot în care celebrul detectiv al Agatei Christie este interpretat de David Suchet, mustăcioara impecabil îngrijită, pasul mic, dar rapid şi pince-nez-ul fac din detectivul belgian un personaj instantaneu recognoscibil.

4.Leon

De la detectiv sărim la asasin, dar nu la orice fel de ucigaş. Leon, le profesionnel (Jean Reno)este un criminal cu o inimă la fel de neagră ca ochelarii săi de soare, dar care bea doar lapte şi se ataşează inexplicabil de Mathilda (Natalie Portman), o copilă de 12 ani care nu-şi doreşte altceva decât să-i calce pe urme şi să-şi răzbune familia ucisă de un traficant de droguri interpretat cu graţia obişnuită de Garry Oldman.

5. Lolita

Pentru Kubrick era extrem de important să-şi individualizeze personajele prin vestimentaţie, petrecând luni întregi în căutarea pălăriei potrivite pentru personajul central din A Clockwork Orange. Nu ştim cât a durat căutarea ochelarilor Lolitei, însă filmul lui Kubrick nu ar fi fost acelaşi fără această imagine devenită clasică.

6. Olive-Little Miss Sunshine

Little Miss Sunshine este povestea lui Olive o fetiţă care nu are nimic în comun cu longilinul personaj de desene animate, dar care are puteri supraomeneşti mai ceva ca Popeye. Olive are un vis mare să câstige un concurs de frunuseţe regional: Little Miss Sunshine, iar faptul că din cauza ochelarilor seamănă mai degrabă cu o albinuţă decât cu o viitoare Miss America nu o descurajează câtuşi de puţin. Olive se antrenează cu tenacitate alături de bunicul ei narcoman, astfel încât până la urmă familia ce părea pe cale să se destrame se uneşte pentru a o ajuta să-şi îndeplinească visul.

7. Guido Anselmi- 8 şi ½

Când vine vorba despre colaborările lui Fellini cu Mastroianni e greu să găseşti ceva de criticat, aşa că nu o să începem tocmai cu ochelarii lui Guido, care, cu ramele lor negre, fac din privirea actorului centrul de interes al întregului film. Ochelarii nu sunt un simplu obiect pentru Mastroianni, acesta profitând de orice pretext pentru a-şi etala gesturile când elegante, când ştrengăreşti.

8. Harry Potter

Spre norocul lui Harry, Oculus Reparo ! este una dintre primele vrăji pe care Harmonine le învaţă , singurul vrăjitor care-i rezistase lui Voldemort fiind absolut neajutorat fără ochelarii săi rotunzi, pe care astăzi îi găseşti la promoţie cu o baghetă din plastic în orice magazin pentru copii.

9. Neo- The Matrix

In Matrix intrăm de fapt într-o lume în care ochelarii de soare indică personajele principale, sau măcar pe cele care vor lupta împotriva acestora. Nu este un procedeu prea subtil, însă este extrem de eficient. Trinity, Morpheus, Neo şi Agentul Smith au fiecare propria pereche special creată pentru ei, ca să le apere privirea de razele de soare care de fapt nu există.

10. Isaac- Manhattan

In acest caz alegerea filmului a fost cât se poate de aleatrie întrucât ochelarii lui Woody rămân pe nas indiferent de oraş sau de epoca în care trăieşte personajul. De ce am ales totuşi Manhattan? Pentru că doar aici ni se spune negru pe alb ce se ascunde de fapt în spatele lor : Behind those black-rimmed glasses was the coiled sexual power of a jungle cat.

11.Thomas Ripley- The Talented Mr. Ripley

Ochelarii cu lame groase îi dau lui Thomas Ripley (Matt Damon) aerul unui student studios care ar fi putut foarte bine să fi absolvit Princeton. Insă aparenţele sunt înşelătoare iar dincolo de ochelari se ascunde un hoţ care pentru a obţine prada dorită fură orice, chiar şi identitatea victimelor sale.

12. Clark Kent- Superman

Nu doar criminalii se ascund în spatele ochelarilor, supereroii au şi ei mereu la îndemână o pereche. Se pare că pentru creatorii benzilor desenate o pereche de ochelari era suficientă pentru a face un (supra)om de nerecunoscut. Astfel, am inclus şi perechea retro şi destul de chic folosită de Clark Kent (Christopher Reeves), pentru că deşi premiza în sine este ridicolă Kent reuşeşte să-i poarte cu demnitate.

13. Dr. Strangelove-Dr. Strangelove or How I Stopped Worrying and Learned to Love the Bomb

Nimic nu spune savant nebun ca o pereche de ochelari rotunzi şi negri purtaţi într-un buncăr în care nu pătrunde o rază de soare. Dr. Strangelove (Peter Sellers în cel de-al treilea rol al său) fost colaborator al regimului nazist nu este ajutat prea mult de ochelarii săi, iar preşedintele SUA este adesea confundat cu Mein Furher. Ironia lui Kubrick la adresa guvernului american este muşcătoare, dr. Strangelove ducând mai departe asemănarea dintre guvernul american şi cel nazist, cu zâmbetul întipărit pe buze, cu ţigara în colţul gurii, şi cu mâna mereu gata pentru un Heil Hitler.

14. Napoleon Dynamite

In ciuda numelui său Napoleon Dynamite nu este un mare cuceritor sau un învingător, cel puţin nu în ochii colegilor săi de liceu . Membru al clubului Happy Hands, Napoleon îşi petrece timpul desenând unicorni şi sprijinindu-şi  cel mai bun prieten în cursa pentru preşedenţia în consiliul elevilor, însă este un dansator exploziv pe care merită să-l vedeţi uluind un amfiteatru plin de liceeni plictisiţi.

15. Ichabod Crane- Sleepy Hollow

Johnny Depp este unul dintre puţinii actori din această listă care nu se teme să-şi poarte cu mândrie ochelarii în viaţa de zi cu zi. Totuşi, ochelarii pe care îi încearcă în Sleepy Hollow fac parte dintr-o categorie aparte, devenind evident dintr-o singură privire de ce filmul a câstigat premiul BAFTA pentru costume şi Oscarul pentru cele mai bune decoruri.

 

Citește și Filme cu genii – 10 personaje geniale

 

Filme cu genii – 10 personaje geniale

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here