The Water Diviner – Dupa razboi multi prieteni sunt

0
1294

The Water Divinera fost regizat pentru aceia care mai speră ca toate evenimentele traumatizante să se termine cu bine, cel rău să îl ajute, până la urmă, pe cel bun, iar cel bun să îşi ierte călăii mereu consideraţi nişte eroi în tabăra opusă, mai ales în mijlocul unui război între marile imperii ameninţate de fărâmiţare. Şi pentru ca speranţa să nu moară în zadar, multiculturalismul trebuie să fie neapărat noul Bine, care triumfă în cele din urmă, cel puţin aşa îşi doreşte spectatorul ademenit de Russell Crowe (şi) în ipostaza de regizor.

Inspirat din fapte reale, The Water Diviner spune povestea lui Connor (Russell Crowe), un australian care îşi câştigă existenţa găsind surse de apă în inima ţinuturilor secetoase, apoi le citeşte, după o zi de căutări, poveştile din O mie şi una de nopţi, fiilor săi. Atât de mult i-au captivat peripeţiile unor eroi levantini, încât au hotărât să plece în Orient, dar nu când această parte a lumii se afla în cele mai paşnice momente ale istoriei. După ce ajung să ia parte la una dintre luptele cumplite de pe frontul otoman, sunt daţi dispăruţi. Connor îi promite soţiei sale că îi va găsi, aşa că lasă pustietatea australiană pentru fremătătorul Istanbul, surprins în anii prăbuşirii vechii autorităţi a padişahului, când marile imperii ar fi putut fi nişte rivali de temut pentru căutătorul de apă după ce au descoperit potenţialul întinderilor acvatice din jurul gigantului otoman. În Istanbul află că toţi cei trei fii au luat parte la înfiorătorul masacru lăsat în urmă de bătălia de la Gallipoli.

Ajuns în locul vechiului front, după terminarea Primului Război Mondial, Connor primeşte două veşti. Doar una dintre ele îi va reda speranţa şi încrederea în oameni, chiar şi în cei împotriva cărora au luptat cei trei fii. Bănuind că indiciile oferite de un fost comandant otoman pe nume Cemal (Cem Yilmaz) îl pot ajuta să-şi găsească singurul fiu supravieţuitor acolo unde se aştepta mai puţin, Connor are parte de peripeţiile vieţii sale când un puşti care acosta străinii în port pentru a-i face reclamă pensiunii ţinute de mama lui, interpretată de Olga Kurylenko.Pregătit să fenteze autorităţile occidentale şi patima naţionaliştilor care urmăreau alungarea vorbitorilor de limbă engleză din vechiul imperiu, Connor face orice pentru a nu fi îndepărtat de locul adevărului şi urcat pe primul vapor ce părăseşte Istanbulul. Deşi încăpăţânarea prin care a răscolit secretele frontului l-a transformat într-un intrus incomod, povestea lui Connor devine o dovadă a faptului că tocmai cei din tabăra opusă ajung să îşi arate umanitatea printr-un cod atemporal fundamentat pe drame şi tragedii aflate dincolo de limitele culturale şi religioase.

După ce au fost învăţaţi să-şi apere imperiul cu preţul vieţii, considerând ororile drept acte de patriotism şi respectând legile bărbăţiei în vreme de război, ce puneau semnul egalului între datorie şi pornirile feroce, doi luptători de temut din tabăra otomană îi arată lui Connor reversul codului respectat în timpul războiului: decizia de a face tot ce ţine de ei pentru a nu mai permite încă o noapte cumplită, în urma căreia au dispărut copiii lui. Când onoarea de război, care legitima exterminarea adversarului în numele supravieţuirii, se preface în compasiunea exprimată în limba comună a celor ce şi-au pierdut copiii pe front, se naşte o prietenie ireal de firească între protagoniştii învrăjbiţi de interesele imperiilor decăzute. Punctul forte al filmului este de fapt alcătuit din scenele în care protagonistul şi Cemal se întâlnesc, se ajută reciproc, deşi la început se detestă, apoi se tem unul de celălalt.

The Water Divinerstă bine la capitolul decoruri şi interpretări, atât Russell Crowe (în roul lui Connor), cât şi actorii turci Yilmaz Erdogan şi Cem Yilmaz sunt credibili ori de câte ori îşi impart replici cu tâlc prin bodegile clandestine din Istanbul, unde străinii îşi negociază privilegiile ca într-un bazar, iar adepţii lui Ataturk dau petreceri cu imnuri de înfrăţire şi rachiu. Dacă îl mai asociezi pe Russell Crowe cu personajul central din Gladiatorul, vei găsi aceeaşi îmbinare dintre o apariţie impunătoare, specifică unui om bătătorit în ţinuturi aspre, şi acea sensibilitate de bărbat care a pierdut totul, ce va lăsa armele jos în faţa unei prezenţe feminine seducătoare prin exotismul său, dar suficient de preocupată de latura maternă încât să nu bage de seamă avansurile cumnatului ei, de care neînfricatul căutător de apă trebuie să o apere.

The Water Diviner poate fi împărţit în două. Poti vedea doar acea poveste a omului ce a pierdut totul, dar care învaţă să traiască din nou într-o lume diferită, considerată barbară de occidentali, fiind acaparat de trecerea bruscă de la forfota unui bazar labirintic la intimitatea din interioarele ce amintesc de conacele otomane, sau poţi alege parabola despre ororile unui război fără câştigători. În ciuda interpretării şi a decorurilor ce te ajută să îţi imaginezi atmosfera în care nostalgia şi dezolarea se amestecau straniu în momentul prăbuşirii unui imperiu, filmul poate dezamăgi prin lipsa unor dialoguri profunde, sfredelitoare, care să degaje umorul spiritual şi talentul oriental de a răstălmăci meşteşugit semnificăţiile unei realităţi apăsătoare încât să poată scoate ce e mai bun dintr-un interlocutor. Momentele de intimitate camaraderească, atent strecurate printre personajele din culturi diferite, nu au fost valorificate la nivelul actorilor aleşi. Poţi rămâne cu frustrarea cauzată de întreruperea unor schimburi de replici exact când puteau devia scenariul de la un discurs fără miez despre pacea între popoare la umanul neaşteptat din spatele unei realităţi brutale.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentThe Lumineers- Stubborn Love
Următorul articolCymbeline (Trailer, 2015)
mm
Pragmatica la ora 9, visatoare dupa 6. Ma infrupt cu lacomie din carti si ador sa vad un film la cinemateca. Imi place sa calatoresc prin ochii mintii, in timpul unui festival de film sau bucurandu-ma de o carte. Nu as putea trai fara arta, ceai sau filme. O zi in care sa nu povestesc despre o carte sau despre un film bun e una pierduta.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here