TOP cele mai bune 10 carti din 2020

0
14921
top carti 2020

Se spune că anii dificili, cu multe provocări, îi inspiră și mai mult pe cititori în găsirea unor cărţi bune. Noi îţi propunem favoritele noastre, cele mai bune 10 cărți apărute în 2020 în România, pe care să nu le ratezi. Sunt 5 romane excelente și 5 cărți de non-ficțiune. Vei descoperi, printre altele, revelaţii din literatura italiană, eseuri actuale, explorari ale Parisului interbelic ascuns în manuscrise redescoperite, un motan pasionat de artă și de orașe vechi, un roman despre istoria recentă și amintirile lui Amos Oz.

Cărți de ficțiune

1. Leii Siciliei de Stefania AuciFascinanta Italie

Italia meridională este un tărâm al poveștilor captivante, pline de personaje aventuroase, pătimașe, gata să ia viaţa-n piept. Sub soarele Siciliei și în mirosul exotic al mirodeniilor ajunse de peste mări și ţări într-un Palermo al schimbărilor, saga unei familii de negustori tenace e irezistibilă. Mustește de iubiri intense, trădari, imprevizibil, rivalităţi.

Leii Siciliei este un roman dens, care promite să te acapareze așa cum o fac de obicei serialele de epocă. Acţiunea începe la finalul secolului XVIII și continuă de-a lungul multor generaţii.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

2. Cea care se întoarce de Donatella Di Pietrantonio

Italia a dat în ultimii ani unele dintre cele mai talentate scriitoare. O revelaţie este și Donatella Di Pietrantonio. Are flerul unei autoare ce oferă romane pe care să le parcurgi cu aviditate. Cel mai cunsoscut, care va fi și ecranizat, se numeste L’Arminuta. În dialectul din regiunea Abruzzo, L’Arminuta se traduce prin Cea care se întoarce.

Vei descoperi o poveste despre maturizarea feminină și despre explorarea identităţii. Începe sfâșietor, dar continua prin găsirea unor soluţii neașteptate. Romanul spune povestea unei adolescente care află că părinţii ei nu sunt de fapt cei biologici. Mai mult, este trimisă peste noapte, din orașul de la malul mării, unde locuise până atunci, într-un sat dintr-o zonă muntoasă. Aici, oamenii par duri și lipsiţi de empatie.

Deși pare să-și fi pierdut speranţa, adolescenta poreclită Cea care se întoarce va găsi niște aliaţi nebănuiţi. Punctul forte al romanului îl reprezintă capacitatea autoarei Donatella Di Pietrantonio de a întreţine misterul. Misterul legat de motivul ce a determinat-o pe mama adoptivă să renunţe brusc la fiica ei. Romanul e o anchetă psihologică, legată de încâlcitele relaţii de familie. Recenzia cărţii poate fi citită aici.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

3. Zilele lui Savelie de Grigori Slujitel – Noua revelaţie a literaturii ruse

Recomandat și de Evgheni Vodolazkin, romanul Zilele lui Savelie îi va cuceri și pe cei ce evită cărţile având personaje din lumea pisicilor. Motanul Savelie este un personaj special. Te cucerește datorită pasiunii pentru artă. Are profunzime, adoră călătoriile urbane și uimește prin observaţiile despre natura umană.

Grigori Slujitel reușește să te atragă prin talentul său de a retrezi la viaţă imaginea unei Moscove din alte vremuri. De fapt, romanul este o călătorie plină de nostalgie prin Rusia cochetă. Este Rusia unor aristrocraţi ce au sprijinit artiști și au trăit intens precum libertinii poeţi damnaţi. Vei străbate galerii de artă, cartiere încărcate de povești și legende, locuri boeme și parcuri unde te vei simţi departe de lumea dezlănţuită.


Zilele lui Savelie este un roman pentru visătorii ce preferă plimbările prin cartiere vechi, pline de clădiri istorice, de case elegante ce emană mister. Recenzia cărţii poate fi citită aici.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

4. Dora și Minotaurul de Slavenka Drakulic – Muza ţi se destăinuie

Dora Maar ar fi meritat să fie mult mai apreciată în calitate de artistă vizionară decât în ipostaza de iubită a lui Picasso. În ochii unora, a fost doar o altă victimă a geniului narcisist. Slavenka Drakulic îţi va dezvălui o personalitate feminină care să te inspire. Vei citi despre ea în Dora și Minotaurul.

Dora Maar a fost pentru admiratorii avangardiștilor o mare fotografă inspirată de Suprarealism. Unii o așează pe același piedestal pe care stă și Man Ray. Dora și Minotaurul este o incursiune în lumea Dorei Maar. De asemenea, este și o explorare a universului interbelic, devenit un cufăr plin de istorii fascinante despre artiștii care așteaptă să fie (re)descoperiţi.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

5. Patria de Fernando AramburuUn roman cu acţiunea în Ţara Bascilor

Patria este unul dintre acele romane despre istoria recentă care inspiră seriale de succes. Vei asista la eforturile unei femei din Ţara Bascilor de a înţelege trecutul regiunii în care s-a născut. Fernando Aramburu prezintă și încercările acestei femei de a reinterpreta motivele din spatele unei crime politice.

Ancheta personală o va duce prin lumea tenebroasă a grupărilor separatiste ce recurg la mijloacele teroriștilor pentru a obţine controlul asupra unei regiuni. De asemenea, va fi descoperită și complicitatea dureroasă a foștilor vecini. Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Cărți de non-ficțiune

6. Lady Sings the Blues de Billie Holiday – Muzica, literatura și libertatea

Lady Sings the Blues este o autobiografie care le va da șansa multor cititori de a descoperi o mare voce a jazz-ului. Este vorba despre vocea inconfundabilă a lui Billie Holiday. A trăit o viaţă demnă de un film având acţiunea în perioada interbelică. Povestea ei a fost plină de suișuri și coborâșuri. Gloria nu a ferit-o de rasism.

Billie Holiday a descoperit jazz-ul într-un bordel din Harlem. Vocea sa i-a cucerit pe marii artiști ai Hollywood-ului. Clark Gable si Orson Welles s-au încumetat să-i ia apărarea în faţa rasiștilor furioși.

Amintirile din Lady Sings the Blues devin o imagine a unei Americi segregate. Drama lui Billie Holiday îţi demonstrează cât de actuale sunt ecourile urii provocate de rasism. Recenzia cărţii poate fi citită aici.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

7. Va veni focul de James Baldwin

Amintirile, destăinuirile și manifestul se întâlnesc în paginile din Va veni focul.  Autorul este unul dintre cei mai buni scriitori americani, James Baldwin. Atenţia cititorilor din întreaga lume s-a îndreptat din nou pre cărţile sale despre o America divizată.

James Baldwin a devenit unul dintre scriitorii ce au luptat pentru drepturile comunităţii afro-americane. Romanele, povestirile și eseurile sale reflectă efervescenţa și coliziunile anilor ’60 și ’70. Au fost deceniile în care America nu a mai putut ignora drepturile firești ale celor numiţi ironic minoritate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
8. Din ce este făcut un măr? de Amos Oz – Discuţii cu Amos Oz 

Editoarea lui Amos Oz îl provoacă pe acesta să i se dezvăluie cititorului. Începe așadar o serie de interviuri transformate în discuţii întinse pe multe ore. Răspunsurile date de Amos Oz au fost publicate în mai multe volume. Unul este intitulat Din ce este făcut un măr?

Paginile sunt un veritabil răsfăţ pentru cei dependenţi de literatură, de umor și de lungi discuţii cu miez. Teme precum feminitatea, sexualitatea, literatura, identitatea și libertatea devin punctul de plecare al unor dialoguri ce au consistenţa unor scene de roman.

Din ce este făcut un măr? va deschide liste de noi lecturi. Amos Oz nu va ezita să amintească de scriitorii ce l-au inspirat. Așadar, paginile invită și la o vânătoare de comori literare. Recenzia cărţii poate fi citită aici.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

9. Prăbușirea de F.Scott FitzgeraldAmintiri din anii nebuni ai interbelicului

În ultimii ani asistăm entuziasmaţi la publicarea unor manuscrise uitate, pierdute, ale marilor scriitori. Textele din Prăbușirea sunt adevărate bijuterii pentru cei îndragostiţi de interbelic. Fitzgerald a trăit din plin acei ani nebuni, alături de marii artiști vizionari. Despre ei vei citi în paginile acestei cărţi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
10. Iscoditorii. Un an de cugetări, băutură, tristeţe și lecturi de Anne Gisleson

Ce poţi face pentru a-ţi alina durerea și pentru a-ţi ajuta prietenii după un an devastator? Poţi iniţia un club de lectură. Așa face și protagonista din Iscoditorii.

La clubul menţionat de Anne Gisleson se discută despre scriitori și poeţi din toată lumea și din toate epocile. Vei călători din vechiul Babilon până-n lumea lui Shakespeare, Tolstoi, Kafka sau Joyce.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

Acesta e topul nostru al cărților preferate din 2020. Ți le recomandăm să le citești, dacă nu ai făcut-o deja 🙂 Lectură plăcută!

Citește și

54 de carti noi de citit in noiembrie 2020

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here