Recenzie – Lungul zbor spre casa – Invingatori uitati

0
526

Romanele care îmbină poveștile romantice și evenimentele din timpul unui război mondial prezentat în scene palpitante, demne de un film, au cititori fideli. Însă Lungul zbor spre casă are toate șansele de a le stârni interesul și celor ce evită de obicei romanele de dragoste. Sursa interesului: descoperirea unui detaliu istoric mai puţin știut.

O idee strălucită

Alan Hlad mizează pe un episod aparte din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Un episod cu aură de mit, ce strecoară un dram de poezie, în contrast suprarealist cu brutalitatea devenită noua realitate. Este vorba despre Operaţiunea Columba?

În ce a constat această operaţiune? În decizia inspirată a lui Churchill de a trimite mii de porumbei în Franţa ocupată de naziști. Porumbeii erau folosiţi pentru a prelua mesajele celor din Rezistenţă. Victoria Aliaţilor s-a bazat și pe efortul crescătorilor de porumbei din Marea Britanie.

Din rândul acestor crescători de porumbei face parte și familia lui Susan Shepherd. Bunicul ei este cel care o învaţă secretele porumbeilor. Tot el îi spune să fie tare ca un ou în faţa pericolelor.

Prima iubire

Susan urma cursurile universitare, alese datorită pasiunii ei pentru lumea păsărilor. Începutul războiului a însemnat nu doar amânarea cursurilor, din cauza naziștilor ce bombardau Londra fără milă, ci și începutul unei mari iubiri.

Marea iubire ajunge în viaţa lui Susan odata cu Ollie, un american pregătit să o apere de avansurile unui bărbat influent din armata britanică, pentru care posibilitatea unui refuz din partea unei femei era de neacceptat. Ollie câștigă admiraţia lui Susan și a bunicului ei, dar stârnește și ura militarului vanitos.

Ce făcea Ollie în Anglia, la începutul războiului, deși ţara natală rămăsese încă neutră? Își urma pasiunea pentru zbor și dorinţa de a-și căuta rădăcinile. Deși crescuse în Statele Unite, Ollie se simţea legat de Anglia, ţara strămoșilor săi. O tragedie din familie îi deschide calea spre Anglia. Spera să ajungă un pilot care să participle la înfrângerea naziștilor.

O reţetă clasică

Lungul zbor spre casă este genul de roman în care s-a respectat perfect o reţetă irezistibilă. Poate sta la baza scenariului pentru un film cu priză la public. Include personaje de care te atașezi, dramatism, rivalităţi, aventuri.

Autorul întreţine abil imprevizibilul și dinamismul unor scene pline de suspans. Mai ales când prezintă încercarea îndrăgostitului de a fugi de naziști pentru a reveni acasă, la iubita lui. Nu lipsesc nici privirile tandre schimbate de iubiţii păziţi de o porumbiţă salvată de la moarte. Nu este orice fel de porumbiţă, ci una care se dovedeste a fi extrem de inteligentă. Această porumbiţă, botezată Ducesa, asigură nu doar elementul înduioșător, ci joacă un rol declanșator al acţiunii alerte, care te face să parcurgi cu poftă romanul.

Fără sentimentalismul siropos

Din fericire, datorită detaliilor istorice și acţiunii trepidante, Alan Hlad evită sentimentalismul excesiv. Îi reușește mai ales când hrănește nevoia cititorului de a parcurge o poveste despre o primă iubire în vreme de război. Naturaleţea personajelor își spune cuvântul în trezirea simpatiei stârnite în rândul cititorilor. Personajele ce formează cuplul din roman au acea notă de autenticitate îmbinată cu seninatatea care te face să crezi un bunătatea absolută.

Scenele apropierii dintre Susan și Ollie amintesc de farmecul unor fotografii vintage. Este vorba despre fotografiile din tinereţea celor ce au rămas împreună o viaţă întreagă, după ce scânteia dragostei la prima vedere atrage și devotamentul. Asemenea unor astfel de fotografii, în care pasiunea mai mult se ghicește, scenele sunt învăluite în discreţie, în delicatete. Nimic patimaș. Cei doi par mai mult niște adolescenţi care se privesc timid, în ciuda sentimentelor ce zvâcnesc în interiorul fiecăruia.

Suspansul bine dozat

Vei urmări aventurile personajelor și evoluţia relaţiei dintre ele așa cum urmărești un film despre iubirile de altădată, peste care se așterne suspansul care te ţine cu sufletul la gură. Suspansul este întreţinut atât de scenele de pe front, cât și de cele ale confruntărilor dintre Ollie și militarul englez ce râvnește la inaccesibila Susan.

Stilul lui Alan Hlad atrage prin dozarea intensităţii și prin alternanţa dintre acalmia intimităţii emoţionale și zgomotul asurzitor al războlui. Unele scene îţi oferă plăcerea asociată lecturilor comparate cu vizionarea unui film despre sufletele-pereche, când afară este frig iar tu stai învelit în aromele unui ceai. Altele scene, în schimb, te vor face nerăbdător. Vei intra în pielea unui cititor ispitit să dea paginile rapid pentru a ști ce se va întâmpla cu personajele preferate la final sau cum ies din situţiile-limită ce se ţin scai de ele, mai ales de Ollie.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas.

Te invităm să citești și articolul 13 romane despre iubiri pătimașe

13 romane despre iubiri patimase

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here