TOP Filme 2021 – Cele mai bune 10 filme din acest an

0
74349
top filme 2021

În sfârșit lumea filmelor a ieșit din amorțire în 2021 și am văzut filme care merită să fie incluse într-o listă cu recomandări. Acesta e top 10 filme 2021 pe care vi-l propunem noi, cu producțiile care ne-au plăcut cel mai mult, plus opt filme cu mențiuni speciale. Suntem curioși voi ce părere aveți despre ele. Nouă din zece titluri sunt deja disponibile pe rețelele de streaming prezente în România, ceea ce e remarcabil 🙂

1. The Last Duel / Ultimul duel – filmul must-see din 2021– disponibil pe Disney+

the last duel top filme 2021Deschidem topul cu un film de nota 10: super poveste, super bine spusă și interpretată. Încă suntem sub impresia lui deși a trecut ceva timp de când l-am văzut. Filmul lui Ridley Scott adaptat după un fapt real într-un scenariu semnat de Ben Affleck și Matt Damon este o poveste de Ev Mediu, dar mai adevărată ca oricând. Dacă vrei să vezi un singur film din această listă cu top 10 filme 2021, alege-l pe acesta.

O femeie susține că a fost violată de cel mai bun prieten al soțului ei, Jean de Carrouges. Dar când nimeni nu crede acuzația ei, soțul ei îl provoacă pe prietenul său la duel, ultimul duel legal din istoria țării. Matt Damon joacă rolul principal alături de Adam Driver și Jodie Comer, cu Ben Affleck într-un rol secundar. Filmul este regizat de nimeni altul decât Ridley Scott.

Povestea e spusă, pe rând, din perspectiva celor trei personaje principale: Jean de Carrouges, Jacques Le Gris și Marguerite de Carrouges, în stilul Rashomon al lui Akira Kurosawa. Deși la început povestea pare destul de simplă, așa cum e prezentată de Jean de Carrouges, ea capătă noi nuanțe și adevăruri pe măsură ce vedem și celelalte două perspective, ale prietenului lui Carrouges și a soției lui Carrouges. Deși nu e un thriller și povestea e spusă pe îndelete, fără grabă, The Last Duel te va țintui în fața ecranului. La final, te vei minuna de această bijuterie cinematografică atât de bine șlefuită și captivantă.

Disponibil în România pe Disney+

2. The Power of the Dog / În ghearele câinilor (2021) – film Netflix

the power of the dog filme netflix noiVrei să vezi un film diferit, nu simpaticele dar ușurelele filme Netflix lansate de Sărbători? În ghearele câinilor e un film Western așa cum nu te așteptai să găsești la finalul anului pe Netflix. 🙂 Nu are nimic din atmosfera de Crăciun sau de Sărbători. Dar e un film bun care a intrat direct în topul 10 filme 2021 Postmodern. Îl recomandă multe aspecte, dar mai ales faptul că rolul principal e interpretat excepțional de Benedict Cumberbatch. În plus, te ține în priză, iar personajele sunt bine construite.

Regizoarea e Jane Campion, ale cărei filme le cunoști cu siguranță (de ex Pianul), chiar dacă numele ei poate nu-ți sună cunoscut; de altfel Jane Campion a luat cu acest film premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film 2021 de la Veneția.

Benedict Cumberbatch îl joacă pe Phil, care împreună cu fratele său crește vaci în stepa americană. Sunt oameni de succes, cu două temperamente complet diferite. Când fratele se căsătorește, trădând relația de camaraderie dintre cei doi, Phil se răzbună pe noua soție și copilul acesteia intimidându-i în mod constant. Dar relația de putere stă să se schimbe… Și nu merge deloc spre ceea ce v-ați putea gândi 🙂


The Power of The Dog e un film cu multe chei, fiecare va lua din el ceea ce își dorește: fie misterul, fie lupta pentru putere, fie masculinitatea brută și camaraderia dintre bărbați, natura și peisajele care-ți taie răsuflarea, alții vor lua expresivitatea extraordinară a actorilor, de la Benedict Cumberbatch până la Jesse Plemons și Kirsten Dunst, ală căror priviri și emoții spun mai multe decât o mie de scene de dialog. E un film nou cu aer de vechi, pentru că e Western, dar nu numai. Are ceva clasic și tradițional, dar în același timp e un film pe care-l simți inovativ, pentru modul în care misterele personajelor se arată dar doar pentru a se intensifica și mai mult.

3. The Card Counter (2021) – HBO și HBO Max

the-card-counter-top-filme-2021

Dacă vrei să vezi un film care să te pună pe gânduri, dar fără să te întristeze, atunci The Card Counter este alegerea potrivită. E un film care meditează, printre altele, la ce înseamnă o viață bine trăită, la regrete și cum să-ți câștigi propriul respect de sine.

La fel de captivant ca și primele recomandări din topul nostru cu filme din acest an, The Card Counter e un film special. E atât de fresh și diferit, încât ai crede că Martin Scorsese a girat ca producător executiv un nou venit în ale filmului. De fapt, The Card Counter este scris și regizat de Paul Schrader, un cineast din aceeași generație cu Martin Scorsese și Steven Spielberg.

Rolul principal e interpretat, cum altfel decât excepțional, de Oscar Isaac. Fost militar la închisoarea Abu Ghraib unde torturase deținuți și pentru care făcuse apoi închisoare, așa zisul William Tell (Oscar Isaac) se întreține din jocuri de noroc și duce o viață măruntă și seacă, dar foarte disciplinată. În viața lui apare Cirk – fiul unui fost camarad, hotărât să-și răzbune tatăl și propria copilărie chinuită. William își face un scop din a-l salva pe Cirk, dar mai mult pentru a se salva pe sine. Într-un final lucrurile se precipită, fără însă ca William să-și piardă vreun moment cumpătul. Alegerile lui sunt complet asumate, în ciuda gravității și radicalismului lor.

Îl poți vedea pe HBO și HBOMax.


4. Tick Tick … Boom! (2021) – film Netflix

tick tick boom filme noi netflix

Tick tick … Boom! e un film cu multă energie pozitivă și se concentrează pe procesul de creație – despre cât de încâlcit, dificil, deprimant dar și minunat, optimist și divin poate fi să creezi ceva de la zero.

E o dramă, mai mult chiar, e o dramă biografică. Ba chiar o dramă biografică muzicală realizată de creatori de pe Broadway (regizat de super talentatul Lin Manuel Miranda cunoscut pentru Hamilton) despre unul de al lor: un compozitor și scriitor american pe nume Jonathan Larson. Acesta din urmă crea și se lupta pentru a pune în scenă un spectacol pe Broadway în timp ce lucra într-o cafenea pe timpul zilei, într-un New York fără suflet, ca orice oraș mare. După ani de încercări, Larson moare la doar 35 de ani din cauza unui anevrism de aortă în dimineața zilei în care musicalul său, Rent, urma să își aibă premiera pe Broadway. Rent a fost un succes, jucându-se timp de 12 ani pe Broadway.

Poate nu sunteți fani musicaluri, nici noi, dar filmul ăsta are atâta voie bună și substanță încât merită văzut oricum. Iar momentele muzicale sunt foarte bune și nu au artificialitatea obișnuită din musicalurile tradiționale. Așa că treceți peste această reținere și încercați să-l vedeți. Ah, și am uitat să vă spun cine interpretează rolul principal: e vorba despre Andrew Garfield (cunoscut pentru filmele Spider-Man), care ne-a cucerit total cu acest personaj.

5. The French Dispatch – filmul de artă al anului 2021 –Disney+


the french dispatch top filme 2021A fost unul dintre cele mai așteptate filme din 2021 la capitolul filme de artă. Nu-i așa că v-a fost dor de un nou film semnat de Wes Anderson? 🙂 Dacă nu-ți sună cunoscut, cu siguranță ai văzut cel puțin unul dintre filmele sale: The Grand Budapest Hotel, Moonrise Kingdom sau Rushmore.

Filmul a fost descris ca o scrisoare de dragoste pentru jurnalism și are la bază trei povești paralele, inspirate din articole apărute în revista The New Yorker. 

Distribuția e pur și simplu incredibilă, de la actorii principali, la cei secundari, toți sunt unul și unul: Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Lea Seydoux, Frances McDormand, Timothee Chalamet, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Bill Murray, Owen Wilson, Edward Norton, Willem Dafoe, Saoirse Ronan etc… 🙂 Vezi trailerul The French Dispatch.

Cu un umor sec care se alimentează din același izvor cu cel al lui Bill Murray, el însuși prezent în The French Dispatch, ultimul film al lui Anderson spune povești în miniatură, le lucrează în filigran mai degrabă cum lucrează un bijutier sau cum scrie un autor o carte. Unde mai pui imaginea filmului care pur și simplu te lasă mască. E ca și cum te-ai afla tot timpul filmului în fața unei vitrine minunate a unei cofetării artizanale. Altfel spus filmul e delicios ca o prăjitură fină franțuzească și lucrat ca o bijuterie la fel de fină. Savurează-l în tihnă acum în aceste zile de relaxare, în preajma Sărbătorilor.

Poți să vezi The French Dispatch aici din confortul propriei case…

6. Nobody / Erou de serviciu – filmul de acțiune al anului 2021

nobody top filme 2021Filmele de acțiune par să fie un sub-gen pe moarte. Dar Nobody e unul din acele filme care îți dau speranțe că încă poți vedea un film de acțiune bun. Nobody nu pleacă de la o premisă neexplorată în filmele de acțiune (un tată de familie cu un trecut secret violent). Dar atenția cu care își construiește scenele, mai ales cele de acțiune, plus actorul Bob Odenkirk care n-are nici față și nici mușchi “de Sylvester Stallone”, dar joacă cu atât mai credibil rolul, fac din Nobody un film care te umple de adrenalină și care te distrează pe cinste. În plus, nu-i lipsește nici umorul. 😉

Thrillerul de acțiune Nobody, cu actorul principal din Better Call Saul, Bob Odenkirk în rolul principal spune povestea unui personaj complex care salvează victime din mâinile mafiei, ceea ce îl va pune pe lista neagră a unui om foarte periculos. Un bărbat de casă și tată de familie se dezlănțuie după ani de represiune a propriilor porniri de a face dreptate.

Vezi trailerul Nobody.

7. No Sudden Move (2021) – film HBO Max

No Sudden Move
Ce ziceți de un film cu gangsteri care e mult mai mult de atât? E un thriller deștept, care te va provoca să pui cap la cap toate ițele poveștii și care în mod constant reușește să schimbe raportul de putere între personaje și să le pună în situații limită. Da, No Sudden Move reușește toate aceste lucruri, în mod special datorită regizorului Steven Soderbergh (Ocean’s Eleven), care spune povestea cu atât de mult focus (plus prin originalitatea imaginii), încât te ține și pe tine bine prins în ițele poveștii.

Nu intru în detalii legate de subiect, pentru a nu face spoiler. Dar puteți descoperi singuri povestea.

8. The Father (2021) – HBO Max

the father filme 2021

Filmul îl are în rol principal pe Anthony Hopkins și Olivia Colman care joacă într-o poveste dramatică despre un bărbat care se luptă cu pierderi din ce în ce mai grave de memorie. Pentru a-l putea ajuta, fiica lui se mută în apartament cu el.

The Father e apreciat și lăudat în mod special pentru rolurile pe care le fac cei doi actori principali și pentru modul în care reușesc împreună cu regizorul să portretizeze cum cei care se luptă cu demența reușesc să raționalizeze ce li se întâmplă și să facă față acestei boli. Și nu putem decât să ne alăturăm corului de aprecieri. Și să adăugăm că subiectul merita cu siguranță atenția obținută printr-un film de acest calibru, cu Anthony Hopkins în rolul principal.

Vezi trailerul The Father. Disponibil pe HBO Max.

9. I Care a Lot – Netflix – comedia anului 2021

i care a lot comedii netflix noi

E un thriller comedic Netflix, cu Rosamund Pike și Diane Wiest în rolurile principale. Filmele distractive bune încep să devină o pasăre rară în pandemie, așa că nu ratați I care a lot, pentru că e printre cele mai bune comedii din ultimul an și jumătate.

Rosamund Pike o joacă pe Marla Grayson, o femeie de afaceri pe care nu poți decât s-o disprețuiești pentru modul în care se folosește de bătrâni pentru banii lor. Dar pe care, în același timp, îți place să o urmărești, pentru că e fun. E distractivă în nebunia ei de a se pune cu un mare traficant de droguri, atunci când o internează într-un azil pe mama acestuia. Puteți vedea I care a lot pe Netflix. Știm, Marla e îngrozitoare și știm că unii dintre voi nu ați apreciat glumele lui deloc. Dar noi preferăm să îl vedem și apreciem prin lentila umorului lui negru.

Vezi trailerul I care a lot.


10. Dune – HBO Max – filmul SF al anului 2021

Alături de filmul din seria James Bond, SF-ul Dune a fost probabil cel mai așteptat film al anului 2020, în timp ce ambele filme au fost amânate pentru lansare în 2021. Iar extraordinarul regizor Dennis Villeneuve (Incendies, Sicario, Blade Runner 2049) nu ne-a dezamăgit în această nouă încercare de adaptare a creației lui Frank Herbert – la peste 30 de ani de la încercarea lui David Lynch care nu i-a mulțumit pe mulți fani. E un film profund, impresionant vizual și cu o distribuție la fel de impresionantă:  Timothée Chalamet, Josh Brolin, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Javier Bardem, Jason Momoa, Dave Bautista, Zendaya.
Top filme 2021 – Mențiuni speciale

Aceasta e lista noastră cu top 10 filme 2021, dar mai jos vei găsi alte câteva recomandări de filme care ne-au plăcut în acest an. Pe unele le găsești pe Netflix sau HBO.

Spencer (2021)

spencer top film 2021

O producție despre Prințesa Diana așa cum nu te-ai aștepta să vezi prea curând. Văzând modul ireverențios în care filmul portretizează atât starea de spirit și comportamentul Dianei, dar și monarhia britanică, îți dai seama cât de cuminte și ne-provocator este de fapt serialul The Crown.

Dacă vrei să îți imaginezi starea psihică a Prințesei Diana, hăituită de paparazzi, plus analizată și judecată continuu de ochiul rece al familiei regale, intră în universul fascinant pe care-l construiește cu atenție Spencer. Unde mai pui că acțiunea se petrece în timpul Crăciunului așa că e filmul perfect anti-Crăciun, dacă nu ești in the mood for Christmas în acest an 🙂

Spencer rulează în cinematografe.

My Salinger Year / Anul meu la New York (2021)

my salinger year top 10 filme 2021E un film despre tinerețe și posibilitățile infinite ale acestei vârste. Când totul poate deveni realitate dar, în același timp, frica de a nu te rata e mai apăsătoare ca oricând. My Salinger Year e un film simpatic, despre viața literară a anilor ’90 din New York și, bineînțeles, așa cum o arată titlul, despre întâlnirile scurte dar influente cu unul dintre cei mai discreți scriitori din toate timpurile, J.D. Salinger. Dacă vrei să simți din nou pulsul tinereții 😀 😀 sau ești un tânăr în pline căutări, My Salinger Year e un film care-ți va plăcea.

Here Today (2021) – comedie HBO

here-today-top filme 2021

E unul dintre cele mai simpatice și feel good movies ale anului 2021, co-scris, regizat și jucat de Billy Crystal. Partenera lui în acest film e una dintre revelațiile anului 2021 pentru noi, haioasa Tiffany Haddish (pe care o puteți vedea și în The Card Counter, vezi mai sus).

Palmer (2021)

palmer top filme 2021_Un film serios și greu, în care Justin Timberlake face un rol excelent, despre viața celei mai de jos pături sociale din Statele Unite și lupta pentru a o scoate la capăt cu demnitate, dar și cu sens, fix atunci când totul pare să fie sortit eșecului.


Passing / Mirajul identității (2021) – film Netflix

passing filme netflix noiUn film de artă Netflix, Mirajul identității se concentrează asupra afro-americanilor cu pielea destul de albă care, în perioada segregației, se “dădeau” albi. Regizoarea Rebecca Hall, cunoscută ca actriță, își face debutul cu acest film complex despre identitate, secrete și ce înseamnă o viață bine trăită. Dacă ai energie pentru un film cu accente istorice, dar mai ales personale, și care te va pune pe gânduri, nu ocoli Passing. Debutul regizoral al Rebeccăi Hall a primit multe laude din partea criticii de specialitate.

Last Night in Soho (2021)

last-night-insoho_top filme 2021Last Night in Soho este un film din 2021 de groază și psihologic care urmărește povestea unei tinere din Londra. Povestea se întunecă rapid, pentru că fata începe să aibă vedenii, călătorind în timp în Londra anilor ’60, unde își întâlnește idolul, o cântăreață. Dar nu totul este la fel de roz pe cât își imaginează ea…

Filmul îi are în rolurile principale pe Anya Taylor-Joy din Queen’s Gambit și Matt Smith din The Crown.

The Little Things (2021) – HBO MAX

the-little-things-filme noi

Un thriller care merită văzut cel puțin pentru rolurile celor trei actori principali, toți trei câștigători de Oscar: Denzel Washington cu 2 statuete în portofoliu :), Rami Malek (câștigător al Oscarului pentru interpretarea lui Freddie Mercury în Bohemian Rhapsody), și Jared Leto (pentru rolul din Dallas Buyers Club). Jared Leto a fost de altfel nominalizat la Globurile de Aur 2021 pentru prestația din The little things.

Vezi trailerul The Little Things.

Așadar acesta e top 10 filme 2021 pentru noi, la care am adăugat câteva alte recomandări de producții cărora le-am “acordat” mențiuni speciale 😀 Sperăm să fi descoperit filme interesante în lista noastră, care să vă coloreze un pic serile lungi de această iarnă 😉

Pe lângă lista noastră cu top filme 2021, vezi și:

10 Filme noi Netflix pe care merită să le vezi

10 Seriale noi de văzut – nu le ocoliți 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here