21 thrillere Netflix de văzut în 2022

0
16844
top thrillere netflix

Cele mai bune thrillere Netflix sau filme de suspans Netflix pentru că vrem câteodată să evadăm un pic din propriul context. Vrem să simțim adrenalină, să urmărim un ucigaș sau să rezolvăm un mister contra-cronometru într-un thriller reușit. Pentru astfel de momente, lista de mai jos poate fi o inspirație potrivită.

1. The Guilty / Vinovatul (2021)theguilty_filme netflix noi

Un thriller nou psihologic-polițist Netflix realizat parcă pentru a-l pune în valoare pe Jake Gyllenhaal. Bineînțeles, Gyllenhaal se ridică la înălțimea misiunii și oferă un rol care te prinde rapid… E un remake după un thriller danez, după un scenariu de Nic Pizzolatto – poate nu-l știi după nume, dar știi sigur serialul True Detective, al cărui creator și scenarist este.

Gyllenhaal este un detectiv cu probleme, detașat pentru a răspunde apelurilor de urgență. O femeie răpită de propriul soț sună disperată. De aici lucrurile se precipită rapid, în timp ce personajul lui Gyllenhaal se luptă cu proprii demoni.

Ar mai fi de spus ca argument în plus pentru a-i da o șansă acestui thriller că se bazează pe un apel real la numărul de urgență 911.

2. Furia unui om răbdător (2016)

the fury of a patient man filme spaniole netflix_Un thriller spaniol apărut de curând pe platforma Netflix, Furia unui om răbdător este o alternativă foarte bună dacă vrei să vezi un film cu un alt ritm și mult mai fresh față de filmele cu care ne-a obișnuit Netflix. Subiectul central este răzbunarea, venită la opt ani după jaful unui magazin de bijuterii. Unul dintre supraviețuitori va încerca să facă dreptate de unul singur, cu o stăpânire de sine care ajunge să îți dea fiori. Actorul principal are ceva din Javier Bardem în thrillerul No country for old men, doar că aici Jose este un fel de înger decăzut, nu un psihopat fără scrupule.

Vrei mai multe argumente? A avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția unde a câștigat 4 premii Goya – premiile cinematografiei spaniole, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor.

3. În umbra lunii / In Shadow of The Moon (2019)

In-the-Shadow-of-the-Moon-filme politiste netflixUn thriller polițist SF pe care-l găsești pe Netflix, cu un început excelent și care te prinde foarte repede. Povestea se desfășoară pe parcursul mai multor zeci de ani, într-un puzzle interesant. Un polițist aflat la începutul carierei încearcă să dezlege moartea subită și sângeroasă a mai multor locuitori ai Philadelphiei. După încă 9 ani, povestea se repetă. Există tot felul de coincidențe și ucigașul pare că îl cunoaște îndeaproape… Pentru modul original în care e structurată povestea, În umbra lunii e un thriller polițist numai bun de văzut în serile de iarnă gri.


4. Deepwater Horizon (2016)

deepwater horizon filme de acțiune_

E unul din acele thrillere Netflix și filme de acțiune care prezintă evenimentele unui dezastru care chiar s-a întâmplat în realitate. E vorba aici de una dintre cele mai mari catastrofe ecologice: explozia unei platforme petroliere care a condus la cea mai mare poluare cu petrol din istorie. Platforma gigantului British Petroleum din Golful Mexic ajunge să explodeze în urma unor greșeli umane în lanț.

Personajele principale, care muncesc pe platformă, Mike (Mark Wahlberg) și Jimmy (Kurt Russell), încearcă să salveze ce se mai poate și să minimizeze efectele dezastrului. Imaginile și tensiunea filmului te vor urmări și după ce vei termina de văzut Deepwater Horizon.

Pe bună dreptate bine primit de critică, Deepwater Horizon a intrat deja într-un con de umbră, deși a fost lansat oarecum de curând, în 2016. Din păcate aceasta e soarta multor filme bune.

5. Aici e acasă (2020)

the-occupant-filme spaniole netflixE povestea degradării psihologice și umane a unui fost director. Un thriller spaniol Netflix cu Javier Gutierrez (Sub Zero, Autorul) în rolul principal. Celălalt actor în rol principal, Mario Casas, pentru cunoscătorii de filme spaniole Netflix și nu numai, joacă de asemenea în Aici e acasă, într-un rol secundar.

Javier este un fost executiv care își pierde statutul social. Zilele succesului par să se îndepărteze din ce în ce mai mult, așa că renunță la apartament și ajunge să accepte joburi mult sub experiența lui. Dar încet-încet se înfiripă în mintea lui un plan diabolic de a recupera tot ce a pierdut printr-o încrengătură de minciuni bolnave, prin familia care tocmai ce s-a mutat în fostul lui apartament…

6. Evadare în zori / Rescue Dawn (2006)

rescue-dawn filme de acțiune de război


Unul din acele thrillere și filme de acțiune care n-au făcut bani la box-office, dar care au impresionat criticii și puținii spectatori care au auzit de el și l-au văzut. Filmul e bazat pe o poveste reală, cea a pilotului germano-american Dieter Dengler în timpul războiului din Vietnam. E o poveste despre rezistență și puterea de a nu-ți pierde speranța oricât de dificile ar fi circumstanțele.

Avionul lui Dieter este doborât în timp ce zbura deasupra Laosului, dar el supraviețuiește. Luat prizonier de o mișcare comunistă extremistă, ajunge într-o tabără de concentrare. Aici este înfometat și batjocorit de gardieni, împreună cu ceilalți colegi de celulă. Dar Dieter gândește imediat planuri de evadare, primite cu suspiciune de ceilalți. Urmează încercări de salvare super palpitante, care te vor ține pe marginea canapelei. 🙂

Rescue Dawn e semnat de super regizorul Werner Herzog, căruia i se datorează în mare parte calitatea acestui film. Dar nu în ultimul rând este meritul lui Christian Bale, care îl interpretează pe Dieter. Știm cât de multă energie și dedicare investește Christian Bale în fiecare rol al său. Și asta se vede și în Rescue Dawn.

Este de asemenea meritul Netflix că ne-a adus în atenție acest thriller, altfel probabil că ne-ar fi scăpat definitiv. Având în vedere că în fiecare an se fac sute de filme, sunt șanse mari să ajungem să vedem doar filmele de succes la public și pe cele super premiate la festivaluri. Rescue Dawn merită cu siguranță văzut.

7. The Operative (2019)

the operative filme bune pe netflixEste un thriller Netflix de spionaj, cu Diane Kruger în rolul principal. Puțin cunoscut, pentru că nu a fost foarte promovat la momentul lansării, The Operative e un film pentru cei care-și doresc thrillere Netflix care nu sunt trase la indigo cu alte zeci asemenea făcute pe bandă rulantă. Veți vedea viața de spion portretizată într-un mod mult mai autentic decât în filme de genul James Bond sau Misiune Imposibilă. Cu atât mai mult cu cât este realizat după cartea unui fost spion. Suspansul e acolo, doar finalul pe noi ne-a lăsat un pic în aer.

Cât despre sinopsis, Diane Kruger joacă rolul unui spion Mossad infiltrat în lumea arabă. E atât de bine infiltrată încât începe o relație cu bărbatul pe care îl urmărește, doar că lucrurile iau, pe lângă o turnură periculoasă, și una tensionată la nivel de alegeri de viață și etică.

8. The Woman in The Window / Femeia de la fereastră

The Woman in The Window filme din 2020Femeia de la fereastră pleacă de la premisa clasicului hitchcockian Rear Window, cu Grace Kelly și James Stewart în rolurile principale.

O psiholoagă care suferă de agorafobie (jucată de Amy Adams) se împrietenește cu vecina din clădirea de vizavi (interpretată de Julianne Moore), doar ca să fie martora morții ei suspecte. În această producție joacă și un alt super actor, Gary Oldman.

Filmul trebuia să fie lansat în cinematografe deja din 2020, dar datorită pandemiei avem ocazia să-l vedem distribuit de Netflix începând de anul trecut, care a preluat drepturile de difuzare la nivel mondial.

9. Below Zero (2021)

Below-Zero-filme noi 2021Dacă vrei să vezi un thriller Netflix, combinat cu film de acțiune, Below Zero e o propunere bună pentru tine. Un film spaniol lansat în 2021 de Netflix și care pe noi ne-a ținut cu succes în suspans. Unde mai pui că e vorba și despre români în poveste (nu știu dacă ați observat dar mafioții români sunt la ordinea zilei în filmele și serialele spaniole din ultimii ani).


Un polițist (jucat excelent de Javier Gutierrez, pe care probabil l-ai mai văzut pe Netflix și în thrillerul The Motive/Autorul) însoțește un transport de deținuți periculoși în mijlocul nopții către o nouă închisoare. Transportul este deturnat violent de cineva care îl vrea pe unul dintre deținuți. Răsturnările de situație se țin lanț, așa că îți recomandăm să îl vezi. Nu e o capodoperă, dar e un film bun de văzut la sfârșitul zilei, când vrei o experiență escapistă. 🙂

10. I Care a Lot (2021) – cel mai bun thriller Netflix din ultimul an

i care a lot comedii netflix noi
Noi spunem că e cel mai bun film Netflix din ultimul an și jumătate. I care a lot e un thriller cu Rosamund Pike și Diane Wiest în rolurile principale, care funcționează atât de bine datorită în primul rând a lui Rosamund Pike, care reușește să joace credibil rolul. Filmele cu entertainment de calitate încep să devină o pasăre rară în pandemie, așa că nu ratați I care a lot.

Rosamund Pike o joacă pe Marla Grayson, o femeie de afaceri pe care nu poți decât s-o disprețuiești pentru modul în care se folosește de bătrâni pentru banii lor. Dar pe care, în același timp, îți place să o urmărești, pentru că e fun. E distractivă în nebunia ei de a se pune cu un mare traficant de droguri, atunci când o internează într-un azil pe mama acestuia.

Vezi trailerul I care a lot.

11. Anon (2018)

anon-filme politiste netflix

La fel ca și În umbra lunii, Anon e tot un thriller SF Netflix care-și pune problema cum cât de interesant sau nu va fi munca de polițist în viitor, atunci când tot ce vedem va putea fi accesat de poliție… Premisa filmului promite, la fel ca și actorul din rolul principal, nimeni altul decât Clive Owen. Owen face echipă în acest film cu Amanda Seyfried. Amândoi joacă bine, iar misterul crimelor pe care polițistul Clive Owen le are de rezolvat e imposibil să nu te intrige.

Doar că însăși ipoteza filmului pune probleme de interpretare celorlalți actori. Filmul pare de categoria B tocmai din cauza inadecvării jocului distribuției… Anon se pare că nu ne provoacă doar nouă imaginația, ci și actorilor distribuiți, care par să se afle câteodată în pană de idei la nivelul interpretării unor personaje care pot vedea oricând prin ochii altor personaje… oarecum asemănător cu provocările pe care le-a oferit actorilor dar și nouă, privitorilor, filmul de anul trecut al lui Christopher Nolan, Tenet. 🙂 Vezi aici Anon pe Netflix.

12. Gerald’s game / Jocul lui Gerald (2017)

gerald s game filme psihologice netflix

Cum ai reacționa dacă te-ai trezi legat(ă) de pat, într-un casă izolată, fără posibilitatea de a te elibera? Ce mecanisme psihologice de supraviețuire s-ar pune în mișcare? Te-ai lupta sau te-ai resemna? Sau cât ai fi dispus(ă) să te lupți?

Creat după cartea cu același nume a lui Stephen King, regele horror-ului și suspansului, Jocul lui Gerald e un thriller psihologic și horror Netflix, pe care însuși Stephen King l-a numit hipnotic. Nu putem decât să fim de acord cu el, la care am mai adăuga adjectivul “terifiant”…

13. I am mother (2019) – super thriller SF


I Am Mother - filme 2019 netflix

Hilary Swank in I Am MotherOare cum ne-am dezvolta ca oameni dacă am fi crescuți de roboți?

I am mother e unul dintre thrillerele Netflix pe care să nu îl ratezi 🙂 Unul dintre cele mai mișto thrillere psihologice pe care le-am văzut în ultimul timp, e genul de producție deșteaptă și bine jucată care se leagă frumos, chiar dacă nu e o capodoperă cinematografică. Un film SF post-apocaliptic în care suspansul se construiește lent dar autentic. Cine e personajul negativ? Este sau nu mediul exterior toxic? Mai există și alți oameni supraviețuitori sau Daughter e primul om al unei noi generații umane post-Apocalipsă? Răspunsurile nu vin foarte greu și nu pot fi prea complexe, având în vedere că e un film în 3 personaje, dar reușește să te țină în suspans și acordat la atmosfera filmului.

După un eveniment post-apocaliptic un bunker se autoactivează pentru salvarea speciei umane. Un robot denumit Mama “crește” embrioni umani și apoi copii în adulți… Fiica ei care nu are efectiv un nume, ci e doar Daughter (Fiica), e învățată cu răbdare de robotul mamă care e diferența între bine și rău… Dar e din ce în ce mai greu de spus dacă nu cumva ea reprezintă Răul.

14. Uncut Gems / Diamante neșlefuite (2019)

uncut-gems adam sandler Un thriller Netflix care începe să capete un statut cult, Uncut Gems e un super film cu Adam Sandler în rolul principal. Adam Sandler face probabil rolul carierei lui în Diamante neșlefuite.

Un evreu implicat în comerțul cu diamante din New York, Howard este dependent de jocuri de noroc. Așa că își asumă niște riscuri imposibile pentru mulți dintre noi. Dar anxietatea riscului de a pierde totul nu îl paralizează, ci îl catalizează într-o cursă contra cronometru. În fiecare zi plusează mai mult și mai mult. Prin acest joc de asumare a unor riscuri uriașe și a eforturilor de a face ca pariurile să i se îndeplinească, filmul dă la rândul lui dependență. Și nu poți să pleci de lângă ecran până la final.

Acest film de suspans, pe care îl poți vedea pe Netflix, a fost primit foarte bine de critici, fiind lăudate în mod special regia, scenariul și jocul actoricesc al lui Adam Sandler.

15. The Platform (2019)

E filmul perfect de văzut în pandemie, pentru că ne arată limitările noastre umane, atât în bine, cât și în rău. O parabolă pentru natura umană și cum ne schimbăm într-o criză.

Înțesat cu scene violente, grotești, cu mult sadism, dar și cu dovezi ale altruismului uman, acest thriller psihologic și distopic spaniol este disponibil pe Netflix.

…Un film SF-horror care se vrea în esență un film de critică socială și care spune povestea unor rezidenți dintr-un fel de bloc. Aici, cei care au norocul să stea la etajele superioare mănâncă pe săturate. În timp ce restul rezidenților, în mod special cei de la nivelele cele mai de jos, practic mor de foame. Pentru că singurul sistem prin care primesc hrană este “platforma”. Aceasta e înțesată cu mâncare, dar pe măsură ce coboară de la etaj la etaj mâncarea se transformă în resturi. Până când nu mai rămâne deloc…


16. Furie / Get In / E casa mea! (2019)

furie-filme 2019 netflixUn thriller de groază nebun cum numai filmele franțuzești pot fi. O familie cu un copil se întoarce din vacanță doar pentru a afla că aceia pe care i-au lăsat să aibă grijă de casă nu îi mai lasă să intre în propria locuință…Semnaseră un contract prin care ocupanții se angajau să plătească facturile de utilități… Și atâta timp cât aceștia sunt niște “chiriași” model, nu pot fi dați afară… Și, uite așa, familia liniștită rămâne pe drumuri și se refugiază într-un parc de rulote…Dar ăsta e doar începutul nebuniei…

17. The Bad Batch (2016)

the bad batch filme psihologice netflixDacă ți-a plăcut The Platform (vezi mai sus), sunt șanse mari să-ți placă și The Bad Batch. Este un thriller distopic ca și The Platform, cu scene dure care reușesc să te atragă și mai mult în poveste.

În Texas, într-o zonă încercuită în afara oricăror legi, sunt aruncați cei care nu mai sunt doriți de societate. Se creează mai multe comunități, fiecare guvernată de o idee nebunească. Tânăra Arlen ajunge într-o comunitate de canibali, de unde reușește să scape cu viață și să se refugieze într-o altă zonă a deșertului. Filmul se lungește cam mult, dar dacă vrei să vezi un Mad Max sărit de pe fix, atunci The Bad Batch e pentru tine. E unul dintre puținele filme cu suspans bune de care nu auzisem până să îl descoperim pe Netflix 🙂

Cele mai bune thrillere Netflix clasice 

18. No country for old men – super thriller în genul western

no_country_for old men filme thriller

E una dintre cele mai mari realizări din domeniul filmului din ultimii 20 de ani.  Și probabil cel mai bun thriller al aceleiași perioade. Așa că dacă nu l-ai văzut din diverse motive, ai acum șansa să-l vezi pe Netflix. Nu există țară pentru bătrâni  (2007) nu poate fi ratat nici de cinefili, nici de cei care se uită la filme ocazional. Pentru că nu avem vreme de pierdut cu filme proaste. Thrillerul ăsta o să vă țină lipiți de canapea garantat, fiind o urmărire cum numai în filme putem vedea. Și mai ales în filmele western 🙂

Anton (Javier Bardem) îl urmărește pe agentul de poliție Moss (Josh Brolin), care a fugit cu o valiză de bani. La rândul lor, cei doi sunt urmăriți de un șerif. Povestea pare prea simplă ca să fie bună, dar talentul de a spune o poveste dezvoltat în atâtea și atâtea producții de film de Frații Coen este inegalabil. Până la urmă nici thrillerele clasice ale lui Alfred Hithcock nu se bazau pe povești complicate, dar what a ride sunt filmele lui.


În plus, Javier Bardem e atât de diabolic de rău și periculos încât o să-ți fie greu să-l mai urmărești după în alt film fără să te treacă un fior de frică pe șira spinării. Nu-ți spunem mai mult, doar că Anton are un mod de a ucide oameni care o să-ți trezească niște reacții viscerale și un val de emoții cum nu ai mai trăit de ceva timp la un film. 🙂 Thrillerul western No country for old men a luat 4 premii Oscar: cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu și cel mai bun actor pentru jocul lui Javier Bardem. Vezi o scenă din acest thriller aici.

19. Snowpiercer / Expresul zăpezii (2013)

snowpiercer filme coreeneCum ai reacționa dacă te-ai afla în trenul singurilor supraviețuitori de pe Pământ? Și te-ai urcat clandestin, așa că ești la coada trenului, înfometat și ținut la respect de cei care au plătit pentru a se afla în tren?

Acțiunea din Expresul zăpezii este plasată în viitor, când după un experiment ratat în care s-a încercat stoparea încălzirii globale, toate viețuitoarele dispar, cu excepția pasagerilor din trenul Snow Piercer care străbate Pământul. În lupta pentru supraviețuire, în tren se creează grupuri de interese și revolte.

Filmul lui Bong Joon-ho, coreeanul care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film cu Parasite în 2020, îi are în distribuție pe Tilda SwintonChris Evans (Not Another Teen Movie, seria Captain America), Song Kang-hoOctavia Spencer și Ed Harris (A Beautiful Mind, The Hours, Game Change). Vezi trailerul Snowpiercer. Sau citește recenzia.

20. Prizonieri / Prisoners (2013)

prisoners filme politisteCu un an înainte de apariția serialului True Detective, care a devenit între timp standardul de aur în materie de producții polițiste, era lansat thrillerul polițist Prizonieri. Considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului. La fel ca și True Detective, acțiunea se petrece în America profundă. Acolo unde sărăcia merge mână în mână cu misterele unor crime, cu răpiri și minți bolnave.

Două fetițe sunt răpite în statul Pennsylvannia, iar căutările par că nu duc nicăieri. Din contră, deși apar mai mulți suspecți, misterul parcă ne adâncește într-un nisip mișcător. Răpirea este dublu investigată. Pe de o parte polițistul Loki, pe de cealaltă parte tatăl Annei, una dintre fetițele răpite, încearcă să găsească fetițele. Toată lumea suspectează pe toată lumea. Iar viziunea întunecată a regizorului Denis Villeneuve reușește să te facă să te implici emoțional în căutări, de acasă din confortul propriului fotoliu. Jake Gyllenhall e magistral în rolul polițistului, în timp ce Hugh Jackman în rolul tatăului devine un pic plictisitor. 🙂

În concluzie însă, privind Prizonieri și True Detective în paralel, aș zice că serialele polițiste sunt niște producții mai relevante pe zona polițistă. Reușesc să construiască mai bine personajele, fără să piardă din vedere intriga detectivistică. Altfel, în două ore de film, e destul de dificil să reușești să dai profunzime personajelor și în același timp să creezi un mister polițist suficient de puternic. Asta dacă nu lucrezi cu un actor precum Jack Nicholson, care pur și simplu sparge ecranul.  Și care te convinge de la prima scenă. La fel ca și celelalte titluri din lista noastră, și Prisoners face parte din acele thrillere Netflix disponibile acum pe platformă.

21. The Girl on The Train (2016)

emily-blunt-the-girl-on-the-train-filme psihologice netflixUn thriller cu Emily Blunt în rolul principal, ea interpretând rolul unei alcoolice care a pierdut tot ce avea în viață din cauza băuturii. Soțul a părăsit-o și acum merge fără scop într-un tren… Comportamentul ei autodistructiv și depresiv o face să dezvolte o obsesie pentru fostul ei soț și actuala lui soție…

Acestea sunt 21 dintre cele mai bune thrillere Netflix din acest moment de pe platformă.  Voi ce filme de suspans ați descoperit pe Netflix în ultima perioadă?

Vezi și

Top 20 filme Netflix inspirate din fapte reale

Cele mai bune filme Netflix – 25 filme de top pe Netflix

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here