Top 20 filme Netflix inspirate din fapte reale

0
18244
filme netflix inspirate din fapte reale

De ce filme Netflix inspirate din fapte reale? Pentru că sunt mai autentice și mai inspiraționale. Atunci când știi că personajele și poveștile din filmele pe care le urmărești se bazează pe fapt reale sau au cel puțin un sâmbure de adevăr experiența capătă o notă în plus, într-o lume în care totul e virtual, fake și departe de lumea reală.

Iată așadar 22 filme Netflix bazate pe fapte reale sau care sunt inspirate din fapte reale, din care să alegi producțiile care ți se potrivesc.

1. Madame Claude (2021) – film Netflix din aprilie 2021

madame claude filme noi netflixFilm original Netflix, Madame Claude e o dramă biografică franțuzească cu acțiunea în Parisul anilor ’60… Ce ne putem dori mai mult, decât o evadare în Paris, când șansele să călătorim anul ăsta mai departe de Sovata nu sunt foarte mari. 🙂 În Parisul anilor ’60, influența lui Madame Claude depășește sfera prostituției, ajungând până în lumea politică. Dar filmul nu e doar despre încrengăturile cu oamenii puternici ai zilei, ci despre alegeri de viață, blazare și o incursiune în viața lucrătoarelor în acest domeniu 🙂

2. Bombshell / Bombshell: Scandalul (2019)

bombshellDacă vrei filme Netflix inspirate din fapte reale foarte recente, atunci Bombshell este pentru tine. Bombshell e povestea magnatului de presă Roger Ailes, cel care a creat Fox News. El e acuzat de jurnaliste și prezentatoare de la Fox News de agresiuni sexuale greu de cuprins cu mintea în secolul nostru. Filmul e interesant și bine jucat, dar cam dezlânat și fără zvâc. Trei super actrițe interpretează rolurile principale. Margot Robbie, Nicole Kidman și Charlize Theron – ultima aproape de nerecunoscut prin transformarea facială, astfel încât să semene cu news anchor-ul Megyn Kelly. Îl găsești pe Netflix.

O altă opțiune pentru aceeași poveste din Bombshell este mini-seria The Loudest Voice de pe HBO, cu Russell Crowe în rolul lui Roger Ailes. Noi o preferăm pe aceasta din urmă.

3. Everest (2015)

the everest filme noi netflix

E un thriller combinat cu film de aventură și film istoric destul de dur care urmărește ascensiunea Everestului a doi alpiniști, Rob Hall și Scott Fischer. Bazat pe faptele reale ale acestei expediții, filmul reușește să te țină în suspans cu succes. Printre actorii pe care-i vei recunoaște cu greu dincolo de gheața de pe față sunt Jake Gyllenhaal, Josh Brolin și Jason Clarke. Îl găsești pe Netflix, bineînțeles.

4. Charlie Wilson’s War (2007)

charlie wilsons war filme inspirate din fapte reale

Ce poate fi mai mișto decât un film care te informează în privința unui aspect interesant al istoriei recente, dar care te și distrează copios? Charlie Wilson’s War face cu succes asta. Deși e un film din 2007, noi l-am văzut prima dată pe Netflix și n-am regretat nicio secundă.

Dacă e un film cu Tom Hanks în rolul principal, sunt șanse mari să fie un film bazat pe fapte reale. 🙂 Figura și personalitatea lui Tom Hanks se potrivesc atât de bine cu cele ale unuia desprins din realitate. La el nimic nu e forțat, pare vecinul de vizavi. De unde și distribuția lui în roluri în care dă o notă și mai mare de autenticitate poveștii.

În Charlie Wilson’s War, Tom Hanks joacă rolul unui membru al Congresului flușturatic și superficial, interesat doar de femei și puțin spre deloc de politică. La recomandarea unei prietene – jucată de Julia Roberts, ajunge în 1980 să se intereseze de soarta afganistanilor în lupta cu rușii. Face echipă cu un agent CIA Gust (Philip Seymour Hoffman) și ajunge să organizeze o întreagă rezistență contra rușilor. Și la un buget anti regimuri comuniste al CIA-ului de 500 milioane USD, de la doar 5 milioane USD.

Efortul lui Charlie Wilson ajunge astfel să influențeze politica externă americană și să facă parte din Doctrina Reagan de susținere a mișcărilor anti-comuniste din lumea întreagă. Și uite așa aflăm cum s-ar putea și noi, românii, să îi datorăm ceva lui Charlie Wilson 😀

5. The Post (2018)

the-post-filme netflix inspirate din fapte reale
Sunt filme de Steven Spielberg care să nu merite văzute? Nouă nu ne vine niciunul în minte…În filmul lui Spielberg The Post, Meryl Streep și Tom Hanks sunt editorii unuia dintre cele mai importante ziare din lume, The Washington Post. Aici trebuie să gestioneze modul în care vor publica dosare și informații compromițătoare legate de administrația centrală și Războiul din Vietnam. Filmul e bazat pe fapte reale și, deși acțiunea se petrece în anii ’70, filmul e o critică țintită către administrația prezidențială actuală din Statele Unite. Și, în mod special, e o critică la adresa președintelui Trump.

6. Deepwater Horizon (2016)

deepwater-horizon-filme netflix inspirate din fapte realeDeepwater Horizon prezintă evenimentele unui dezastru care s-a întâmplat în realitate. E vorba aici de una dintre cele mai mari catastrofe ecologice: explozia unei platforme petroliere care a condus la cea mai mare poluare cu petrol din istorie. Platforma gigantului British Petroleum din Golful Mexic ajunge să explodeze în urma unor greșeli umane în lanț.

Personajele principale, care muncesc pe platformă, Mike (Mark Wahlberg) și Jimmy (Kurt Russell), încearcă să salveze ce se mai poate și să minimizeze efectele dezastrului. Imaginile și tensiunea filmului te vor urmări și după ce vei termina de văzut Deepwater Horizon.

Pe bună dreptate bine primit de critică, Deepwater Horizon a intrat deja într-un con de umbră, deși a fost lansat oarecum de curând, în 2016. Din păcate asta e soarta comună a multor filme bune de acțiune. Este oarecum blestemul acestui gen.

7. Operation Finale (2018)

operationfinale filme inspirate din fapte realeE o dramă cu elemente de film de acțiune cu spioni. Acțiunea se petrece după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, când agenția de spionaj a Israelului, Mossadul, face tot posibilul pentru a-l captura în Argentina pe Adolf Eichmann, omul din spatele Holocaustului.

Punerea în aplicare a planului de capturare te va ține lipit în fotoliu, oferind entertainment de calitate. Dar mai mult de atât este un film dramă despre evreii care riscă să devină ucigași la rândul lor, în încercarea de a-l prinde pe bătrânelul ucigaș în masă, în timp ce acesta din urmă pare pare de-a dreptul un om inocent. Nu e o capodoperă cinematografică, dar e un film bun. Foarte bine realizat și foarte bine jucat de Oscar Isaac, Ben Kingsley și Melanie Laurent.


8. The Trial of the Chicago 7 / Procesul celor șapte din Chicago (2020)

Trial-of-the-Chicago-7-filme noi netflixE o dramă juridică și istorică cu o distribuție excepțională: Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt, Michael Keaton, Eddie Redmayne, Frank Langella și Yahya Abdul-Mateen (Aquaman). Da, cam mulți bărbați, dar asta pentru că filmul urmărește povestea a șapte protestatari împotriva Războiului din Vietnam, din 1968.

Scenariul a fost scris în 2007 și trebuia să fie regizat de Steven Spielberg, dar din cauza unei greve a scenariștilor, planul a picat. Și ghinionul nu l-a părăsit complet, pentru că în 2020, când trebuia să fie lansat în cinematografe de Paramount, a venit pandemia. Dar cum ghinionul cuiva e norocul altuia, Netflix a cumpărat drepturile de distribuție, așa că putem să-l vedem pe Netflix începând cu 16 octombrie. A fost bine primit de critici și din trailer pare că promite o experiență faină.

9. Moneyball (2011)

moneyball filme inspirate din fapte realeMoneyball este o poveste despre cum poți schimba “lumea” plecând de la o idee. Este o dramă biografică despre baseball ca business si ca sport, avându-i în rolurile principale pe Brad Pitt,  Jonah Hill (Super Bad), Robin Wright (House of Cards, Forrest Gump) si Philip Seymour Hoffman (The Big Lebowski, Magnolia).

Moneyball nu este doar un film hollywoodian despre sport asa cum ne-am obisnuit: povestea unei echipe in dificultate, transformata cu efortul unor persoane carismatice si cu viziune intr-o echipa-star. Este istoria unei idei, plecand de la intrebarea cum sa privesti cu ochi noi ceva cu care te-ai obisnuit. In cazul filmului, intrebarile sunt cum se joaca baseball-ul, cum se conduce si cine il joaca? De fapt, cum poti inova?

Filmul ecranizeaza bestseller-ul lui Michael Lewis Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game, care spune istoria reală a echipei de baseball Oakland Athletics, condusa de Billy Beane. In ciuda unei situatii financiare dificile, managerul echipei reuseste sa compuna o echipa extrem de competitiva printr-o abordare moderna si analitica, plecand de la statistici si alte date empirice despre jocul de baseball.

Filmul trebuia sa fie produs de Sony si regizat de Steven Soderbergh. Dupa ce Sony s-a retras chiar inainte de inceperea filmarilor, Brad Pitt, simtind ca povestea si rolul lui au potential, a refacut echipa cu regizorul Miller. Proiectul n-a murit, ci s-a transformat intr-un film care distreaza in aceeasi masura in care este profund. Revista americana Rolling Stone a incadrat filmul la categoriadynamite stuff. Poți vedea aici trailerul Moneyball.

10. The Irishman (2019)


The-Irishman-filme inspirate din fapte realeE un film Netflix inspirat din fapte reale, regizat și produs de nimeni altul decât Martin Scorsese. Ca mai toate cele 20 filme din top, și acesta se bazează pe o carte de non-ficțiune – I heard you paint houses de Charles Brandt. De ce se numește cartea Am auzit că văruiești case? Pentru că acesta era codul mafiot pentru ucigași plătiți. Expresia face referire la faptul că în momentul asasinării sângele victimei murdărește pereții casei… Cartea e scrisă de un fost procuror și investigator căruia ucigașul Mafiei Frank Sheeran se pare că i s-a confesat în privința asasinării liderului unuia dintre cele mai puternice sindicate din State, Jimmy Hoffa.

Urmând firul poveștii, The Irishman urmărește activitatea lui Frank Sheeran și cum ajunge acesta să lucreze pentru Mafie în anii ’50, apoi devine bodyguardul lui Jimmy Hoffa, ca în 1975 Mafia să îi ordone să îl execute. În ciuda relației foarte apropiate cu Hoffa, Frank Sheeran duce la îndeplinire acțiunea… Filmul e interesant, jucat de actori de primă mână, de la Robert De Niro care interpretează rolul principal, la Al Pacino și mulți-mulți alții. Singurul păcat al filmului e lungimea lui… Scorsese nu se grăbește deloc, poate și pentru că s-a gândit că pe Netflix avem suficient timp să ne delectăm cu The Irishman.

11. 1917: Speranță și moarte (2019)

1917-speranta-si-moarte-filme de razboi

Considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului 2019, drama de război 1917: Speranță și moarte a primit nu mai puțin de 10 nominalizări la premiile Oscar. Doi soldați britanici trebuie să transmită în timp record și traversând liniile inamice un ordin de anulare a unui atac sortit eșecului, în care ar fi murit 1600 de soldați.

Filmul este regizat de Sam Mendes (cunoscut pentru American Beauty) și e bazat pe fapte reale. Mai exact pe amintirile din război ale bunicului din partea tatălui al lui Sam Mendes 🙂 Iată cum povestirile bunicilor pot lăsa amprente în memoria nepoților și se pot transforma la ani distanță în filme inspirate din fapte reale.

12. Mănâncă, roagă-te, iubește (2010)

eat pray love filme de dragoste netflix

Bazat pe memoriile americancei Elizabeth Gilbert. Elizabeth pare că are o viață personală și profesională de succes, după standardele lumii moderne. Doar că ea se simte nefericită și neîmplinită, așa că lasă totul baltă și pleacă într-un voiaj emoționant și în același timp simpatic de căutare de sine 🙂

Ca toate filmele în care joacă Julia Roberts, zâmbetul, energia și exuberanța ei sunt molipsitoare. Vei plânge, vei râde cu ea, vei călători în jurul lumii, din Italia până în Indonezia. Și vei mânca cele mai bune și gustoase mâncăruri. Vei gândi cele mai profunde și înțelepte idei despre viață. Și, nu în ultimul rând, vei descoperi dragostea. Celălalt personaj principal al filmului e interpretat de Javier Bardem.

13. The Imitation Game (2014)

imitation game filme noi netflixActorul Benedict Cumberbatch s-a instalat confortabil în două nișe distincte: geniu (dacă producția este britanică: Van Gogh: Painted with WordsHawkingSherlock) sau antagonist (dacă e vorba de un blockbuster precum Star Trek sau Hobbitul). Când Imitation Game a fost anunțat nu a trebuit decât să verificăm țara de proveniență pentru a stabili – geniu.


Într-adevăr filmul regizorului norvegian Morten Tyldum (Headhunters) are în centru figura matematicianului Alan Turing, cel care a spart Enigma – codul în care se realizau transmisiunile naziștilor. Importanța acestui fapt pentru deznodământul celui de-al Doilea Război Mondial îl transformă pe Turing într-un fel de supererou. Și totuși The Imitation Game se deschide cu Turing interogat de poliție, la câțiva ani de la sfârșitul războiului; crima lui Turing: homosexualitate.

The Imitation Game e un film inspirat de realizările lui Turing, străbătut însă de un fir tragic: Turing s-a sinucis la 41 de ani, iar scenariul lui Graham Moore stabilește clar problema. Nu contează ce ai făcut pentru societate, important e să nu te ridici împotriva normelor ei.

În film apar și Keira Knightley, Matthew GoodeMark Strong (Tinker Taylor Soldier Spy)

Acestea sunt doar câteva din preferatele noastre în materie de filme inspirate din fapte reale 🙂 Și, după cum ați văzut, pe multe le găsești pe Netflix, de văzut și revăzut oricând aveți timp și dispoziție.

14. Steve Jobs (2015)

steve jobs filme netflix inspirate din fapte realeDin punctul nostru de vedere, e cel mai bun film despre Steve Jobs.

Filmul palpitant al lui Danny Boyle, care se desfășoară în culisele a trei lansări de produse Apple, începe cu cofondatorul Apple certându-i pe ceilalți câteva minute înainte de a introduce Macintosh în 1984, deoarece echipa nu a reușit să spună „Salut” cum trebuie. Era ciudat în unele privințe și obsesiv – calități pentru care era renumit – dar avea și dreptate pentru ceva, așa cum știm acum: această idee a tehnologiei servind ca un tovarăș constant și reconfortant. Acestea împreună cu faptul că a fost atât de rece și a respins oamenii cei mai apropiați de el – oamenii care l-au iubit de fapt – duc la o contradicție fascinantă.

Dacă nu știi foarte multe despre Steve Jobs, despre garajul din Los Altos, unde a început totul sau despre lunga și încurcată prietenie cu Wozniak îți recomandăm și filmul lui Alex Gibney, “Steve Jobs: The Man in the Machine“, care acoperă o mare parte din același teren, dar mai detaliat.

Vezi trailerul Steve Jobs și citește recenzia Steve Jobs.

15. In the Name of the Father / În numele tatălui (1993)

In the Name of the Father daniel day lewis filme noi netflix_Un film clasic, cu 7 nominalizări la Oscar, cu Daniel Day Lewis și Emma Thomson, despre conflictul din Irlanda de Nord și inspirat din fapte reale. Dacă nu l-ai văzut, acum este momentul perfect 🙂

16. The Wolf of Wall Street (2013)


Comedia neagră The Wolf of Wall-Street a marcat a cincea colaborare între actorul Leonardo DiCaprio şi regizorul Martin Scorsese.

Filmul este bazat pe memoriile devenite best-seller ale lui Jordan Belfort, şi urmăreşte traiectoria acestuia de la tânăr milionar în anii ’80 la carieristul fără scrupule al anilor ’90. Atunci când este condamnat la închisoare, după ce refuză să coopereze în cadrul unei investigaţii de pe Wall-Street.

Un proiect ce a atras nume importante atât în spatele cât şi în faţa camerelor, The Wolf of New York nu este neapărat o poveste foarte originală, subiectul fiind explorat de nenumărate ori până acum.  Chiar şi protagonistul, brokerul Jordan Belfort, este un produs tipic al Americii anilor ’80, o perioadă de exces, hedonism şi nenumărate speculaţii bancare, cu care ne-am mai întâlnit de-a lungul timpului. Cel mai notabil este personajul  Bud Fox din clasicul Wall-Street, regizat în 1987 de către Oliver Stone.

Distribuţia de nume sonore adunate îi include pe lângă DiCaprio, pe Matthew McConaughey, Jean Dujardin şi Jonah Hill. Vezi trailerul The Wolf of Wall-Street, disponibil acum pe Netflix.

17. Lista lui Schindler / Schindler’s List (1993)

Clasicul Lista lui Schindler revine în grila Netflix de la 1 aprilie 2021. Cruciada individuală a lui Oscar Schindler (Liam Neason) de a salva cât mai mulţi evrei din lagărul de concentrare condus de Amon Goeth (Ralph Fiennes), un comandant nazist egomaniac şi foarte zelos, îndreaptă un deget acuzator spre toţi cei care au afirmat că orice rezistenţă din interior în faţa naziştilor ar fi fost imposibilă.

Inspirat dintr-o poveste reală, filmul care i-a adus încă un Oscar lui Steven Spielberg prezintă nu doar oroarea crimelor în masă, a camerelor de gazare, a gropilor comune şi a ucigaşilor fără remuşcări, ci şi o dimensiune a Holocaustului despre care nu se prea vorbeşte : interesele economice care gravitau în jurul sclavilor evrei. Schindler reuşeşte să salveze lucrătorii din propria fabrică mizând pe lăcomia fără margini a birocraţilor şi ofiţerilor nazişti, convinşi că în spatele intenţiilor acestuia nu se află nimic altceva decât dorinţa, perfect normală conform moralei lor distorsionate, de a caştiga cât mai mult cu ajutorul prizonierilor.

18. Zodiac (2007) – bazat pe faptele reale ale unui criminal în serie

Criminalul în serie? Avem în Se7en. Paranoia? În The Game. Dubla personalitate? Fight Club. Teroarea care se strecoară pe la marginile ecranului, niciodată în prim-plan? Panic Room. Zodiac? Criminal în serie, paranoia, dublă personalitate, teroare.

Însă calitatea acestui film polițist nu stă în idee, ci în modul în care regizorul o tratează. Având ca punct de plecare romanul omonim al lui Robert Graysmith, despre criminalul care a activat în anii ’60-’70, în zona San Francisco Bay, regizorul David Fincher nu realizează doar ecranizarea unei cărți, ne prezintă un caz inclus deja în cultura pop.

Riscul unui astfel de film este familiaritatea poveștii: criminalul în serie a mai fost adus o dată pe marile ecrane sub pseudonimul Scorpio, în filmul lui Clint EastwoodDirty Harry. În același timp, Zodiac este unul dintre cele mai cunoscute cazuri de crimă în care vinovatul nu a fost prins. Soluția lui Fincher a fost demararea unei investigații pe cont propriu. Regizorul a vorbit cu Graysmith, cu inspectorul care s-a ocupat de caz – David Toschi, interpretat de Mark Ruffalo, a consultat specialiști în lingvistică, în încercarea de a elucida misterul scrisorilor Zodiacului. În final l-a distribuit pe Jake Gyllenhaal în rolul lui Graysmith, ilustratorul transformat în detectiv, impresionat de capacitatea lui de a interpreta o personalitate duală în Donnie Darko.

Pornind de la aceste elemente, filmul funcționează la nivelul ritmului, acesta fiind și punctul în care Zodiac se diferențiază de Panic RoomThe Game, Fight Club și Se7en. Toate aceste filme pot fi plasate sub umbrela termenului thriller; această încadrare generică i se poate aplica și lui, doar că Zodiac nu are scene de acțiune și dialogul este din belșug.

Citește toată recenzia Zodiac și vezi trailerul Zodiac. Îl poți vedea pe Netflix.

19. Midway (2019)


Midway filme istoriceMidway e unul din acele filme istorice care se încadrează în sub-genul filme de război epice. Ce înseamnă asta? Înseamnă desfășurări de forțe impresionante, iar în mod special pentru Midway, sute de soldați, zeci de avioane, crucișătoare, submarine, portavioane și multe-multe bombe și gloanțe trase. În ciuda desfășurărilor de forțe implicate, deci a bugetului foarte mare (100 milioane USD), Midway e un film independent, unul dintre cele mai scumpe filme independente făcute vreodată. Poate tocmai de asta s-ar putea să nu fi aflat de el, deși e destul de nou, fiind lansat în 2019.

Dacă cumva ți-a scăpat, îți spunem că merită văzut pentru prezentarea unei secvențe din Al Doilea Război Mondial poate mai puțin cunoscută de noi, pentru că a avut mai puține implicații în zona noastră geografică. E vorba despre luptele din Oceanul Pacific dintre americani și japonezi. Povestea începe cu atacul de la Pearl Harbor, dar acesta e doar începutul. Pentru că filmul urmărește pe parcursul mai multor ani personaje și evenimente centrale din teatrul de operațiuni din Pacific.

Midway nu e o capodoperă cinematografică, concentrându-se parcă mai mult pe corectitudinea evenimentelor prezentate, decât pe dramatizarea lor, dar e un film bun de pe Netflix care merită văzut. Cu siguranță vei urmări cu sufletul la gură plonjeurile avioanelor americane în plin atac al portavioanelor japoneze, urmăririle în aer, rafalele de mitraliere și loviturile artileriei anti-aeriane.

Midway e unul din acele filme fără succes extraordinar la box-office, de aceea e bine că există Netflix, ca să ni-l aducă în prim plan.

20. Îmblânzitorul de vânt / The boy who harnessed the wind (2019)


the boy who harnessed the wind filme netflix inspirate din fapte realeE un film minunat care spune o poveste extrem de pozitivă și inspirațională despre cât de multe poți face cu puține resurse dacă ești deschis și încerci să-ți dai frâu liber creativității. Ca multe alte producții care îți dau o stare de bine, și acesta face parte din categoria filme inspirate din fapte reale. Și parcă tocmai de asta, pentru că se bazează pe o poveste reală filmele astea te motivează și mai mult și te fac să îți recapeți încrederea în oameni. Asta dacă cumva ți-ai pierdut-o.

Producție britanică, Îmblânzitorul de vânt se bazează pe memoriile cu același nume scrise de William Kamkwamba și Bryan Mealer. Născut într-un sătuc super sărac din Malawi, William face parte dintr-o familie de fermieri. Deși nu mai poate merge la școală pentru că părinții nu-și mai permit taxele, totuși William găsește o cale pentru a continua cursurile și a avea acces la bibliotecă. La mijlocul anilor 2000, spectrul foametei bântuie în satul lui, din cauza secetei. Oamenii încep să plece care încotro și să abandoneze locul. Dar William se gândește cum ar putea construi un motor alimentat eolian care să acționeze o pompă electrică ce ar trebui să alimenteze cu apă satul… Va reuși William să facă rost de părțile componente dar, mai ales, să construiască un prototip funcțional? 🙂

E unul dintre cele mai frumoase filme Netflix inspirate din fapte reale.

Acestea sunt preferatele noastre atunci când ne gândim la filme Netflix inspirate din fapte reale și bazate pe fapte reale. Nu uita, grila Netflix este întotdeauna în schimbare, așa că s-ar putea ce poți vedea astăzi să dispară curând de pe platformă. Nu rata, așadar, aceste producții.

Vezi și

20 Filme istorice Netflix de neratat

Top 37 seriale bune din 2021 și 2020 – nu le ratați 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here