Top 20 filme Netflix inspirate din fapte reale

0
29319
filme inspirate din fapte reale netflix

De ce filme Netflix inspirate din fapte reale? Pentru că sunt mai autentice și mai inspiraționale. Atunci când știi că personajele și poveștile din filmele pe care le urmărești se bazează pe fapt reale sau au cel puțin un sâmbure de adevăr experiența capătă o notă în plus, într-o lume în care totul e virtual, fake și departe de lumea reală.

Iată așadar 20 filme Netflix bazate pe fapte reale sau care sunt inspirate din fapte reale, din care să alegi producțiile care ți se potrivesc.

1. Zola (2021)

zola filme netflix noiDeschidem lista de filme Netflix inspirate din fapte reale cu un film intrat în grila Netflix de curând. E un film care te prinde foarte ușor, o comedie și în același timp o dramă puternică, despre două femei care pleacă într-un road trip în Florida, ca să descopere că show-ul de striptease către care călătoreau și în care urmau să apară era de fapt prostituție.

Zola este primul film care ecranizează întâmplări reale dintr-un Tweet devenit viral, mai exact un thread de Tweeturi. Și reușește să îl ecranizeze cu multă prospețime, pentru că Zola spune povestea altfel și îți arată o lume la care nu avem acces, dar și cum a fost această lume influențată de tehnologie.

Verdict Postmodern.ro: vă recomandăm să-l vedeți, dar nu e o vizionare ușoară. 🙂

2. The King of Staten Island / Regele din Staten Island (2020)The King of Staten Island_filme netflix noi

O dramă-comedie adusă de Netflix în grila sa de curând, regizată și co-scrisă de Judd Apatow, pe care îl știți pentru comediile Knocked Up, Virgin la 40 de ani, Trainwreck. Așa cum filmele de mai sus i-au făcut celebri pe Seth Rogen, Steve Carell sau Amy Schumer, Regele din Staten Island ar trebui să funcționeze ca un vehicul de lansare pe orbita Hollywoodului pentru Pete Davidson, pe care îl știți mai ales din distribuția show-ului de comedie live Saturday Night Live.

Nu te-ai aștepta totuși ca această comedie să se bazeze pe un fapt real, nu? Ei bine, această comedie pleacă de la ceva cât se poate de real, pentru că tatăl lui Pete Davidson, la fel ca și tătăl lui din film, era pompier și a dispărut în incendiul care a urmat atacurilor teroriste din septembrie 2001 de la World Trade Center, New York.

Alături de Pete Davidson, din distribuție fac parte și actori precum Marisa Tomei și Steve Buscemi, într-o poveste despre un tânăr care nu-și găsește drumul în viață. Trăiește acasă la mama lui, nu are job și fumează marijuana cât e ziua de lungă. Dar schimbările din viața mamei îl vor determina să-și înfrunte propriile probleme.

Verdict Postmodern: noi l-am tot ocolit, până când într-un final i-am dat “play” și l-am văzut pe tot dintr-o suflare. Nu e o capodoperă, dar e mai proaspăt și plăcut de urmărit față de majoritatea filmelor Netflix.

3.  6 Days (2017)

6-days-filme politiste netflix6 Days urmărește fapte reale din istoria Marii Britanii care a influențat apoi zeci de ani politicile de contra-terorism din întreaga lume.

Povestea reală se referă la luarea de ostatici din 1980 de la Ambasada Iraniană din Londra. Mai mulți arabi intră cu forța în Ambasadă și cer eliberarea altor arabi deținuți în Iran. Filmul nu bravează, așa cum o fac multe producții, când vine vorba de inteligența și abilitățile spionilor, negociatorilor, polițiștilor și ale echipelor anti-tero, ceea ce îl face plăcut de urmărit și mai autentic față de filmele clasice din această categorie. Nouă ne-a plăcut mult.

Dacă vrei să vezi șirul evenimentelor care au fost definitorii pentru modul în care atacurile teroriste au fost abordate de statele lumii timp de zeci de ani după luarea de ostatici din 1980, 6 Days e must-see.

4. Never. Rarely. Sometimes. Always 


never. rarely. sometimes. always filme noi

Un film de acum doi ani dar care a intrat de câteva săptămâni pe Netflix, care e unul dintre preferatele noastre.

E un film american cât se poate de european. 🙂 Cu un ritm lent, multe lucruri lăsate nespuse, dar cu atât mai intens și mai apăsător. Simplist spus, este vorba despre drama unei adolescente care rămâne însărcinată. Dar povestea e spusă cu atâta delicatețe, discreție și sensibilitate, încât e mai convingătoare decât dacă ar fi fost mult mai directă și ar fi arătat abuzuri fizice sau psihologice.

Depinde foarte mult ce vrei să vezi, pentru că nu e un film confortabil, la care să te relaxezi seara după o zi de muncă. La fel ca și celelalte filme din listă și acesta este cel puțin inspirat de fapte reale. Creatoarea filmului a pornit de la un caz real din Irlanda, al unei femei de origini indiene căreia doctorii i-au refuzat avortul și care s-a îmbolnăvit apoi grav…

5. The Good Nurse – din 25 octombrie 2022 pe Netflix

the good nurse Jessica-Chastain-Eddie-Redmayne-mainContinuăm lista de filme Netflix bazate pe fapte reale cu un thriller bazat pe fapte reale și care a avut premiera în grila Netflix la sfârșitul lui octombrie 2022.

Jessica Chastain și Eddie Redmayne sunt actorii principali din The Good Nurse, un thriller bun, bine jucat, dar care are un final care vine brusc și nenatural. Un film, de asemenea, despre cât de mult se acoperă cu hârtii și lipsă de responsabilitate sistemul medical în Statele Unite, la fel ca și în România. Un fel de stat în stat.

Un asistent fără scrupule, interpretat de Redmayne, ucide în decursul mai multor ani peste 300 de pacienți. O altă asistentă medicală, jucată de Jessica Chastain, ajută la prinderea ucigașului… Thrillerul se bazează pe fapte reale și pe documentarea best-sellerului din 2013 cu același nume, semnat de Charles Graeber, despre criminalul în serie Charles Cullen…

Vezi aici trailerul The Good Nurse.

5. Furie / Get In / E casa mea! (2019)

furie-filme 2019 netflixUn thriller de groază nebun cum numai filmele franțuzești pot fi, inspirat dintr-o poveste reală 😀 O familie cu un copil se întoarce din vacanță doar pentru a afla că aceia pe care i-au lăsat să aibă grijă de casă nu îi mai lasă să intre în propria locuință…Semnaseră un contract prin care ocupanții se angajau să plătească facturile de utilități… Și atâta timp cât aceștia sunt niște “chiriași” model, nu pot fi dați afară… Și, uite așa, familia liniștită rămâne pe drumuri și se refugiază într-un parc de rulote…Dar ăsta e doar începutul nebuniei…

6. The luckiest girl alive / Cea mai norocoasă fată (2022)


fata cea mai norocoasa filme netflix noiO dramă-thriller Netflix care se ridică peste valoarea medie a producțiilor gigantului de streaming și care ecranizează o carte de ficțiune cu același nume, semnată de Jessica Knoll, dar care pleacă de la un fapt real. La un an de la publicarea cărții, autoarea a dezvăluit că romanul său se baza pe fapte reale. Nu vă spunem mai multe ca să nu facem spoiler 🙂

Ani, jucată de Mila Kunis, e o tânără parvenită. Filmul începe promițător, cu tot felul de scene în care Ani demonstrează cât de lipsită de scrupule este. De fapt, aflăm că are un scop: parvine pentru a avea mai multă greutate versiunea ei despre atacul armat care a avut loc în liceul în care a studiat… E plăcut s-o vezi din nou pe Mila Kunis pe ecran, după o pauză destul de lungă, într-un film perfect de urmărit seara după serviciu.

7. Madame Claude (2021) – film Netflix

madame claude filme noi netflixFilm original Netflix, Madame Claude, e o dramă biografică franțuzească cu acțiunea în Parisul anilor ’60…  În Parisul anilor ’60, influența lui Madame Claude depășește sfera prostituției, ajungând până în lumea politică. Dar filmul nu e doar despre încrengăturile cu oamenii puternici ai zilei, ci despre alegeri de viață, blazare și o incursiune în viața lucrătoarelor în acest domeniu 🙂 Patroana de bordel Madame Claude a murit în 2015 la 92 de ani, după ce avusese trecute în carnețelul cu clienți mari oameni de afaceri și clienți, printre care și John F. Kennedy…

8. Bombshell / Bombshell: Scandalul (2019)

bombshellDacă vrei filme Netflix inspirate din fapte reale foarte recente, atunci Bombshell este pentru tine. Bombshell e povestea magnatului de presă Roger Ailes, cel care a creat Fox News. El e acuzat de jurnaliste și prezentatoare de la Fox News de agresiuni sexuale greu de cuprins cu mintea în secolul nostru. Filmul e interesant și bine jucat, dar cam dezlânat și fără zvâc. Trei super actrițe interpretează rolurile principale. Margot Robbie, Nicole Kidman și Charlize Theron – ultima aproape de nerecunoscut prin transformarea facială, astfel încât să semene cu news anchor-ul Megyn Kelly. Îl găsești pe Netflix.

O altă opțiune pentru aceeași poveste din Bombshell este mini-seria The Loudest Voice de pe HBO, cu Russell Crowe în rolul lui Roger Ailes. Noi o preferăm pe aceasta din urmă.

9. Everest (2015)

the everest filme noi netflix

E un thriller combinat cu film de aventură și film istoric destul de dur care urmărește ascensiunea Everestului a doi alpiniști, Rob Hall și Scott Fischer. Bazat pe faptele reale ale acestei expediții, filmul reușește să te țină în suspans cu succes. Printre actorii pe care-i vei recunoaște cu greu dincolo de gheața de pe față sunt Jake Gyllenhaal, Josh Brolin și Jason Clarke. Îl găsești pe Netflix, bineînțeles.

10. The Angel (2018)


the_angel_filme spionaj netflixUn film de spionaj de pe Netflix inspirat din fapte reale, pe care e musai să-l vedeți. E sofisticat în modul în care prezintă dilemele morale și pozițiile spionilor și oamenilor de stat, dar nouă ne-a plăcut și  pentru atmosfera exotică de lume arabă, prin obiceiuri, interioare luxuriante și limbile vorbite, de la arabă la idiș.

Filmul este povestea lui Ashraf Marwan, un moderat egiptean care a ajutat ca spion partea israeliană în conflictul arab din anii ’70. Dar, mai mult de atât, Ashraf transpare din film ca un strateg extrem de abil, care a jucat la ambele capete, și pentru partea egipteană, și pentru cea israeliană… Trebuie să vedeți filmul ca să înțelegeți exact povestea.

The Angel este adaptarea cărții de non-ficțiune The Angel: The Egyptian Spy Who Saved Israel.

11. Deepwater Horizon (2016)

deepwater-horizon-filme netflix inspirate din fapte realeDeepwater Horizon prezintă evenimentele unui dezastru care s-a întâmplat în realitate. E vorba aici de una dintre cele mai mari catastrofe ecologice: explozia unei platforme petroliere care a condus la cea mai mare poluare cu petrol din istorie. Platforma gigantului British Petroleum din Golful Mexic ajunge să explodeze în urma unor greșeli umane în lanț.

Personajele principale, care muncesc pe platformă, Mike (Mark Wahlberg) și Jimmy (Kurt Russell), încearcă să salveze ce se mai poate și să minimizeze efectele dezastrului. Imaginile și tensiunea filmului te vor urmări și după ce vei termina de văzut Deepwater Horizon.

Pe bună dreptate bine primit de critică, Deepwater Horizon a intrat deja într-un con de umbră, deși a fost lansat oarecum de curând, în 2016. Din păcate asta e soarta comună a multor filme bune de acțiune. Este oarecum blestemul acestui gen.

12. The Dig  / Situl (2021) – Netflix

the dig filme netflix noiȚi-e dor să-l vezi pe Ralph Fiennes într-un rol? Este acompaniat de Carey Mulligan, Lily James și alți actori la fel de buni în drama The Dig. Filmul se bazează pe personaje și evenimente reale, deși ecranizează un roman 🙂 Când o văduvă bogată angajează un arheolog amator pentru a se ocupa de săpături la mormintele de pe proprietatea ei, cei doi fac o descoperire care schimbă istoria… Aceasta este intriga filmului, dar este dublată de două intrigi romantice în această dramă foarte englezească.

Filmul are acea sobrietate tipică politeții englezești, care face povestea și mai intensă. Dincolo de distanța autoimpusă, care pare să vină din răceală, mocnesc pasiuni și dorințe.  The Dig a primit recenzii pozitive, iar dacă ne întrebați pe noi, și nouă ne-a plăcut. 

13. Operation Finale (2018)

operationfinale filme inspirate din fapte realeE o dramă cu elemente de film de acțiune cu spioni. Acțiunea se petrece după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, când agenția de spionaj a Israelului, Mossadul, face tot posibilul pentru a-l captura în Argentina pe Adolf Eichmann, omul din spatele Holocaustului.

Punerea în aplicare a planului de capturare te va ține lipit în fotoliu, oferind entertainment de calitate. Dar mai mult de atât este un film dramă despre evreii care riscă să devină ucigași la rândul lor, în încercarea de a-l prinde pe bătrânelul ucigaș în masă, în timp ce acesta din urmă pare pare de-a dreptul un om inocent. Nu e o capodoperă cinematografică, dar e un film bun. Foarte bine realizat și foarte bine jucat de Oscar Isaac, Ben Kingsley și Melanie Laurent.


14. The Trial of the Chicago 7 / Procesul celor șapte din Chicago (2020)

Trial-of-the-Chicago-7-filme noi netflixE o dramă juridică și istorică cu o distribuție excepțională: Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt, Michael Keaton, Eddie Redmayne, Frank Langella și Yahya Abdul-Mateen (Aquaman). Da, cam mulți bărbați, dar asta pentru că filmul urmărește povestea a șapte protestatari împotriva Războiului din Vietnam, din 1968.

Scenariul a fost scris în 2007 și trebuia să fie regizat de Steven Spielberg, dar din cauza unei greve a scenariștilor, planul a picat. Și ghinionul nu l-a părăsit complet, pentru că în 2020, când trebuia să fie lansat în cinematografe de Paramount, a venit pandemia. Dar cum ghinionul cuiva e norocul altuia, Netflix a cumpărat drepturile de distribuție, așa că putem să-l vedem pe Netflix începând cu 16 octombrie. A fost bine primit de critici și din trailer pare că promite o experiență faină.

15. Tick Tick … Boom! (2021) – film Netflix

tick tick boom filme noi netflix

Tick tick … Boom! e un film cu multă energie pozitivă și se concentrează pe procesul de creație – despre cât de încâlcit, dificil, deprimant dar și minunat, optimist și divin poate fi să creezi ceva de la zero.

E o comedie biografică, ba chiar una muzicală realizată de creatori de pe Broadway (regizat de super talentatul Lin Manuel Miranda cunoscut pentru Hamilton) despre unul de al lor: un compozitor și scriitor american pe nume Jonathan Larson. Acesta din urmă crea și se lupta pentru a pune în scenă un spectacol pe Broadway în timp ce lucra într-o cafenea pe timpul zilei, într-un New York fără suflet, ca orice oraș mare. După ani de încercări, Larson moare la doar 35 de ani din cauza unui anevrism de aortă în dimineața zilei în care musicalul său, Rent, urma să își aibă premiera pe Broadway. Rent a fost un succes, jucându-se timp de 12 ani pe Broadway.

Poate nu sunteți fani musicaluri, nici noi, dar filmul ăsta are atâta voie bună și substanță încât merită văzut oricum. Iar momentele muzicale sunt foarte bune și nu au artificialitatea obișnuită din musicaluri. Așa că treceți peste această reținere și încercați să-l vedeți. Ah, și am uitat să vă spun cine interpretează rolul principal: e vorba despre Andrew Garfield (cunoscut pentru filmele Spider-Man), care ne-a cucerit total cu acest personaj.

16. The Irishman (2019)


The-Irishman-filme inspirate din fapte realeE un film Netflix inspirat din fapte reale, regizat și produs de nimeni altul decât Martin Scorsese. Ca mai toate cele 20 filme din top, și acesta se bazează pe o carte de non-ficțiune – I heard you paint houses de Charles Brandt. De ce se numește cartea Am auzit că văruiești case? Pentru că acesta era codul mafiot pentru ucigași plătiți. Expresia face referire la faptul că în momentul asasinării sângele victimei murdărește pereții casei… Cartea e scrisă de un fost procuror și investigator căruia ucigașul Mafiei Frank Sheeran se pare că i s-a confesat în privința asasinării liderului unuia dintre cele mai puternice sindicate din State, Jimmy Hoffa.

Urmând firul poveștii, The Irishman urmărește activitatea lui Frank Sheeran și cum ajunge acesta să lucreze pentru Mafie în anii ’50, apoi devine bodyguardul lui Jimmy Hoffa, ca în 1975 Mafia să îi ordone să îl execute. În ciuda relației foarte apropiate cu Hoffa, Frank Sheeran duce la îndeplinire acțiunea… Filmul e interesant, jucat de actori de primă mână, de la Robert De Niro care interpretează rolul principal, la Al Pacino și mulți-mulți alții. Singurul păcat al filmului e lungimea lui… Scorsese nu se grăbește deloc, poate și pentru că s-a gândit că pe Netflix avem suficient timp să ne delectăm cu The Irishman.

17. 1917: Speranță și moarte (2019)

1917-speranta-si-moarte-filme de razboi

Considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului 2019, drama de război 1917: Speranță și moarte a primit nu mai puțin de 10 nominalizări la premiile Oscar. Doi soldați britanici trebuie să transmită în timp record și traversând liniile inamice un ordin de anulare a unui atac sortit eșecului, în care ar fi murit 1600 de soldați.

Filmul este regizat de Sam Mendes (cunoscut pentru American Beauty) și e bazat pe fapte reale. Mai exact pe amintirile din război ale bunicului din partea tatălui al lui Sam Mendes 🙂 Iată cum povestirile bunicilor pot lăsa amprente în memoria nepoților și se pot transforma la ani distanță în filme inspirate din fapte reale.

18. Mănâncă, roagă-te, iubește (2010)

eat pray love filme de dragoste netflix

Bazat pe memoriile americancei Elizabeth Gilbert. Elizabeth pare că are o viață personală și profesională de succes, după standardele lumii moderne. Doar că ea se simte nefericită și neîmplinită, așa că lasă totul baltă și pleacă într-un voiaj emoționant și în același timp simpatic de căutare de sine 🙂

Ca toate filmele în care joacă Julia Roberts, zâmbetul, energia și exuberanța ei sunt molipsitoare. Vei plânge, vei râde cu ea, vei călători în jurul lumii, din Italia până în Indonezia. Și vei mânca cele mai bune și gustoase mâncăruri. Vei gândi cele mai profunde și înțelepte idei despre viață. Și, nu în ultimul rând, vei descoperi dragostea. Celălalt personaj principal al filmului e interpretat de Javier Bardem.

19. The Courier / Umbra spionului (2021)

the courier filme netflix noiBenedict Cumberbatch, spion? Yes, please. The Courier e un film de spionaj istoric, bazat pe fapte reale, în care Benedict Cumberbatch joacă rolul unui comerciant britanic devenit spion pentru MI6, pentru a obține pentru Vest informații prețioase despre programul nuclear sovietic. Nu vreau să vă divulg prea multe despre poveste, dar Cumberbach merită văzut în acest rol, la fel ca și filmul pentru poveste.

20. The Wolf of Wall Street (2013)


Comedia neagră The Wolf of Wall-Street a marcat a cincea colaborare între actorul Leonardo DiCaprio şi regizorul Martin Scorsese.

Filmul este bazat pe memoriile devenite best-seller ale lui Jordan Belfort, şi urmăreşte traiectoria acestuia de la tânăr milionar în anii ’80 la carieristul fără scrupule al anilor ’90. Atunci când este condamnat la închisoare, după ce refuză să coopereze în cadrul unei investigaţii de pe Wall-Street.

Un proiect ce a atras nume importante atât în spatele cât şi în faţa camerelor, The Wolf of New York nu este neapărat o poveste foarte originală, subiectul fiind explorat de nenumărate ori până acum.  Chiar şi protagonistul, brokerul Jordan Belfort, este un produs tipic al Americii anilor ’80, o perioadă de exces, hedonism şi nenumărate speculaţii bancare, cu care ne-am mai întâlnit de-a lungul timpului. Cel mai notabil este personajul  Bud Fox din clasicul Wall-Street, regizat în 1987 de către Oliver Stone.

Distribuţia de nume sonore adunate îi include pe lângă DiCaprio, pe Matthew McConaughey, Jean Dujardin şi Jonah Hill. Vezi trailerul The Wolf of Wall-Street, disponibil acum pe Netflix.

Bonus: Îmblânzitorul de vânt / The boy who harnessed the wind (2019)

the boy who harnessed the wind filme netflix inspirate din fapte realeE un film minunat care spune o poveste extrem de pozitivă și inspirațională despre cât de multe poți face cu puține resurse dacă ești deschis și încerci să-ți dai frâu liber creativității. Ca multe alte producții care îți dau o stare de bine, și acesta face parte din categoria filme inspirate din fapte reale. Și parcă tocmai de asta, pentru că se bazează pe o poveste reală filmele astea te motivează și mai mult și te fac să îți recapeți încrederea în oameni. Asta dacă cumva ți-ai pierdut-o.

Producție britanică, Îmblânzitorul de vânt se bazează pe memoriile cu același nume scrise de William Kamkwamba și Bryan Mealer. Născut într-un sătuc super sărac din Malawi, William face parte dintr-o familie de fermieri. Deși nu mai poate merge la școală pentru că părinții nu-și mai permit taxele, totuși William găsește o cale pentru a continua cursurile și a avea acces la bibliotecă. La mijlocul anilor 2000, spectrul foametei bântuie în satul lui, din cauza secetei. Oamenii încep să plece care încotro și să abandoneze locul. Dar William se gândește cum ar putea construi un motor alimentat eolian care să acționeze o pompă electrică ce ar trebui să alimenteze cu apă satul… Va reuși William să facă rost de părțile componente dar, mai ales, să construiască un prototip funcțional? 🙂

E unul dintre cele mai frumoase filme Netflix inspirate din fapte reale.

Acestea sunt preferatele noastre atunci când ne gândim la filme Netflix inspirate din fapte reale și bazate pe fapte reale. Nu uita, grila Netflix este întotdeauna în schimbare, așa că s-ar putea ce poți vedea astăzi să dispară curând de pe platformă. Nu rata, așadar, aceste producții.

Vezi și

20 Filme istorice Netflix de neratat

Top 37 seriale bune din 2021 și 2020 – nu le ratați 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here