20 Filme istorice Netflix de neratat

0
18365
top filme istorice netflix

De ce să vezi filme istorice pe Netflix? În primul rând pentru că sunt filme de calitate, indiferent de faptul că au la bază evenimente istorice reale. În al doilea rând, pentru că sunt șanse bune să descoperi lucruri pe care nu le știai din istoria omenirii, mai recente sau mai vechi. Oricum ar fi, filmele istorice au un farmec aparte pentru că se bazează pe realitate și întotdeauna faptul că evenimentele descrise într-un film chiar s-au întâmplat îl fac mult mai captivant. Iată așadar cele mai bune 20 filme istorice Netflix, după subiectiva noastră părere 🙂

1. The Dig / Situl (2021) – din ianuarie 2021 pe Netflix

the dig filme netflix noiThe Dig e mai mult decât un film istoric, este un film despre frumusețea și misterul arheologiei. Așa că așteaptă-te să vezi un film care dă o aură foarte atrăgătoare săpatului după artefacte ascunse sub pământ de milenii. 🙂 The Dig reușește să facă arheologia foarte atrăgătoare și inspirațională ca activitate. Iar povestea filmului este una cât se poate de reală. Descoperirea văduvei care deține pământul împreună cu arheologul amator de la Sutton Hoo a schimbat înțelegerea noastră despre Evul Mediu, fiind descrisă de British Museum ca adevărat “spectaculoasă”.

Ralph Fiennes îl interpretează pe arheologul amator, fiind acompaniat de Carey Mulligan în rolul văduvei bogate, Lily James și alți actori la fel de buni.

Intriga principală a filmului este dublată de două intrigi romantice în această dramă foarte englezească. Filmul a primit recenzii pozitive de la critică și de la privitorii obișnuiți, așa ca noi :).

2. Worth / Cu ce preț? (2021)

worth-filme netflix noiUn film istoric Netflix cu Michael Keaton în rolul principal greu, apăsător, despre familiile victimelor atacului terorist din septembrie 2001 de la Turnurile Gemene. Worth este despre cum poți găsi un compromis mulțumitor, cum poți lua alegeri cu care să poți trăi ulterior și despre cât de important este să-l asculți pe celălalt cu adevărat.

3. The Trial of the Chicago 7 / Procesul celor șapte din Chicago (2020)

Trial-of-the-Chicago-7-filme noi netflixLa fel ca și The Dig, The trial of the Chicago 7 face parte dintre filmele istorice Netflix originale, adică “rulează” exclusiv pe Netflix. Povestea filmului face parte din mișcarea mai mare contraculturală a tinerilor din SUA împotriva războiului din Vietnam.

E o dramă juridică și istorică cu o distribuție excepțională: Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt, Michael Keaton, Eddie Redmayne, Frank Langella și Yahya Abdul-Mateen (Aquaman). Da, cam mulți bărbați, dar asta pentru că filmul urmărește povestea a șapte protestatari împotriva Războiului din Vietnam, din 1968.

Scenariul a fost scris în 2007 și trebuia să fie regizat de Steven Spielberg, dar din cauza unei greve a scenariștilor, planul a picat. Și ghinionul nu l-a părăsit complet, pentru că în 2020, când trebuia să fie lansat în cinematografe de Paramount, a venit pandemia. Dar cum ghinionul cuiva e norocul altuia, Netflix a cumpărat drepturile de distribuție, așa că putem să-l vedem pe Netflix începând cu 16 octombrie. A fost bine primit de critici și din trailer pare că promite o experiență faină.

4.  6 Days (2017)

6-days-filme politiste netflixUn film polițist britanic despre terorism pe care-l găsești de asemenea pe Netflix ca este și un film istoric, pentru că urmărește o poveste reală din istoria Marii Britanii care a influențat apoi zeci de ani politicile de contra-terorism din întreaga lume.

6 Days este inspirat dintr-o poveste reală, luarea de ostatici din 1980 de la Ambasada Iraniană din Londra. Mai mulți arabi intră cu forța în Ambasadă și cer eliberarea altor arabi deținuți în Iran. Filmul nu bravează, așa cum o fac multe producții, când vine vorba de inteligența și abilitățile polițiștilor și ale echipelor anti-tero, ceea ce îl face plăcut de urmărit și mai autentic față de filmele clasice din această categorie, dar îi și scade din tensiune.

Dacă vrei să vezi șirul evenimentelor care au fost definitorii pentru modul în care atacurile teroriste au fost abordate de statele lumii timp de zeci de ani după luarea de ostatici din 1980, 6 Days e must-see.

5. Evadare în zori / Rescue Dawn (2006)

rescue-dawn filme de acțiune de războiUn film istoric de acțiune care n-a făcut bani la box-office (de aceea s-ar putea să-ți fi scăpat), dar care a impresionat criticii de film. Filmul istoric Netflix Rescue Dawn are la bază tot războiul din Vietnam, la fel ca The Trial of the Chicago 7, dar dintr-o cu totul altă perspectivă. Spune povestea cât se poate de autentică a pilotului germano-american Dieter Dengler în timpul războiului din Vietnam. E o poveste despre rezistență și puterea de a nu-ți pierde speranța oricât de dificile ar fi circumstanțele.

Avionul lui Dieter este doborât în timp ce zbura deasupra Laosului, dar el supraviețuiește. Luat prizonier de o mișcare comunistă extremistă, ajunge într-o tabără de concentrare. Aici este înfometat și batjocorit de gardieni, împreună cu ceilalți colegi de celulă. Dar Dieter gândește imediat planuri de evadare, primite cu suspiciune de ceilalți. Urmează încercări de salvare super palpitante, care te vor ține pe marginea canapelei. 🙂


Rescue Dawn e semnat de regizorul Werner Herzog, căruia i se datorează în mare parte calitatea acestui film. Dar nu în ultimul rând este meritul lui Christian Bale, care îl interpretează pe Dieter. Știm cât de multă energie și dedicare investește Christian Bale în fiecare rol al său. Și asta se vede și în Rescue Dawn.

Este meritul Netflix că ne-a adus în atenție acest film, altfel probabil că ne-ar fi scăpat definitiv. Având în vedere că în fiecare an se fac sute de filme, sunt șanse mari să ajungem să vedem doar filmele de succes la public și pe cele super premiate la festivaluri. Rescue Dawn merită cu siguranță văzut.

6. Midway (2019)

Midway filme istoriceMidway e unul din acele filme istorice Netflix care se încadrează în sub-genul filme de război epice. Ce înseamnă asta? Înseamnă desfășurări de forțe impresionante, iar în mod special pentru Midway, sute de soldați, zeci de avioane, crucișătoare, submarine, portavioane și multe-multe bombe și gloanțe trase. În ciuda desfășurărilor de forțe implicate, deci a bugetului foarte mare (100 milioane USD), Midway e un film independent, unul dintre cele mai scumpe filme independente făcute vreodată. Poate tocmai de asta s-ar putea să nu fi aflat de el, deși e destul de nou, fiind lansat în 2019.

Dacă cumva ți-a scăpat, îți spunem că merită văzut pentru prezentarea unei secvențe din Al Doilea Război Mondial poate mai puțin cunoscută de noi, pentru că a avut mai puține implicații în zona noastră geografică. E vorba despre luptele din Oceanul Pacific dintre americani și japonezi. Povestea începe cu atacul de la Pearl Harbor, dar acesta e doar începutul. Pentru că filmul urmărește pe parcursul mai multor ani personaje și evenimente centrale din teatrul de operațiuni din Pacific.

Midway nu e o capodoperă cinematografică, concentrându-se parcă mai mult pe corectitudinea evenimentelor prezentate, decât pe dramatizarea lor, dar e un film care merită văzut. Cu siguranță vei urmări cu sufletul la gură plonjeurile avioanelor americane în plin atac al portavioanelor japoneze, urmăririle în aer, rafalele de mitraliere și loviturile artileriei anti-aeriane.

După producția epică Ben-Hur din 1959 și Spartacus din 1960, filmele istorice de tip epic au intrat într-un con de umbră. Au revenit în atenția producătorilor în anii 1990, cu Braveheart și Gladiatorul. Și iată că în ultimii ani acest gen de filme istorice vin din nou din urmă, cu producții precum Midway și Dunkirk .

7. Furia: Eroi anonimi (2014)


fury-brad-pitt filme istorice netflixAtât de mare succes a avut Brad Pitt în Inglourious Basterds încât acesta a revenit pe marile ecrane într-o dramă istorică plasată la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Pitt intrepreteaza rolul unui sergent american care își conduce echipajul de pe tancul numit Fury într-o misiune sinucigașă împotriva naziștilor.

Fury este un film despre ultimele decizii care au dus la victoria Aliaţilor la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. De data aceasta, bătălia este privită prin ochii sergentului Wardaddy (Brad Pitt).

Pe lângă Brad Pitt, regizorul David Ayer (Sabotage, S.W.A.T., The Fast and the Furious) mizează pe interpretarea actorilor Shia LaBeuf (Nymphomanic), Logan Lerman (Noah, The Number 23), Jon Bernthal (The Wolf of Wall Street), Scott Eastwood (Flags of Our Fathers) şi Michael Pena (American Hustle).

În aprilie 1945, înainte de bătălia decisivă, sergentul Wardaddy trebuie să-i conducă pe cei cinci soldaţi aflaţi în subordinea lui printre capcanele frontului pentru a pătrunde dincolo de linia inamicului nazist. Deşi vor simţi că sunt depăşiţi numeric, iar foametea şi gloanţele devin din ce în ce mai ameninţătoare, vor face tot posibilul să ajungă până la finalul confruntării.

8. Everest (2015)

the everest filme noi netflix

E un thriller combinat cu film de aventură și film istoric destul de dur care urmărește ascensiunea Everestului a doi alpiniști, Rob Hall și Scott Fischer. Bazat pe faptele reale ale acestei expediții intrată în istoria alpinismului, filmul reușește să te țină în suspans cu succes. Printre actorii pe care-i vei recunoaște cu greu dincolo de gheața de pe față sunt Jake Gyllenhaal, Josh Brolin și Jason Clarke.

9. Zero Dark Thirty (2012) – un thriller de război

zerodarkthirty-filme spionaj netflix


După Oscarul câștigat în 2010 pentru The Hurt Locker, prima regizoare din istorie care a primit acest premiu – Kathryn Bigelow s-a întors cu filmul Zero Dark Thirty. N-a renunțat la tematica istorică și reprezentarea violenței nici de data aceasta și tratează povestea uciderii celui mai căutat terorist din lume, Osama Bin Laden, liderul Al-Qaeda. 

Deși primul impuls când auzi subiectul este să îl ocolești, Zero Dark Thirty este un film istoric altfel decât te-ai aștepta: în modul în care curge, în modul în care violența este filmată “în toată splendoarea” fără accente moralizatoare, dar și fără efecte și montaje hollywoodiene.

Interesant de spus că, pentru realizarea acestui film, Bigelow și jurnalistul american Mark Boal, co-scenaritul filmului, au avut la dispoziție documente oficiale clasificate despre urmărirea lideului Al Quaeda. De asemenea, i-au avut drept consulanți chiar pe câţiva dintre soldaţii implicaţi în misiune. Vezi trailerul Zero Dark Thirty. Poți să-l urmărești pe Netflix.

10. Deepwater Horizon (2016)

deepwater horizon filme de acțiune_

Deepwater Horizon prezintă evenimentele unui dezastru unic în istorie. E vorba aici de una dintre cele mai mari catastrofe ecologice: explozia unei platforme petroliere care a condus la cea mai mare poluare cu petrol din istorie. Platforma gigantului British Petroleum din Golful Mexic ajunge să explodeze în urma unor greșeli umane în lanț.

Personajele principale, care muncesc pe platformă, Mike (Mark Wahlberg) și Jimmy (Kurt Russell), încearcă să salveze ce se mai poate și să minimizeze efectele dezastrului. Imaginile și tensiunea filmului te vor urmări și după ce vei termina de văzut Deepwater Horizon.

Pe bună dreptate bine primit de critică, Deepwater Horizon a intrat deja într-un con de umbră, deși a fost lansat oarecum de curând, în 2016. Din păcate asta e soarta comună a multor filme istorice bune.

11. 1917: Speranță și moarte (2019) – nou pe Netflix, începând cu 1 februarie 2021

1917-speranta-si-moarte-filme de razboi

Nu știu dacă sunteți la fel ca noi, dar în general noi ocolim filmele de război. Prea multă dramă umană… Dar pe 1917 l-am văzut și ne bucurăm că am făcut-o. E genul acela de film care te absoarbe complet în poveste, mai ales că aici avem de a face cu o cursă contra cronometru prin liniile inamice. Dar mai mult de atât, 1917, în ciuda faptului că este despre război, este și despre ce avem mai profund ca oameni, despre camaraderie, loialitate, bunătate.

Considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului 2019, drama de război 1917: Speranță și moarte a primit nu mai puțin de 10 nominalizări la premiile Oscar. Doi soldați britanici trebuie să transmită în timp record și traversând liniile inamice un ordin de anulare a unui atac sortit eșecului, în care ar fi murit 1600 de soldați.

Filmul este regizat de Sam Mendes (cunoscut pentru American Beauty) și e bazat pe fapte reale. Mai exact pe amintirile din război ale bunicului din partea tatălui al lui Sam Mendes 🙂 Iată cum povestirile bunicilor pot lăsa amprente în memoria nepoților și se pot transforma la ani distanță în filme inspirate din fapte reale.

12. 12 years a slave (2012)

12 years a slave filme istorice netflixLa fel ca și filmul lui Tarantino Django Unchained, Twelve Years a Slave este o dramă care se întoarce într-o epocă anterioară abolirii sclaviei în America. Povestea e centrată aici mai degrabă pe dramă, decât pe acțiune, filmul urmărind povestea suferinței unui bărbat liber din New York-ul anilor 1840. După ce acceptă o ofertă de muncă într-un alt oraș, Northop e răpit și forțat să lucreze pe o plantație din Louisiana pentru următorii 12 ani.

Filmul îi readuce împreună pe Michael Fassbender și regizorul Steve McQueen, cei doi colaborând în trecut la excentricele  Shame și Hunger. Filmul a primit premiul Oscar la categoria Cel mai bun film, un al doilea premiu revenind actritei Lupita Nyong’o (Best Supporting Actress).

Distribuția îi include și pe Brad PittPaul Giamatti (Sideways, Cosmopolis),Paul Dano (Ruby Sparks, Being Flynn) sau pe micuța Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild). Vezi trailerul 12 years a slave sau citește recenzia 12 years a slave

13. Operation Finale (2018)
operationfinale filme inspirate din fapte reale
Operation Finale e o dramă istorică Netflix cu elemente de film de acțiune cu spioni. Acțiunea se petrece după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, când agenția de spionaj a Israelului, Mossadul, face tot posibilul pentru a-l captura în Argentina pe Adolf Eichmann, omul din spatele Holocaustului. Punerea în aplicare a planului de capturare te va ține lipit în fotoliu, oferind entertainment de calitate. Dar mai mult de atât este un film drama despre evreii care riscă să devină ucigași la rândul lor în încercarea de a-l prinde pe bătrânelul ucigaș în masă, în timp ce acesta din urmă pare pare de-a dreptul un om inocent. Nu e o capodoperă cinematografică, dar e un film bun. Foarte bine realizat și foarte bine jucat de Oscar Isaac, Ben Kingsley și Melanie Laurent.

14. Șapte ani în Tibet / Seven Years in Tibet (1997)

sapte ani in tibet filme de epoca

Șapte ani în Tibet este un film istoric Netflix despre simplitate și o călătorie în primul rând spirituală. Filmul se bazează pe cartea autobiografică cu același nume a unui pasionat de munte. Și se concentrează pe cei 12 ani petrecuți de acesta în Tibet în timpul celui De Al Doilea Război Mondial.

Doi oameni ai muntelui încearcă să cucerească un vârf muntos din India, dar sunt surprinși acolo de izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial. Printr-un concurs de împrejurări, cei doi ajung în Tibet, unde Heinrich, interpretat de tânărul pe atunci Brad Pitt, devine unul dintre mentorii viitorului lider spiritual al tibetanilor.

Relația dintre cei doi este o experiență de învățare pentru amândoi. Delicatețea și bunătatea lui Dalai Lama, în fond încă un copil, dar deja foarte înțelept, îl ajută pe Heinrich să devină o persoană și un tată mai bun. Poți vedea acest film de epocă pe Netflix.

15. The Imitation Game (2014)

imitation game filme noi netflixActorul Benedict Cumberbatch s-a instalat confortabil în două nișe distincte: geniu (dacă producția este britanică: Van Gogh: Painted with WordsHawkingSherlock) sau antagonist (dacă e vorba de un blockbuster precum Star Trek sau Hobbitul). Când Imitation Game a fost anunțat nu a trebuit decât să verificăm țara de proveniență pentru a stabili – geniu.

Într-adevăr filmul regizorului norvegian Morten Tyldum (Headhunters) are în centru figura matematicianului Alan Turing, cel care a spart Enigma – codul în care se realizau transmisiunile naziștilor. Importanța acestui fapt pentru deznodământul celui de-al Doilea Război Mondial îl transformă pe Turing într-un fel de supererou. Și totuși The Imitation Game se deschide cu Turing interogat de poliție, la câțiva ani de la sfârșitul războiului; crima lui Turing: homosexualitate.

The Imitation Game se conturează ca un film despre realizările lui Turing, străbătut însă de un fir tragic: Turing s-a sinucis la 41 de ani, iar scenariul lui Graham Moore stabilește clar problema. Nu contează ce ai făcut pentru societate, important e să nu te ridici împotriva normelor ei.

În film apar și Keira Knightley, Matthew GoodeMark Strong (Tinker Taylor Soldier Spy)
16. The Irishman (2019)

The-Irishman-filme inspirate din fapte realeE un film istoric Netflix din 2019 regizat și produs de nimeni altul decât Martin Scorsese. Ca multe alte filme din cele 20 producțtii istorice Netflix din top, și acesta se bazează pe o carte de non-ficțiune – I heard you paint houses de Charles Brandt. De ce se numește cartea Am auzit că văruiești case? Pentru că asta era codul în cadrul Mafiei atunci când erai ucigaș plătit. Expresia face referire la faptul că în momentul asasinării sângele victimei murdărește pereții casei… Cartea e scrisă de un fost procuror și investigator care spune că ucigașul Mafiei Frank Sheeran i s-a confesat în privința asasinării liderului unuia dintre cele mai puternice sindicate din State, Jimmy Hoffa.

Urmând firul poveștii, The Irishman urmărește activitatea lui Frank Sheeran și cum ajunge acesta să lucreze pentru Mafie în anii ’50, apoi devine bodyguardul lui Jimmy Hoffa, ca în 1975 Mafia să îi ordone să îl execute. În ciuda relației foarte apropiate cu Hoffa, Frank Sheeran duce la îndeplinire acțiunea… Filmul e interesant, jucat de actori de primă mână, de la Robert De Niro care interpretează rolul principal, la Al Pacino și mulți-mulți alții. Singurul păcat al filmului e lungimea lui… Scorsese nu se grăbește deloc, poate și pentru că s-a gândit că pe Netflix avem suficient timp să ne delectăm cu The Irishman.

17. The Big Short / Brokerii apocalipsei (2015)

The-Big-Short- filme bune netflixE posibil să faci un film haios, antrenant, care să-ți dea o stare de bine despre criza financiară din 2008-2009? 🙂 Da, este posibil și deja s-a făcut. Este The Big Short, o comedie-dramă care reușește să explice concepte financiare complicate și să te distreze în același timp.

Cu un scenariu adaptat după o carte, care prezintă cum s-a întâmplat criza financiară din State din 2008, The Big Short urmărește biografiile mai multor executivi de pe Wall-Street. Cele trei povești paralele se desfășoară în paralel până ajung să se intersecteze. Fiecare dintre cele trei are la bază specialiști în finanțe care intuiesc căderea piețelor financiare, plecând de la criza pieței imobiliare din SUA. Așadar, nu-l ratați pe Netfli, mai ales că are o distribuție stelară (Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt și mulți alții). Noi ne-am făcut deja un obicei de a reveni la el periodic, cu aceeași plăcere, așa cum o facem și cu alte filme bune din ultimii ani. Îl poți vedea pe Netflix.

The Big Short a câștigat meritat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat în 2016, dar a fost nominalizat și la cel mai bun film, cea mai bună regie, iar Christian Bale a fost nominalizat la Oscar pentru prestația excepțională – cum altfel…

18. In the Name of the Father / În numele tatălui (1993)

In the Name of the Father daniel day lewis filme noi netflix_Un film clasic, cu 7 nominalizări la Oscar, cu Daniel Day Lewis și Emma Thomson, despre conflictul din Irlanda de Nord și inspirat din fapte reale. Dacă nu l-ai văzut, acum este momentul perfect, pentru că a intrat în grila Netflix de filme istorice 🙂


19. The two popes / Cei doi papi – cel mai bun film biografic din 2019

The-Two-Popes - filme 2019 onlineAmbii giganți TV HBO și Netflix au produs seriale și filme bune care au în centru Vaticanul. Dacă HBO a ales o abordare mai neobișnuită și poetică, cu The Young Pope și The New Pope, Netflix a ales o cale mai clasică. Dar rezultatul nu e mai puțin demn de a fi urmărit. E un film despre doi bătrânei 🙂 Papa Benedict și Papa Francisc. Fiecare are idei foarte diferite despre ce înseamnă o viață merituoasă, trăită conform virtuților creștine. Benedict e foarte conservator, Francisc e foarte uman și săritor. În ciuda diferențelor de viziune cei doi ajung să fie prieteni.

E un film istoric biografic original Netflix, care bate mai mult spre dramă biografică, dar care te va prinde chiar și dacă nu ești interesat de catolicism. Pentru că dincolo de cele două figuri, filmul vorbește despre alegerile pe care le face fiecare dintre noi în viață și încărcătura morală pe care o are fiecare opțiune. O să-ți placă pentru că e un film umanist și pe alocuri super haios. În plus, jocul celor doi actori în rolurile principale este excepțional. Anthony Hopkins face unul dintre cele mai bune roluri ale lui din ultimii 20 de ani.

Bineînțeles, îl poți vedea oricând pe Netflix. Alte două filme din 2019 de văzut pe Netflix care fac parte tot din categoria dramă sunt Marriage Story (vezi mai sus) și The Irishman. The Two Popes e unul dintre cele mai bune filme Netflix, așa că nu îl ratați, chiar dacă vi se pare la prima vedere că nu aveți ce împărți cu doi papi 🙂

20. Lista lui Schindler / Schindler’s List (1993)

Încheiem lista cu clasicul Lista lui Schindler, pentru că a revenit în grila Netflix de la 1 aprilie 2021. Cruciada individuală a lui Oscar Schindler (Liam Neason) de a salva cât mai mulţi evrei din lagărul de concentrare condus de Amon Goeth (Ralph Fiennes), un comandant nazist egomaniac şi foarte zelos, îndreaptă un deget acuzator spre toţi cei care au afirmat că orice rezistenţă din interior în faţa naziştilor ar fi fost imposibilă.

Inspirat dintr-o poveste reală, filmul care i-a adus încă un Oscar lui Steven Spielberg prezintă nu doar oroarea crimelor în masă, a camerelor de gazare, a gropilor comune şi a ucigaşilor fără remuşcări, ci şi o dimensiune a Holocaustului despre care nu se prea vorbeşte : interesele economice care gravitau în jurul sclavilor evrei. Schindler reuşeşte să salveze lucrătorii din propria fabrică mizând pe lăcomia fără margini a birocraţilor şi ofiţerilor nazişti, convinşi că în spatele intenţiilor acestuia nu se află nimic altceva decât dorinţa, perfect normală conform moralei lor distorsionate, de a caştiga cât mai mult cu ajutorul prizonierilor.

Acestea sunt 20 filme istorice Netflix pe care noi le numim preferatele noastre. Ce ne-a scăpat? 🙂

Citește și

Filmele lansate de Netflix în 2021 pe care să nu le ratezi

TOP 10 Filme biografice cu personaje și povești incredibile

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here