20 Filme istorice Netflix de neratat

0
21830
top filme istorice netflix

De ce să vezi filme istorice pe Netflix? În primul rând pentru că sunt filme de calitate, indiferent de faptul că au la bază evenimente istorice reale. În al doilea rând, pentru că sunt șanse bune să descoperi lucruri pe care nu le știai din istoria omenirii, mai recente sau mai vechi. Oricum ar fi, filmele istorice au un farmec aparte pentru că se bazează pe realitate și întotdeauna faptul că evenimentele descrise într-un film chiar s-au întâmplat îl fac mult mai captivant. Iată așadar cele mai bune 20 filme istorice Netflix, după subiectiva noastră părere 🙂

1. All Quiet on the Western Front / Nimic nou pe frontul de vest (2022)

all-quiet-on-the-western-front-filme noi netflixUnul dintre cele mai dure filme istorice Netflix și cel mai puternic candidat Netflix la Oscarurile din acest an, cu 9 nominalizări, inclusiv pentru cel mai bun film. E un film anti-război adaptat după romanul celebru, cu același nume, semnat de Erich Maria Remarque, cu Daniel Bruhl în rolul principal. Povestea urmărește un soldat pe măsură ce experimentează ororile Primului Război Mondial.

E o dramă cu imagini impresionante și o cinematografie de nota 10. Singurul minus este imaginea grafică a războiului, puteam să înțelegem perfect mesajul filmului și fără atâta sânge, cadavre dezmembrate și aruncate prin copaci.

2. The Dig / Situl (2021) 

the dig filme netflix noiThe Dig e mai mult decât un film istoric, este un film despre frumusețea și misterul arheologiei. Așa că așteaptă-te să vezi un film care dă o aură foarte atrăgătoare săpatului după artefacte ascunse sub pământ de milenii. 🙂 The Dig reușește să facă arheologia foarte atrăgătoare și inspirațională ca activitate. Iar povestea filmului este una cât se poate de reală. Descoperirea văduvei care deține pământul împreună cu arheologul amator de la Sutton Hoo a schimbat înțelegerea noastră despre Evul Mediu, fiind descrisă de British Museum ca adevărat “spectaculoasă”.

Ralph Fiennes îl interpretează pe arheologul amator, fiind acompaniat de Carey Mulligan în rolul văduvei bogate, Lily James și alți actori la fel de buni.

Intriga principală a filmului este dublată de două intrigi romantice în această dramă foarte englezească. Filmul a primit recenzii pozitive de la critică și de la privitorii obișnuiți, așa ca noi :).

3. Worth / Cu ce preț? (2021)

worth-filme netflix noiUn film istoric Netflix cu Michael Keaton în rolul principal greu, apăsător, despre familiile victimelor atacului terorist din septembrie 2001 de la Turnurile Gemene. Worth este despre cum poți găsi un compromis mulțumitor, cum poți lua alegeri cu care să poți trăi ulterior și despre cât de important este să-l asculți pe celălalt cu adevărat.

4. The Trial of the Chicago 7 / Procesul celor șapte din Chicago (2020)

Trial-of-the-Chicago-7-filme noi netflixLa fel ca și The Dig, The trial of the Chicago 7 face parte dintre filmele istorice Netflix originale, adică “rulează” exclusiv pe Netflix. Povestea filmului face parte din mișcarea mai mare contraculturală a tinerilor din SUA împotriva războiului din Vietnam.

E o dramă juridică și istorică cu o distribuție excepțională: Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt, Michael Keaton, Eddie Redmayne, Frank Langella și Yahya Abdul-Mateen (Aquaman). Da, cam mulți bărbați, dar asta pentru că filmul urmărește povestea a șapte protestatari împotriva Războiului din Vietnam, din 1968.

Scenariul a fost scris în 2007 și trebuia să fie regizat de Steven Spielberg, dar din cauza unei greve a scenariștilor, planul a picat. Și ghinionul nu l-a părăsit complet, pentru că în 2020, când trebuia să fie lansat în cinematografe de Paramount, a venit pandemia. Dar cum ghinionul cuiva e norocul altuia, Netflix a cumpărat drepturile de distribuție, așa că putem să-l vedem pe Netflix începând cu 16 octombrie. A fost bine primit de critici și din trailer pare că promite o experiență faină.

5.  6 Days (2017)

6-days-filme politiste netflixUn film polițist britanic despre terorism pe care-l găsești de asemenea pe Netflix ca este și un film istoric, pentru că urmărește o poveste reală din istoria Marii Britanii care a influențat apoi zeci de ani politicile de contra-terorism din întreaga lume.

6 Days este inspirat dintr-o poveste reală, luarea de ostatici din 1980 de la Ambasada Iraniană din Londra. Mai mulți arabi intră cu forța în Ambasadă și cer eliberarea altor arabi deținuți în Iran. Filmul nu bravează, așa cum o fac multe producții, când vine vorba de inteligența și abilitățile polițiștilor și ale echipelor anti-tero, ceea ce îl face plăcut de urmărit și mai autentic față de filmele clasice din această categorie, dar îi și scade din tensiune.

Dacă vrei să vezi șirul evenimentelor care au fost definitorii pentru modul în care atacurile teroriste au fost abordate de statele lumii timp de zeci de ani după luarea de ostatici din 1980, 6 Days e must-see.
6. The King (2019)

Ascensiunea lui Henric al V-lea ca rege după moartea tatălui său nu e un subiect hot pentru toată lumea. Însă personajul e întruchipat de Timothée Chalamet :). Iar încercările de a face față noilor îndatoriri în politică și războiului sunt interesante. Mai ales că în același timp e nevoit să-și împace convingerile mai degrabă pacifiste, dar și obiceiurile de petrecăreț și să gestioneze relațiile din perioada anterioară.

Cuvântul „rege” evocă imaginea unui om responsabil, matur, de obicei înaintat în vârstă, purtând o coroană. Ideea de a arunca rolul unui băiat minunat precum Chalamet pare a fi surprinzătoare, ca să fim blânzi. În realitate, e vorba de secolul al XV-lea, pe când oamenii nu trăiau foarte mult (Henry V a murit când avea 35 de ani), iar faptul că regii și reginele erau de multe ori, hmm, doar niște copii, era destul de comun.

The King, în regia lui David Michôd (Animal Kingdom), în loc să trateze monarhul ca pe o prezență iconică, recunoaște că regalitatea în sine a fost uneori mai degrabă o fraudă. Cineva a trebuit să poarte acele bijuterii și costume și să se prefacă că este conducătorul atotputernic al unei națiuni. De fapt, erau doar oameni obișnuiți, cărora nimic din ce e omenesc nu le era necunoscut. Și acesta e substratul psihologic al poveștii.

Pentru fanii luptelor istorice ar merita menționat faptul că scenele de război sunt comparabile cu cele din Braveheart. 🙂

7. Furia: Eroi anonimi (2014)


fury-brad-pitt filme istorice netflixAtât de mare succes a avut Brad Pitt în Inglourious Basterds încât acesta a revenit pe marile ecrane într-o dramă istorică plasată la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Pitt intrepreteaza rolul unui sergent american care își conduce echipajul de pe tancul numit Fury într-o misiune sinucigașă împotriva naziștilor.

Fury este un film despre ultimele decizii care au dus la victoria Aliaţilor la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. De data aceasta, bătălia este privită prin ochii sergentului Wardaddy (Brad Pitt).

Pe lângă Brad Pitt, regizorul David Ayer (Sabotage, S.W.A.T., The Fast and the Furious) mizează pe interpretarea actorilor Shia LaBeuf (Nymphomanic), Logan Lerman (Noah, The Number 23), Jon Bernthal (The Wolf of Wall Street), Scott Eastwood (Flags of Our Fathers) şi Michael Pena (American Hustle).

În aprilie 1945, înainte de bătălia decisivă, sergentul Wardaddy trebuie să-i conducă pe cei cinci soldaţi aflaţi în subordinea lui printre capcanele frontului pentru a pătrunde dincolo de linia inamicului nazist. Deşi vor simţi că sunt depăşiţi numeric, iar foametea şi gloanţele devin din ce în ce mai ameninţătoare, vor face tot posibilul să ajungă până la finalul confruntării.

8. Everest (2015)

the everest filme noi netflix

E un thriller combinat cu film de aventură și film istoric destul de dur care urmărește ascensiunea Everestului a doi alpiniști, Rob Hall și Scott Fischer. Bazat pe faptele reale ale acestei expediții intrată în istoria alpinismului, filmul reușește să te țină în suspans cu succes. Printre actorii pe care-i vei recunoaște cu greu dincolo de gheața de pe față sunt Jake Gyllenhaal, Josh Brolin și Jason Clarke.

9. Zero Dark Thirty (2012) – un thriller de război

zerodarkthirty-filme spionaj netflix


După Oscarul câștigat în 2010 pentru The Hurt Locker, prima regizoare din istorie care a primit acest premiu – Kathryn Bigelow s-a întors cu filmul Zero Dark Thirty. N-a renunțat la tematica istorică și reprezentarea violenței nici de data aceasta și tratează povestea uciderii celui mai căutat terorist din lume, Osama Bin Laden, liderul Al-Qaeda. 

Deși primul impuls când auzi subiectul este să îl ocolești, Zero Dark Thirty este un film istoric altfel decât te-ai aștepta: în modul în care curge, în modul în care violența este filmată “în toată splendoarea” fără accente moralizatoare, dar și fără efecte și montaje hollywoodiene.

Interesant de spus că, pentru realizarea acestui film, Bigelow și jurnalistul american Mark Boal, co-scenaritul filmului, au avut la dispoziție documente oficiale clasificate despre urmărirea lideului Al Quaeda. De asemenea, i-au avut drept consulanți chiar pe câţiva dintre soldaţii implicaţi în misiune. Vezi trailerul Zero Dark Thirty. Poți să-l urmărești pe Netflix.

10. Deepwater Horizon (2016)

deepwater horizon filme de acțiune_

Deepwater Horizon prezintă evenimentele unui dezastru unic în istorie. E vorba aici de una dintre cele mai mari catastrofe ecologice: explozia unei platforme petroliere care a condus la cea mai mare poluare cu petrol din istorie. Platforma gigantului British Petroleum din Golful Mexic ajunge să explodeze în urma unor greșeli umane în lanț.

Personajele principale, care muncesc pe platformă, Mike (Mark Wahlberg) și Jimmy (Kurt Russell), încearcă să salveze ce se mai poate și să minimizeze efectele dezastrului. Imaginile și tensiunea filmului te vor urmări și după ce vei termina de văzut Deepwater Horizon.

Pe bună dreptate bine primit de critică, Deepwater Horizon a intrat deja într-un con de umbră, deși a fost lansat oarecum de curând, în 2016. Din păcate asta e soarta comună a multor filme istorice bune.

11. 1917: Speranță și moarte (2019) – nou pe Netflix, începând cu 1 februarie 2021

1917-speranta-si-moarte-filme de razboi

Nu știu dacă sunteți la fel ca noi, dar în general noi ocolim filmele de război. Prea multă dramă umană… Dar pe 1917 l-am văzut și ne bucurăm că am făcut-o. E genul acela de film care te absoarbe complet în poveste, mai ales că aici avem de a face cu o cursă contra cronometru prin liniile inamice. Dar mai mult de atât, 1917, în ciuda faptului că este despre război, este și despre ce avem mai profund ca oameni, despre camaraderie, loialitate, bunătate.

Considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului 2019, drama de război 1917: Speranță și moarte a primit nu mai puțin de 10 nominalizări la premiile Oscar. Doi soldați britanici trebuie să transmită în timp record și traversând liniile inamice un ordin de anulare a unui atac sortit eșecului, în care ar fi murit 1600 de soldați.

Filmul este regizat de Sam Mendes (cunoscut pentru American Beauty) și e bazat pe fapte reale. Mai exact pe amintirile din război ale bunicului din partea tatălui al lui Sam Mendes 🙂 Iată cum povestirile bunicilor pot lăsa amprente în memoria nepoților și se pot transforma la ani distanță în filme inspirate din fapte reale.

12. Aferim! (2015)

Aferim!, regizat de Radu Jude, te obligă să cauţi sursa metehnelor colective undeva mai departe de influenţa sovietică, mai precis în secolele în care feudalismul autohton făcea casă bună cu influenţa fanariotă. Întâmplările din prima jumătate a secolului al XIX-lea ce stau la baza scenariului îţi arată că de fapt nu comunismul ar trebui să ne bântuie când ne urâm pe noi înşine ca popor, ci fantomele unor obiceiuri mult mai vechi, dictatura nefăcând altceva decât să le ascundă pitorescul levantin sub spoiala absurdului în care a fost îmbrăcat omul nou.

Deşi te despart aproape două secole de lumea personajelor, ai impresia că nu am ieşit încă din epoca plocoanelor, a boierilor în straie otomane, cu apucăturile unui despot sadic, din epoca robilor consideraţi fiinţe rele de la natură şi a masculinităţii patriarhale. Radu Jude a folosit informaţiile furnizate de istoricul Constanţa VintilăGhiţulescu, a cărei savuroasă lucrare În şalvari şi cu işlic oglindeşte cel mai bine relaţia dintre boierul Iordache şi nevasta lui, acuzată de bucurii extraconjugale în compania unui rob gitan.

13. Operation Finale (2018)
operationfinale filme inspirate din fapte reale
Operation Finale e o dramă istorică Netflix cu elemente de film de acțiune cu spioni. Acțiunea se petrece după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, când agenția de spionaj a Israelului, Mossadul, face tot posibilul pentru a-l captura în Argentina pe Adolf Eichmann, omul din spatele Holocaustului. Punerea în aplicare a planului de capturare te va ține lipit în fotoliu, oferind entertainment de calitate. Dar mai mult de atât este un film drama despre evreii care riscă să devină ucigași la rândul lor în încercarea de a-l prinde pe bătrânelul ucigaș în masă, în timp ce acesta din urmă pare pare de-a dreptul un om inocent. Nu e o capodoperă cinematografică, dar e un film bun. Foarte bine realizat și foarte bine jucat de Oscar Isaac, Ben Kingsley și Melanie Laurent.

14. Șapte ani în Tibet / Seven Years in Tibet (1997)

sapte ani in tibet filme de epoca

Șapte ani în Tibet este un film istoric Netflix despre simplitate și o călătorie în primul rând spirituală. Filmul se bazează pe cartea autobiografică cu același nume a unui pasionat de munte. Și se concentrează pe cei 12 ani petrecuți de acesta în Tibet în timpul celui De Al Doilea Război Mondial.

Doi oameni ai muntelui încearcă să cucerească un vârf muntos din India, dar sunt surprinși acolo de izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial. Printr-un concurs de împrejurări, cei doi ajung în Tibet, unde Heinrich, interpretat de tânărul pe atunci Brad Pitt, devine unul dintre mentorii viitorului lider spiritual al tibetanilor.

Relația dintre cei doi este o experiență de învățare pentru amândoi. Delicatețea și bunătatea lui Dalai Lama, în fond încă un copil, dar deja foarte înțelept, îl ajută pe Heinrich să devină o persoană și un tată mai bun. Poți vedea acest film de epocă pe Netflix.

15. Munich: The Edge of War / Munchenul în fața războiului (2021) Munich-the-edge-of-war-filme netflix noi

Dacă nu ați văzut-o încă, producția The Edge of War preluată în grila Netflix, merită văzută. Filmul, din păcate, e mai actual ca oricând, după începerea războiului de lângă noi.

Munich: The Edge of War este în primul rând un film despre dilemele morale pe care le-ar naște războiul în fiecare dintre noi. Cum ar fi cel mai bine să facem față acestei traume, cât de departe sau nu putem merge cu compromisurile morale pentru a ne “salva” pielea. E, în același timp, un film despre cum negociezi cu un autocrat adulat de propriul popor. În acest caz e vorba despre Al Doilea Război Mondial și negocierile dintre Hitler și prim-ministrul britanic Neville Chamberlain, interpretat cum altfel decât exemplar de Jeremy Irons.
16. The Irishman (2019)

The-Irishman-filme inspirate din fapte realeE un film istoric Netflix din 2019 regizat și produs de nimeni altul decât Martin Scorsese. Ca multe alte filme din cele 20 producțtii istorice Netflix din top, și acesta se bazează pe o carte de non-ficțiune – I heard you paint houses de Charles Brandt. De ce se numește cartea Am auzit că văruiești case? Pentru că asta era codul în cadrul Mafiei atunci când erai ucigaș plătit. Expresia face referire la faptul că în momentul asasinării sângele victimei murdărește pereții casei… Cartea e scrisă de un fost procuror și investigator care spune că ucigașul Mafiei Frank Sheeran i s-a confesat în privința asasinării liderului unuia dintre cele mai puternice sindicate din State, Jimmy Hoffa.

Urmând firul poveștii, The Irishman urmărește activitatea lui Frank Sheeran și cum ajunge acesta să lucreze pentru Mafie în anii ’50, apoi devine bodyguardul lui Jimmy Hoffa, ca în 1975 Mafia să îi ordone să îl execute. În ciuda relației foarte apropiate cu Hoffa, Frank Sheeran duce la îndeplinire acțiunea… Filmul e interesant, jucat de actori de primă mână, de la Robert De Niro care interpretează rolul principal, la Al Pacino și mulți-mulți alții. Singurul păcat al filmului e lungimea lui… Scorsese nu se grăbește deloc, poate și pentru că s-a gândit că pe Netflix avem suficient timp să ne delectăm cu The Irishman.

17. Radioactive (2019) – îl găsești pe Netflix

radioactive marie curie filme biograficeMarie Curie a fost prima femeie care a câștigat premiul Nobel (în ciuda unei nominalizări care inițial îl numea doar pe soțul ei, Pierre Curie) și singura femeie care l-a câștigat de două ori. Expunerea prelungită la radiații pe parcursul carierei ei i-a adus în cele din urmă moartea din cauza anemiei aplastice, o boală care se manifestă ca o producție insuficientă de celule sanguine de către organism.

Acest film istoric și biografic e doar un instantaneu al numeroaselor obstacole științifice sau care țineau de societate, cu care s-a confruntat Marie Curie în timpul ei. I-a fost refuzată recunoașterea contribuțiilor sale la cercetarea științifică și nu i s-a făcut loc în spațiul profesional în care, ca femeie, Curie nici măcar nu și-a putut prezenta propria lucrare.


Și pe plan personal a avut parte de tragedii. Soțul ei, Pierre a murit în 1906, după ce craniul său a fost zdrobit sub o căruță trasă de cai, iar Marie a rămas văduvă cu două fiice. Atitudinea predominantă față de Curie în rândul francezilor era și ea una nefavorabilă: născută la Varșovia, o suspectau a fi evreică și astfel își justificau atitudinea discriminatorie. 

Regizoarea (și a Persepolis din 2007) spune despre acest film biografic că  „vrem să dăm sens acestei femei geniale care a refuzat să trăiască în umbra unui bărbat – știa că este mai inteligentă decât soțul ei și a spus-o. Vrem să aflăm mai multe despre această femeie care oscilează între excentricitate arogantă și depresie completă, care refuză să fie redusă la maternitate, având în același timp mare grijă de propriile fiice, până la urmă dorindu-și a-și folosi mereu mintea”.
19. The two popes / Cei doi papi – cel mai bun film biografic din 2019

The-Two-Popes - filme 2019 onlineAmbii giganți TV HBO și Netflix au produs seriale și filme bune care au în centru Vaticanul. Dacă HBO a ales o abordare mai neobișnuită și poetică, cu The Young Pope și The New Pope, Netflix a ales o cale mai clasică. Dar rezultatul nu e mai puțin demn de a fi urmărit. E un film despre doi bătrânei 🙂 Papa Benedict și Papa Francisc. Fiecare are idei foarte diferite despre ce înseamnă o viață merituoasă, trăită conform virtuților creștine. Benedict e foarte conservator, Francisc e foarte uman și săritor. În ciuda diferențelor de viziune cei doi ajung să fie prieteni.

E un film istoric biografic original Netflix, care bate mai mult spre dramă biografică, dar care te va prinde chiar și dacă nu ești interesat de catolicism. Pentru că dincolo de cele două figuri, filmul vorbește despre alegerile pe care le face fiecare dintre noi în viață și încărcătura morală pe care o are fiecare opțiune. O să-ți placă pentru că e un film umanist și pe alocuri super haios. În plus, jocul celor doi actori în rolurile principale este excepțional. Anthony Hopkins face unul dintre cele mai bune roluri ale lui din ultimii 20 de ani.

Bineînțeles, îl poți vedea oricând pe Netflix. Alte două filme din 2019 de văzut pe Netflix care fac parte tot din categoria dramă sunt Marriage Story (vezi mai sus) și The Irishman. The Two Popes e unul dintre cele mai bune filme Netflix, așa că nu îl ratați, chiar dacă vi se pare la prima vedere că nu aveți ce împărți cu doi papi 🙂

20. The Courier / Umbra spionului (2021)

the courier filme netflix noiBenedict Cumberbatch, spion? Yes, please. The Courier e un film de spionaj istoric, bazat pe fapte reale, în care Benedict Cumberbatch joacă rolul unui comerciant britanic devenit spion pentru MI6, pentru a obține pentru Vest informații prețioase despre programul nuclear sovietic. Nu vreau să vă divulg prea multe despre poveste, dar Cumberbach merită văzut în acest rol, la fel ca și filmul pentru poveste.

Acestea sunt 20 filme istorice Netflix dintre preferatele noastre. Ce ne-a scăpat? 🙂

Citește și

Filmele lansate de Netflix în 2021 pe care să nu le ratezi

TOP 10 Filme biografice cu personaje și povești incredibile

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here