Recenzie – Adevarul – Un roman educativ pentru toate varstele

0
241

Care Santos face parte din categoria scriitoarelor capabile de a-ţi oferi niște romane pe care să le devorezi. Are harul povestitoarei care știe să plaseze evenimente alerte în atmosfera unui oraș la care multi visează: Barcelona. Descoperi o Barcelonă demnă de un film de epocă (Poftă de ciocolată), de un serial despre femei emancipate și prietenii pierdute (Jumătate de viaţă) sau despre legăturile complicate din prezentul nostru (Tot binele și tot răul). Odată cu apariţia romanului Minciuna, mulţi cititori au descoperit-o pe Care Santos în ipostaza autoarei de cărţi pentru adolescenţi. Adevărul este continuarea poveștii de iubire din romanul Minciuna (care te introduce în universul mai puţin strălucitor al Barcelonei de la periferie).

Ce s-a întâmplat în Minciuna?

În Minciuna cunoști un personaj venit dintr-o lume considerată o pepinieră a delincvenţilor juvenili. Îl cheamă Eric și este pasionat de literatură. Eric devine un adolescent dependent de cărţi după ce un permis oferit de o bibliotecară inimoasă îi schimbă perspectiva asupra viitorului său. Acest permis devine pașaportul către o lume aflată dincolo de cartierul periculos unde trăiește.

Eric își împarte viaţa între cursuri și bibliotecă, însă mai deviază de la traseul celui ce vrea să-și depășească, prin studii, condiţia. De această deviere este vinovat și vărul său Ben. Acest văr îl implică într-o crimă. Eric este închis pe nedrept și ajutat apoi să iasă din inchisoare de Xenia.

Xenia este o tânără de familie bună, întâlnită de Eric pe internet. Au început să interacţioneze schimbând impresii despre cărţile preferate, pe un forum.

Noua viaţă nu este ceea ce pare

Odată ieșit din închisoare, Eric are parte de noi provocări. Este major și trebuie să își găsească de lucru pentru a se întreţine. În paralel, vrea să își ia bacalaureatul, apoi să ajungă la universitate. Visul lui este acela de a preda literatură.

Deși are multe de făcut, Eric se consideră norocos la ieșirea din închisoare. Spre deosebire de colegii lui de carceră, pe el îl așteaptă un acoperiș deasupra capului. Vărul care-l băgase în bucluc îi cumpărase un apartament într-o zonă bună din Barcelona. Singurul lucru bun pe care l-a făcut Ben a fost să-i transmita lui Eric visul de a pleca departe de cartierul rău famat.

Ben, vărul lui Eric, murise. Cauza morţii? Invadase teritoriul unor traficanţi de droguri ce formau un clan de temut. Se pare că fusese trădat de un bun prieten. Acesta s-a hotărât să ocupe ilegal apartamentul ce i s-ar fi cuvenit lui Eric după moartea lui Ben.

Eric descoperă cu stupoare că nu poate intra în apartamentul său. Prietenul trădător al lui Ben schimbase yala. De asemenea, transformase apartamentul într-un loc al traficului de droguri.

Aliaţii lui Eric

Din fericire, Eric are datele unor oameni care îl pot ajuta. Printre ei se numără bibliotecara inimoasă, Xenia și avocatul ce a crezut mereu în nevinovăţia lui. Însă Eric nu le cere imediat ajutorul. Preferă să facă niște investigaţii pe cont propriu.

Investigaţiile lui Eric devin o succesiune de scene palpitante. Întâlnește personaje din toate categoriile și trece prin situaţii riscante. Care Santos redă aventurile personajului într-un ritm care te va ţine cu sufletul la gură. Naraţiunea este alertă si concentrată. Nici un pasaj nu este de prisos.

Protejarea legăturii cu Xenia

Dacă ai citit Minciuna, te vei întreba dacă poate rezista iubirea dintre băiatul rebel și fata cuminte. Părinţii Xeniei ar dori să nu continue. Ei vor face totul pentru a tăia orice formă de comunicare dintre Xenia și Eric. Le este teamă de anturajul lui Eric. Tânărul, chiar și nevinovat, va rămâne tot un paria în ochii lor. Însă cei doi îndrăgostiţi sunt inventivi și găsesc noi mijloace de a păstra legătura.

Un mesaj pentru societate

Prin Adevărul, scriitoarea Care Santos trage și un semnal de alarmă în numele celor vulnerabili. Din păcate, mulţi adolescenţi cu probleme ce-i plasează la marginea societăţii riscă să recidiveze. Mai ales cei ce nu au un domiciliu stabil sau o familie care să-i așptepte la ieșirea din centrele destinate celor implicaţi în activităţi ilegale. Sunt aruncaţi în aceeași lume nesigură ce le-a dat de înţeles că pentru marginali nu există căi legale de supravieţuire. Pe Eric îl salvează anii de școală și pasiunea pentru lectură. El are o motivaţie puternică.

Din păcate, nu toţi adolescenţii din mediile sărace au avut parte de adulţi care să le ofere și alte modele sănătoase de a reuși în viaţă. Mulţi nici măcar nu au fost încurajaţi să meargă la școală. De aceea, ieșirea din centrele de detenţie înseamnă revenirea în lumea sordidă a periferiei scufundate în violenţă și criminalitate.

Tot ce nouă ni se pare simplu, pentru ei poate fi un obstacol. Eric o simte pe pielea lui când se trezește că nu are unde dormi, când i cere un CV odată ajuns la agenţia de plasare a forţei de muncă, deși el nu are unde nici măcar unde să își scrie acest CV, sau când se lovește de limba de lemn a birocraţiei, de prejudecăţile angajatorilor, chiar și atunci când afirmă că este gata să accepte un job prost plătit, pe care majoritatea occidentalilor îl refuză.

Empatia salvatoare

Adevărul este și un roman educativ. În primul rând atrage atenţia asupra rolului vital pe care îl are comunicarea între părinţi și copii, mai ales când adolescenţii încep să folosească social media. Totodată, atrage atenţia asupra modului în care empatia, o vorbă caldă, un sfat sau un mic gest de ajutor oferit unui adolescent vulnerabil face diferenţa între un viitor cetăţean de încredere, care te poate răsplăti în viitor, trecând el însuși de partea legii, și un viitor infractor, ce poate face din orașul tău un infern întreţinut de copiii neiubiţi, abuzaţi și racolaţi de sefii bandelor de crimă organizată.

Care Santos nu spune doar o poveste bună, care să te ţină cu sufletul la gură. Prin Minciuna și Adevărul iniţiază dialoguri necesare între părinţi și copii. Unde se termină grija părintelui și unde începe obsesia pentru control?

Cum îi poţi explica unui copil temerile tale în calitate de părinte, astfel încat să creezi o relaţie bazată pe încredere? Cum poţi construi un mediu în care adolescentul să se simtă liber când folosește reţelele sociale, povestindu-ţi, în același timp, despre ce probleme sau provocări pot apărea, fără a se teme de o judecată aspră? Ce poţi face dacă bănuiești că fiica ta este îndrăgostită de un tânăr în care tu nu ai deloc încredere, deși nu l-ai cunoscut bine? Iată câteva întrebări ce pot fi transformate în discuţii ce se dovedesc a fi salvatoare.

Te invităm să citești și articolul 13 romane despre iubiri pătimașe

13 romane despre iubiri patimase

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here