Tot binele si tot raul – Secretele dintre parinti si copii

0
953

Care Santos îşi consolidează reputaţia de care se bucură autoarele capabile de a scrie romane citite pe nerăsuflate. În Tot binele şi tot răul vei regăsi aceeaşi pricepere de a transforma fiecare pagină în promisiunea unui secret deconspirat furtunos în următoarele sau a unui eveniment ce îţi va schimba incitant perspectiva asupra finalului şi a personajelor.

În noul roman tradus în limba română, Care Santos explorează relaţiile solicitante emoţional dintre o mamă şi copilul ei adolescent, dar şi dintre aceasta şi propria sexualitate. Reina, personajul central din Tot binele şi tot răul, este aruncată într-un vârtej de întâmplări. Vârtejul evenimentelor dramatice îi tulbură claritatea asupra vieţii aşa cum tulbură o furtună de zăpadă vizibilitatea. Comparaţia cu furtuna de zăpadă nu este întâmplătoare. Reina este nevoită să îşi reorganizeze viaţa în timp ce rămâne blocată pe aeroportul din Bucureşti, din cauza unei ierni aprige.

Ce face Reina în Bucureşti? Speră să se relaxeze în compania amantului său, îmbinând utilul cu plăcutul. Fiind o expertă în citirea limbajului non-verbal, ea acceptă să ia parte la procesul de selecţie a unor manageri de top din domeniul farmaceutic. Business trip-ul este condimentat de relaţia extraconjugală. Este o relaţie intensă, dar lipsită de implicarea emoţională pe termen lung.

Legătura clandestină este consumată în hotelurile de lux ori de câte ori protagonista acceptă ofertele unor multinaţionale ce plătesc sume generoase pentru sfaturile ei. Însă plăcerea se transformă într-un supliciu psihologic după ce primeşte un telefon din Barcelona. Află astfel că fiul ei a încercat să se sinucidă cu puţine zile înaintea majoratului.

Vestea despre fiul adolescent copleşit de gânduri suicidare şi neputinţa de a-i fi alături din cauza zborurilor amânate într-o zi de iarnă ce nu pare să se mai termine declanşează o succesiune de amintiri. Datorită amintirior derulate în mintea Reinei, vei descoperi un puzzle înşelător şi vei face o călătorie în labirintul interior al acesteia.

După ce Reina află că fiul ei a încercat să se sinucidă, romanul se împarte în doua planuri. Într-un plan descoperi evenimentele ce au modelat comportamentul Reinei şi i-au influenţat deciziile vitale pentru legăturile de cuplu. Îi vei descoperi familia, copilăria şi adolescenţa. În celălalt plan se va derula investigaţia palpitantă a motivelor ce au dus la tentativa de suicid a fiului ei.

Atuul folosit de Care Santos pentru a-şi atrage cititorii şi pentru a-i fideliza este introducerea inspirată a secretelor. Fiecare secret din romanele scriitoarei este dublat de investigaţii. Acestea prelungesc mai degrabă suspansul, implicit şi plăcerea unui cititor dornic de a folosi emoţiile personajelor pentru a se scufunda mai bine în ale lui. Secretele declanşează evenimente alerte şi mistuitoare, de care personajele se folosesc pentru a le deconspira. Totodată, fiecare secret ascunde o capcană, iar elucidarea lui este bine dozată, astfel încât să aţâţe curiozitatea unui cititor ce prefera mai degrabă voluptatea amânării unui răspuns ferm.

Tentativa Reinei de a descoperi identitatea persoanei ce a dat peste cap existenţa fiului ei demonstrează o altă mare calitate a lui Care Santos. Aceasta ştie cum să adapteze ingredientele unui roman detectivist la universul relaţiilor din interiorul unei familii. Adesea, în romanele scrise de Care Santos, legăturile de întind pe mai multe generaţii. Există o stratificare a relaţiilor din aceeaşi familie, aşadar şi a secretelor.

Secretul ascuns de fiul ei se va suprapune peste un alt secret masculin, deţinut de tatăl Reinei. Acesta pare să fi avut o viaţă dublă în anii tenebroşi ai dictaturii lui Franco. Viaţa ascunsă a tatălui dezvăluie o altă componentă esenţială din romanele lui Care Santos: pasiunea pentru literatură, mai ales pentru biografiile unor artişti uitaţi.

Reina este contactată de un intelectual care vrea să readucă la suprafaţă imaginea unei femei de litere catalane, azi uitată. Pentru a reuşi, el trebuie să găsească nişte scrisori semnate de această autoare pline de enigme. Se pare că secretele din trecutul tatălui ei o pot ajuta pe Reina să gasească scrisorile.

Interesant în Tot binele şi tot răul este modul în care autoarea catalană întreţine ritmul alert, chiar şi atunci când anumite evenimente cer domolirea lui. Ai crede că femeia captivă în spaţiul alienant al unui aeroport îşi va opri ritmul vieţii pentru a se abandona gândurilor ce aşteptau să fie analizate meticulos. Însă Reina este capabilă de o introspecţie în ritm alert. În locul unor îndelungi şi lente reflecţii asupra trecutului şi deciziilor ei sau asupra tentaţiei de a-şi înşela partenerii, cititorul are parte de nişte mici explozii, ce tulbură legăturile dintre personaje şi accelerează toate întâmplările.

Revelaţiile şi analiza psihologică a legăturilor din familia transgeneraţională a Reinei nu cunosc timpi morţi. Lentoarea îi este total străină Reinei, chiar şi atunci când ritmul cotidian este înlocuit de cel interior. Gândurile ei nu rămân suspendate, ci devin focarele unor evenimente incandescente. Fiecare gând se transformă într-o acţiune decisivă din cursa pentru identificarea, în timp record, a persoanei ce a influenţat gestul suicidar al fiului ei.

Mesajele romanului nu se opresc la universul unei familii, ci vizează probleme globale. Încercarea unui manager de top de a se apropia de Reina pentru a influenţa procesul de recrutare te face să crezi că anumite scene pot deveni începutul unui thriiler cu mesaje anti-corporatiste.

Ritmul alert al romanului nu face parte doar dintr-o strategie folosită de Care Santos pentru a menţine vie atenţia cititorului. În Tot binele şi tot răul naraţiunea accelerată conturează de fapt un portret al omului modern, conectat în permanentă la ştiri şi la tehnologie.

Reina nu îşi dă voie să se izoleze cu propriile-i amintiri despre vinovăţii, adulter, minciuni, dezamăgiri şi regrete. Este multi-tasking chiar şi atunci când simte. Se poate concentra asupra mai multor sentimente în acelaşi timp, aşa cum un angajat model duce la îndeplinire mai multe sarcini urgente apărute simultan într-un inbox care se tot umple precum ecranul pe care sunt afişate zborurile într-un aeroport internaţional.

O vezi pe Reina tastând mesaje legate de fiul ei în timp ce pune cap la cap evenimentele din trecut. Trece de la un mesaj legat de probleme administrative sau vizite la psiholog la unul privind trecutul tatălui ei. Existenţa Reinei este de fapt o spirală ameţitoare. Tensiunea din lumea protagonistei îi este adesea transmisă cititorului. Vei fi la rândul tău branşat la ritmul agitat el vieţii ei, mai ales după vestea legată de fiul ei adolescent.

Succesul de care se bucură scriitoarea Care Santos este legat şi de modul în care îşi construieşte personajele. Acestea sunt implicate în evenimente palpitante. Sunt genul de evenimente la care un cititor implicat aspiră ori de care se teme, deşi la rândul lui s-a confruntat cu ele. Evenimentele din viaţa Reinei ating nişte probleme şi trăiri universale, de aceea romanul, deşi este scris într-un stil uşor, accesibil, fără prea multe acrobaţii psihologice, reuşeşte să lase în urmă întrebări profunde şi o mare poftă de a iniţia discuţii răscolitoare pe marginea acestor întrebări. Poţi comanda volumul de pe Libris sau Cărtureşti 

Citeşte şi Jumătate de viaţă – Capcanele prieteniei din adolescenţă

Jumatate de viata – Capcanele prieteniei din adolescenta

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here