Recenzie – Minciuna – Dragostea si internetul (in adolescenta)

1
554

Datorită unor cărţi precum Jumătate de viaţă, Poftă de ciocolată și Tot binele și tot răul, scriitoarea Care Santos a devenit foarte populară printre cei ce preferă un roman antrenant, cu personaje pline de secrete, implicate în evenimente imprevizibile. Autoarea catalană păstrează reţeta de succes și atunci când scrie romane pentru adolescenţi, așa cum este și Minciuna.

Un subiect mereu atractiv

În Minciuna, Care Santos reia un subiect ce va fi mereu ofertant pentru scrierea unui roman dinamic și acaparant. Este vorba despre atracţia ce-i aduce împreună pe adolescenţii din medii opuse. Vei redescoperi clasica atracţie dintre adolescenta cuminte, devenită colecţionară de note mari, și tipul rebel, nevoit să înceapă școala vieţii mult prea devreme. Subiectul devine și mai interesant dacă legătura dintre ei se înfiripă în mediul online.

Xenia, personajul femin central, îl va cunoaste pe misteriosul băiat rebel pe un site dedicat cititorilor pasionaţi. Romanul de la care pleacă primele interacţiuni este De veghe în lanul de secară. Dialogurile pline de miez dau naștere curiozităţii sub care se camuflează la început atracţia.

Personajele nu sunt ceea ce par

Primele pagini din Minciuna sunt înșelătoare. Îl tentează pe cititor să tragă niște concluzii pripite legate de acţiunea romanului. Te aștepti la evoluţia previzibilă și riscantă a relaţiei dintre eleva premiantă, care învaţă pentru a intra la Medicină, și derbedeul versat, plin de intenţii ascunse demne de un viitor prădător seducător. Mai ales că toate informatiile privind controlul parental exagerat o predispun pe Xenia la vulnerabilitate în faţa fructului oprit.

La început vei simţi nevoia de a o proteja pe Xenia. Ea pare victima sigură a unui manipulator cameleonic. Îţi și imaginezi cum prima iubire adolescentină se transformă într-o capcană imposibil de evitat, ce îi poate strica toate planurile de viitor. Însă nici eleva cuminte nu este naiva absolută și nici băiatul rău nu este atât de periculos.

Ce se află de fapt în spatele identităţii virtuale false

Așa cum face în romanele ce-i aduc milioane de cititori, scriitoarea Care Santos amână abil dezvăluirea secretelor legate de un anumit personaj. Menţine astfel interesul cititorului prin indicii menite să-i pună întrebări despre umanitate, desre graniţele dintre Bine și Rău, dreptate sau fragilitate.

Personajul misterios este adolescentul de care Xenia se simte din ce în ce mai atrasă. Din fericire, ea descoperă destul de rapid că toate datele furnizate de acesta sunt false. Poza trimisă de el nu este reală și nici nu este înscris la acel liceu despre care îi povestise. Atunci de ce a minţit-o? Răspunsul este începutul unei călătorii pline de revelaţii, către periferia orașului elegant și cosmopolit, unde viaţa este o junglă.

Un roman educativ

Evitând abordarea moralizatoare plictisitoare, Care Santos oferă un roman de care se vor simţi atrași atât adolescenţii, cât și parintii lor. De fapt, romanul ar putea deveni punctul de pornire al unui dialog despre libertate și pericole în mediul online.

Discuţia include și opiniile despre dreptul la intimitate al adolescentului. În timpul lecturii vor apărea și întrebrile despre cum poate un părinte să construiască, mai ales folosindu-se de tact, acea legătură bazată pe încredere cu propriul copil.

Părăsirea zonei de confort

Dincolo de toate aceste întrebări mai rămâne și reflecţia despre nevoia adolescentului de a se maturiza explorând și alte lumii sau ajutându-l pe cel vulnerabil. Nevoia Xeniei de a-l salva pe cel marginalizat este legată de nevoia adolescentului de a se apropia de cei diferiţi de el.

Diferenţele ce ne nasc din influenţa unor medii sociale aflate în conflict pot fi provocatoare. De asemenea, pot sta la baza unei atracţii puternice. Xenia leagă nevoie de a se elibera de controlul unor părinţi ce o supra-protejează, limitându-i autonomia, de nevoia de a cunoaște adevărul despre faptele grave comise de prietenul ei din mediul virtual.

Mesajul despre adolescenţii vulnerabili

Personajul central, Xenia, face parte din rândul adolescenţilor dornici de a înţelege mai bine viaţa. Mai bine zis, acea viaţă din afara bulei securizante construite de părinţi. Iar asta înseamnă, pentru ea, și repararea nedreptăţilor prin combaterea inechităţii sociale.

Xenia ar putea deveni salvatorul adolescentului-problemă, căruia societatea nu-i dă prea multe șanse. Băiatul de care se îndrăgostește pare a fi victima unui mediu social ostil. În acest mediu, a fi cinstit nu este prima alegere, ci o permanentă luptă.

Prietenul virtual al Xeniei se luptă cu demonii ce schimonosesc viitorul celor din mediile sărace: abandonul parental, instabilitatea, inadaptarea, marginalizarea sau modelele de viaţă care pun semnul egal între succesul viril și delicvenţa juvenilă. Totuși, el mai are o șansă: dependenţa de lectură, descoperită datorită unei bibliotecare fidele menirii de a salva sufletele tinerilor în derivă.

Redescoperirea unui clasic

Minciuna este și un roman educativ. Nu numai datorită mesajelor ce invită la un dialog autentic între părinte și copil sau la toleranţa faţă de cei care sunt consideraţi o marea ameninţare la adresa unei societăţi sigure, stabile. Care Santos are și meritul de a-i ispiti pe adolescenţi să caute unul dintre cele mai bune romane despre maturizare. Este vorba despre clasicul De veghe în lanul de secară.

Dialogul virtual dintre personajele romanului subliniază și mai mult calităţile unui roman care și-a păstrat prospeţimea și în era internetului. Adolescentul neînţeles al lui Salinger este nemuritor. El călătorește în timp și devine salvatorul unor adolescenţi dintr-o generaţie acuzată de prea multe ori de superficialitate și de acea dependenţă de tehnologie considerată incompatibilă cu plăcerea de a simţi mirosul ascuns între paginile unei cărţi împrumutate de la bibliotecă.

Imprevizibilul atenuează clișeele

Vei aprecia la Care Santos talentul de a scrie un roman imprevizibil și intens. Îl devorezi chiar dacă pleacă de la situaţii de viaţă despre care ai tot citit în atâtea și atâtea romane. Stăpânește arta de a te îndepărta brusc de certitudinea anticipării exact atunci când ești cum nu se poate mai sigur de corectitudinea părerilor tale cu privire la personaje sau la acţiunile lor.

Minciuna îţi va amplifica vechea plăcere de a te lăsa mereu surprins. Protagoniștii sunt plini de resurse neașteptate. Aliaţii lor încep să răsară de unde nu te aștepţi. De asemenea, personajele decăzute își mai păstrează un licăr de inocenţă, care până la urmă răstoarnă opiniile despre deznodământ. Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 Citește și 13 romane despre iubiri pătimașe

13 romane despre iubiri patimase

1 COMENTARIU

  1. Mulțumesc de această recomandare , să cumpăr și să citesc această carte pe care o recomanzi adolescenților ! Nu mai sunt de multă vreme , dar vreau să o încerc și apoi eu oricum le dăruiesc cărțile adolescenților din lista mea de facebook cărora părinții lor uită constant să le cumpere cărți ori să le dea bani pentru așa ceva !

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here