10 Seriale spaniole bune, dar mai puțin știute

0
43824
top seriale spaniole

Serialele spaniole sunt un fenomen. Mai ales după succesul extraordinar în toată lumea al serialului La Casa del Papel/Money Heist, în română Fabrica de Bani. Cinematografia spaniolă are o lungă istorie de la regizori precum Luis Bunuel până la Almodovar, dar serialele spaniole sunt făcute dintr-o altă plămadă, fiind un mix reușit dintre o poveste bună și antrenantă, scenografie impresionantă, relații de putere și secrete bine ascunse care te duc cu gândul până la telenovele.

Datorită acestor ingrediente, multe seriale spaniole captivează până la binge watching, pe care le urmărim cu atenție până la ultimul episod pentru a vedea cum se rezolvă conflictele.

Toate aceste seriale spaniole de mai jos, deși nu sunt toate produse de Netflix, le găsești în “librăria” lor de seriale.

  1. Favoriții lui Midas (2020)

los-favoritos-de-midas-seriale spaniole

O miniserie spaniolă produsă de Netflix și lansată în noiembrie 2020, Favoriții lui Midas e un thriller excelent care îți va aminti de Oglinda Neagră / Black Mirror. Personajul principal este Victor, președintele unei grup de firme care include un ziar. Aproape în fiecare zi Victor e pus în fața unor alegeri aproape imposibile.

Pe de o parte este subiectul unui șantaj teribil, o persoană aleasă aleatoriu va muri o dată la 8 zile dacă nu transferă organizației Favoriții lui Midas 50 milioane EUR. Pe de altă parte, Victor trebuie să ia decizii dificile legate de ziar și dezvăluirile unui jurnalist de investigație. Totul se întâmplă într-un context aproape distopic, societatea spaniolă este pe punctul de a se destrăma, din cauza inechităților sociale. Victor pare să fie salvat doar de iubirea pentru o jurnalistă.

Inspirat dintr-o scriere a lui Jack London de la începutul secolului trecut (1901), serialul se simte extrem de actual și este foarte antrenant.

2. Cineva trebuie să moară (2020)

cineva trebuie sa moara seriale spanioleE o miniserie spaniolă nouă de tip dramă-thriller, de 3 episoade, lansată în octombrie 2020. Într-o societate extrem de conservatoare, în care familia este pe primul loc, dar și modul în care te raportezi la regimul politic, un tânăr se întoarce acasă după 10 ani în Mexic.

Acțiunea se petrece în anii ’50, în vremea regimului Franco. Presiunea politică a statului polițienesc sufocă libertatea de exprimare a personajelor tinere, care încearcă să scape din strânsoarea familiei, dar și a prejudecăților societății. Ultimele chiar te pot costa libertatea și chiar viața.

Serialul e foarte frumos vizual și foarte senzual, bine jucat, cu conflicte bine închegate și sunt șanse mari să vă țină lipiți de fotoliu până la sfârșit. Avantajul e că durează doar aproximativ 3 ore, cât un film mai lung.

Poți urmări acest serial spaniol pe Netflix.
3. Valeria (2020)

valeria seriale spanioleE un serial intim și prietenos de tip dramă-comedie despre Valeria, o tânără scriitoare care se află în impas atât cu scrisul, cât și în căsnicie. Cele 3 prietene încearcă s-o ajute să găsească cea mai bună soluție pentru ea.

La fel ca și Cineva trebuie să moară, Valeria e un serial spaniol cu accente senzuale și este la fel de frumos din punctul de vedere al interioarelor, vieții de noapte, culorilor calde care te inundă și parcă te încălzesc și pe tine, privitor, mai ales acum iarna. Nu mai zicem de limba spaniolă care sună minunat și te duce cu gândul la o vacanță în Spania la vara viitoare. 🙂

Serialul, creat după cărțile lui Elisabet Benavent, este un mix între Sex and The City, Girls și Bridget Jones, la care se adaugă un triunghi amoros.

Valeria a fost deja reînnoit pentru un al doilea sezon. Și îl poți vedea pe Netflix.

4. Patria (2020)

patria-seriale spanioleUn serial istoric spaniol produs de HBO în septembrie 2020, bazat pe un roman excelent semnat de Fernando Aramburu, Patria dezvoltă drama a două foste prietene despărțite de conflictul din Țara Bascilor și mișcarea separatistă și teroristă ETA.

Soțul lui Bittori este ucis cu sânge rece de ETA, în urma unui șantaj, în timp ce unul dintre fiii lui Miren e membru ETA. Acțiunea se petrece la ani distanță, când comunitatea încearcă un proces de vindecare, după ce familii prietene ani de zile ajunseseră să se urască din cauza alegerii unei tabere sau alteia în tema ETA.


5. Hache (2019)

Hache seriale spanioleE un serial polițist și de crimă care o are în centru pe Helena (Adriana Ugarte). Acțiunea se petrece în Barcelona anilor ’60, în lumea traficului de droguri, în care Helena, o prostituată extrem de ambițioasă și care se luptă pentru supraviețuire ajunge să se afirme în lumea drogurilor. Deși e ceva mai vechi, adică de anul trecut, vestea bună e că un nou sezon este așteptat până la sfârșitul anului 2020 sau începutul anului 2021.

Deși e mai puțin cunoscut în universul fanilor serialelor spaniole, nouă ne-a plăcut Hache mai mult față de alte seriale spaniole de mare succes, precum Elita, pentru că e mai bine jucat și construit. La fel ca și primele două seriale recomandate, și Hache e foarte senzual și intim. Dar e și destul de violent.

6. Hotel Grand – serial spaniol de epocă

hotel grand seriale spanioleCostume și interioare superbe, actori la fel de frumoși și misterul unei crime. Acest serial spaniol a fost filmat în orașul Santander, într-o locație superbă, acțiunea fiind plasată la începutul secolului XX. Foarte bine jucat, Hotel Grand te va prinde în intrigile servitorilor Hotelului Grand, dar și ale familiei care îl controlează și gestionează. La cât este de bun, e de înțeles de ce are trei sezoane.

Deși episoadele durau 70 minute în varianta lansării inițiale la televiziunea spaniolă, ele au fost remontate de Netflix, pentru a se limita la 45 de minute fiecare. Pregătește-te pentru un binge watch, pentru că în total sunt aproape 70 de episoade care te așteaptă să le urmărești. 🙂

7. Farina (2018)

farina seriale spaniole
Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să duci o viață la limită? Te-a tentat vreodată ideea unui câștig ușor? Cum ar fi să te transformi dintr-un om care pune capul liniștit pe pernă în fiecare seară într-un traficant de droguri cu legături cu traficanții super periculoși din America de Sud? 🙂 Farina explorează chiar o astfel de poveste inspirată din fapte reale: pescarii din regiunea spaniolă Galicia i-au ajutat în anii ’80 pe traficanții din America de Sud să introducă cocaină pe piața europeană.

Farina e un serial spaniol super reușit și captivant, urmărind cum se schimbă viețile a câțiva pescari obișnuiți care ajung traficanți de tutun și, apoi, folosindu-se de infrastructura dezvoltată pentru țigări, încep să traficheze droguri de mare risc…

8. Toy Boy (2019)

toy boy seriale spanioleLa fel ca și în alte seriale spaniole din listă, Toy Boy urmărește luptele de putere dintre familii care controlează o regiune economică. Poate pentru că și la noi e oarecum la fel, ne putem regăsi în această poveste despre corupție, influențe politice și dorința celor care nu au în spate o familie puternică de a răzbate într-o astfel de societate.

În centrul acțiunii este un stripper implicat în moartea unui personaj important. Încearcă să îl salveze din hățișul justiției o avocată cam tocilară, dar cu bune intenții și foarte smart. Pregătiți-vă atât pentru dezlegarea misterului crimei, cât și pentru multe scene hot, în Toy Boy.
9. White Lines (2020) – serial spaniol nou de la producătorii Casa del Papel

white lines seriale spaniole

Avându-i în spate pe aceiași producători și creatori ca și Casa Del Papel, White Lines e un thriller la fel de antrenant. Acțiunea se petrece în Ibiza, unde o familie puternică s-a amestecat cu traficanții de droguri. Pe lângă peisajele minunate, soare, mare și o intrigă bine construită, așteaptă-te să dai nas în nas și cu niște traficanți români. 🙂

Îl poți vedea, bineînțeles, pe Netflix.

10. Criminal (2019)

criminal-spain-netflix-seriale spanioleEste un serial Netflix lansat în toamna lui 2019. Are 12 episoade, dar e interesant că fiecare 3 episoade sunt produse în altă limbă. Trei sunt filmate și produse în Marea Britanie, 3 în Spania, 3 în Franța și alte 3 în Germania. Dacă Netflix își permite un astfel de experiment, de ce nu? Toate se joacă cu genul filmului polițist încercând o abordare nouă. Aflarea adevărului despre suspect strict prin tehnica interogatoriului. Practic fiecare poveste se întâmplă doar în secția de poliție. Și în general polițiștii au un timp foarte limitat pentru a descurca ițele cazului.


Acestea sunt 8 seriale spaniole pe care le-am descoperit cu plăcere pe Netflix. Nu sunt de Globurile de Aur, dar sunt antrenante și plăcute. Dacă îți plac Spania și limba spaniolă, cu atât mai mult, ți le recomandăm. Tu ce seriale spaniole ai descoperit în ultimul timp?

Citește și

Cele mai bune 15 seriale dramă din 2020

Seriale bune de văzut în 2020. Atenție, dau dependență 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here