Cele mai bune 15 seriale dramă din 2020

0
5105
top seriale drama

Când vrei să vezi seriale dramă? Când nu vrei să rezolvi crime sau să urmărești comedioare ușoare. Atunci parcă ai vrea să urmărești un serial despre dramele noastre, ale oamenilor de pretutindeni. Despre căutări, dileme de viață personală, căsnicie, relațiile cu prietenii sau iubiții/iubitele sau orice alt aspect care ține de viețile noastre.

Și atunci te uiți după 1-2 seriale dramă. Însă că e destul de greu de identificat ce merită văzut în acest gen. În general în această tolbă sunt incluse foarte multe seriale, cam orice nu e comedie, așa că am ales cu grijă pentru voi 15 seriale de tip dramă care ne-au plăcut nouă în ultimul an.

Cele mai multe producții TV sau web incluse în top au fost lansate în 2020, dar am inclus și câteva care au pornit la drum în anii din urmă dar au avut sezoane noi lansate în 2020. Avem și un serial super norocos care trebuia să fie reînnoit cu o nouă serie în 2020 și care n-a fost anulat din cauza Covid-19, așa cum s-a întâmplat cu foarte multe seriale bune și reînnoite pentru care așteptam un sezon nou în 2020. Ca de exemplu On becoming a God in Central Florida. Cel norocos despre care vorbim, Modern Love, a fost doar întârziat cu câteva luni. Filmările au început în septembrie 2020 și așteptăm noul sezon în primele luni din 2021.

Cele mai bune seriale dramă din 2020

1. Normal People (2020)

normal people seriale noi

Dintre toate serialele de dramă și dragoste din 2020, Normal People e cel mai discutat și analizat în presă. E serialul momentului în Occident. Toată lumea vorbește despre el. Este, cum s-ar spune, serialul unei generații. Generația Millennialilor, fie că s-au născut în anii ’80 sau ’90. Cei mai tineri din generație se vor regăsi în povestea de dragoste dintre Marrianne și Connell. Cei mai mari din generație îl vor vedea cu nostalgie. 🙂 Noi, autorii articolului, suntem din ultima categorie 🙂

Normal People e adaptarea romanului cu același nume, semnat de Sally Rooney. Cei doi adolescenți dintr-un orășel din Irlanda trăiesc o poveste de dragoste super hot și sexy. Așteptați-vă la multe scene toride între cei doi. Este ceea ce unii dintre privitori i-au reproșat. Cum că nu prea se întâmplă nimic în serial, în afară de aceste scene. 🙂 De fapt, este povestea de descoperire și tatonare a primei iubiri… Da, n-are urmăriri și împușcături, n-are nu stiu ce răsturnări de situație. Dar ce poate fi pentru unii o slăbiciune, pentru alții e un punct forte. Așa că încercați și vedeți ce vă spune vouă Normal People 🙂 E o producție Hulu și BBC 3.

2. Into the night / În negura nopții (2020)


Into-the-Night-seriale sf noiPrimul serial belgian produs pentru Netflix este un serial dramă apocaliptic în care de multe ori uiți că urmărești un SF și ești transpus total într-un serial cu dileme morale despre alegeri de viață și încredere în oameni, dar și un thriller, în care cursa contra-cronometru se duce cu Soarele. Da, cu Soarele, a cărui lumină a devenit ucigașă și a exterminat deja mare parte din omenire. Printr-un concurs de împrejurări, mai mulți pasageri într-o cursă aeriană ajung să fugă de soare, zburând în jurul Pământului pentru a se păstra mereu în noapte.

Conflictul este la ordinea zilei între supraviețuitori și lipsa de încredere unul în altul îi conduce la erori care îi va costa viața pe unii dintre ei. Vor reuși să găsească o soluție de conviețuire dar și pentru a se opri din această cursă care pare fără sfârșit?

3. O parte de adevăr / I know this much is true (2020)

i know this much is true seriale noiUn serial dramatic super bun și nou, cum numai lui HBO putea să-i iasă. E incredibil de bine jucat și super captivant, deși nu e vorba de droguri, crime, mistere etc. E atât de bine spusă povestea, încât aproape că-ți ții respirația. I know this much is true e o dramă de familie, în care Mark Ruffalo joacă un dublu rol: doi gemeni identici. Pentru rol, Mark Ruffalo s-a îngrășat cel puțin 10kg și scenele au fost filmate la momente diferite, pre- și post- kilogramele adăugate :). Nu vă așteptați la o experiență ușoară, nu e un serial ușurel, din contră, e apăsător. Dar e una care te va absorbi în lumea celor doi gemeni.

4. Gentefied – Genteficare (2020)

gentefied seriale noiÎn categoria seriale de dramă bune și noi intră și Gentefied. Așa cum îi spune și numele, Gentefied atacă tema gentrificării. Cartierele sărace accesibile emigranților sunt încet-încet dezvoltate imobiliar și chiriile cresc. Serialul din 2020 produs de Netflix e povestea imigranților mexicani din Los Angeles. Și poate fi și povestea imigranților români prin diverse colțuri ale Europei. E de fapt o poveste de când lumea, cea a veneticului care încearcă să-și refacă viața într-un loc nou.

Parașutați cu o întreagă cultură complet diferită într-un cartier al Los Angelesului, mexicanii noștri mănâncă niște feluri de mâncare minunate, cântă, văd viața diferit, familia e întotdeauna pe primul loc, muncesc mult, dar o duc foarte greu. Chiriile cresc din cauza gentrificării și riscă să fie aruncați din cartier din cauza noilor prețuri. Pur și simplu nu mai fac față să le plătească. Și, apropo de mâncare, serialul e și un foodie series.

Foarte bine jucat, serialul ăsta nou îți dă senzația de autenticitate. Îți transmite de multe ori energie pozitivă, în ciuda dificultăților cu care personajele se confruntă. Și te face să-ți dorești să înțelegi și să cunoști mai multe lucruri despre cultura mexicană. Așa că, având în vedere toate cele de mai sus recomandarea noastră e să-l puneți pe lista de seriale dramatice de văzut pe Netflix.

5. High Fidelity (2020)

high fidelity seriale noiE unul dintre cele mai cool seriale din ultimii ani. Dacă ai văzut deja filmul High Fidelity, atunci știi cam despre ce e vorba. Dacă nu l-ai văzut, cu atât mai bine pentru că nu te vei uita la el comparându-l constant cu filmul.

High Fidelity s-ar putea spune că e un serial de dragoste. Dar mai degrabă e un serial dramatic despre iubiri pierdute, despre New York (mai precis Brooklyn) și despre un grup super cool de oameni. Oameni îndrăgostiți de muzica bună și cu o cultură muzicală pop-rock care te lasă mască. 🙂

Ea e Rob, se apropie de 30 de ani și are un magazin de discuri în Brooklyn. Tocmai ce s-a despărțit de ultimul iubit și încearcă să treacă peste acest eveniment. Nu reușește prea bine, face playlisturi cu mesaje ascunse pentru fostul, stă închisă în casă și întoarce pe toate părțile ce s-a-ntâmplat. Și, în general, își plânge de milă.

Tipa asta nu e tocmai ceea ce ai putea numi personajul feminin ideal al unui serial romantic. Și dacă zicem New York probabil că filmul romantic la care ne gândim imediat e Breakfast la Tiffany’s. Nu, Zoe Kravitz (pentru că ea o interpretează pe Rob) nu e chiar Audrey Hepburn. Bea whiskey (neat), se îmbracă la fel ca un băiat, are gesturi băiețești, dar e la fel de cool ca Audrey Hepburn. Și la fel de sensibilă și nesigură pe ea, dincolo de această imagine, la fel ca Hepburn în Breakfast at Tiffany’s.

High Fidelity e o producție Hulu. Apropo, dacă nu le-ați descoperit deja, serialele Hulu sunt fooarte bune…

6. Perry Mason (2020)

perry mason seriale noiUn serial de dramă bazat pe poveștile detectivistice ale lui Erle Gardner, care îl au în centru pe investigatorul Perry Mason, în Los Angeles, în anii ’30. Dar nu e un serial detectivistic în sine, ci are un filon dramatic extrem de puternic. Lansat de HBO în iunie 2020, merită spus că a avut cea mai mare audiență HBO la lansare dintre toate serialele lor din ultimii 2 ani.

Perry Mason este angajat să clarifice misterul răpirii și uciderii unui copil, cu consecințe nu doar pentru familia acestuia, ci pentru întregul oraș. Dar mai mult decât misterul detectivistic în sine, Perry Mason e o realizare din punctul de vedere al recreării cu minuțiozitate a atmosferei și vieții grele în America post marea criză economică din 1929. O să vă placă în mod special dacă aveți o slăbiciune pentru perioada de timp respectivă sau pentru serialele istorice.

7. Mrs. America (2020)

mrs america_CATE-BLANCHET_02_0052_06

Tot o producție Hulu și Fox este și Mrs America. Doar că pe aceasta o poți vedea și pe HBO Go. HBO a preluat drepturile de difuzare pe piețele internaționale pentru acest serial. Mrs. America nu e de ratat. Merită savurat pe îndelete, la fel ca și High Fidelity.

E un fel de House of Cards dar nu e atât de clar ce e alb și ce e negru. Și nu e thriller. Clar serial istoric, pentru că pune în scenă o bucată importantă din istoria Americii, lupta pentru emancipare a femeii americane din anii ’70. Dar este mult mai mult de atât. Sunt atât de multe scene și gesturi care explică și sugerează ce însemna și încă înseamnă să fii femeie, încât serialul poate fi copleșitor. Copleșitor prin drama pe care o pune în scenă în viața de zi cu zi a personajelor, de la viața de familie, la viața publică.

Personajele principale sunt, pe de o parte, feministele cu jurnalista Gloria Steinem în frunte. Pe de cealaltă parte sunt femeile conservatoare republicane, în frunte cu Phyllis Schlafly. Ultima e jucată cum altfel decât extraordinar de Cate Blanchett.

Primele se luptă pentru dreptul femeilor de a alege pentru ele însele, inclusiv dreptul la avort. Conservatoarele se luptă pentru a sta acasă și a avea grijă de copii. Unul dintre argumentele celor din urmă e unul pe care probabil multe dintre femeile de azi îl simt pe propria piele. Dacă femeile vor munci, vor avea de fapt două joburi: munca plus job-ul de acasă de a spăla, călca, făcut mâncare și avut grijă de copii…

Deci, de partea cui sunteți? 🙂 Eu zic să n-alegem tabere, dar să ne bucurăm de un serial de tip dramă de bună calitate.

8. Hunters (2020)

hunters seriale noiE un serial dramatic nou de tip conspiraționist, în care Al Pacino strălucește. Super actorul american joacă unul dintre rolurile principale, care i se potrivește mănușă. Așa cum nu s-a întâmplat prea des în ultimele apariții pe micile și marile ecrane. Ți-l recomandăm dacă vrei un serial dramatic, din 2020, cu suspans de calitate, cu scene de acțiune bune și cu distracție în stilul oferit de filmele lui Quentin Tarantino. Dar și cu drame și dileme umane descrise cu minuțiozitate și empatie.

Hunters exploatează premisa pe care am văzut-o deja în multe filme, cea a vânătorii de naziști fugiți ca potârnichiile prin toată lumea după Cel De-Al Doilea Război Mondial. Dar nu doar evreii îi vânează. Ci și invers. Naziștii, în încercarea de a institui un al Patrulea Reich, îi vânează pe supraviețuitorii lagărelor care le-ar putea sta în cale.

Lăudat pentru scenele de acțiune și pentru tensiunea construită, Hunters a fost criticat pentru lipsa de realitate a poveștilor evreilor pe care a ales să le spună. Dar creatorul serialului, nepotul unui supraviețuitor al Holocaustului, chiar asta a evitat să facă: să spună povești adevărate. Pentru că serialul e atât de entertaining, te ține în suspans și te face să uiți că privești episod după episod, încât ar fi fost deplasat să fie bazat pe povești reale. Îl poți vedea pe Amazon.

9. Unorthodox – Neortodox (2020)

Știai că în cel mai liberal și cosmopolit oraș în lume, New York, există comunități ultra-conservatoare, cu femei care nu au acces la educație? Genul cu basma pe cap și fuste până la pâmânt, cu o droaie de copii după ele? Nici noi nu știam, până la Unorthodox.

Mini-serie Netflix cu 4 episoade, lansată în 2020, Unorthodox e un serial dramatic despre o astfel de comunitate ultra-conservatoare. În care rolul principal al femeii e cel de reproducție a speciei… Inspirat din fapte reale, după o carte a unei femei-membră a unei comunități de evrei care a evadat din Brooklyn pentru a fugi în Germania. Soțul o urmărește la Berlin, după ce află că e însărcinată, încercând să o readucă “acasă”. O fire artistică și sensibilă, Esty vrea să își refacă viață pornind la drum singură.

E unul dintre cele mai calde seriale dramatice pe care le puteți vedea. Așa că dacă vreți să urmăriți o poveste emoționantă, căutați Unorthodox pe Netflix.

 

Cele mai bune seriale dramă cu sezoane noi în 2020 și 2021

10. Sex Education (2019- ) – sezon nou în 2020

Un serial britanic ușor, la care să te relaxezi, dar care pune pe tapet probleme reale. Personajele principale sunt câțiva adolescenți cu probleme tipice: prima iubire, sudarea celor mai bune prietenii, primele relații intime.

Dar ce faci când ești adolescent și mama ta este sexolog și are obiceiul să vorbească foarte pe șleau despre intimitatea ta? Te vei simți stingherit, dar poate toate cunoștințele aflate de la mama ta te vor ajuta să ajungi chiar tu sexologul școlii… E un serial pentru adolescenți, dar o să-ți placă și dacă ești adult. 🙂 Mama sexolog e jucată super bine (cum altfel 🙂 ) de Gillian Anderson (o știi sigur din X-Files). Sex Education are deja 2 sezoane.

11. The Crown (2016- ) – sezon nou în 2020

the crown seriale bune tip dramaPoate te întrebi ce caută un serial istoric precum The Crown în lista noastră cu seriale dramatice despre oameni obișnuiți? Ei, bine, serialul spune povestea din spatele camerelor de filmare și încearcă să surprindă conflictele și neînțelegerile, dar și momentele de dragoste și empatie din cadrul familiei regale britanice. Ca orice familie, are perioadele ei de conflicte mocnite sau chiar arzând cu vâlvătaie, dar și momente minunate de empatie și înțelegere.

Serialul Netflix The Crown pare făcut de BBC, nu de Netflix. Are stilul, interpretarea impecabilă, costumele, povestea și dialogurile excelente cu care ne-a obișnuit BBC-ul în producțiile sale.

The Crown ajunge în 2020 deja la a patra serie, urmărind viața reginei Elisabeta a II-a și intrigile din culisele monarhiei britanice din ultimii 50 de ani. Cel de al patrulea sezon este așteptat în noiembrie 2020 și o va avea în centru pe Prințesa Diana.

Intrigi politice, amoroase, familiale, problemele de adaptare la rolul de regină ale tinerei Elisabeta și viața ei de familie… Toate fac obiectul acestui serial, unul dintre cele mai bune producții ale Netflix de până acum. Dacă vreți să vedeți o dramă istorică cu ștaif, lux și maniere britanice, la care se adaugă câteva povești de dragoste, nu stați departe de The Crown.

12. Coisa mais linda – Cel mai frumos lucru (2019- ) – sezon nou în 2020

coisa mais linda seriale bune netflix

Vrei să te lași transportat(ă) într-o altă lume? Ce zici de anii ’50 în romanticul și sexy-ul Rio de Janeiro? Unde e în plină vogă jazz-ul, iar Malu, o femeie super frumoasă și ambițioasă, deschide un club de muzică. Și, bineînțeles se îndrăgostește de un cântăreț și chitarist foarte sexy. O să iubești muzica din serial, dialogurile în romantica limbă portugheză, dar și culorile, costumele și multe alte detalii care construiesc atmosfera de vis din serial. Aproape că vei simți briza oceanului urmărind Coisa mais linda/Most beautiful thing. E un serial Netflix dramatic, mai profund decât ar lăsa-o să se înțeleagă rândurile de mai sus. 🙂

13. Modern Love (2019- ) – sezon nou în primele luni din 2021

modern love serialUn serial super original despre relații și dragoste, bazat pe articole apărute în The New York Times în rubrica cu același nume, Modern Love. E un serial super fresh, care reușește să te țină pe canapea, deși nu are o poveste unitară în cele 8 episoade, fiind o antologie. Fiecare episod are o poveste nouă și o distribuție diferită. Practic fiecare episod e un eseu despre o relație de iubire: poate o iubire neîmplinită, poate relații trecătoare, poate iubire complicată de istorii personale dureroase etc.

Și, pentru că tot am pomenit de distribuție, este absolut genială. Actorii se conectează extraordinar cu personajul interpretat și cu povestea, de la Anne Hathaway, la Dev Patel, la Andy Garcia sau românul nostru Laurențiu Possa. Dacă nu îl știai pe ultimul, e timpul să iei cunoștintă cu el în Modern Love, e foarte, foarte bun. 🙂 Modern Love e o producție Amazon.

Serialul dramatic Modern Love a fost reînnoit cu un nou sezon aproape imediat după lansarea primei serii. Doar că, din cauza Covid-19, producția noului sezon a fost mult întârziată. Așa că al doilea sezon nu va apărea în 2020, așa cum fusese anunțat inițial, ci în 2021. Filmările pentru noul sezon au început în septembrie 2020.

14. Ozark – sezon nou în 2020

ozark seriale netflixVisezi la o viață în afara normelor? Glumim, bineînțeles. Dar dacă vrei să evadezi din rutină, Ozark e o alegere bună. Cum ajungi să treci de partea cealaltă a legii? Simplu, speli bani pentru un traficant mexican de droguri. O familie normală de americani, cu doi copii, se transformă în mafioți. Asta după ce dau chix cu o schemă de spălare de bani. Ca să supraviețuiască, trebuie să recupereze toți banii pierduți. Cum? Printr-o operațiune și mai mare de spălare de bani. Rolurile principale sunt jucate de Jason Bateman și Laura Linney.

Are trei sezoane, cu al treilea lansat în acest an, și este așteptat al patrulea în 2021. Îl găsești pe Netflix. Dacă vrei un argument în plus ca să-l începi :), ei, bine, e unul dintre favoritele lui Bill Gates. 😛

15. Fargo (2014 – ) – sezon nou în 2020

fargo seriale dramaE un serial dramatic nu bun, foarte bun. Și care, mai rar pentru seriale, își păstrează calitatea de la un sezon la altul. Al patrulea era așteptat în aprilie 2020, dar a apărut de abia în septembrie 2020, din cauza pandemiei. La fel ca și alte seriale de succes de tip dramă, combinată cu thriller, și acesta are în prim plan crime care s-au întâmplat în mici comunități din America. Apropo, toate sezoanele sunt inspirate din fapte reale. Ce are în plus, însă, Fargo, sunt elementele de comedie neagră și micile detalii care te transportă fără prea multe menajamente pentru privitor în înseși dilemele și viețile personajelor.

Primul sezon are la bază recreerea într-un serial a filmului Fargo, al Fraților Coen. Sunt unii dintre cei mai de succes și creativi regizori și producători americani. Au un istoric impecabil, aproape toate filmele lor au peste nota 7 pe IMDB. Și sunt, alături de Tarantino, unii dintre cei mai originali realizatori de film din State. În plus, au un umor special. 🙂 Așa că dacă vreți să simțiți gustul filmelor Fraților Coen, luați de vedeți cu încredere sezoanele Fargo, produse de ei. Îl poți vedea pe HBO, dar fără ultimul sezon, cel apărut în acest an.

Acestea sunt seriale de tip dramă care ne-au plăcut nouă cel mai mult în ultimul an. Sperăm că ai găsit inspirație pentru un serial nou de văzut în seara asta sau în weekend. 🙂 Sau un serial care ți-a plăcut dar nu știai că are un sezon nou apărut în 2020.

Vezi și

TOP 30 cele mai bune seriale din 2019

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here