Romane de dragoste – 20 cărți romantice noi sau clasice de citit într-o viață

0
9192
romane de dragoste

Romanele de dragoste bune au meritul de a ne desprinde din grijile vieții de zi cu zi și de a ne face să simțim că am fost teleportați într-o altă lume, o altă epocă și, mai ales, într-o mare poveste de iubire. Fie că e vorba de romane de dragoste clasice, care au încântat generații și generații de cititori la rând, fie că sunt romane noi, apărute în ultimii ani. Toate te vor face să visezi și te vor emoționa prin poveștile lor intense de dragoste.

Romane de dragoste emoționante cu ecranizări excepționale

Cam toate marile romane de dragoste ale lumii au primit cel puțin o ecranizare. Ce se întâmplă mai rar însă este ca aceste ecranizări chiar să rivalizeze în valoare cu romanele respective. Mai jos iată romane de dragoste excepționale care au primit ecranizări pe măsura lor.

Dragostea în vremea holerei, de Gabriel Garcia Marquez

Dragostea in vremea holerei este romanul super romantic al lui Gabriel Garcia Marquez. Și este razbunarea poetica a tuturor povestilor de dragoste neimplinita in film sau in realitate, pentru ca intr-un final foarte improbabil, cei doi isi traiesc dragostea. Este o poveste à la Romeo si Julieta cu final fericit.

Florentino Ariza se indragosteste in adolescenta de Fermina, dar parintii acesteia ii despart. Peste ani, Fermina se casatoreste cu un medic, barbat rational si pragmatic, dar fara imaginatie. In acest timp, Florentino o asteapta iubind multe alte femei, aplicand o metafizica a iubirii dezvoltata de mintea lui poetica. La moartea sotului Ferminei, Florentino, decrepit si albit, o recastiga pe Fermina si traiesc impreuna momente de gratie care pareau imposibile. E iubirea ideală! Gândește-te la iubire ca la o stare de grație, nu ca un mijloc spre ceva, ci alfa și omega, un scop în sine… spune Marquez.

Ecranizarea din 2007 a lui Mike Newell e un film de epocă și de dragoste minunat, în care Florentino este jucat de nimeni altul decât Javier Bardem.

Amantul, de Marguerite Duras

Romanul semi-autobiografic al lui Marguerite Duras povesteste relatia de dragoste dintre o frantuzoaica din colonii si un chinez bogat din Vietnamul anului 1929. Amagirea seductiva pe care o joaca fata, ca si cum ar fi experimentata si sigura in ceea ce initiaza, este tipica inocentilor. Sexul si banii ajung sa o faca dependenta de chinez. De fapt apropierea celor doi se transformă in iubire, fara ca ea sa constientizeze decat prea tarziu.

Cartea are o ecranizare extraordinar de bună, din 1992, L’amant. Actrita Jane March avea 18 ani cand a jucat-o pe frantuzoaica de 15 ani si jumatate din L’amant. El e interpretat minunat de unul dintre cei mai buni actori chinezi ai generației sale, Tony Leung.

Iubita locotenentului francez, de John Fowles

E unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste de limbă engleză din ultima sută de ani… Deși povestea se întâmplă în secolul al XIX și te-ai aștepta la o abordare clasică, romanul e unul postmodernist, care se joacă cu mai multe stiluri și chiar cu trei finaluri diferite. 🙂 Sarah Woodruff, o femeie dezonorată, trăiește în orașul de coastă Lyme… În una din plimbările ei pe malul oceanului atrage atenția unui bărbat. Charles, logodit deja, pare fermecat de Sarah. Oare cum se va termina povestea lor de dragoste? Cele trei finaluri propuse de John Fowles sunt destul de diferite. Filmul a primit o ecranizare reușită în 1981, în care cele două personaje principale sunt interpretate de Meryl Streep și britanicul Jeremy Irons.

Pacientul englez, de Michael Ondaatje


Este probabil una dintre cele mai cunoscute povești de dragoste, mai ales datorită ecranizării, si, cu siguranta, a stors multe lacrimi. Elementele ei de bază: o poveste de dragoste imposibila, petrecuta in timpul razboiului, intr-o locatie exotica, deci romantica (Cairo, desertul) si un cuplu sofisticat.

Și cartea, și filmul sunt la fel de frumoase. Atât de frumoase încât pe noi ne-au motivat să mergem să vizităm mănăstirea unde s-a filmat o mare parte din film, undeva în Toscana. 🙂 Peisajul real e la fel de impresionant ca în film și îți amintește instantaneu nenumărate scene din Pacientul englez.

Privirea Contelui de Almasy care o strafulgera pe Katharine cu dorinta lui este imposibil de uitat. La fel ca si inclestarile amoroase in umbra alcovului mangaiat de o lumina de miere, strecurata printr-o fereastra filigranata tipic araba.  Plus muzica, un cantec popular incredibil de trist… El este cercetator de origine ungara, jucat de britanicul Ralph Fiennes în film. Ea, interpretata de Kristin Scott Thomas, traieste impreuna cu sotul la Cairo. Incet, cei doi cedeaza atractiei ce ii consuma, ce se transforma apoi in dragoste si tandrete.

Ușurătatea imposibilă a ființei, de Milan Kundera

Tomas, un intelectual doctor iubitor de femei, cunoaste o tanara jucausa, naiva, sensibila – Tereza. Cei doi ajung sa se casatoreasca dar Tomas nu renunta la aventurile cu alte femei. Desi tandretea pentru sotie este din ce in ce mai profunda. Este o dragoste amara si dulce, trista si fericita, in acelasi timp.

În fiecare an în toată lumea se filmează zeci de filme, multe dintre ele ecranizări sau adaptări ale unor romane de dragoste. Dar puține reușesc să capteze imaginația noastră. Ecranizarea lui Philip Kaufman, din 1988, e una din acelea care fac cinste unei cărți bune. Așa că vă recomandăm din toată inima să vedeți și filmul. El e jucat de incredibilul Daniel Day Lewis, iar ea de Juliette Binoche.

Vălul pictat, de W. Somerset Maugham

Valul pictat este la fel de emotional si emotionant ca si Pacientul englez, Ușurătatea imposibilă a ființei și Dragostea în vremea holerei. Este povestea de dragoste care demonstreaza ca si barbatii cu voci pitigaiate, slabuti si fara trasaturi masculine, dar cu o vointa si o inteligenta aproape crunte, pot fi eroii unei iubiri intense.

Aici dragostea adevarata nu este descoperita in afara casniciei, ci in cuplu, in timp si cu sacrificii mari. El, specialist in bacteriologie, un tip inteligent si timid, destul de aproape de un tocilar, se indragosteste de Kitty, o tanara frivola.  Ea ii accepta cererea in casatorie doar pentru a scapa de parinti. Dupa ce il inseala, casnicia lor ramane un parteneriat rece, chiar ostil. Walter nu o cruta pe Kitty si o duce intr-un focar de holera in inima Chinei…

Inutil de notat, ecranizarea din anul 2006, semnată de regizorul John Curran, e la fel de bună ca și cartea. Așa că nu stați deoparte dacă vreți să îl vedeți. Ați observat cum în general ecranizările după cărți bune vin cu nume cu greutate de actori? Probabil presiunea de a reuși o ecranizare bună apasă destul de greu pe umerii producătorilor. Așa că, Walter e jucat de fantasticul Edward Norton, iar Kitty de Naomi Watts.

Lolita, de Vladimir Nabokov


Lolita este una singura, cea a lui Vladimir Nabokov. Este o obsesie profund personala, poetica si sexuala ce nu poate fi aratata cu degetul, mimata si apoi replicata. La modul vulgar, Lolita a devenit definitia relatiilor dintre barbati batrani si fetiscane. Ceea ce nu face dreptate cartii nici artistic, dar nici din punctul de vedere a ceea ce a scandalizat. Relatia dintre Dolores Haze, aka “Lo”, “Lolita”, si profesorul Humbert Humbert nu este marcata doar de o diferenta semnificativa de varsta, ci de faptul ca Lolita avea doar 12 ani. Este relatia dintre un copil si un pedofil, dupa toate definitiile societatii noastre.

Cartea a avut doua ecranizari, una a lui Stanley Kubrick (cu James Mason ca Humbert Humbert) in 1962 si cealalta a lui Adrian Lyne (cu Jeremy Irons in rolul lui Humbert Humbert), in 1997. Prima ecranizare este o opera valoroasa per se, cu o viziune foarte personala, subliniind umorul si ironia din carte dar pierzand pe drum din latura ei poetica, pe cand a doua ecranizare este mai fidela lui Nabokov (ofera inclusiv citate), dar mai putin bantuitoare.

Fata cu cercelul de perlă, de Tracy Chevalier

Timida Griet lucrează ca menajeră în casa pictorului olandez Vermeer, pentru a-și întreține familia. Tensiunea romantică dintre cei doi se construiește aproape fără cuvinte, fără gesturi, mai mult din priviri. Vermeer o convinge să îi picteze portretul și, încet-încet, filmul țese povestea uneia dintre cele mai celebre și misterioase picturi. E vorba de Fata cu cercelul de perlă, un fel de Mona Lisă olandeză din secolul al XVII-lea . 🙂 La fel ca în multe alte romane de dragoste reușite, și aici tensiunea atracției dintre cei doi funcționează atât de bine pentru că amândoi sunt reținuți în a-și consuma iubirea.

În 2003, romanul a primit o adaptare foarte bună, în care rolurile principale sunt interpretate de Colin Firth și Scarlett Johansson.

Cele patru fiice ale doctorului March / Little women, de Louisa May Alcott

E un roman clasic american, despre maturizarea a patru surori, surorile March. Little Women a primit o ecranizare în 2019, care adună laolaltă o distribuție incredibilă, condusă de Meryl Streep. Și foarte apreciată de critici.

 

Romane de dragoste clasice

Sunt acele romane romantice pe care le-am citit de obicei în adolescență și la care revenim mereu și mereu cu plăcere. Sau pe care le descoperim la maturitate, cu emoție.

Jane Eyre, de Charlotte Bronte

E unul dintre romanele cu care noi, fetele, ne-am delectat în adolescență. Unele dintre noi chiar l-am citit de mai multe ori, vrăjite complet de povestea intensă de iubire, trăită de multe ori mai multe în imaginație decât în realitate. Cu siguranță asta se întâmpla mai ales din cauza conservatorismului societății engleze la momentul respectiv. Dar, să recunoaștem, e o poveste imemorială. Aproape nicio iubire nu se întâmplă să fie declarată cu voioșie în gura mare. Atât de multe întrebări, îndoieli, tatonări fac deliciul, dar și tortura îndrăgostiților din lumea întreagă.

Ea, dintr-o clasă socială inferioară, dar cu o gândire independentă. El, Domnul Rochester, atât de misterios și imposibil de înțeles, ascunde un mare secret.

În 2011, Jane Eyre a primit o ecranizare superbă, pe care o poți vedea pe Netflix. Tensiunea romantică dintre cei doi actori este aproape palpabilă prin ecranul televizorului. Cei doi îndrăgostiți sunt interpretați impecabil de Michael Fassbender și Mia Wasikowska. Dacă mai ai nevoie de un argument în plus, vezi aici trailerul Jane Eyre.

Rațiune și simțire, de Jane Austen


Sense and Sensibility este povestea surorilor Dashwood, două femei a căror existenţă pendulează constant între raţiune şi simţire. Sora cea mare preferă să îşi păstreze sentimentele pentru ea. Dar astfel riscă să îl piardă pe bărbatul pe care îl iubeşte. Pe de altă parte, Marianne, sora sa mai mică, se aruncă în braţele unui tânăr nobil. Dar înainte de a-l cunoaşte cu adevărat.

A doua ecranizare a romanului Sense and Sensibility, realizată în 1995, cu Emma Thomson și Kate Winslet în rolurile principale, reuşeşte cel mai bine să stabilească un echilibru între poveste şi satira societăţii aristocrate de secol 19. Satiră pentru care scriitoarea Jane Austen este atât de cunoscută. Poți să o urmărești pe Netflix sau online pe site-urile cu filme subtitrate.

Pe aripile vântului, de Margaret Mitchell

E unul dintre cele mai populare romane de dragoste din toate timpurile. Pe aripile vântului urmărește povestea Sudului American înainte şi după războiul civil ce l-a devastat. Iar povestea este punctată de personajul iconic al lui Scarlett O’Hara, o adolescență răsfăţată, ce se transformă într-o femeie capabilă să mute munţii din loc.

Iar ecranizarea, singura de altfel, din 1939, e la fel de celebră ca și romanul. Momentul în care Rhett (Clark Gable) o sărută pe Scarlett (Vivien Leigh) cu o întreagă Atlanta arzând în spatele lor a rămas poate cea mai cunoscută scenă din cinematografie.

De asemenea, replica de final a lui Rhett (Frankly, my dear, I don’t give a damn!) a intrat în mentalul colectiv şi a fost votată de Institutul American de Film drept cea mai memorabilă replică din istoria filmului.

Marele Gatsby, de F. Scott Fitzgerald

E un roman intrat în istorie și în inimile romanticilor de pretutindeni. Perioada Belle Epoque, decadență, lux, haine frumoase, libertinism, petreceri luxuriante, mult jazz – sunt doar câteva din ingredientele poveștii. La care se adaugă idealismul milionarului Jay Gatsby și pasiunea mistuitoare pentru tânăra și atrăgătoarea Daisy Buchanan.

Marele Gatsby a primit o ecranizare în 2013, cu Leonardo DiCaprio și Carey Mulligan în rolurile principale. Îl poți vedea pe Netflix.

Anna Karenina, de Lev Tolstoi

În Rusia imperială de secol al XIXlea, Anna Karenina e prinsă între datoria de a rămâne alături de soțul ei și pasiunea pe care o nutrește pentru ofițerul Vronski. Căutându-şi fericirea, Anna ia decizii care vor avea în final consecinţe tragice, atât asupra vieţii ei, cât şi a celor din jurul său.

Mândrie și prejudecată, de Jane Austen


Mr. Darcy e nobilul englez care ascunde o mare sensibilitate în spatele gesturilor rigide. Cu cizmele până la genunchi şi gulerul apretat,  Mr. Darcy și celelalte personaje ale unei Anglii conservatoare nu par vreodată plicticoase, graţie dialogurilor iscusite imaginate de Jane Austen.

 

Romane de dragoste noi sau mai puțin cunoscute

Dacă vrei să descoperi romane de dragoste noi sau mai puțin cunoscute, iată câteva recomandări. Fie că e o poveste de dragoste din stepă, Franța idilică, Italia însorită sau din America de Sud, fiecare din aceste romane te vor face să descoperi ceva nou. Să descoperi în profunzime o lume nouă, o scriitură proaspătă sau o perspectivă diferită asupra iubirii.

Djamilia – Iubirea din stepele Kargazstanului

Povestea de iubire dintre Djamilia şi Daniar este una care a trecut graniţele ţinuturilor misterioase de la marginea Rusiei, fiind considerată una dintre cele mai frumoase din literatura universală.

Este un roman mic. Nu are mai mult de 107 pagini. Dar te va ajuta să descoperi și să te îndrăgostești de o lume aparte, străbătută cândva de Drumul Mătăsii. E vorba de Kârgâzstan. În această lume vei descoperi povestea dintre apriga şi curajoasa Djamilia şi Daniar, un soldat rănit pe front.

Citește recenzia romanului de dragoste Djamilia.

Zmeie de hartie, de Romain Gary  – O mare iubire în Franța idilică

Te vei bucura de fiecare pagină din Zmeie de hârtie dacă îţi plac poveștile despre mari iubiri. Te vei bucura de asemenea de voluptatea trândăviei estivale și discuţiile spirituale ale personajelor, purtate într-un peisaj francez idilic.

Rămas orfan, Ludo e crescut de unchiul său, cel mai mare creator de zmeie din Franţa. Ludo ar fi fost destinat unei cariere de funcţionar, dacă n-ar fi întâlnit-o pe Lila, fiica unei familii de nobili polonezi. Lila este precoce, modernă și îndrăzneaţă. E plină de contradicţii și, mai ales, de mister. Totul se schimbă din cauza celui de Al Doilea Război Mondial. Odată cu începutul războiului, romanul devine alert, precum un film cu suspans, întâlniri clandestine și peripeţii încărcate de pericole… Citește recenzia Zmeie de hartie.

Casa de la Marginea Noptii – dacă visezi la vacante și iubiri italiene


Romanul Casa de la Marginea Nopţii îi va încânta în special pe cititorii dornici de a evada prin lectură într-un loc pitoresc însorit. Insula unde se petrece acţiunea se numeşte Castellamare. În inima insulei se află cea mai veche şi frumoasă casă. Aici își întemeiază familia un medic venit din Italia continentală pentru a lăsa în urmă dramele şi încercările unei vieţi marcate de o copilărie fără părinţi.

Povestea despre viaţa lui Amedeo începe cu desfăşurarea palpitantă a unui triunghi amoros. Triunghiul infidelităţii ameninţă să scoată viaţa sătenilor din tihna și amorţeala verii siciliene. Urmează rivalităţi fraterne, iubiri neaşteptate, scene amuzante, localnici mucaliţi. Toate alimentează o naraţiune antrenantă. Și fac parte din istoria familiei întemeiate de Amedeo pe insulă, întinsă pe mai multe generații.

Citește și recenzia romanului Casa de la Marginea Nopții

Bonsai, de Alejandro Zambra – o iubire studențească boemă

Romanul Bonsai e romanul de debut al noii revelaţii a literaturii chiliene, Alejandro Zambra. Care îţi va dovedi că poţi găsi multe plăceri literare în puţine pagini. Vei descoperi o poveste de iubire tipică unor medii studenţeşti boeme, în care îndrăgostiţii rămân veşnic nişte rătăcitori visători. Visători ce hălăduiesc prin apartamente minuscule şi trăiesc de azi pe mâine dând meditaţii sau făcând traduceri.

Nu este o iubire spectaculoasă, dar te atinge prin sensibilitatea respirată în fiecare cuvânt. Dar şi prin modul în care personajele absorb în relaţia lor poveştile literaturii clasice. Protagoniştii din Bonsai respiră literatură, iar paginile cărţilor preferate devin un afrodiziac. Povestea de iubire se va scurge într-un ritm nostalgic prin apartamentele studenţeşti din Santiago de Chile și din Madrid, până la final…

Este lectura perfectă pentru zilele în care ai vrea să te pierzi în reverii trândave, pe o plajă pustie, în care paginile unui roman scurt se prelungesc la nesfârşit.

Citește recenzia Bonsai.

Ce se întâmplă în iubire – Suișurile și coborâșurile emoționale din cuplu

Romanul Ce se întâmplă în iubire va fi pe placul cititorilor seduşi de cărţile scrise de Alain de Botton. Mai ales al celor care l-au cunoscut datorită bestsellerului Eseuri de îndrăgostit.

În centrul romanului se află un cuplu britanic, format din Kirsten şi Rabih. Kirsten este femeia independentă, sigură pe ea în plan profesional. Rabih e un arhitect şarmant și romantic. Care se teme de eşec, când bate la uşă ameninţarea şomajului.


Ce se întâmplă în iubire e un roman despre suişurile şi coborâşurile emoţionale din relaţia de cuplu. Vei trece prin toate: pasiune, atracţie, iluzii, senzualitate. Dar și temeri, dezamăgiri, mituri, frustrări defulate în reacţii explozive, infidelitate. Plus încercările de resuscitare ale relației în cabinetul unui consilier specializat în probleme de cuplu.

Citește recenzia Ce se intampla in iubire – Consiliere de cuplu intr-un roman

Alte romane de dragoste pe care vi le recomandăm pe lângă aceste 20 de mai sus: Doctor Jivago de Boris Pasternak, Atonement / Ispășire de Ian McEwan, Eugene Onegin de Aleksandr Puskin, Vârsta inocenței de Edith Wharton și Idila Căpitanului Corelli de Louis de Bernieres, Amantul doamnei Chatterley de D. H. Lawrence.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here