Hoinar prin România. Jurnalul unui călător francez este genul de carte optimistă (dar nu mai puţin realistă), pe care să o deschizi atunci când ai impresia că te sufoci în propria ţară, că de fapt ești înconjurat doar de urâţenie, mizerie, ură, egoism și răutate.
Dincolo de clișee
Gregory Rateau este un occidental capabil de a evita un drum bătătorit al clișeelor, al senzaţionalimsului devenit o vânătoare de exotism. Nu caută pitorescul facil și nu se lasă ademenit de ritualuri străvechi prezentate ispititor, precum niște suveniruri kitsch menite să imite culoarea locală. Ia România la pas, folosind fraze simple care expun o viziune mult mai sofisticată asupra unui ţinut destul de puţin cunoscut din perspectiva adevăratei lui autenticităţi.
Deși rămâne cât se poate de realist și conectat la problemele României, Gregory Rateau îi iartă metehnele. Răspunde cu seninatate în faţa provocărilor cotidiene. Găsește oaze de frumuseţe acolo unde alţii văd mitocănia absolută și crunta dezolare.
Locuri și detalii uitate
În Hoinar prin România, Gregory Rateau observă cu nesecata-i curiozitate detalii, străzi, cartiere și oameni de care tu ai uitat de multă vreme. Ceea ce pentru tine a devenit banal, pentru acesta rămâne o sursă de inspiraţie, de perpetuă uimire, care-l face să mai scrie un capitol plin de voluptate și nostalgie sub biciuirea caniculei din București.
Gregory Rateau are marea calitate regăsită la faimoșii călători deveniţi scriitori. Ştie să privească de două ori. Ascultă entuziasmat. Absoarbe. Tolerează. Își păstrează răbdarea în faţa unei culturi noi. Explorează autentic o ţară despre care mulţi spun că s-ar afla mai degrabă la marginea lumii civilizate. În faţa României actuale, domnul Rateau manifestă entuziasmul parizianului boem, devenit un cetăţean al lumii, care și-l face frate de sânge pe marele Panait Istrati.
Povestiri și amintiri senine
Cartea Hoinar prin România cuprinde 52 de capitole. Unele ar putea fi scenele unui film regizat de Kusturica. Altele au forţa și consistenţa unor proze scurte. Sunt și pagini în care poţi regăsi expresivitatea unor schiţe desenate rapid. Prin ele captează un moment straniu, atelierul unui pălărier dintr-o altă lume, un peisaj dintr-un parc sau o casă interbelică. Nu puţine dintre capitole sunt mărturisiri, amintiri cu sens din alte călătorii, introspecţii, observaţii pisicher-optimiste despre natura umană și despre destinul de călător.
Toate cele 52 de capitole te remontează. Prin stilul său, Gregory Rateau îţi dă impresia că-ţi stă alături în plimbările tale prin București, în expediţii montane, în satele mai mult sau mai puţin pitorești. Frazele sale candide sunt pline de o caldă ironie sau de o tomnatică melancolie.
Un străin ce pare de-al locului
Datorită stilului jovial, prietenos, Gregory Rateau se apropie de intimitatea fiecărui cititor. Vei fi bucuros de întâlnirea cu străinul având o nestăvilită foame de cunoaștere. Vei admira la el o luciditate și o răbdare demne de un mare tolerant. Nu-i lipsește nici acea naivitate sănătoasă, de care ai uneori nevoie într-o ţară care încă mai este sufocată de mentalităţi învechite, un contradicţie cu Vestul.
Ceea ce te va atrage la această carte este magia unor descrieri. În ochii lui Gregory Rateau, străzi, cartiere, parcuri, sate capătă metamorfoze la care nici nu te-ai fi gândit. Te vor surprinde impresiile lui. Anumite cartiere vechi din micul Paris nu mai sunt ceea ce par. Ele amintesc de labirintul urban moștenit de spaniolii din Sevilla de la mauri. Cele mai savuroase pagini rămân totuși acelea dedicate unor tipologii umane pe care ai fi tentat să le ocolești. În loc să strâmbe din nas, Gregory Rateau se arată prietenos, ireal de răbdător faţă de semenii mai puţin manieraţi.
Hoinar prin România. Jurnalul unui călător francez rămâne o lectură precum o gură de oxigen necesară în zilele în care te simţi epuizat, mai ales psihic.
Poţi cumpăra acest volum de pe Libris, Cărturești sau Elefant.ro
Citește și Top filme de călătorie – Inspiraţie pentru drumeţii curajoși