Top filme de calatorie- Inspiratie pentru drumetii curajosi

1
2604

In ultimii ani călătoria în maşină a fost transformată într-un loc comun al comediilor cu scenarişti lipsiţi de inspiraţie care trimit câţiva burlaci în Las Vegas îi îmbată bine şi apoi îi lasă să se facă de râs, sperând că astfel publicul va fi amuzat. Călătoria în sensul ei de drum iniţiatic aproape a dispărut, iar călătorul s-a retras politicos făcând loc turistului pus pe distracţie. Totuşi, există filme care încă ne fac să visăm la drumuri, peisaje şi oameni, trebuie doar să avem răbdare şi suficientă benzină în rezervor ca să le găsim.

1. Love Field

Filmul în care Michelle Pfeiffer joacă rolul unei casnice din anii ’50 obsedată de familia Kennedy este o poveste plină de umor, absurd şi tristeţe care urmăreşte călătoria lui Laurenne Hallett alături de Paul Carter (Dennis Haysberg) şi fiica sa. Nimic prea neobişnuit, dacă nu ţinem cont că Mr. Carter este un bărbat de culoare care călătoreşte lângă o femeie albă într-o vreme în care  sudul Americii era un loc unde segregarea rasială nu putea fi incălcată fără consecinţe. Suspansul este cu atât mai mare cu cât cei trei sunt urmăriţi de poliţie din cauza unei încurături pe cât de absurdă, pe atât de greu de înlăturat într-o epocă în care prezumţia de nevinovăţie era rezervată doar anumitor cetăţeni. Călătoria este o lecţie pentru ambii protagonişti care învaţă că trebuie să lupte într-un fel sau altul împotriva prejudecătilor care le îngrădesc libertatea.

2. Thelma and Louise

Thelma (Genna Davis) and Louise (Susan Sarandon) două prietene vechi pleacă împreună într-o călătorie, care se transformă într-o fugă după ce cele doua sunt implicate într-o crimă.  Fugare, urmărite de poliţie, fosta chelneriţă şi casnica supusă descoperă în sfârşit libertatea departe de societatea texană dominată de bărbaţi. Deşertul pe care-l străbat într-un Thunderbird ‘66 devine aliatul lor în cursa împotriva poliţiei până când drumul le trădează iar cele două au de făcut o alegere dificilă: fie se predau, fie continuă şi se aruncă în prăpastie.

3.Little Miss Sunshine

O mamă hotărâtă, un tată în pragul falimentului, un unchi sinucigaş, un bunic narcoman, un adolescent depresiv, o fetiţă cât se poate de veselă şi o dubă care trebuie împinsă de fiecare dată când pleacă la drum pornesc într-o călătorie spre California pentru a îndeplini visul celui mai tânăr membru al familiei. Olive, în vârstă de doar 7 ani visează să devină cândva Miss America însă până atunci s-ar putea mulţumi cu titlul de Little Miss Sunshine, asta dacă cei 6 reusesc să ajungă la timp. Drumul este marcat de  moarte şi o redescoperire a solidarităţii, de momente de disperare şi de bucurie, care la final vor face din familia Grossman o familie în adevăratul sens al cuvântului.

4. Easy Rider

Dacă vă e dor de atmosfera, muzica, hainele şi motocicletele anilor ’60 ar trebui să vă alăturaţi lui Peter Fonda, Dennis Hopper şi unui foarte tânăr Jack Nicholson timp de două ore. La fel de cunoscut ca melodia Born to be wild din coloana sonoră, Easy Rider este un film cult despre căutarea libertăţii în lumea modernă.Wyatt sau Captain America (Fonda) şi  Bill (Hopper ) sunt doi motociclişti cu personalităţi diferite uniţi de dorinţa de a străbate America şi de a ajunge la New Orleans pentru Mardi Gras. Cei doi hipioţi ce pornesc în căutarea Americii autentice găsesc peisaje superbe şi oameni plini de prejudecăţi, pentru care dispreţul pentru convenţii şi libertatea sunt o ameninţare care trebuie înlăturată, la nevoie, chiar cu forţa.

5. The Adventures of Priscilla. Queen of The Desert

Priscilla este un autocar rozaliu care-i poartă prin deşertul australian pe Mitzi/Anthony, Felicia/Adam şi Bernadette, trei performeri care-şi câştigă existenţa cocoţându-se pe tocuri şi purtând haine sclipitoare. Filmul este o paradă de culori, costume, melodii pop din anii 90 cantate doar din buze şi momente de comedie surprinzătoare. In fond, un autocar stricat în mijlocul pustietăţii nu are de ce să-i descurajeze pe artişti, fiind o ocazie excelentă de a repeta mai bine ca niciodată I will survive. Let the madness begin !

6. Paris, Texas

Paris, Texas, filmul care i-a adus lui Wim Wenders (Der Himmel uber Berlin, Buena Vista Social Club, Pinna) singurul său Palme d’Or este o poveste complicată în care multe lucruri rămân nespuse. Travis Henderson (Harry Dean Stanton) este un amnezic  care nu este dispus să dea prea multe explicaţii despre cei 4 ani pierduţi rătăcind prin deşert. Singura sa preocupare este refacerea familiei, astfel că porneşte într-o călătorie spre Houston în căutarea soţiei sale Nastassia Kinski.  Stanton este însoţit de fiul său Hunter iar călătoria este una dintre puţinele momente de optimism într-un film marcat de melancolia lui Stanton, un personaj pentru care rătăcirea este adevărata vocaţie.

 

7.Badlands

Călătoria nu e totuşi doar un pretext pentru a lega prietenii şi a consolida familii, în filmul de debut al lui Terrence Malick, Kit (Martin Sheen) este un ucigaş care în încercarea sa de a fugi de poliţie devine tot mai periculos şi mai eficient. Crimele nu sunt la vedere pentru că importantă este de fapt relaţia dintre Kit şi Holly (Sissy Spacek), cea care decide să-l urmeze deşi acesta i-a ucis tatăl. Mai mult decât crimele lui Kit ceea ce este cu adevărat înspăimântător în Badlands este seninătatea cu care Holly priveşte totul, păstrându-şi până la final imaginea de inocentă.

8. Fear and Loathing in Las Vegas

Ecranizarea romanului lui Hunter S. Thompson  cu Johnny Depp şi Benicio del Torro este un road trip în care accentul cade puternic pe trip graţie portbagajului plin cu droguri pentru toate gusturile, de la alcool la LSD şi cocaină. Nu vă gândiţi la doi traficanţi de profesie, Raoul Duke (Depp) este un jurnalist trimis să scrie un repostaj în Las Vegas iar Dr. Gonzo este un avocat nu tocmai respectabil, însă călătoria lor în interesul serviciului se va transforma într-o căutare a spiritului american pe care ce-i doi halucinând ajung să creadă că-l reprezintă: our trip was different, it was to be a classic affirmation of everything right and true in the national character. A gross physical salute to the fantastic possibilities of life in this country, but only for those with True Grit.

9.Pierrot le Fou

Pierrot le Fou, filmul care-i aduce împreună pe doi dintre actorii preferaţi ai lui Godard, Anna Karina şi Jean Paul Belmondo este o călătorie uşor diferită de cele de care am vorbit până acum întrucât în loc să ne plimbăm din loc în loc ne deplasăm într-o geografie fictivă unde tomponimele sunt simboluri pentru idei : America, Vietnam, Riviera, Las Vegas. Pierrot le Fou este povestea unui burghez în căutarea unei altfel de vieţi, departe de convenţii şi familie, care porneşte într-o călătorie riscantă alături de tânăra Marianne Renoir (AnnaKarina). Pericolul nu este niciodată prea departe, Marianne fiind urmărită de mafia algeriană. Călătoria celor doi este pretextul ales de această dată de Godard pentru a explora relaţiile complexe care se stabilesc între indivizi, dezvăluind duplicitatea ascunsă în spatele iubirii.

10. Y tu mama tambien

Filmul lui Alfonso Cuaron urmăreste călătoria iniţiatică a doi adolescenţi, Tenoch (Diego Luna) şi Julio (Gael Garcia Bernal) care pleacă la drum în căutarea unei plaje despre care nu ştiu dacă există cu adevărat. Pentru ei drumul este un pretext de a se apropia de mai experimentata Ana (Maribel Verdu) care însă îşi urmăreşte propriile scopuri. Pe parcurs cei doi vor învăţa ce înseamnă gelozia, prietenia, iubirea, pregătindu-se pentru viaţa de adulţi, în timp ce Ana va aduna câteva amintiri care să o ajute să primească moartea resemnată.

11. Into the wild

Christopher McCandless (Emile Hirsch) pleacă în căutarea unei vieţi mai autentice departe de societatea materialistă şi de o familie disfuncţională. El devine Alexander Supertramp un vagabond care călătoreşte prin Arizona şi Alaska în căutarea fericirii, dar găseşte doar singurătatea şi un adevăr care-l cutremură : happiness is only real when shared.

12. The Motorcycle Diaries

Nu doar America de Nord a fost străbătută în lung şi-n lat de tineri dornici de schimbare. Filmul inspirat de jurnalul lui Che Guevarra are în centru un tânăr student la medicină care pleacă alături de un bun prieten şi motocicleta sa îndărătnică într-o călătorie care-i va purta prin unele dintre cele mai frumoase peisaje ale Americii de Sud, dar şi prin cele mai sărace zone. Astfel, asistăm la transformarea timidului Ernesto Guevarra (Gael Garcia Bernal) în viitorul revoluţionar Che,  cel care a captivat imaginaţia occidentalilor în căutare de eroi.

13. Rain Man

In Rain Man drumul spre Las Vegas este un rit de trecere atât pentru Raymond (Dustin Hoffman), geniul bolnav de autism care are pentru prima oară şansa să experimenteze realitatea cu bune şi cu rele, cât şi pentru fratele său mai mic Charlie Babitt (Tom Cruise), care învaţă că valoarea unui om nu se măsoară în dolari. Fără să-şi dea seama Raymond se achită onorabil de responsabilitatea sa de frate mai mare, care ar trebui să-l ajute pe mezin să-şi găsească drumul.

După atâtea filme deja ne ard tălpile de nerăbdare aşa că ne oprim la 13 în speranţa că numărul ne va purta noroc în viitoarea călătorie, în orice caz ştim la ce să ne aşteptăm dacă ajungem vreodată pe continentul American sau ne rătăcim prin deşert.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentJamiroquai- Virtual Insanity
Următorul articolMasque of the Red Death (Trailer)
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here