Nici nu ți-ai da seama că aceste dulciuri rapide nu sunt sănătoase dacă nu aș fi spus în articol 😀 Sigur o să găsești ceva pe placul tău: de la clătite cu fructe până la prăjituri cu ciocolată. Amintește-ți că o dietă sănătoasă nu presupune doar fructe și legume. Trebuie să fim realiști. Nu este nevoie să ne impunem restricții în mâncarea de zi cu zi sau în ducliuri, atâta timp cât mâncăm moderat și suntem atenți să nu consumăm multe alimente procesate. Pentru asta vă venim noi în ajutor. Și eu am foarte des poftă de dulce și dacă aș putea aș mânca în fiecare zi. Dar, pentru că nu vreau să fac exces aleg să le consum într-un mod sănătos prin rețede de deserturi delicioase preparate în casă.
Vezi mai jos câteva rețete ușoare și rapide pe care le poți face atunci când ești în concediu dar și într-un weekend mai aglomerat. Timpul de preparare variază de la 30 la 90 de minute și ingredientele din rețete nu sunt greu de găsit. Deserturile din listă sunt sănătoase, deci să nu vă fie frică să le gătiți pentru toată familia.
Prăjitură ușoară cu iaurt și căpșuni
Este un desert rapid și delicios făcut în casă și sunt sigură că nu ar putea să dea greș la o petrecere. Dacă nu vreți să cumpărați un tort din comerț și vreți să faceți o rețetă mai light și sănătoasă atunci aceasta este perfectă. Ca să iasă foarte bun vă recomand să folosiți căpșuni proaspete, ele vor da un gust dulce și aparte tortului. De asemenea, timpul de coacere al prăjiturii poate să difere în funcție de cuptorul pe care îl aveți. Pentru a servi prăjitura puteți folosi zahăr pudră, mai multe căpșuni proaspete sau frișcă. Cel mai bine arată cu toate aceste 3 toppinguri.
1 cană de zahăr (brun/alb)
1/2 cană de ulei
2 ouă mari
1 lingură coajă de lămâie rasă
1/4 cană suc de lămâie
1 cană de iaurt
1 linguriță extract de vanilie
4 lingurițe praf de copt
Un vârf de sare
Într-un castron combinați și amestecați bine uleiul, iaurtul, coaja și sucul de lămâie, extractul de vanilie și ouăle. Adăugați în acest amestec făina, zahărul praful de copt și puțină sare. Amestecați până ce mixul devine cât de cât fin. Se toarnă jumătate din acest amestec în tava dumneavoastră și apoi se adaugă căpsunile în bucăți de ~ 1,5 cm. Acoperiți cu aluatul rămas și puneți deasupra lui căpșunile înjumătățite cu fața în jos.
Introduceți tava la cuptor și coaceți timp de 50 de minute. Verificați dacă prăjitura este gata prin introducerea unei scobitori. Atunci când nu va rămâne aluat pe scobitoare, ea va fi gata. Când este gata opriți cuptorul și lăsați să se răcească pentru 5-10 minute în afară. Este gata de servire. Poftă bună! Ea Ps. Se păstrează foarte bine la frigider (5 zile) așa că poți să încerci această rețetă doar pentru tine. Nu lăsați prăjitura afară pentru prea mult timp pentru că s-ar putea să nu reziste la căldură.
Brioșe de ciocolată
1 cană zahăr (alb sau brun)
1 cană bucăți de ciocolată fărâmițată (puteți să o tăiați în bucăți cu ajutorul unui cuțit)
½ cană praf de cacao
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 ou
1 cană iaurt
½ cană de lapte
1 linguriță extract de vanilie
½ cană ulei
Preîncălziți cuptorul la 200 C. Înainte de a prepara mixul ungeți 12 cupe pentru brioșe sau o tavă specială pentru brioșe. Într-un castron combinați făină, zahăr, 3/4 din cana de ciocolată fărâmițată, pudră de cacao și bicarbonat de sodiu. Într-un alt castron combinați și amestecați oul, iaurtul, laptele, vanilia și uleiul până se omogenizează. Se combină amestecurile până ce acestea sunt mixate complet. Când ați terminat umpleți formele de brioșe cu amestecul făcut de dumneavoastră și restul de ciocolată fărâmițată. Introduceți formele la cuptor și lăsați să se coacă pentru aproximativ 20-23 de minute. Când sunt gata opriți cuptorul și lăsați să se răcească pentru 5-10 minute în afară. Este gata de servire. Poftă bună! Pot fi servite cu un pahar de lapte sau orice altă băutură caldă. 🙂
Tort de morcovi cu topping de cremă dulce
Mama obișnuia să gătească foarte mult această rețetă când eram eu mică. Era felul ei de-a spune că săptămâna a fost una bună și pentru asta merităm cu toții o recompensă. Cea mai bună recompensă este o rețetă delicioasă și rapidă, după părerea mea ;). Nu vă speriați de morcovii care vor fi folosiți în blat. Ei nu vor schimba gustul dulce și bun al prăjiturii. Dar pentru a nu- simți prea mult trebuie să i dați prin răzuitoare sau îi puteți toca mărunt la robot (așa vor ieși un pic mai mari). Nu trebuie neapărat să folosiți nuci și stafide în rețetă, dar pentru un gust delicios în plus, ele sunt bune în rețetă.
Pentru blat:
2 căni de făină
2 lingurite bicarbonat de sodiu
jumătate de linguriță sare de mare fină
1 1/2 lingurițe scorțișoară măcinată
1 1/4 căni ulei
2 căni zahăr
1 linguriță extract de vanilie
4 ouă mari
300 g morcovi răzuiți
1 cană nuci tocate
1/2 cană stafide
Pentru Cremă:
230 g cremă de brânză (scoateți de la frigider înainte)
1 1/4 căni zahăr pudră
1/3 cană smântână de gătit
1/2 cană nuci tocate pentru topping
Încălziți cuptorul la 180 de grade C. Ungeți două tăvi rotunde și puneți hârtie de copt pe fundul lor. Apoi ungeți și partea superioară a hârtiei cu ulei. Dacă nu aveți două tăvi disponibile, puteți coace blaturile pe rând, dar o să vă ia mai mult timp. Într-un castron amestecați făina, bicarbonatul de sodiu, sarea și scorțișoara până sunt complet mixate. Într-un alt castron amestecați uleiul, zahărul și vanilia. Se amestecă ouăle, unul câte unul, până se combină toate ingredientele. Amestecați mixul umed cu cel uscat până aluatul este omogen și neted. Mai apoi se adaugă și se amestecă morcovii, nucile și stafidele.
Împărțiți aluatul în tăvile pregătite. Coaceți timp de 40-45 de minute, până când vârfurile straturilor de tort nu mai lasă aluat pe scobitoare (pe care o introduceți pentru a verifica).
Când sunt gata opriți cuptorul și lăsați să se răcească pentru 5-10 minute în afară.Într-un castron bateți crema de brânză cu un mixer portabil la viteză medie aproximativ 1 minut. Adăugați treptat zahărul pudră pentru ca această cremă să rămână pufuasă. Se adaugă smântâna de gătit și se amesteca cu mixerul la viteză medie. Când se răcește complet tortul puteși adăuga crema dulce în straturile lui și în stratul de deasupra tortului. Puneți nucile rămase deasupra pentru un aspect mai frumos. Este gata de servire. Poftă bună!
Gogoși cu ciocolată – o rețetă ușoară și dulce
Aproape de fiecare dată când merg în mall îmi fac cu ochiul gogoșile de acolo. M-am gândit că ar trebiui să existe o metodă în care să-mi potolesc pofta și acasă (mai ales în aceste vremuri când nu mai poți ieși așa de des afară). Ei bine, noi ți-am pregătit un desert delicios și ușor care îmbină ciocolata și forma favorită a mea de a lua desertul în oraș- gogoșile. Rețeta este una rapidă așa că nu o să îți dea mari bătăi de cap, dar ai grijă cu forma lor. Dacă nu ai forme de gogoși s-ar putea ca ele să nu-ți iasă perfecte, dar gustul rămâne la fel de bun.
1 ou mare
1/4 cană de lapte
1/4 cană iaurt
1/3 cană miere/ sirop de arțar
1/2 linguriță extract de vanilie
1 cană de făină
1/3 cană pudră de proteine de ciocolată Whey (opțional)
1/4 cană praf de cacao, neîndulcit
1 linguriță praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
1/4 linguriță sare
1/2 cană chipsuri de ciocolată sau ciocolată tocată
1 lingura ulei
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade C. Ungeți tava specială de gogoși cu ulei. Într-un castron, adăugați și amestecați oul, laptele de migdale, iaurtul grecesc, mierea și vanilia până ce acestea sunt combinate complet. Într-un castron separat, amestecați făina, praful de proteine(opțional), pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Mai apoi, Se amestecă aceste mixuri împreună și se bat până se combină complet. Când ați terminat de amestecat, umpleți tava de gogoși (nu umpleți întraga formă!) cu amestecul făcut de dumneavoastră și introduceți la cuptor. Coaceți gogoșile timp de 10-12 minute (până când o scobitoare introdusă iese curată, fără aluat).
Se amestecă chipsuri de ciocolată cu ulei într-un vas de sticlă și se introduce pentru 30 de secunde la microunde. După 30 de secunde se scoate vasul și se amestecă. Repetați acest proces după fiecare 30 de secunde până când ciocolata este topită complet. Luați ciocolata topită și turnați-o peste gogoșile scoase de la cuptor. Lăsați restul de ciocolată să se scurgă. Se răcește la frigider timp de 30 de minute pentru a întări glazura gogoșii. Când sunt gata scoateți-le de la frigider și serviți-le cu o cană de cafea. Este gata de servire. Poftă bună!
Desert brownie – rețetă sănătoasă și rapidă
O altă rețetă cu ciocolată. Nu cred că vă mai miră. Brownie este un desert delicios și simplu pe care îl fac atunci când vreau ceva dulce în weekend dar nu am timp. Este rețeta perfectă pentru o seară liniștită de ejocuri în familie, dar o poți servi cu frișcă și este gata de orice ocazie specială. Rețeta nu este foarte grea. Singurul lucru la care trebuie să aveți grijă este timpul de coacere la cuptor. Nu o lăsați să se ardă sau să-și piardă din textura ei „umedă”.
2 cani zahăr alb/brun
½ cană praf de cacao neîndulcit
1 linguriță extract de vanilie
4 ouă
1 ½ căni de făină
½ linguriță praf de copt
½ linguriță sare
½ cană jumătăți de nuci sau bucăți de ciocolată pentru topping
Preîncălziți cuptorul la 175 grade C . Ungeți cu ulei o tavă și lăsați-o deoparte. Într-un castron mare combinați untul topit, zahărul, pudra de cacao, vanilia, ouăle, făina, praful de copt și sarea. Turnați aluatul amestecat de dumneavoastră în tava pregătită. Decorați cu jumătăți de nucă sau bucăți de ciocolată (opțional). Introduceți tava în cuptor și coaceți timp de 20-30 de minute. Când este gata, opriți cuptorul și lăsați să se răcească pentru 5-10 minute în afara lui. Este gata de servire. Puteți servi prăjitura cu niște fructe tăiate cum ar fi măr, portocale sau fructe de pădure proaspete. Mai puteți servi cu zahăr pudră sau cu gem. Poftă bună!
Fursecuri cu stafide
Ni se pare cel mai ușor de făcut și cea mai gustoasă, marca Jamila. 🙂 O găsiți aici. Nu trebuie să bați albușuri sau să înnebunești amestecând untul cu zahărul. Nu conține praf de copt sau bicarbonat. E un dulce gustos, făcut în casă super ușor. Și e și ușor de reținut proporția ingredientelor 🙂
Ingrediente
- 100g unt
- 100g zahăr, noi folosim 70g zahăr brun și ies suficient de dulci
- 2 ouă
- 140g făină
- 100g stafide
- un baton de vanilie sau o esență de vanilie
- un praf de sare
Timpul de preparare: 20 minute
Dai drumul la cuptor. Amesteci untul împreună cu zahărul cu un mixer vertical ca să meargă repede 🙂 După ce se omogenizează, adaugi ouăle câte unul. Apoi amesteci până se omogenizează și ele. Adaugi sarea și făina. Amesteci bine. Apoi adaugi stafidele și amesteci. Le pui într-o tavă de cuptor. Din acest aluat ies cam 20 de fursecuri. Nu-ți face griji pentru forma pe care le-o dai când le pui cu lingura sau ce ai prin casă pe tavă. Pentru că ele se vor întinde în cuptor pe măsură ce se topește untul. Fă-ți griji mai mult pentru distanța pe care o lași între fursecuri. 🙂 Pentru că vor risca să se unească între ele pe măsură ce se aplatizează. Deci trebuie să lași spațiu suficient de mare între fursecuri.
Se dau la cuptor 10 minute la 200 grade Celsius și sunt gata. Dacă le vrei mai crocante, mai lasă-le 2 minute. După ce faci rețeta de mai multe ori o să descoperi exact cum îți plac mai mult, ce textură ți se potrivește cel mai bine.
Tips & tricks – Ce am învățat noi din experiența acestei rețete ușoare
Nu ai cum s-o dai în bară, așa că nu o evita, pentru că e super ușor de făcut. Doar amesteci ingredientele. Poate cel mai dificil pas e să desprinzi compozitia de pe lingură când le pui în tavă :))
Pâine cu banane și nuci pecan
2 ouă mari
2 căni piure de banane (3-4 banane)
2 lingurițe extract pur de vanilie
1 3/4 căni făină
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1/4 linguriță sare
1/4 – 1/3 cană zahăr brun/alb (sau mai mult, după gust), pentru topping
Într-un castron separat, combinați ingredientele uscate: făina, bicarbonatul de sodiu și sarea. Adăugați ingrediente uscate la ingredientele umede și amestecați ușor aluatul până mixul este omogen. Aveți grijă să nu amestecați prea mult aluatul.
Adăugați aluatul în tigaie și neteziți-l într-un strat uniform. După aceea presărați peste aluat 1/4 cană (sau mai mult) de zahăr brun/alb. Coaceți timp de 20-25 de minute, rotindu-se o dată în timpul coacerii. Pâinea este gata atunci când o scobitoare introdusă va ieși curată din aluat.Când este gata opriți cuptorul și lăsați să se răcească pentru 5-10 minute în afara cuptorului. Este gata de servire. Poftă bună!
Crêpes- clătite cu frișcă și căpșuni
Crepes sau clătitele cu frișcă și fructe proaspete este desertul rapid și ușor pe care îl poți servi la mic-dejun sau după masa de prânz. Ele se vând de obicei la festivaluri sau vara în piețele aglomerate. Cum nu avem acces la ele tot timpul, m-am gândit că este nevoie și de o rețetă dulce și rapidă de clătite crepes în listă. Secretul acestei rețete este să lași mixul să stea un pic înainte să-l folosești. Iar, dacă vrei să o faci puțin mai sănătoasă, poți să înlocuiești frișca cu iaurt grecesc. Spor la gătit!
2 ouă mari
1 lingură de zahăr
1/4 linguriță sare
1 1/2 cană lapte
1 lingură unt
Fructe proaspete, pentru interiorul clătitei
Zahăr pudră, frișcă la tub, sau iaurt grecesc pentru servire
Încălziți o tigaie la foc mediu, adăugați untul și lăsați-l până se topește. Puneți aluatul de clătite crepes uniform pe tigaie și rotiți pentru a acoperi uniform tigaia.
Gatiti 2 minute, apoi gătiți și pe cealaltă parte un minut. Repetați acești pași cu aluatul rămas.