9 Rețete sănătoase pentru prânz de gătit la cuptor

0
1182

Aceste rețete sănătoase o să-ți transforme prânzul normal adăugând mai multe legume și schimbând metoda de gătit. Dacă crezi că îți ia mai mult timp să gătești sănătos vezi rețetele de mai jos pentru inspirație în bucătărie. Am ales 9 rețete super gustoase și savuroase care pot fi făcute relativ ușor și pot fi pregătite pentru toată familia. Nu-ți vor lua mai mult de o oră să le faci.

Așa că vezi câteva dintre rețetele noastre sănătoase de prânz pe care le poți face la cuptor:

Pui cu usturoi și cartofi dulci

Este o rețetă sănătoasă cunoscută, mai ales în bucătăria italiană. Este mai ușor decât un pui umplut. Tot ce trebuie să faci este să gătești ce vrei să pui în ardei și mai apoi să gătești ardeii cu mozzarella deasupra. Ce se pune în ardei de obicei : orez, carne, legume, brânză. Sună delicios pentru o idee sănătoasă de prânz, nu?

Aproximativ 4 porții

Timp total de preparare: 50 de minute 

Ingrediente:
4 ardei grași roșii mari (ca să aveți loc să-i umpleți)
2 lingurite de ulei
1 kg carne tocată de pui
2 lingurițe condimente italiene
1 linguriță pudră de usturoi
½ linguriță sare
¼ linguriță fulgi de ardei roșu sau până la ½ linguriță dacă vă place mai mult picant
1 cutie de roșii tăiate cuburi fără coajă, 380g
1 ½ cană orez brun gătit sau quinoa
1 cană mozzarella mărunțită (sau tăiată în fâșii)
2 linguri busuioc proaspăt tocat

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 220° C. Ungeți o tavă cu ulei de măsline (sau orice ulei aveți la îndemână). Feliați ardeii grași de sus în jos în jumătate. Scoateți semințele și apoi aranjați partea tăiată în sus pe vasul de copt și pregătiți umplutura.
Într-o tigaie încălziți o lingură de ulei. Adăugați puiul, condimentul italian, pudra de usturoi, sarea și fulgii de ardei roșu. Gătiti, despărțind carnea, până când carnea de pui se fierbe, aproximativ 4-5 minute. Turnați cutia de roșii cuburi. Lăsați să fiarbă timp de 1-2 minute.
Scoateți tigaia de pe foc. Se amestecă orezul (sau quinoa) și Mozzarella. Se toarnă puțină apă în tava cu ardei. Coaceți neacoperit timp de 30-35 de minute, până când ardeii se înmoaie și brânza de deasupra este topită. Se acoperă cu busuioc proaspăt. Se servește fierbinte sau se depozitează în frigider până la 3 zile.

Paste Alfredo la cuptor

O altă rețetă pentru un prânz delicios în familie sunt pastele. Ele pot fi făcute într-un mod mai sănătos dacă adăugați mai multe legume în amestecul de paste, nu doar carne. Aceasta este o rețetă care este și ieftină, iar ingredientele nu sunt greu de găsit.

Aproximativ 10 porții

Timp total de preparare: 40-45 de minute

Ingrediente:

1 kg de paste penne
1 conopidă întregă
3 căni de apă
3/4 căni lapte
1/4 cană de ulei de măsline
1 linguriță sare
2 căței de usturoi
600 g ciuperci feliate
4 linguri de unt
1 cană de brânză mărunțită

Mai puteți adăuga: ceapă, carne tocată, bacon

Mod de preparare:

Într-o oală mare de apă fierbeți pastele timp de 5 minute (până sunt puțin mai tari).  Scurgeți și puneți-le deoparte.
Într-o oală mare de apă fiartă, adăugați conopida și fierbeți-o timp de 5 minute. Între timp, călește usturoiul tocat cu o lingură de unt într-o tigaie. Folosind o lingură, transferați conopida gătită într-un blender cu 2 căni de apă, lapte, ulei, sare și usturoiul din tigaie. Amestecați până se omogenizează.
Preîncălziți cuptorul la 250 de grade. Încălziți 3 linguri de unt într-o tigaie mare. Se adaugă ciupercile și se lasă până sunt rumenite.
Puneți pastele fierte, sosul de conopidă și ciupercile împreună. Adăugați ceașca rămasă de apă pentru a ajuta consistența.
Se transferă într-un vas de copt mai adânc. Se presară cu brânză și se coace timp de 10-15 minute. Se amestecă pentru a ajuta sosul să se prindă. Enjoy!

Pui cu cheddar și cu bacon

Este tentant să folosim arome noi de fiecare dată când gătim puiul, dar cu o bucată de bacon și cheddar nu poți greși. Poți să-l servești în combinație cu o porție de cartofi cu usturoi (rețeta de mai jos) sau cu niște legume fierte. O idee bună pentru un prânz rapid, sănătos și gustos.

Aproximativ 4 porții

Timp total de preparare: 35 de minute 

Ingrediente:

4 jumătăți de piept de pui dezosat
1/4 cană sos teriyaki/ sos de soia
1/4 cană sos barbeque
4 felii de bacon gătite la tigaie, tăiate în jumătate
4 felii de brânză cheddar

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 220 de grade. Pregătiți o tavă cu hârtie de copt. Înmuiați puiului în sosul teriyaki/ soia și așezați-l pe în tavă. Coaceți la  timp de 13-18 minute sau până când puiul pare gata. Pune sosul de gratar/BBQ peste pui și acoperiți cu bacon și brânză. Introduceți-l din nou la cuptor și coaceți timp de 4-5 minute până când brânza este topită complet. Serviți cu legume sau cartofi puiul delicios. Enjoy!

Cartofi cu usturoi

Aproximativ 8 porții

Timp total de preparare:  o oră

Ingrediente:

100 g cartofi mici roșii sau albi
60ml ulei
1 1/2 linguriță sare
1 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
2 linguri de usturoi zdrobit (4-6 căței)
2 linguri de pătrunjel tocat

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 200 ° C. Tăiați cartofii în jumătate și așezați într-un castron cu ulei de măsline, sare, piper și usturoi.  Amestecați cartofii până când fiecare este uns cu mixul făcut de dumneavoastră. Transferați cartofii pe o tavă peste care ați pus hârtie de copt și întindeți-i într-un singur strat. Lăsați cartofii la cuptor timp de 45-60 de minute sau până când debin crocanți. Întoarceți de două ori în timpul gătitului pentru a se găti uniform. Scoateți cartofii din cuptor, puneți pătrunjel peste, condimentați după gust și serviți cât timp sunt calzi.

Pizza cu chifteluțe 

Este una dintre rețetele mele preferate din listă, Sunt mare iubitoare de pizza și am vrut să găsesc cea mai ușoară metodă de-a mă bucura de acest fel de mâncare fără bătăi de cap. Dacă ții la congelator blatul de pizza și chifteluțele din carne rețeta devine mai ușoară decât este deja. Dar, nu este nicio problemă. În caz că nu ai aceste ingrediente deja pregătite, le poți cumpăra (aluatul deja făcut de pizza) și noi îți arătăm metoda cea mai simplă și gustoasă de a face chifteluțe sănătoase.

Aproximativ 8 porții

Timp total de preparare: 40 de minute 

Ingrediente:

1 crustă de pizza gătită
1 cutie de sos pizza/ sos de roșii
1 linguriță pudră de usturoi
1 linguriță condimente îm stil italian
1/4 cană parmezan ras
1 ceapă mică, înjumătățită și tăiată felii
12 chiftele italiene congelate complet fierte și înjumătățite
1 cană de brânză mozzarella
1 cană de brânză cheddar mărunțită

Pentru chifteluțe:

1/2 cană pesmet fin, uscat
1/2 cană de lapte
1 ou
1/2 cană parmezan
1/4 cană frunze de pătrunjel proaspăt tocat mărunt
2 lingurițe sare
Piper negru
1 kilogram de carne tocată (pui,vită,porc)
1/2 ceașcă de ceapă tocată mărunt
1 cățel de usturoi, tocat

Mod de preparare:

Chiftelele: Combinați laptele și pesmetul într-un castron. Între timp amestecați oul, sarea, piperul, parmezanul și pătrunjelul. Adăugați carnea tocată în amestecul de ouă. Folosiți-vă mâinile pentru a amesteca bine. Adăugați ceapa și pesmetul înmuiat în lapte. Amestecați-le bine, dar nu foarte tare. Luați carnea și formați chiftele. Puneți-le pe o hârtie de copt într-o tavă, fără să se atingă. Lăsați-le la cuptor timp de 20-25 de minute.

Pizza: Preîncălziți cuptorul la 220° C. Așezați crusta pe o foaie de copt în tavă. Întindeți sosul de pizza sau de roșii peste crustă și presărați cu pudra de usturoi, condimentele italiene și brânză. Se acoperă cu ceapă și chiftele. Puteți pune peste ele brânza rămasă. Coaceți 10-18 minute sau până când brânza este topită. Serviți imediat. Enjoy!

Somon cu lămâie la cuptor 

Vrei să impresionezi lumea fără să muncești prea mult în bucătărie? O masă cu somon la cuptor este o rețetă sănătoasă pentru prânz pe care o poți servi cu prietenii sau familia. O poți servi singur și a doua zi de la gătirea mesei pentru că va fi la fel de bun.Chiar dacă ți-e frică să gătești pește la cuptor, credeți-mă ca această rețetă este foarte ușoară și nu-ți va lua mult timp. Are doar 5 ingrediente și poate fi servit cu legume, cartofi sau simplu.

Aproximativ 3 porții

Timp total de preparare: 30 de minute

Ingrediente:

1 kg de somon
5 crenguțe de rozmarin proaspăt (sau orice alte ierburi proaspete doriți)
2 lămâi
2 linguri de ulei
1 linguriță sare
1/4 linguriță piper negru măcinat
4 catei de usturoi tocat

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 220° C. Căptușiți un vas de copt mare sau o avă cu o bucată mare de folie de aluminiu. Ungeți folia cu ulei, apoi puneți 2 crenguțe de rozmarin în mijloc. Tăiați lămâia în felii subțiri puneți lângă rozmarin. Așezați somonul deasupra. Stropiți somonul cu uleiul de măsline și presărați sare și piper după gust. Împrăștiați usturoiul deasupra. Așezați restul de rozmarin și stoarceți sucul dintr-o lămâie deasupra.
Îndoiți folia de aluminiu în sus până când somonul este complet acoperit.
Coaceți somonul timp de 14-22 de minute, până când somonul este aproape complet gătit în partea mai groasă. Verifică somonul pentru a nu se arde. Când este gata scoateți somonul din cuptor și deschideți cu foarte mare grijă folia. Reintroduceți somonul și mai lăsați-l 2-3 minute până când peștele este gătit. Urmăriți cu atenție somonul ca să vă asigurați că nu se arde. Scoateți somonul din cuptor. Nu lăsați-l să stea prea mult. Enjoy!

Vinete umplute – ceapa și carne de pui/vită

Este o rețetă sănătoasă pe care mama obișnuia să o facă atunci când vinetele erau în sezon. Am simplificat un pic rețeta (ea obișnuia să pună mai multe legume), dar cred că iese la fel de bună ca în copilărie. Nu este o rețetă foarte simplă pentru prânz, dar dacă ai mai mult timp atunci încearcă să gătești această rețetă delicioasă.

Aproximativ 4 porții

Timp total de preparare:  o oră – o oră și 20 de minute

Ingrediente:

1 vânătă
3 linguri de ulei de măsline extravirgin
1/2  sare
1/4 linguriță de piper negru
500 g carne de vită măcinată
1 ceapa, tăiată în bucăți mici
1 ardei gras roșu tocat
3 catei de usturoi tocat
1/2 ceașcă pătrunjel proaspăt tocat
1/2 cană frunze de busuioc tocate
1 1/4 căni brânză rasă
1/2 ceașcă pesmet crocant
1 ou întreg
2 roșii mici, tocate

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 220° C. Tăiați vinetele în jumătate și scoateți centrul, dar nu foarte agresiv pentru că altfel nu o să-și păstreze când este coaptă. Tocați vinetele scoase din interior și fierbeți-le 10-12 minute. Între timp, într-o tigaie se încălzește 1 lingură de ulei la foc mediu. Puneți sare și piper pe carnea de vită și adăugați carnea măcinată în tigaie și lăsați-o până începe să se rumenească ușor. Asigurați-vă că nu există bucăți mari de carne. Într-o altă tigaie se călește  ceapa, piperul și usturoiul în 2 linguri de ulei.
Într-un bol, amestecați vinetele fierte, legumele, carnea de vită, busuiocul, pătrunjelul, 1 cană de brânză, 1/4 cană de pesmet și oul. Umpleți vinetele cu acest amestec, împărțindu-le uniform.
Completați cu roșii tocate, restul de brânză, restul de pesmet și condimentați cu sare și piper. Așezați-le pe o tavă cu ulei și coaceți timp de 50 de minute. Enjoy!

Pulpe de pui la cuptor cu roșii și ceapă

Cred că după aceste rețete sănătoase o să vă dați seama că dintre toate felurile de carne, prefer puiul. Puiul la cuptor este foarte ușor de combinat, mai ales cu legumele care sunt în sezon. Dar, puiul cu roșii și ceapă nu dă greș niciodată la o masă. Este ușor de făcut și îl poți servi la o masă de prânz în familie cât ai zice pește.😊

Aproximativ 4 porții

Timp total de preparare:  o oră

Ingrediente:

4 Pulpe de pui
2 linguri ulei
sare
piper măcinat
5-6 roșii proaspete
2 ardei roșii
1 ceapă roșie
cimbru
4 lingurițe boabe de piper
166 mililitri apă
1 cațel de usturoi

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 180° C. Puneți sare și piper peste pui. Așezați puiul pe o tavă cu foaie de copt sau într-un vas de copt. Coaceți 18-22 de minute. Clătiți și curățați ardeii, roșiile și ceapa. Așezați roșiile, ardeii, ceapa și cimbrul pe tavă și stropiți cu puțin ulei. Coaceți încă 18-25 de minute. Curățați usturoiul și presați-l până formați o pastă. Se pune lingura de usturoi peste pui cu 15 minute înainte de sfârșitul timpului de coacere. Adaugați sare la sfârșit pe legume. Enjoy!

Nimic nu e mai ușor decât să tai niște ingrediente și să le arunci în cuptor. Sper că ați găsit ceva să gătiți din rețetele noastre ușoare și sănătoase pentru prânz pentru weekend sau pentru toata săptămâna. 😊 Dacă vreți să gătiți ceva de dimineață vezi și 10 idei de rețete pentru un mic dejun sănătos și gustos.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here