Recenzie – Iubire, semne si minuni – Povesti acaparate de mister

0
274

Kaya de Vos face parte din lumea povestitorilor cameleonici. Este capabilă să cocheteze promiţător cu mai multe categorii de cititori. Ştie să farmece visătorul sentimental, mișcat de acel dor straniu faţă de epoci apuse. Este un talent dezvăluit și în cartea prin care și-a cucerit niște cititori îndrăgostiţi de Florenţa – Jurnalul unei iubiri imposibile. De asemenea, poate scrie și pe gustul celui ce preferă să înlocuiască suspinul trezit de voluptatea nostalgiei cu fiorul și trepidaţia asociată cu stupoarea. Unele povestiri includ acea stupoare provocată de imprevizibilul cu accente de suspans întunecat al unui deznodământ vulcanic sau caustic. Toate cele zece proze scurte din volumul Iubire, semne și minuni îmbină vibraţia neprevăzutului cu farmecul unui film de epocă și al unor fotografii reprezentând străduţe pline de case vechi din orașe istorice precum Barcelona.

Un stil înșelător

Unii ar spune că povestirile din Iubire, semne și minuni li se adresează doar celor ce vor să se deconecteze de la realitate. Așadar le recomandă cartea prietenilor dornici de a-și căptuși propria realitate cu tablouri din alte vremuri. Pare o carte pentru cei care aleg mai degrabă o lectură domoală precum scurgerea timpului într-o duminică de toamnă târzie sau în primele înserări de primavară, în cartierele unde mai supravieţuiesc ultimii negustori de obiecte vechi, recuperate din case boierești dispărute. Alţii vor observa și vor aprecia echilibrul dintre scenele din alte epoci și cele reflectând prezentul efervescent.

Exact când o anumită categorie de cititori va avea impresia că asistă la înșiruirea pe aţa nostalgiei a mărgelelor de amintiri din cufărul unei bunici interbelice, prezentul poate da buzna impetuos. Dar nu pentru a risipi barbar vraja tabloului din alte vremuri mai elegante, ci pentru a-l înfrumuseţa, adăugându-i umbre, contururi de mister, nuanţe îmbibate în secrete de familie.

Încă de la prima povestire din Iubire, semne și minuni îţi dai seama că nu-ţi poţi da cu părerea prea ușor cu privire la adevăratul subiect sau deznodământ. Vei simţi plăcerea de a citi zece povestiri cu turnură imprevizibilă. Sunt povești ce virează spre stranietate, dar care încep cu situaţii ce-ţi sunt familiare.

Personaje feminine stranii și captivante

În unele povestiri te vei regăsi ca-ntr-o amintire despre cea mai frumoasă prietenie înfiripată sub lumina verilor din adolescenţă. Altele sunt despre cumpenele vieţii, despre lupta cu fricile personale și cu entuziasmul eliberării de ele prin regăsirea de sine. Mai sunt și acele povești cu femei înţelepte din trecut, devenite imaginea buncii ideale.

Personajele trec prin metamorfoze surprizăntoare de la o pagină la alta. La fel și existentele acestora. Sunt personaje care se consideră adesea raţionale, cu picioarele pe pământ, dar a căror viaţă le scapă de sub control. Ajung în situaţii critice sau în faţa unor dezvăluiri dătătoare de revelaţii, apărute după un abandon sau după un doliu. Şi tocmai în aceste momente critice apare o salvare inexplicabilă.

Salvarea de care au parte personajele tulbură impetuos legile coerenţei așa cum o percep oamenii cu picioarele pe pământ. Totuși, odată reinstaurată ordinea în detaliile puse până atunci pe seama hazardului, a premoniţiei iraţionale, a coincidenţelor, totul capătă un nou sens, primit cu tăceri înţelepte. Tot ce părea haotic în lumea personajelor se va (re)așeza printr-o sincronicitate desăvârșită precum o clarificare de multă vreme așteptată. Această sincronicitate dezvăluie punctul comun al tuturor povestirilor incluse în Iubire, semne și minuni: căutarea spărturii din zidul realităţii, ce dezvăluie o lume cu timp fragmentat.

Voluptatea nostalgicilor

Nostalgicii înţeleg cel mai bine fluiditatea înșelătoare a timpului fragmentat. Ei pot călători, asemenea personajelor, dintr-o perioadă în alta și dintr-un oraș al prezentului într-unul din alt secol. Graniţele dintre epoci și dintre real și ireal sunt la început extrem de permeabile. Apoi, din graniţe devin continuităţi deghizate în firesc.

Personajele celor zece povestiri iubesc, se apropie sau fug de ele însele într-o realitate căreia îi place să convieţuiască senzual cu stranietatea, cu manifestările inexplicabile, cu semnele, simbolurile devenite premoniţii. Când iubesc sau își regăsesc vechi prieteni, acceptă un raţional prelungit în miraculos (dar în sensul oniric-suprarealist) și un iraţional ce acceptă acel gen de coerenţă paralelă, pe care o cunosc doar cei ce mai cred într-un nelumesc deghizat în banalitate, în iluzia ordinii.

Orașele, din irezistibile decoruri la statutul de personaj vital

Plasarea unei povești într-un anumit oraș poate face diferenţa dintre o istorisire seducătoare și una ternă. Adesea, un anumit oraș unde se întâlnesc epoci, labirinturi culturale și contradicţii stilistice potenţează naraţiunea și efectul deznodământului asupra cititorului. Un rol esenţial îl are și modul în care un anumit oraș istoric a intrat în memoria colectivă. Unele degajă suspans, altele o liniște ce dilată reperele temporale.

Iubire, semne și minuni este scrisă de o arhitectă îndrăgostită de literatură. Arhitecta Kaya de Vos poate simţi pulsul, metamorfozele, spiritul unui oraș. Îi înţelege deghizările, mesajele, istoriile deshuamate odată cu apariţia unor artere sau clădiri noi, ce propun o altă poveste a orașului vechi. Scriitoarea Kaya de Vos transformă orașul într-o defilare de simboluri. Aceste simboluri devin semne prevestitoare ce vor să fie amestecate mereu într-o nouă poveste.

Din Bercelona până-n Oradea Art Nouveau și Bucureștiul caselor vechi

Cei îndrăgostiţi de Barcelona vor fi cei mai răsfăţati când ajung să citeasca volumul Iubire, semne și minuni. Barcelona devine orașul regăsirilor, al vindecărilor. Este și complicele unei iubiri târzii ce-i are ca protagoniști pe femeia matură, plină de povești, și tânărul confuz.

Nu lipsesc nici farmecul regăsit al bijuteriilor Art Nouveau din Oradea și impresiile despre un București hrănit cu gloria caselor semi-abandonate. Vei citi niște pagini răvășitoare despre o prietenie feminină înfiripată într-o casă veche. Paragina devine plutirea între strălucire și degradarea ce se încăpăţânează să ofere spectacolul solemn al unei dive la apus de carieră, dornică de a-și trimite ultima văpaie de seducţie spre ochii admiratorilor ameţiţi ani de-a randul de prestaţiile ei pline de fast.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas.

Te invităm să citești și articolele:

Nepovestitele iubiri. 7 minibiografii sentimentale

10 filme recente cu acţiunea în Franţa de altădată

Recenzie – Nepovestitele iubiri. 7 minibiografii sentimentale – Filme de epoca pastrate intr-o carte

10 filme recente cu actiunea in Franta de altadata, care merita vazute

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here