7 carti de fictiune despre cai si echitatie care te vor captiva

0
2335
painting: Wild Horses by Maynard Dixon/https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wild_Horses_of_Nevada_by_Maynard_Dixon,_1927.jpg

Caii sunt pentru mulţi oameni cela mai devotate fiinţe. Orele petrecute în prezenţa lor sunt o reconectare cu natura, cu libertatea și cu blândeţea. Pentru unii dintre noi, timpul petrecut alături de un cal devotat este o formă de terapie. La fel pot fi considerate și unele povești despre cai.

În literatură, calul a fost personaj salvator, observator tăcut al istoriei și al marilor greșeli umane și prieten până la moarte. Noi îţi propunem șapte cărţi de ficţiune despre cai.

Cărţi despre cai devenite clasice

1. Black Beauty de Anna Sewell

Black Beauty este o carte nelipsită din bibliotecile celor pasionaţi de cai. Ei au găsit o poveste despre cai devenită nemuritoare. Povestea a încântat generaţii întregi. Romanul spune povestea unui cal trecut de la un stăpân la altul. Unii au fost blânzi cu el, alţii lipsiţi de orice fărâmă de compasiune.

Povestea din Black Beauty este și o reflecţie asupra naturii umane. Lectura acestei cărţi i-a facut pe mulţi copii să-și pună întrebări despre nedreptate și răutate, dar și despre marile prietenii și drepturile animalelor. Așadar, este și o carte educativă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

2. Poneiul roșu de John Steinbeck

Poneiul roșu este una dintre cele mai emoţionante cărţi despre legătura dintre un personaj și o fiinţă necuvântătoare. Jody, personajul lui John Steinbeck, se atașează de un ponei. Jody și-a descoperit interesul pentru lumea animalelor în perioada în care trecea de la copilărie la adolescenţă.

Familia lui Jody trăia într-un ţinut desprins dintr-un western. Aici, oamenii erau consideraţi foarte curajoși, rezistenţi în faţa naturii ostile și buni păstrători ai poveștilor transgeneraţionale.

Puștiul din cartea lui Steinbeck s-a hrănit cu poveștile bunicului despre o mare călătorie, plină de peripeţii, spre ocean. Așadar, și el își dorește să devină un călăreţ neînfricat. Până atunci, trebuie să înveţe despre cai având grijă de poneiul primit.

Legătura dintre personajul care își dorește să se maturizeze cât mai repede și poneiul preferat este una tandră, dar și tristă. Fragilitatea și entuziasmul primelor descoperiri despre sine se îmbină poetic și răvășitor. Citind Poneiul roșu ai impresica că urmărești scenele unui film clasic având calităţile fotoreportajelor despre America profundă. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Povești despre cai puternic ancorate în istorie

3. Zbor în jurul soarelui de Paula McLain

Personajul feminin memorabil din romanul Zbor în jurul soarelui are toate calităţile unei amazoane moderne și deschizătoare de drumuri. De fapt, Paula McLain s-a inspirat din viaţa celebrei aviatoare Beryl Markham. Înainte de a fi trecută în galeria de onoare a primilor aviatori care au străbătut Atlanticul, la începuturile aviaţiei, Beryl Markham a fost și printre primele dresoare de cai.

Scenele în care ea călărește prin savanna africană, apoi se oprește pentru a privi baletul păsărilor flamingo la răsăritul soarelui sunt de o picturalitate uimitoare. Vei avea impresia că străbaţi niște ţinuturi de o frumuseţe răpitoare alături de una dintre cele mai curajoase femei. Un mic amănunt mai picant: Beryl a fost și rivala autoarei care ne-a dat romanul În inima Africii. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitasElefant.ro

 

4. Calul de război de Michael Morpurgo

În Calul de război, una dintre cele mai blânde necuvântătoare privește niște fiinţe umane învrăjbite. Oamenii se vânează, se ucid fără ezitare. Până la urmă, ei își regăsesc umanitatea în prezenţa unui cal obligat să traverseze câmpul de luptă. Văzându-și stăpânii implicaţi în cele mai crude lupte, calul devine un simbol al fragilităţii transformate în expresia umanităţii conservate în vremuri inumane.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

5. Călăreţul polonez de Antonio Munoz Molina

Romanul Călăreţul polonez poate fi considerat o călătorie trepidantă prin istoria Spaniei. Majoritatea evenimentelor se petrec în pitoreasca Andaluzie. Regiunea este puternic zguduită de pasiuni mistuitoare și de schimbările aduse odată cu trecerea de la mentalitatea arhaică la modernitate. Ce-i drept, calul menţionat în titlul romanului capătă mai degrabă un sens metaforic oferit picturii realizate de Rembrandt – Călăreţul polonez.

Pictura devine punctul de întâlnire a poveștilor despre mai multe generaţii de spanioli care au influenţat istoria sau au participat la ea. Citind romanul-cult al lui Antonio Munoz Molina ai impresia că ai nimerit în mijlocul unor evenimente precum o cavalcadă alertă de-a lungul unui secol imprevizibil. Evenimentele acestui secol se reflectă în secretele unor familii caracterizate de legături pătimașe.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești

 

Cărţi precum o metaforă la graniţa dintre fantastic și realitate

6. În Calabria de Peter S. Beagle

În multe legende, calul devine unicorn. Un astfel de cal fantastic apare și în realitatea monotonă a bărbatului din romanul În Calabria. Adăpostită în grădina lui, necuvântătoarea venită din altă lume vestește apropierea dragostei, dar și a pericolului. Bărbatul singuratic primește șansa la o nouă poveste de iubire, dar și vizita unor interlopi locali. Aceștia vor să pună mâna pe licorna din grădina liniștitului calabrez. Dar licorna are planurile ei, devenind și protectoarea celor rămași de partea binelui. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

7. Perestroika in Paris de Jane Smiley

Perestroika in Paris este un roman despre frumuseţea prieteniei. Pe fundalul Parisului boem, un cal de curse pe nume Perestroika se împrietenește cu un copil, dar și cu alte animăluţe descurcăreţe, printre care un câine, un corb și niște raţe. Cum ajunge calul de curse în mijlocul Parisului? Vei afla citind un roman în care necuvântătoarele descriu amuzant și profund lumea oamenilor.

Poţi comanda volumul de pe Elefant.ro

Te invităm să citești și articolul despre filmul The Rider.

The Rider – Sensibilitatea unui cowboy

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here