Scene picturale ce transformă ecranul într-o galerie de artă. Decoruri extravagante ce amintesc de fastul Belle Epoque. Personaje seducătoare nonconformiste, care au schimbat mentalităţi. Intrigi palpitante și plimbări într-un Paris la care tot visăm. Pe toate le vei găsi în cele 10 filme recomandate.
Filme franţuzești istorice
One Nation, One King (Un people et son roi) – Dinamic și grandios

Un people et son roi poate fi considerat un demers cinematografic ambiţios, o adevărată desfășurare de forţe. Nici nu putea fi altfel dacă ţinem cont de evenimentele istorice evocate: cele ce au dus la triumful Revoluţiei Franceze. Cu adevărat impresionante sun scenele colective, dinamice și grandioase, amintind de relatările despre Parisul în fierbere din timpul Revoluţiei.
Îi vei revedea pe unii dintre cei mai iubiţi actori francezi (printre care Louis Garrel, Adele Haenel și Gaspard Ulliel). Ei readuc la viaţă personalităţi marcante ale Revoluţiei Franceze sau anonimi care au pus umărul la schimbarea unei lumi. În paralel cu marea istorie de desfășoară micile istorii din spatele baricadelor. Nimeriţi în iureșul evenimentelor dramatice, oamenii revoluţiei nu încetează să se îndrăgostească, să cânte, să viseze. Femeile încep să participe la schimbările sociale cot la cot cu bărbaţii curajoși.
Filmul (trailer) este bazat pe deocumentări solide. Regizorul Pierre Schoeller a reusit să aducă și un omagiu spiritelor libere ce au promovat ideile moderne din secolul al XVIII-lea, considerat al Luminilor.
See You Up There (Au revoir la-haut) – Escrocii inocenţi

See You Up There (Au revoir la-haut) este unul dintre cele mai iubite filme franţuzești lansate în ultimii ani. Are la bază romanul omonim publicat de Pierre Lamaître după un secol de la începutul Primului Război Mondial. Nu este un film despre un război, ci despre urmările lui și afacerile murdare din spatele frontului. Albert Dupontel îmbină ingenios evenimentele istorice, elementele unui film de acţiune, satira acidă și decorurile scânteietoare ale unui Paris ce dorea s-o ţină dintr-o petrecere în alta pentru a uita de efectele războiului.
Nu lipsește nici jocul actoricesc prin care sunt create personajele de care te atașezi. Îl vei aprecia mai ales de cel interpretat de Nahuel Perez Biscayart – noua revelaţie descoperită apreciată și datorită rolului din filmul 120 BPM, premiat la Cannes. Personajele principale sunt Edouard și Albert. Unul face parte din înalta societate, celălalt din pătura mai puţin privilegiată. Însă pe front balanţa se va schimba. Cel ce pare să deţină totul ajunge să depindă până la urmă de camaradul mai puţin pricopsit.
Finalul războiului însemnase pentru majoritatea soldaţilor uitarea în mizerie, umilinţă, boală și ruină. Pentru a scăpa de acest final nedrept, cei doi, deveniţi între timp cei mai buni prieteni, vor pune la cale un plan de afaceri. Au idei inedite pentru a stoarce foarte mulţi bani de la autorităţile ce i-au transformat în carne de tun, apoi i-au abandonat.
Poţi vedea trailerul și citi recenzia.
Jeannette, the Childhood of Joan of Arc – Un film special

Bruno Dumont este recunoscut datorită modului insolit și năstrușnic prin care abordează temele istorice și elementele estetice ale unui film de epocă. Dumont alege un personaj istoric feminin, devenit o legendă și un simbol sacru pentru naţiunea franceză.
În loc să apeleze la reţeta previzibilă a unei biografii elogioase, regizorul preferă să redea evenimentele istorice și transformările psihologice apelând la musical. Deși evenimentele se petrec în urmă cu sute de ani, în Jeannette, the Childhood of Joan of Arc vei vedea o copilă gata să primească niște revelaţii divine pe muzică rock, scuturându-și frenetic pletele, de parcă s-ar afla în faţa scenei, la festival de heavy metal.
Poţi vedea trailerul și citi recezia.
Filme franţuzești despre femei nonconformiste
From the Land of the Moon (Mal de pierres) – Răbdarea bărbatului îndrăgostit

Marion Cotillard te va face să te îndrăgostești de personajul feminin central din Mal de pierres. Actriţa o interpretează pe Gabrielle, o tânără de o senzualitate aparte, dublată de mister și fragilitate. Sătenii o consideră o ciudată, părinţii o neadaptată ce are mereu capul în nori și care-i duce la disperare. Vor s-o mărite cât mai repede pentru a uita de un eveniment rușinos de care aflase tot satul. Singurul care va avea răbdare cu ea, încercând să o accepte așa cum este, va fi tocmai bărbatul ales pentru a o lua de nevastă.
Viaţa tinerei Gabrielle se va schimba după ce-l va întâlni pe șarmantul bărbat ce-I devine amant, interpretat de Louis Garrel. Către el se vor îndrepta visurile și dorinţele ascunse. Apariţia acestui bărbat va schimba relaţiile dintre personaje, însă nu așa cum te-ai fi așteptat. De fapt, Mal de pierres se dovedește a fi un film psihologic plin de enigme interioare ce te vor lăsa cu gura căscată odată ajuns la deznodământ.
Regizoarea Nicole Garcia știe cum să-ţi dea peste cap toate așteptările când ajungi la finalul peliculei. Deznodământul este unul imposibil de anticipat, care-ţi demonstrează că nu poţi desluși niciodată cu adevărat lumea intimă a celui de lângă tine.
Poţi vedea trailerul și citi recenzia.
The Sower (Le semeur) – Un bărbat pentru toate femeile

The Sower (Le semeur) este un debut care te va cuceri datorită cadrelor picturale. Marine Francen explorează sexualitatea feminină pornind chiar de la o poveste adevărată, care te va uimi.
Într-un sat francez din secolul al XIX-lea, bărbaţii sunt arestaţi. Ei trebuie să plătească scump preţul răzvrătirii împotriva stăpânirii. Femeile înţeleg rapid că trebuie să preia controlul asupra vieţii lor. Foarte multe sunt încă la vârsta primei iubri și a visului de a deveni mame.
Odată cu arestarea bărbaţilor, personajele feminine își văd planurile ruinate, dar vor cu orice preţ să reziste, să devină mame. Neștiind când se vor întoarce aceștia, ele ajung să ia o hotărâre de neimaginat în acele timpuri. Primul bărbat care apare în satul lor va trebuie să le lase însărcinate.
Bărbatul care ajunge în sat este învăluit de mister. Pare a fi un fugar, un om periculos. Însă pe tinere nu le interesează. Se simt atrase de el și sunt gata să încalce tabuurile. Apare astfel scânteia unei rivalităţi, dar și a unei mari iubiri înfiripate între cea mai educată femeie din sat și acest enigmatic străin.
Povestea ce a stat la baza scenariului a fost redescoperită peste secole. A fost publicată în romanul L’homme semence. Autoarea, Violette Ailhaud, ar fi însăși protagonista filmului.
Poţi vedea trailerul și citi recenzia.
Marguerite – Lipsa vocii devine ispititoare

Marguerite este un film care te va seduce vizual datorită decorurilor elegante și costumelor extravagant-strălucitoare. Ele amintesc de moda și fotografiile din perioada interbelică. De asemenea, vei fi impresionat și de jocul actriţei Catherine Frot. Aceasta o interpretează pe Marguerite, o femeie din înalta societate. Marguerite este îndrăgostită de operă, dar fara pic de voce. Lipsa de talent nu o impiedică deloc să dea reprezentaţii hilare în palatul sau, în care să-și etaleze visător ţinutele, imaginându-se în pielea personajelor feminine din operele celebre.
Decizia de a urca pe scena Operei din Paris și de a urma cursuri de canto îi schimbă existenţa lui Marguerite. Se va apropia nu doar de lumea operei, ci și de marii artiști vizionari ai anilor ’20. Va deveni prietena și protectoarea lor. Nu va ezita să ia parte la spectacolele inedite și uneori scandaloase din cabaretele unde se puneau în scenă primele producţii subversive avangardiste și nici să danseze pe ritmuri exuberante de jazz.
Filmul lui Xavier Giannoli devine astfel un omagiu adus unui deceniu efervescent, în care se întâlneau vechea artă și rebelii avangardei. Totodată este și o metaforă fantezistă, în imagini ce-ţi răsfaţă retina.
Poţi vedea trailerul și citi recenzia.
Filme franţuzești pentru cei pasionaţi de artă
Portrait of a Lady on Fire – Mesajul ascuns într-un film de epocă

Vor adora Portrait of a Lady on Fire cei îndrăgostiţi de pictură. De fapt, acest film premiat la Cannes în 2019 este un răsfăţ vizual. Majoritatea scenelor par niște picturi în culori seducătoare, cu umbre de mister aruncate asupra personajelor feminine.
Scenele de interior și peisajele marine te invită să-ţi imaginezi atmosfera din secolul al XVIII-lea. Acţiunea se petrece în anii ce anunţau Revoluţia Franceză, când mentalităţile se schimbau într-un ritm ameţitor. Nu și într-un castel de pe malul mării, unde o pictoriţă nonconformistă este chemată pentru a realiza portretul unei tinere. Portretul urma să-i fie trimis viitorului soţ al tinerei, ca dovadă a frumuseţii ei. Însă aceasta, interpretată de Adele Haenel, inventează tot felul de tertipuri pentru a întârzia finalizarea tabloului.
Filmul lui Celline Sciamma este asemenea unei picturi cu mesaje ascunse. La suprafaţă vezi o poveste interzisă, despre artă și emancipare feminină. Dar în spatele cadrelor picturale cu personaje ce par teatrale se ascunde invitaţia de a reinterpreta modul în care sunt reprezentate femeile în peliculele de epocă. Dialogurile despre pictură, ce au loc între personaje, reflectă de fapt discuţiile despre cum filmele de epocă sunt realizate pentru a deveni mai degrabă niște clișee plăcute ochiului masculin.
Poţi vedea trailerul și citi recenzia.
The Dancer (La Danseuse) – Un adevărat spectacol vizual
The Dancer este hipnotic, seducător și vibrant precum inedita coregrafie a personajului central. La Danseuse devine o revelaţie pentru cei fascinaţi de Parisul Belle Epoque. În acel Paris atinge faima dansatoarea Loie Fuller.
Apelând la trucuri demne de arta fotografică, originalitatea și tehnicile moderne de iluminat, a transformat dansul într-o iluzie optică menită să-l farmece pe spectator, să-i taie răsuflarea. Loie folosea un material alb, pe care mișcările ei frenetice îl tranformau în spirale colorate învolburate datorită jocurilor incandescente de lumini.
Regizoarea Stephanie Di Giusto îmbină elementele biografice tumultuoase cu spectacolul vizual. A recreat astfel atmosfera unui Paris aflat în zorii modernismului, unde arta spectacolului integra ideile vizionarilor. Celebra dansatoare Loie Fuller i-a inspirat pe doi dintre acești vizionari – Fraţii Lumiere – care i-au filmat spectacolele. Imaginile imortalizate în zorii cinematografiei au devenit mărturia unei coregrafii magice. Loie Fuller a reușit astfel să deschidă calea spre ceea ce avea să devină performance-ul avangardist.
Poţi vedea trailerul și citi recenzia.
Rodin – Viaţa în atelierul de sculptură

Legătura pătimașă dintre sculptorul Rodin și iubita lui, Camille Claudel, ravagiile sufletești ale triunghiului amoros, dialogurile cu burghezii optuzi ce-i vizitau atelierul sunt evocate într-un film ce prezintă mai degrabă zbaterile interioare ale unui artist.
Rodin (regizat de Jacques Doillon) este un film în care domină scenele de atelier, la graniţa dintre ficţiune și documentar. Îţi vei aminti de el mai ales datorită imaginilor în care trupurile modelelor amintesc de posturile femimine imortalizate în pictură sau în arta fotografică senzuală.
Poţi vedea trailerul și citi recenzia.
Cyrano, mon amour – O încântare!

Filmul Cyrano, mon amour a fost regizat pentru a te binedispune. Devine astfel o călătorie într-o lume unde frumuseţea este suverană. Te vor ademeni decorurile pariziene, culorile burlești, dialogurile spumoase, costumele și calităţile vizuale. Personajele sunt adorabile, expresive și carismatice. Te amuză, te surprind, te înduioașează. Ele funt fie pișichere, fie naiv-sentimentale sau ispititor-intrigante.
Prin Cyrano, regizorul se apropie de filmele clasice realizate pentru a te încânta, pentru a permite o evadare din cotidian. Scenariul aduce în prezent evenimente din viaţa autorului Edmond Rostand care l-a creat pe celebrul personaj Cyrano așa cum a rămas în memoria colectivă. Datorită actorilor și atenţiei acordate decorurilor și costumelor, ai impresia că ieși din prezent pentru a petrece o seară de neuitat în sala cochetă a unui teatru parizian.
Poţi vedea trailerul și citi recenzia.
Citește și articolul Top 20 filme frantuzești
TOP 20 de filme frantuzesti de nota zece pe care să nu le ratezi