TOP 20 Filme vechi pe Netflix de neratat

0
9603
top filme vechi netflix

Când vrei să vezi filme vechi pe Netflix, fie filme clasice, intrate în istoria cinematografiei și inimile cinefililor, sau pur și simplu niște filme așa cum se făceau cândva, prin care să călătorești în timp într-o altă lume, în perioada de aur a cinematografului, cu actori de exemplu de talia Sophiei Loren sau a lui Marlon Brando, atunci ai ajuns la articolul potrivit.

Iată așadar 20 dintre cele mai bune filme vechi de pe Netflix pe care le poți vedea în acest moment.

1. Se7en (1995) – un thriller de neratat pe Netflix

seven filme anii 90Seven, thriller-ul regizat de David Fincher, nu e pentru cei care se sperie când aud podeaua scârţâind. Filmul e de fapt undeva la graniţa dintre un thriller şi un horror.

Criminalul urmărit de cei doi detectivi Somerset (Morgan Freeman) şi Mills (Brad Pitt) este un psihopat care îşi alege victimele în funcție de cele 7 păcate capitale. Modul grotesc în care ucide ne face să ne gândim la un film de groază, iar impactul scenelor violente este amplificat de alternarea normalităţii vieţii de familie a lui Mills cu crimele sadice, până când cele două lumi ajung să se ciocnească.

Mills este tânărul impulsiv, iar Sommerset vulpoiul bătrân, care trebuie să privească la rece crimele care macină un oraş în care ploaia nu se termină niciodată. Freeman reuşeşte să-şi păstreze calmul chiar şi atunci când Mills înnebuneşte de furie, lăsând să se vadă întregul efort de a nu-l ucide pe criminalul jucat de un Kevin Spacey de zile mari. Urmărește trailerul Se7en.

2. Lock, Stock, and Two Smoking Barrels / Jocuri, poturi și focuri de armă

Lock-Stock cele mai bune filme netflixLock, Stock … este o comedie britanică de acțiune pe care nu trebuie s-o ratezi pe Netflix, având în vedere că au reușit de curând să o includă în grila lor. E super antrenantă, simpatică, originală, jucată excepțional și cu o muzică de nota 10. Dacă îți place Tarantino sunt șanse mari să-ți placă și această comedie semnată de Guy Ritchie.

Ritchie a semnat mai multe filme după Lock, Stock (The man from U.N.C.L.E, Sherlock Holmes, Snatch), dar din perspectiva noastră acesta rămâne cel mai bun film al lui.

3. Lost in Translation (Rătăciţi printre cuvinte, 2003)

lost in translation cele mai bune filme netflixHipnotic şi complex ca o călătorie în Japonia, Lost in translation povesteşte despre întâlniri revelatoare, relaţii care nu pot fi etichetate după categorii obișnuite şi despre poezia lumii nipone.

Miezul poveştii îl reprezintă legătura dintre Bob (Bill Murray) şi Charlotte (Scarlett Johansson), doi americani care se cunosc într-un Tokyo pe cât de impresionant, pe atât de imposibil uneori. El este un actor aflat în acea etapă frustrantă a carierei în care rolurile bune sunt înlocuite de figuraţii în reclame japoneze. Ea este căsătorită cu un fotograf de succes, nu ştie ce vrea de la viaţă şi pune sub semnul întrebării alegerile de până atunci. În neobişnuita lume niponă se înfiripă, sensibil şi şarmant, la fel de neobişnuita relaţie dintre cei doi, bazată pe empatie şi comunicare dincolo de cuvinte, cu efecte aproape terapeutice de ambele părţi.

4. Pâine, dragoste și… (1955)


pane amore e.. filme vechi netflixE o comedie italienească spumoasă și al cărei umor funcționează perfect și acum, la mulți ani de la lansare. Sophia Loren este o văduvă energică și atrăgătoare care locuiește în casa domnului Antonio, care se întoarce la Sorrento după mulți ani. Îi place atât de mult casa încât nu vrea să o elibereze… Antonio cedează farmecelor ei și e de acord să nu se mute în propria casă… Pentru moment… Dacă vrei să vezi o comedie, să te bucuri de imagini incredibile cu peisaje, oameni, secvențe de viață din superbul golf Napoli (unde se află Coasta Amalfi, Capri, Sorrento, Ischia – toate simboluri turistice ale Italiei), atunci nu ocoli această comedie romantică veche de pe Netflix încă foarte fresh.

5. Cele două fețe ale dragostei (1996)

the mirror has two facesThe mirror has two faces e o comedie de dragoste ceva mai veche, cu Barbara Streisand și Jeff Bridges. Dar merită cu siguranță să fie văzută. 🙂 E o poveste simpatică, emoționantă și cât se poate de romantică.

Rose, o profesoară de literatură, e trecută de prima tinerețe și s-a împăcat cu gândul că va rămâne fată bătrână. El e profesor de matematică la aceeași universitate. Cei doi ajung să ia în considerare o relație mai atipică, de natură strict platonică…:) Oare e posibil?

Noi am pune The mirror has two faces în top comedii romantice vechi Netflix, așa că dacă nu vreți cea mai nouă comedie romantică, The mirror has two faces vă va oferi mult din ambele genuri, comedie și film romantic.

6. Sex, Lies, and Videotape

Sex, lies, and videotape filme noi netflix


In ciuda titlului, filmul este o poveste de dragoste intre doi oameni inhibati si frustrati sexual, dar care isi castiga reciproc increderea si curiozitatea. Sex, Lies, and Videotape spune ca de fapt conversatia este cel mai seducator instrument al iubirii si un la fel de seducator instrument cinematografic.

Graham (James Spader) filmează femei ce își povestesc de bună voie experiențele, eșecurile, fanteziile și plăcerile sexuale. Urmărind apoi aceste casete singur, Graham trăiește plăcere, imposibilă pentru el în prezența unei femei. Nu știm exact de ce Graham are acest blocaj, dar filmul nu este niciun moment plictisitor și reușește să ducă la capăt cu brio această ipoteză extremă și exotică a personajului masculin.

E pe Netflix din aprilie 2020.

7. The Usual Suspects (1995)

usual suspects filme anii 90E un film polițist în care detectivul nu prea contează, mai mult răufăcătorii. Ei sunt personajele memorabile și, în mod special, rolul făcut de Kevin Spacey. Spacey este un actor care te ţine cu sufletul la gură până în ultimul moment, trecând uşor de la zâmbet la grimasă diabolică. Și fiind capabil să redea cu aceeaşi naturaleţe candoarea sau vulnerabilitatea, dar şi răul absolut.

The Usual Suspects îi oferă lui Spacey ocazia de a juca un rol cu adevărat provocator, Roger ”Verbal ” Kint, un escroc mărunt care ascunde un mare secret.  Verbal nu se teme de poliţie, nici de Dumnezeu, doar de un misterios gangster Kaiser Soze. Al cărui nume ajunge să-i intrige şi pe ceilalţi escroci. Aceștia sunt aleşi de Soze pentru a duce la bun sfârşit un plan extrem de elaborat. Care va sfârşi prin a-i aduce pe toţi pe o navă în flăcări. După incendiu, Verbal este grav rănit și e interogat de poliție. Practic întregul film e un flashback în dialogul cu polițistul.

9. It could happen to you / Un bacșiș de 2 milioane de dolari (1994)


it could happen to you filme bune pe netflix_Unul dintre cele mai optimiste și calde filme vechi de pe Netflix pe care le-am văzut în ultima perioadă. Poate și pentru că e făcut în anii ’90 și are vibe-ul acelor ani. Nicolas Cage și Bridget Fonda joacă rolurile principale în această comedie romantică. El este polițist, ea ospătăriță. El câștigă 4 milioane la loto, ea e falită. 🙂 Dar amândoi au o inimă de aur. 🙂

Dacă vreți să vi se înmoaie inima, să râdeți cu poftă și să începeți să credeți din nou în bunătatea lumii care vă înconjoară, căutați It could happen to you. Noi suntem recunoscători Netflix că ne-a oferit ocazia să vedem această mică bijuterie. Unde mai pui că New York-ul arată atât de prietenos de zici că-i cartierul din spatele blocului, cu un farmec foarte familiar, în timp ce atât Cage, dar mai ales Bridget Fonda, ca și restul distribuției, fac niște roluri minunate.

10. Scent of a Woman / Parfum de femeie 

scent of a woman filme anii 90În Scent of a Woman dansul este folosit ca metodă pedagogică, însă lecţia ce trebuie învăţată este arta seducţiei. Colonelul orb Frank Slade (Al Pacino) este departe de a fi un profesor model. Acesta reuşeşte să seducă publicul şi să-şi impresioneze discipolul Charlie Simms (Chris O’Donnell) cu tangoul său impecabil, însă ceea ce pare o sărbătoare a vieţii este de fapt un ultim dans.

11. Seven years in Tibet (1997)

sapte ani in tibet filme de epocaȘapte ani în Tibet este despre călătorii și aventuri, care ne conduc să ne schimbăm în interior. În plus, exotismul lumii prin care călătoresc cele două personaje principale fac din Șapte ani în Tibet o experiență cinematografică deosebită, care te va marca vizual.

Doi oameni ai muntelui încearcă să cucerească un vârf muntos din India, dar sunt surprinși acolo de izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial. Printr-un concurs de împrejurări, cei doi ajung în Tibet, unde Heinrich, interpretat de tânărul pe atunci Brad Pitt, devine unul dintre mentorii viitorului lider spiritual al tibetanilor. Relația dintre cei doi este o experiență de învățare pentru amândoi. Delicatețea și bunătatea lui Dalai Lama, în fond încă un copil, dar deja foarte înțelept, îl ajută pe Heinrich să devină o persoană și un tată mai bun.

Tot din categoria filme vechi de pe Netflix și de epocă, și tot cu Brad Pitt în rol principal, este și Legends of The Fall/ Legendele toamnei. Dar care din păcate a ieșit foarte de curând din grila Netflix.

12. Goodfellas (1990)

Goodfellas filme anii 90Să faci parte din crima organizată e un lucru grozav. Programul e flexibil, ești propriul tău șef, călătorești mult și întâlnești oameni interesanți. (citat din Woody Allen, din Take the Money and Run). Rostiți din citatul de mai sus o frază în serios și una ironic și intrați în mintea lui Henry Hill (Ray Liotta), un puști care își îndeplinește visul de a deveni un wise guy, un bazat, un mafioso și care ajunge să înțeleagă la un moment ce presupune cu adevărat mafia.

Goodfellas, filmul lui Martin Scorsese, îl urmărește așadar pe Henry timp de 30 de ani, de la primele momente în care fiul unui imigrant irlandez își dorește să devină mafiot (adică să își câștige mai deștept banii decât părinții săi) și să facă parte din gașca răufăcătorilor din cartierul lui, care își aveau sediul central la restaurantul de vizavi, până în momentul în care acesta ajunge să îi toarne și să intre sub programul de protecție al martorilor.

Vezi trailerul Goodfellas

13. Dirty dancing (1987) – apropiere și atracție prin dans
dirty dancing filme vechi netflix
Un film intrat în rândul referințelor clasice atunci când ne gândim la povești de dragoste la care te poți uita mereu și mereu, fără să te emoționeze mai puțin. Dirty Dancing este despre cum iubirea poate depăși diferențe de clasă socială și educație. Dar, mai mult de atât, este despre puterea dansului.

El (jucat de Patrick Swayze) e dansator profesionist într-o tabără de vară, ea provine dintr-o pătură socială bogată. Cei doi, în ciuda diferențelor, ajung să se apropie prin dans. Atracția dintre ei se exprimă atât de intens prin mișcări și muzică, încât e imposibil să nu te convingă… Și să nu te îndrăgostești de Patrick Swayze, la rându-ți 🙂 Asta și pentru că, dacă nu știați, Patrick a fost dansator profesionist și în viața reală, până la o accidentare la un genunchi.

E unul dintre cele mai romantice filme vechi de pe Netflix.

14. The Shawshank Redemption / Închisoarea îngerilor (1994)

shawshank-redemption filme anii 90

The Shawshank Redemption e unul dintre cele mai apreciate filme americane din ultimii 30 de ani și cu siguranță unul dintre cel mai bun film al anilor ’90. E o dramă care te prinde total în poveste, te ține în suspans, te distrează și te impresionează, în aceeași măsură. E bazată pe un roman de Stephen King, dar eficacitatea acestei drame nu e doar meritul scenariului. Regia, cinematografia și jocul actorilor sunt de mare clasă.

Ellis “Red ”Redding (Morgan Freeman) este un pușcăriaș în una dintre cele mai dure închisori din America anilor ’50-‘60.  După ani buni de închisoare singurul lucru care-l motivează să-şi reprime impulsurile sinucigaşe este prietenia cu Andy (Tim Robbins), un om închis pe nedrept pe care sistem a încercat să-l transforme într-un criminal. Freeman pare un pușcăriaș resemnat şi bine adaptat, care de fapt urăşte sistemul care i-a luat câteva decenii din viaţă. Filmul este narat de vocea inconfundabilă a lui Freeman, Red fiind de fapt omniprezent în afara, dar și în interiorul închisorii.

Intr-un film care-l are în centru pe  Andy şi evadarea sa, Red  acaparează filmul graţie interpretării lui Freeman care reuşeşte să fie convingător într-un rol care iniţial fusese gândit pentru un irlandez. 🙂 Vezi trailerul Shawshank Redemption.

15. Notting Hill  (1999)

notting-hill-1-1Filmul Notting Hill (1999) e una dintre cele mai cunoscute și bune comedii de dragoste britanice. E genul de film pe care l-ai putea vedea de nenumărate de ori fără să te plictisești. Și care îți dă de fiecare dată aceeași stare de bine ca la prima vizionare.

Aici e vorba de carismatica Julia Roberts. Partenerul ei pe ecran este nimeni altul decât preferatul britanicelor pentru mulți ani și nu numai al britanicelor 🙂 Hugh Grant. Premisa filmului este: oare cum s-ar desfășura o relație dintre o persoană cu o viață obișnuită și o vedetă urmărită tot timpul de paparazzi? Anna (Julia Roberts) este o actriță americană, ce face cunoștință întâmplător cu Will, un librar din cartierul londonez Notting Hill. De aici un du-te-vino constant între dorința de a fi împreună și frica de a fi respins sau cea de a nu reuși să păstreze o relație în condițiile unei vieți atât de agitate și analizate de papparazzi, precum cea de vedetă.

16. Seria Indiana Jones

indiana jones filme vechi netflix


Ne apropiem de finalul topului nostru cu filme vechi Netflix de văzut. Și nu puteam să nu includem în lista noastră seria Indiana Jones. Din care poți vedea toate filmele pe Netflix!

Arheologul jucat de Harrison Ford, cu pălăria și hainele lui camel, e eroul de aventură prin excelență. Seria nu mai are așadar nevoie de nicio prezentare. Doar vă spunem că filmele din serie sunt la fel de plăcut de revăzut, mai ales dacă le revedeți și redescoperiți alături de noile generații, ca de exemplu copiii voștri. 🙂 Raiders of The Lost Ark, Indiana Jones and The Temple of Doom și Indiana Jones and The Last Crusade rămân sus pe lista filmelor vechi de aventură pentru toți iubitorii de filme, la aproape 40 de ani de la primul film. Vestea bună e că în 2022 e așteptat un nou film din serie, cu Harrison Ford în rolul principal.

17. The Godfather 

Dacă nu ai văzut încă the Godfather, soarta, mai blândă decât Vito Corleone, îţi mai oferă o şansă să vezi cea mai unită şi totodată cea mai disfuncţională familie din istoria cinematografiei. În mod normal, Naşul ar fi trebuit să pară un one-man-show Marlon Brando, însă filmul lui Francis Ford Coppola este departe de a fi un film normal. Al Pacino, Robert de Niro, Robert Duvall reuşesc să-i ţină piept legendei hollywoodiene făcând din trilogia Naşul un film care se vede cu sufletul la gură, în care toate personajele evoluează treptat, şi nu întotdeauna în direcţia pe care ne-am fi dorit-o.

18. Rosemary’s Baby (1968)

Acum poți vedea unele dintre cele mai bune filme vechi de groază pe Netflix. Regizorul Roman Polanski te face sa cauti în Rosemary’s Baby propriile temeri ascunse in inconstient. Ca toate acele filme de groaza care se respecta, Rosemary’s Baby face apel la jocul psihologic de du-te-vino intre actiunea propriu-zisa si proiectiile noastre. Astfel, Rosemary (Mia Farrow foarte tanara si in apogeul frumusetii) ramane insarcinata dupa un vis foarte straniu in care e molestata de un demon.

Romanul lui Ira Levin după care s-a făcut filmul demonstrează că nu e nevoie de o casă izolată în mijlocul pustietăţii pentru a putea crea o atmosferă înspăimântătoare. Un apartament într-un bloc în care toţi vecinii par a fi membri ai unei secte misterioase este suficient.

In Rosemary’s Baby Mia Farrow joacă rolul unei viitoare mame care devine convinsă că tatăl copilului este nimeni altul decât Diavolul. Filmul luiRoman Polanski nu confirmă bănuielile tinerei mame, povestea fantastică pe care Rosemary o pune cap la cap părând o halucinaţie a unei minţi paranoice. In filmul lui Polanski nimeni nu este decapitat, monştrii nu ţâşnesc de după perdele iar cel mai înspăimântător moment este cel în care angelica Rosemary îşi leagănă prima oară  copilul demonic.


19. Scarface (1983)

scarface al pacino filme

Scarface rămâne în istoria cinematografiei ca unul reprezentativ pentru genul de film cu gangsteri și imprimă mafioților faimosul tic al datului cu banul ca gest de intimidare. După clasicul semnat de regizorul Howard Hawks cinematografia americană a oferit după aproape o jumătate de secol un alt „Scarface”, de data aceasta interpretat de Al Pacino.

Cu siguranță, Scarface nu e un film pentru toată lumea. De la lansarea lui în 1983, când a fost primit cu indignare de mulți critici, fiind blamat pentru violență și limbaj (care nu mai impresionează în mod special astăzi), filmul lui Brian De Palma a pornit un adevărat cult, alimentat în bună măsură de rapperii americani care s-au putut identifica cel mai ușor cu violențele armate “de stradă” petrecute în film între figuri și grupări de crimă organizată, pe fondul afacerilor cu droguri.

Filmul încă a fost criticat pentru ceea ce ai putea considera a fi o calitate –  reprezintă o “frescă” a anilor ’80, așa că vei fi nevoit să asimilezi muzica, îmbrăcămintea flashy, valurile de cocaină și atmosfera decadentă a acestui deceniu. Însă meritul principal al lui Scarface e că te pune în contact cu un personaj pe care nu trebuie să îl placi ca să te atragă.

Tony Montana e un criminal cubanez ajuns în America în anii ’80, cu ocazia valului de imigranți trimiși de Fidel Castro în America pentru a “curăța” societatea cubaneză. Din prima scenă în care autoritățile americane îl interoghează pe Tony la intrarea în State, Al Pacino te prinde cu interpretarea perfectă a unui om necioplit, dar vădit descurcăreț, ambițios și, cum vom vedea până la final, imposibil de intimidat.

Roger Ebert a reușit să capteze esența personajului în recenzia făcută filmului: a man who exists in order to gloriously be himself. Un om absolut lipsit de limitări autoimpuse, chiar dacă justificate (lipsa educației), care lucrează pe lângă orice neajunsuri pentru a ajunge acolo unde vrea. Tupeul și impulsivitatea sunt sursele succesului și vor fi, alături de exces, motivele decăderii sale. Tony își susține însă atitudinea prin fapte, iar în esență nu poți decât să i-o respecți, fie că o apreciezi într-o mică sau mai mare măsură.

20. Forrest Gump (1994)

forrest gump filme noi netflix Comedia-dramă a regizorului Robert Zemeckis din 1994, câștigătoare a 6 premii Oscar, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Dacă vrei să (re)vezi un film bun care să-ți readucă încrederea în umanitate, atunci Forrest Gump e pentru tine. Cu Tom Hanks în rolul principal. Îl poți vedea pe Netflix.

Acestea sunt 20 dintre cele mai bune filme vechi de pe Netflix. Nu le ocoliți, dacă nu le-ați văzut deja. Sunt filme clasice, intrate în inimile cinefililor și în istoria cinematografului. Voi ce filme vechi bune ați descoperit pe Netflix? Ar mai fi ceva de spus – Grila Netflix e în continuă schimbare, așa că nu sta pe gânduri și dă o șansă acestor filme înainte să iasă din platforma gigantului american de streaming.

Mai sunt și alte filme vechi Netflix care merită timpul tău. Netflix ascunde de multe ori foarte bine comori pe care le descoperi cu greu. Dar descoperirea e cu atât mai plăcută.

Citește și

Cele mai așteptate filme din 2021 – când apar și de ce merită urmărite

Cele mai bune 15 comedii romantice Netflix

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here