22 Filme vechi de dragoste bune, pe care e posibil să nu le fi văzut

0
44894
filme vechi de dragoste

Filme vechi de dragoste – Nu știm vouă, dar nouă ne plac mult mai mult, în comparație cu filmele romantice de azi. Ne plac mai mult filmele vechi de dragoste pentru că sunt mai romantice, mai adevărate, mai neclișeice în modul cum portretizează relațiile de iubire.

Așa că ne-am gândit să vă oferim o listă cu astfel de filme pe care poate nu le-ați văzut. Pentru că pe lângă ultra-cunoscutele Breakfast at Tiffany’s, Roman Holiday, Rațiune și simțire sau Casablanca, sunt multe alte filme vechi de dragoste bune care au intrat nemeritat într-un con de umbră.

1. Marnie

Marnie_filme de dragoste vechiE unul dintre filmele lui Hitchcock mai puțin cunoscute, care studiază în mod special atracția fizică dintre cele două personaje principale Marnie și Mark. Chimia dintre cele două personaje jucate de blonda distantă Tippi Hedren și the hulk Sean Connery (când avea doar 34 de ani, imagine that!) e aproape palpabilă. Iar modul în care Hitchcock se joacă cu așteptările noastre nu are cum să fie altfel decât genial.

Dacă ți-a scăpat acest film de dragoste “îmbrăcat” în thriller, îți recomandăm să îl cauți, noi zicem că merită timpul tău. 🙂 Să mai zicem că pentru rolul lui Marnie au fost în cărți de la Grace Kelly până la Marilyn Monroe?

2. It could happen to you / Un bacșiș de 2 milioane de dolari (1994)

it could happen to you filme bune pe netflix_Unul dintre cele mai simpatice, optimiste și calde filme de pe Netflix pe care le-am văzut în ultima perioadă. Poate și pentru că e făcut în anii ’90 și are vibe-ul acelor ani. Nicolas Cage și Bridget Fonda joacă rolurile principale în această comedie romantică. El este polițist, ea ospătăriță. El câștigă 4 milioane la loto, ea e falită. 🙂 Dar amândoi au o inimă de aur. 🙂

Dacă vreți să vi se înmoaie inima, să râdeți cu poftă și să începeți să credeți din nou în bunătatea lumii care vă înconjoară, căutați It could happen to you. Noi suntem recunoscători Netflix că ne-a oferit ocazia să vedem această mică bijuterie. Unde mai pui că New York-ul arată atât de prietenos de zici că-i cartierul din spatele blocului, cu un farmec foarte familiar, în timp ce atât Cage, dar mai ales Bridget Fonda, ca și restul distribuției, fac niște roluri minunate.

3. Imposibila ușurătate a ființei (1988)


the-unbearable-lightness-of-being-filme emotionante

Imposibila ușurătate a ființei e un film de dragoste dar mai ales e un film despre viața lui Tomas și a soției lui. Tomas, un intelectual doctor, mare iubitor de femei, jucat de Daniel Day Lewis, cunoaste o tanara jucausa, naiva, sensibila – Tereza (Juliette Binoche). Cei doi ajung sa se casatoreasca, dar Tomas nu renunta la aventurile cu alte femei, desi tandretea pentru sotie este din ce in ce mai profunda. Este o dragoste amară și dulce, tristă și fericită, în același timp.

Imposibila ușurătate a ființei e un film în regia lui Philip Kaufman, cunoscut și pentru alte două filme despre iubirile a alți doi intelectuali: Hemingway & Gellhorn și Henry & June. Primul are în centru figura lui Ernest Hemingway, iar al doilea pe Henry Miller.

The unbearable lightness of being este, ca multe alte filme de dragoste vechi reușite este ecranizarea unei cărți bune (romanul cu acelasi nume al lui Milan Kundera).

4. Cele două fețe ale dragostei (1996)

the mirror has two facesThe mirror has two faces e un film de dragoste ceva mai vechi, cu Barbara Streisand și Jeff Bridges. Dar merită cu siguranță văzut și e admirabil că Netflix l-a readus la viață pe platforma lui. 🙂 E o poveste simpatică, emoționantă și cât se poate de romantică. Rose, o profesoară de literatură, e trecută de prima tinerețe și s-a împăcat cu gândul că va rămâne fată bătrână. El e profesor de matematică la aceeași universitate. Cei doi ajung să ia în considerare o relație mai atipică, de natură strict platonică…:) Oare e posibil?

Noi zicem că e unul dintre acele filme bune de pe Netflix din categoria comedii romantice care merită văzut.

5. Closer (2004) – dragostea într-un pătrat amoros

closer filme emotionanteIntrat parcă într-un con de umbră nemeritat, Closer e unul dintre cele mai profunde filme de dragoste mai vechi, un film care privește adânc în complexitatea relațiilor de iubire și nu oferă o poveste previzibilă de dragoste. Lacrimile rostogolite pe obrazul lui Natalie Portman vor rămâne mult timp cu tine și după ce se va încheia filmul.

Closer are în centru mai multe povești de dragoste. În timp ce Dan (Jude Law) și Alice (Natalie Portman) se zbat să reziste în relația lor amoroasă, Anna (Julia Roberts) și Larry (Clive Owen) trec printr-o despărțire urâtă, după ce ea îi dezvăluie acestuia că a avut o relație extraconjugală.

Dacă vechi pentru tine înseamnă și de acum 15-16 ani, atunci Closer e unul dintre acele filme de dragoste vechi care merită cu siguranță văzut. 🙂

 

6. Sweet November / Idilă de noiembrie (2001)

sweet november filme de dragoste netflix
E un film de dragoste vechi, cu Keanu Reeves și Charlize Theron. Noi l-am redescoperit pe Netflix și ne-a emoționat la fel ca la prima vizionare. 🙂 Începe ca o comedie romantică, dar se transformă spre final într-o dramă de dragoste care-ți dă prilejul să meditezi la ce înseamnă să ne trăim viața cu adevărat.
Nelson e un executiv din domeniul publicității care o întâlnește pe Sara, o tipă foarte diferită de femeile pe care le-a cunoscut până atunci. Se îmbracă și se comportă non-conformist. Și îi propune, deși de abia a cunoscut-o, să se mute cu ea pentru o lună și numai pentru o lună. Petrec câteva săptămâni exuberante, în care se bucură la maxim de viață – ceva ce Nelson nu mai făcuse până atunci, absorbit fiind total de muncă. Doar că Sara ascunde un secret…

7. Pillow Talk

pillow talk comedii de dragosteDacă ți-e dor de acele filme de dragoste vechi în culorile minunate Technicolor, Pillow Talk e perfect și s-ar putea să nu-l fi văzut încă. Simpatica Doris Day face echipă în Pillow Talk (1959) cu carismaticul Rock Hudson. El e cam afemeiat și împarte o linie telefonică cu Jan (Doris Day). De fiecare dată când Jan ridică receptorul să formeze pe cineva, îl aude pe Brad (Rock Hudson) seducând o femeie. 🙂 E scoasă din sărite de ocuparea liniei, dar și de superficialitatea lui Rock Hudson, așa că Jan vrea să îi dea o lecție pe care s-o țină minte. 🙂

8. Annie Hall


annie hall filme de comedieAnnie Hall (1977, Woody Allen) este filmul de dragoste al unei generatii, cea de la finalul anilor ’70. Talentul special al lui Woody Allen este sa spuna cele mai profunde adevaruri in cel mai comic mod. Iar Annie Hall este cu siguranță una din acele comedii de dragoste in care acest lucru i-a iesit cel mai bine.

Chimia dintre Woody Allen si Diane Keaton, cele doua personaje principale, se simte in fiecare por al filmului. Cuplul format din anxiosul personaj al lui Woody Allen si Annie, nu mai putin nesigura si delicata, este rar. In general, cel putin unul dintre personaje este sigur pe el, are privirea misterioasa si joaca tare. Asumarea in fata tuturor a acestei nesigurante de catre ambele personaje face din Annie Hall un film de dragoste vechi foarte special.

9. That touch of mink

that touch of mink

Cary Grant e eroul prin excelență al multor filme de dragoste vechi și bune. Când spui Cary Grant spui eleganță și naturalețe în același timp, plus o tonă de talent. Dacă nu ți-e familiar Cary Grant a venit timpul să faci cunoștință cu el. Vă spunem un secret, noi ne-am uitat la un moment în două săptămâni la toate filmele în care a jucat de-a lungul carierei, atât de fascinant este. 🙂

În comedia romantică That touch of mink o are alături pe Doris Day. Cary Grant e un om de afaceri distant și foarte concentrat pe business. Ea e șomeră, iar limuzina lui Cary Grant o udă din cap până în picioare când trece printr-o băltoacă. Cary Grant încearcă să o identifice pentru a-și cere scuze. Dar Doris nu știe, așa că atunci când chiar îl reîntâlnește e deja extrem de furioasă pe el. 🙂 De unde o cascadă de glume și situații care mai de care mai amuzante.

10. Manhattan

manhattan meryl-streep-bE o comedie de dragoste cu substanță, așa cum numai Woody Allen știe să facă. Erumoasă vizual, cu imagini superbe din New York, cu muzică de jazz pe fundal. Și, bineînțeles, haioasă din plin. Dar pune pe tapet și probleme clasice de cuplu, sub învelișul de umor cu care e glazurată. Cum arată partenerul sau partenera potrivită pentru noi? Cum îl/o recunoaștem? Toate relațiile de dragoste trebuie să aibă un sfârșit? Chimia extraordinară dintre Woody Allen și Diane Keaton continuă să adauge farmecului filmului și în Manhattan. Așa cum a făcut-o și în Annie Hall.

11. Charade

Cine s-ar fi gândit că delicata și eleganta Audrey Hepburn a jucat și într-un film vechi cu spioni? Da, se numește Charade. Cu o intrigă demnă de James Bond, Charade este o poveste de dragoste palpitantă în care identitatea protagonistului, Cary Grant, se schimbă de la o clipă la alta. Regina Lampert (Audrey Hepburn) e o tânără văduvă urmărită de presupuşii ucigaşi ai soţului ei, trei foşti spioni militari.

Aceștia sunt gata de orice pentru a recupera averea furată de domnul Lampert. Reggie nu duce lipsă de apărători. Primul e Peter Joshua (Cary Grant), un străin prietenos apărut la momentul potrivit și care încearcă să o protejeze de asasini. În timp ce Mr. Bartholemew (Walter Matthau), pe care Regina îl întâlneşte în ambasada americană, îi oferă informaţii despre aceştia şi planul lor. Totuşi, după cum o sugerează şi titlul, în Charade nimic sau, mai bine spus, nimeni nu este ceea ce pare, de-abia deznodământul dezvăluind ce interese se ascundeau în spatele faţadei lor prietenoase.

Charade e filmul lui Hitchcock pe care de fapt nu l-a făcut Hitchcock. 🙂 Se simte foarte hitchcockian, dar a fost semnat de Stanley Donen. Și, da, Donen reușește printr-o minune să facă în același timp o comedie romantică și o producție demnă de genul filmelor de spionaj 🙂

12. Beauty and The Beast (1991)


Poate fi o animație inclusă într-un top de filme vechi de dragoste de referință? O, da, și încă cum! Beauty and The Beast, varianta din 1991, deși e un film animat, este unul dintre cele mai frumoase filme de dragoste. Și e una dintre cele mai înduioșătoare și sensibile comedii. O să vă prindă încet-încet în mrejele poveștii și o să iubiți acest film animat la final. Asta dacă nu l-ați văzut și nu îl aveți la inimă la fel de mult ca noi deja. 🙂

 

Filme vechi de dragoste franțuzești

Francezii sunt maeștri ai poveștilor de dragoste complicate, de multe ori neîmplinite, dar mult mai realiste față de varianta pe care o vedem de multe ori în filme vechi de dragoste americane… Sau filme mai noi hollywoodiene. Așa că dacă vrei să urmărești povești de dragoste cu substanță, nu ocoli aceste filme vechi de dragoste franțuzești.

13. Ma nuit chez Maud / My night at Maud

my-night-with-maud-film francez

El s-a mutat de curând în zona respectivă a Franței. Se întâlnește cu un fost prieten, care îi face cunoștință cu o tipă foarte deșteaptă și intensă, Maud. Ea îl invită să rămână peste noapte și ajung să doarmă în același pat, dar fără să se atingă…

Ma nuit chez Maud e unul dintre filmele mele preferate din cinematografia franceză. E un film de dialog, în care acțiunea nu prea contează. Discuția personajelor ajunge inevitabil să se învârtă în jurul ideii de șansă, de alegere, consecințele alegerilor noastre, inclusiv în relațiile de dragoste…Ce ar fi fost dacă alegeam altfel oare? Dacă ai fi ales relația cu un alt partener, de exemplu? E un film de-a dreptul filosofic. Unul dintre puținele filme făcute vreodate atât de insolente încât să aștepte de la spectator să fie fermecat de o simplă discuție între personaje, mai ales una atât de filosofică. Dar reușește să farmece din plin! 🙂 Misterul filmului va rămâne cu tine mult timp după vizionare.

 

14. Jules et Jim

jules et jimE unul dintre cele mai frumoase filme vechi de dragoste, în care cele trei personaje principale trăiesc un triunghi amoros, dar lipsit de micile meschinării cu care ne-au obișnuit de obicei filmele care au în centru lupta pentru o femeie. Jules și Jim, doi intelectuali, se îndrăgostesc de aceeași femeie. La momente diferite în timp cei doi vor avea o relație cu acest spirit liber, atât de ieșit din tiparele tipice.

Cei trei petrec mult timp împreună și practic sunt cei mai buni prieteni, dar viața îi desparte și tot ea îi aduce din nou împreună. Doar pentru a aduce la suprafață neînțelegeri, tensiunile vieții de zi cu zi de cuplu, care vor răbufni din ce în ce mai dramatic. Poezia prieteniei lor și a atracției pentru Catherine (jucată de celebra Jeanne Moreau) va dispărea încet și trist. Jules et Jim este realizat și regizat de o altă legendă a cinematografiei franceze, Francois Truffaut.

15. Pierrot Le Fou

belmondo-anna-karina-pierrot-le-fouPierrot Le Fou e un film de dragoste trist, ca toate mai toate filmele de dragoste bune 🙂 El își părăsește viața așezată și burgheză și fuge din Paris cu o fostă iubită. Se reîndrăgostește nebunește de ea, ajung să fie fugăriți de mafie prin toată Franța, până pe Coasta de Azur. Dar relația lor e plină de neînțelegeri și tăceri…

Pierrot Le Fou e un film semnat de regizorul francez Jean-Luc Godard, în care rolurile principale sunt interpretate de Jean-Paul Belmondo și Anna Karina. Jean-Luc Godard a realizat multe filme extraordinare de-a lungul carierei. Dacă vă place Pierrot le fou, căutați și filme ca Alphaville sau Masculin, feminin.

16. La collectionneuse


La Collectionneuse

Colecționara e o tipă foarte tânără care vine în fiecare seară cu o nouă cucerire la vila unde își petrece vacanța de vară. Ceilalți doi ocupanți ai vilei se hotărărsc să nu îi mai permită să-și continue obiceiul… Unul dintre ei, Adrien, o place foarte mult, dar ceva îl oprește să meargă mai departe, poate frica de a fi schimbat cu altcineva? Așa ca tânăra colecționară îl va seduce pe Daniel, celălalt bărbat din vilă. Într-un final, apare din nou șansa de a fi împreună cu ea…

Realizat de același regizor ca Ma nuit chez Maud (vezi mai sus), Eric Rohmer, La collectionneuse e un film de vară, cu multă mare, piele bronzată și sunetul obsedant al lăcustelor, tipic pentru zona mediteraneană. La fel ca și Ma nuit chez Maud, La collectionneuse tratează de fapt tema alegerile ratate, iubirilor netrăite, poveștilor nespuse sau atracțiilor în contratimp. Filmul seamănă foarte mult cu viața reală, neavănd povestea liniară tipică din filmele de masă, care se termină cu happy end.

 

Filme de dragoste vechi asiatice

17. Chunking Express (1994)

chungking-express filme optimisteChunking Express e Amelie în variantă chinezească. 🙂 Mai mult, dacă ți-a plăcut In The Mood for Love, cu siguranță trebuie să vezi și Chunking Express. Un film al aceluiași Wong-Kar Wai și cu același Tony Leung în rol principal, Chunking Express este un film de dragoste mult mai vesel, mai ușor și optimist față de deja clasicul In The Mood For Love. Dar e la fel de poetic, emoționant și frumos vizual. Așa că dacă vrei să iei o pauză de comediile romantice din ultimii ani, Chunking Express se va simți ca o gură de aer proaspăt.

18. The Wayward Cloud

Nu este singurul film senzual din top, dar este probabil cel mai deschis în această privință. Nici nu putea fi altfel, având în vedere că personajul principal e un actor de filme porno. În timpul zilei joacă scene porno, iar în restul timpului încearcă să reîncălzească o supă amoroasă cu o fostă iubită. Filmul regizorului taiwanez Ming-liang Tsai este un amestec hilar, melancolic și aprioric imposibil între un musical în care elementul scenografic principal este un penis imens din plastic, un film erotic și re-tatonările romantice între doi foști iubiți în mijlocul unei veri în care orașul rămâne fără apă și toată lumea consumă pepeni “pe pâine”.  The Wayward Cloud intră în topul nostru cu filme de dragoste vechi tocmai pentru că reușește să jongleze cu toate aceste elemente imposibil de scos onorabil la capăt. Însă Ming-liang Tsai reușește, parcă folosind aceeași rețetă de amestec de umor și melancolie ca Sofia Coppola în Lost in translation.

Filme de dragoste vechi clasice

19. The Philadelphia Story
The-Philadelphia-Story-009

Mda, v-am spus că e genial Cary Grant? Atât de bun încât a marcat nu o singură comedie romantică intrată în panteonul hollywoodian, ci vreo 10! Noi vă mai recomandăm doar câteva 🙂 The Philadelphia Story, din 1940, e la fel de tăioasă și intensă ca His Girl Friday (vezi mai jos). Doar că aici replicile i le dă un alt star al epocii de aur hollywoodiene, Katharine Hepburn.

Oarecum asemănător cu premisa din His Girl Friday, Cary Grant se luptă și aici, pentru inima fostei iubite, Katharine Hepburn. Care tocmai se pregătește să se căsătorească cu Mike (James Stewart). Vă sună cunoscut? Da, nu? Seamănă izbitor cu mai noua comedie romantică My Best Friend’s Wedding. Asta pentru că toate aceste comedii romantice vechi au fost regândite, readaptate și reimaginate în filme apărute ulterior. Și nu o singură dată, ci de nenumărate ori de la momentul lansării. Aceste remake-uri au încercat să le recreeze farmecul, umorul și energia pozitivă din filmele vechi de dragoste. Dar de cele mai multe ori aceste încercări nici măcar nu s-au apropiat de valoarea variantei clasice. Da, câteodată filmele vechi sunt și cele mai bune 🙂

20. Bringing up Baby (1938)

O comedie clasică, considerată printre cele mai haioase comedii ale cinematografului american din toate timpurile de American Film Institute, are chiar în titlu referința la felina-personaj al filmului. Da, nu e vorba de o pisică, ci de un leopard îmblânzit care e mai pisicită și pisicoasă decât cea mai domestică dintre pisici: se freacă de pantalonii lui Cary Grant și de rochia lui Katharine Hepburn, toarce cu un bas impresionant și stă cu burta în sus ca să fie mângâiat. Baby e trimis de fratele lui Susan (Katharine Hepburn) din Brazilia, iar ea îl folosește ca pretext pentru a petrece cât mai mult timp cu David (Cary Grant), bărbatul de care s-a îndrăgostit. Cei doi actori, împreună cu leopardul, fac o echipă foarte haioasă care te prinde din primul moment.

Cary Grant își găsește încă o dată locul în listă, pentru că Bringing up Baby, comedia în care acesta joacă rolul unui om de știință victimă a unei tinere bogate care trăiește din capriciu în capriciu (jucată de Katharine Hepburn), este și ea la fel de reușită ca Arsenic and Old Lace. La fel ca și Arsenic, Bringing up Baby se regăsește în toate topurile care se referă la cele mai bune filme vechi de dragoste. Cary Grant și dificila Katharine Hepburn se înțeleg perfect pe ecran, sincronizarea stărilor și replicilor fiind demnă de un cuplu de comedieni cu tradiție de scenă. Scenariul și dialogul filmului nu sunt nici ele mai prejos, în timp ce totul se leagă în jurul unei feline cu lipici.


21. It Happened One Night (1934)

it happened one night filme vechi

Comedia romantică are o lungă istorie în spate şi, cu toate acestea, majoritatea dintre noi ne amintim doar de exemplele cele mai recente. Însă It Happened One Night cu Clark Gable este una dintre bijuteriile genului ce merită văzută, şi revăzută.

Regizat de maestrul Frank Capra, filmul ne-o prezintă pe Ellie (Claudette Colbert), fiica unui magnat din New York, care face o alegere matrimonială ce nu primeşte acordul tatălui său, acesta intenţionând să anuleze căsătoria. Ellie fuge, încercând să se ascundă atât de detectivii tatălui cât şi de paparazzi care o urmăresc la fiecare pas. Este ajutată în această aventură de un ziarist oportunist, Peter Warne (interpretat de Clark Gable), care vede în Ellie cea mai importantă ştire din cariera sa. Însă Peter este atrăgător, îndrăzneţ şi aduce cu el posibilităţi nebănuite, determinând-o pe Ellie să se întrebe dacă nu cumva s-a căsătorit cu bărbatul nepotrivit.

22. His Girl Friday / Mâna lui dreaptă

his girl fridayHugh Grant e probabil cea mai cunoscută figură a comediilor romantice din ultimii 25 de ani, cu o scădere în ultimii ani datorită înaintării în vârstă. Dar în epoca de aur a Hollywoodului, erau mult mai multe figuri. Toți extrem de eleganți, atât în gesturi, cât și în port 🙂 Îmbrăcați la patru ace, ferchezuiți, impecabili. Toți extrem de talentați. Dar dincolo de toți Hugh Granții din lume și toate figurile masculine care s-au impus la Hollywood, actorul cu cel mai mare talent comedic și cu alura cea mai elegantă și atrăgătoare râmăne Cary Grant!

Nu e ușor să vezi filme mai vechi, pentru că e nevoie de un efort de adaptare la tipicurile de atunci ale jocului actoricesc, diferite de cele de acum. E un efort de adaptare la pelicula alb-negru. Dar totul merită, dacă vă intră pe sub piele, veți dori să vedeți cât mai multe comedii romantice clasice.

Iar una dintre cele mai bune este His Girl Friday (1940).  E o comedie de dialog, în care personajul lui Cary Grant, jurnalist, încearcă să o recucerească pe fosta iubită. Cei doi fac schimb de replici într-o tachinare continuă. Amândoi două personaje foarte puternice și de neclintit în propriile alegeri și decizii. E un spectacol impresionant, dar, și mai important, vă va distra pe săturate. Nu ocoliți His Girl Friday!

Acestea sunt 22 filme vechi de dragoste bune pe care poate încă nu le-ați văzut. Când sunteți în pană de filme de văzut, cele 22 pot fi o opțiune bună.

Vezi și

Cele mai bune filme Netflix – 25 filme de top pe Netflix

TOP Filme 2021 – Cele mai bune 10 filme din acest an

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here