Din când în când putem să ne uităm și în ograda noastră cu filme. Poveștile filmelor românești ne sunt mai aproape, ba chiar poate ne ajută să mai înțelegem câte ceva despre ce se întâmplă în jur.
Auzim de ele atunci când sunt premiate la diferite festivaluri, unele sunt apreciate la nivel internațional, dar parcă mai greu dăm de ele pentru a le viziona (într-adevăr, unele dintre ele, din păcate, nu se găsesc online, iar în cinema știm că ajung destul de greu). Dar filmele românești recomandate pot fi văzute pe Netflix sau cinepub, spre exemplu.
Mai ales că se apropie 1 decembrie, să facem paradă cu filme româneşti de care ai auzit sau poate nu, dar care merită văzute.
1. Moromeții 2 (2018)
Distribuția: Horațiu Mălăele, Florin Zamfirescu, Iosif Paștina, Dana Dogaru
Nostalgia după Moromeții 1 (1987) stârnește la început curiozitatea față de această continuare. Mai apoi șansele ca pretențiile față de această adaptare să fie satisfăcute sunt mari, but don`t believe me, watch it instead!
Filmul redă perioadă de tranziţie de la democraţie la dictatura comunistă, inclusiv momentul colectivizării, din prisma familiei Moromete (sau ce a mai rămas din ea – îmbătrânitul Ilie, soția lui, Catrina, și fiul Nicolae).
Regizorul spune că „e un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare și teamă. Iar lumea aceea pe care o știam dispare, de fapt. Asta m-a și atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supraviețuit până în anii ‘50 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”.
2. Amintiri din epoca de aur (2009)
Regia: Cristian Mungiu, colectivă
Distribuția: Alexandru Potocean, Ion Sapdaru, Tania Popa, Teo Corban, Vlad Ivanov
Cum tai un porc la bloc? Un posibil răspuns la această întrebare e dat de acest film, dar nu numai! Filmul adună mai multe întâmplări din România anilor ’80, fiind scoasă la lumină latura veselă a evenimentelor cum n-am mai văzut la vreun alt film care abordează acea perioadă.
La primăria dintr-un sat se anunță un control care va avea loc în ziua următoare și de aici începe agitația; totul trebuie să fie în ordine pentru ca tovarășii mai înalți în ierarhia politică să fie mulțumiți. O altă istorisire se petrece la Casa Scânteii, neliniștea fiind în jurul unor fotografii care îl arată pe Ceaușescu scoțându–și pălăria în fața altui președinte, gest care nu putea apărea în presă. Altă întâmplare ne arată răspunsul la întrebarea cu care am început; Sandu primește un porc viu de la cumnatul său și nu știe cum să-l taie fără să afle vecinii. Și alte bancuri specifice acelor timpuri sub formă de părți ale acestui lungmetraj, într-un decor convingător și cu umor viguros care, cel puțin pe mine, m-a zguduit de râs, așa că nu am cum să nu-l recomand mai departe.
E de asemenea unul dintre multele filme românești disponibile pe Netflix.
3. Visul lui Adalbert (2011)
– „De-o lună de zile te-am rugat să rezolvi cu cuțitele alea pentru diriginta lui Sorin.”
Regia: Gabriel Achim
Distribuția: Gabriel Spahiu, Adrian Văncică, Anca Ioana Androne, Paul Ipate
O altă mențiune tragi-comică a unor evenimente din perioada anilor ’80 în lista de filme românești e Visul lui Adalbert.
Contextul e dat de ziua de 8 mai 1986, ziua aniversară a Partidului Comunist Român. Cu o noapte înainte, Steaua București a câștigat Cupa Campionilor la Sevilla. Cu aceste bucurii în atmosferă, un subinginer (Gabriel Spahiu) dorește să se manifeste artistic experimentând noi tehnici de filmare a materialelor de protecție a muncii.
Suntem obișnuiți cu producții care au adus în prim-plan subiecte grele (revoluția, supravegherea poliției politice, lipsurile și cruzimile), însă aceasta pune reflectorul asupra românului de rând. Descurcăreț, el știe să se pună bine cu cine trebuie, scapă basma curată când se face vinovat de ceva și se pricepe la tot.
4. Planșa (2003)
– „De-abia aștepți să te trezești dimineață și să te duci la sală… Să te-ntâlnești cu Alex… să repetați…Să v-antrenați… Tu și cu Alex, toată ziua, de dimineață până seara.”
Regia: Andrei Gheorghe
Distribuția: Olimpia Melinte, Silvian Vâlcu, Marian Adochiţei
Alex, fost campion la scrimă, a trebuit să se retragă din cauza unui accident la genunchi, însă decide să devină antrenor. Anda face parte din echipa pe care Alex o va lua în primire. Cei doi ajung să se apropie purtați de aceeași pasiune, iar iubitul Andei o va aduce pune pe aceasta să decidă între cariera sportivă şi relaţia lor.
Un film românesc de dragoste care suprinde prin estetica sa. Ca-n scrimă și-n iubire: puțin contact, priviri atente, concentrate asupra celuilalt, dar discrete, multe încrucișări de spadă care însă nu seamănă a luptă, ci mai degrabă a dans. Poezia filmului răzbate din aceste cadre.
E de asemenea unul dintre multele filme românești disponibile pe Netflix.
5. Din dragoste cu cele mai bune intenţii (2011)
– „Ce mă enervează ăștia cu bunele lor intenții!”
Regie: Adrian Sitaru
Distribuţie: Bogdan Dumitrache, Natasa Raab, Marian Ralea
Această dramă ne aduce în vârtejul lumii lui Alex, după ce află că mama lui e la spital fiindcă a suferit un accident vascular. Toate lucrurile care se adună contribuie la panta nebuniei pe care alună încet, dar sigur, mintea lui Alex. Deși mama lui pare să își revină treptat, el se afundă tot mai mult în propriile anxietăți.
Cel mai interesant aspect al acestui film este abordarea poveștii. Alex este privit din mai multe unghiuri, în contrast cu ceea ce se află în interiorul lui și felul în care își trăiește drama. De la un personaj la altul, perspectiva reflectă imagini deformate ale aceleiași realități.
6. Rocker (2012)
– „Știi cum e timpul? Ca pasta de dinți, n-ai cum s-o bagi înapoi în tub.”
Regia: Marian Crișan
Distribuția: Dan Chiorean, Alin State, Crina Semciuc
Relația disfuncțională dintre un tată și fiul său, dependent de droguri, este subiectul acestui film. Disperat și dispus să facă orice pentru fericirea copilului, tatăl ajunge să comită o serie de lucruri pe care nu le-ar face în mod obișnuit. Însă ceea ce îi unește cel mai mult pe cei doi e muzica, amândoi fiind pasionați de rock.
Regizorul și scenaristul Marian Crișan dezvăluie că a vrut să spună o poveste a dependenței de droguri, însă una care se situează în afara locurilor stereotipe. Consumul și abuzul de droguri sunt răspândite în mai toate orașele.
Parcursul celor doi pare o spirală care duce în jos, fiind dificil de făcut un pas în afara ei.
E de asemenea disponibil pe Netflix – Rocker.
7. Sunt o babă comunistă (2013)
Distribuția: Luminița Gheorghiu, Marian Râlea, Ana Ularu
Bazat pe romanul omonim al lui Dan Lungu, filmul spune povestea unei generaţii care nu se poate adapta realităţilor de după ’89.
Emilia e încă nostalgică gândindu-se la perioada comunistă din România, chiar și după 20 de ani de la revoluție. Rutina vieții liniștite a celor doi soți, Emilia și Țucu, este dată peste cap atunci când fiica lor vine împreună cu logodnicul ei american. Ce eveniment fericit, nu?
Așa s-ar crede, însă lucrurile se transformă destul de repede. Părinții află de problemele cu banii ale tinerilor și sunt dispuși la sacrificii pentru ca viitoarea familie să nu ducă lipsă de nimic. Pe parcursul întregului film, ea are flashback-uri din acea perioadă „de aur” și încearcă cumva să recapete ceea ce a fost cândva viața ei, în timp ce încearcă să descopere și să rezolve problemele fiicei sale.
8. Undeva la Palilula (2012)
– „-Eu cred c-am fost iradiat. – N-ai nicio grijă, dragul meu. Stai liniștit. Aparatul ăla nu mai funcționează de 4 ani. Se-aprind luminile doar așa, ca să facă impresie.”
Regia: Silviu Purcărete
Distribuția: Dimeny Aron, George Mihăiță, Răzvan Vasilescu
Un tânăr doctor e repartizat în spitalul din Palilula, un orăşel pierdut pe harta ţării. Pe măsură ce trece timpul, Serafim se va adapta treptat la această lume de beţie, ba chiar se va simți ca acasă printre noii săi prieteni. Palilula este un univers al libertății totale.
Toate fanteziile, neputințele, păcatele și vinovățiile sunt tolerate aici, ceea ce însă nu face din Palilula un loc al iertării, ci mai degrabă un purgatoriu din care nu se poate ieși. Cine să aibă rolul de salvator dacă nu însuși Serafim?
9. Periferic (2010)
– ”-Tu crezi că eu am avut de ales? – N-ai avut de ales? Ba ai avut, da’ ai ales prost.”
Regia: Bogdan George Apetri
Distribuția: Ana Ularu, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ingrid Bisu
Matilda, eliberată din închisoare doar pentru 24 de ore, plănuiește să fugă din țară începând o nouă viață. Mai întâi ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros – familia care a respins-o, fostul ei iubit și, mai ales, copilul rămas în urmă. Lupta pentru o viață mai bună îi amintește că libertatea poate atârna de o singură alegere.
Toți cunoscuții refuză să o ajute, însă Matilda găsește în ea forță gândindu-se la singurul scop pe care-l are acum, acela de a-și salvaza fiul, abandonat în trecut, de la o existență „periferică”. Ea începe o luptă contra timpului, din care pare să iasă învingătoare.
Lungmetrajul aparține producțiilor românești care fac parte din curentul Noului Realism, cu subiecte și personaje dure, care au trecut prin multe și duc în spate păcate grele.
10. Eu când vreau să fluier, fluier (2010)
Distribuţie: Ada Condeescu, George Piştereanu, Papan Chilibar, Mihai Constantin
După patru ani petrecuţi într-un penitenciar pe malul Dunării, Silviu avansează în ierarhia din celulă și devine Jupân. Cu două săptămâni înainte de eliberare, află că mama lui s-a întors din Italia şi vrea să-l ia pe fratele lui mai mic. Îi telefonează mamei și o îndeamnă să-l viziteze. În ciuda faptului că aceasta îi spune că poate veni și el în Italia, după eliberare, Silviu o urăște.
O urăște pentru că și-a abandonat copiii în trecut, de fiecare dată când găsea un nou iubit. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie, iar timpul se dilată atunci când se îndrăgosteşte de o studentă la Psihologie venită în practică la penitenciar. În vâltoarea noilor emoţii, el se lasă purtat de moment.
E unul dintre filmele românești pe care le găsești pe Netflix.
11. Moartea domnului Lăzărescu (2005)
Distribuţie: Luminiţa Gheorghiu, Ioan Fiscuteanu
Ultimul film pe care îl prezentăm se apropie mult de vremurile în care trăim acum. Este probabil cel mai trist film care conține umor, un film care arată situaţia gravă din sistemul de sănătate din România. Povestea unui om neputincios care ajunge la spital şi este trimis cu nepăsare dintr-un loc în altul, până acesta moare, nu face parte dintr-un scenariu imaginar – o vedem aproape în fiecare zi la ştiri.
Un bătrân are ghinionul de a suna la salvare tocmai în seara în care se întâmplă un mare accident rutier, ceea ce duce la plimbarea sa între mai multe spitale, fără să primească îngrijiri medicale la timp. Filmul este inspirat din cazul real al unui pacient din Dolj, Florin Nica, care în 2001 a fost refuzat de trei ori la internare și care a murit în urma acestor întârzieri.
Un critic de film remarca faptul că dacă filmul și-ar fi propus doar să critice sistemul medical de stat – aspect consemnat de mulți recenzenți – nu ar fi ajuns mai departe de Bulgaria, însă creația „explorează o temă universală, cum boala poate să răpească individualitatea unui om”.
Film românesc disponibil și pe Netflix.
Alte mențiuni de filme românești pe care poți să le vizionezi:
Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (2018), Un pas în urma serafimilor (2017), Dublu (2016), București NonStop (2015), Poarta Albă (2014), Poziția copilului (2013), Lupu (2013), 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007), A fost sau n-a fost? (2006), Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (2006), Filantropica (2002), Cel mai iubit dintre pământeni (1993), E pericoloso sporgesi (1993), Vulpe – vânător (1992), Moromeţii (1987), 100 de lei (1973)
Vouă ce filme românești v-au plăcut în mod special?
Citește și
20 Filme de Crăciun ca să simți magia Sărbătorilor
TOP 8 filme Netflix din 2020 – cele mai bune producții Netflix de până acum