35 filme de mister super captivante și palpitante

0
23149
top filme de mister

Sunt extraordinar de multe filme de mister super faine. Dar la ce ne referim când zicem filme de mister…Pentru că atunci când spui mister în limba română poți să te duci cu gândul și la niște fenomene ieșite din comun, chiar paranormale. Nu e vorba despre asta atunci când ne referim la filme de mister. Ci mai degrabă e vorba de un puzzle care trebuie rezolvat, o problemă la care personajele principale caută soluția. De cele mai multe ori acest puzzle este o crimă cu autor necunoscut.

Împreună cu personajele, noi privitorii participăm la investigația plină de suspans și la răsturnările de situație…Pentru că, de cele mai multe ori, unele personaje din poveste au avut motivația și chiar prilejul de a face crima, dar totuși nu sunt ei criminalii.

Genul filmelor de mister a evoluat foarte mult de-a lungul anilor, de la filme noir de la începutul cinematografiei, până la filmele și serialele foarte iubite începând cu anii ’90 cu criminali în serie sociopați și psihopați, precum Hannibal. Prin transformarea genului, am ajuns la tot felul de combinații: filme de mister cu elemente horror, filme de mister cu elemente puternice de thriller, filme de mister cu elemente SF. Sau filme de mister cu elemente de epocă (așa cum sunt toate filmele inspirate din cărțile Agathei Christie, în care Hercule Poirot rezolvă o crimă sau mai multe. 🙂

Dar toate au în comun suspansul. Cu cât sunt mai bune cu atât te vor ține mai mult în suspans și te vor face să îți pui mai multe întrebări pentru a rezolva  misterul filmului. Iată câteva dintre preferatele noastre în materia de filme de mister, pe care să le vedeți atunci când vreți să vedeți filme care să vă captiveze atenția și mintea.

1. The secret in their eyes (2009)

the-secret-in-their-eyes filme de misterE unul dintre cele mai bune filme de mister pe care le-am văzut până acum. Și ne referim la varianta originală, cea argentiniană din 2009, nu la remake-ul hollywoodian din 2015. Deși nici acela nu e slab. Doi oameni ai legii încearcă să dezlege ițele complicate ale unei crime și, în același timp, ițele iubirii dintre ei doi. Soluția cazului, care îi va măcina timp de 25 de ani, va veni într-un final mult așteptat atât de ei, cât și de noi, privitorii. Rolul principal e interpretat de Ricardo Darin, unul dintre cei mai buni actori argentinieni.

2. The Good Liar / Maestrul minciunilor (2019)

the good liar filme de misterE un thriller cu Ian McKellen și Helen Mirren în rolurile principale. Aflați la vârsta a treia, cei doi se întâlnesc printr-o aplicație online pentru întâlniri amoroase. El încearcă să îi câștige încrederea ei și nepotului acesteia, doar că acesta din urmă nu e deloc încântat de relația dintre cei doi… Poate pentru că tipul e un escroc, iar ea e o văduvă bogată. Dar asta nu e totul…Piesele filmului se așează ca un puzzle din care vei vedea doar la sfârșit care este miza. Filmul merită văzut mai ales pentru jocul celor doi. Îl găsești pe HBO.

3. Blow The Man Down (2020)


blow-the-man-down-filme noiE un film Amazon Original, lansat pe Amazon în martie 2020. Dar îl poți vedea și online pe diverse site-uri cu filme subtitrate în română. Un thriller de mister cu accente de comedie neagră, în care acțiunea se petrece într-un port. Oceanul joacă un rol bine definit, imaginile cu apa învolburată adăugând dramatismului poveștii.

Blow The Man Down e o poveste detectivistică mai degrabă în stilul Agatha Christie sau Angela Lansbury și mai puțin în stilul Hitchcock. Suspansul nu te face să sari din canapea, dar povestea e bine spusă. E genul acela de film care nu-ți spune totul și îți pune logica și imaginația să umple detaliile nerostite. Practic, după ce se termină filmul completezi singur puzzle-ul din piesele deja arătate în film, dar nemontate. Pentru că regizorul îți lasă ție, ca privitor, această plăcere.

4. Murder on the Orient Express (2017)

Noua ecranizare a romanului Murder on the Orient Express te ademeneşte cu o distribuţie de zile mari, ce include nume cu mare succes la public (dar şi la critici). Judi Dench, Penelope Cruz, Johnny Depp, Willem Dafoe, Michelle Pfeiffer sau Daisy Ridley sunt actorii pe care mizează regizorul Kenneth Branagh pentru a readuce pe marele ecran intrigile detectiviste inventate de Agatha Christie.

Filmul urmăreşte ancheta unuia dintre cei mai populari detectivi din literatură – Hercule Poirot. Acesta va pune cap la cap detaliile şi indiciile pentru a descoperi cine l-a ucis pe milionarul american urcat în luxosul Orient Express. În rolul celebrului Poirot îl vei putea vedea pe însuşi regizorul filmului, Kenneth Branagh.


5. Knives Out / La cuțite (2019)

knives out_
Vrei un film polițist cu aer englezesc, la care să te și distrezi? Knives Out e o comedie detectivistică cu o distribuție impresionantă. De la Daniel Craig și Chris Evans până la Don Johnson, Toni Collette și Christopher Plummer. Și mulți alții. A fost lansat în State la sfârșitul anului trecut, cu mare succes la public, dar și la critica de film, plus o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun scenariu de film. Filmul e american, dar cu o distribuție foarte britanică și cu stil detectivistic a la Agatha Christie de whodunit (găsește criminalul), încât se simte foarte englezesc. Așadar, te prinzi cine e criminalul? 🙂 Poți să-l găsești online.

6. The Last Thing He Wanted (2020)

the last thing he wanted

Parțial thriller, parțial film de acțiune, The Last Thing He Wanted nu poate fi inclus cu adevărat decât în categoria dramelor. Vorbește despre căutări umane și despre singurătate, dincolo de intriga legată de traficul de arme. Și e atât de complex tocmai poate pentru că este adaptat după un roman, cu același nume ca filmul, al lui Joan Didion. Scenariul e bine gândit și construit cu atenția unui puzzle. Rolurile principale sunt interpretate de Anne Hathaway, Ben Affleck și Willem Dafoe.

Anne Hathaway joacă rolul unei jurnaliste care are grijă de tatăl ei bolnav. Dar află că este implicat în traficul de arme în America Centrală. Anne Hathaway ajunge astfel să joace rolul tatălui său, prea bolnav pentru a se deplasa și a realiza schimbul de arme. Lucrurile se complică și Anne Hathaway intră într-o intrigă în care nu mai știe în cine să aibă sau nu încredere, nici măcar când vine vorba de diplomații americani. E o producție Netflix.

7. The Lovebirds / Porumbeii (2020)

lovebirds comedii 2019Începem cu o comedie nou-nouță, de anul ăsta. Vrei să vezi o comedie care e și romantică și de acțiune? Jibran și Leilani sunt împreună de deva timp, așa că viața sexuală nu mai e chiar la fel de intensă. Și micile certuri din tot felul de motive hilare apar la tot pasul. Dar fix când sunt hotărâți să se despartă, cuplul ajunge în centrul unei intrigi criminale. 🙂 În ciuda micilor neînțelegeri super simpatice, vor reuși să supraviețuiască și să dea de cap răufăcătorilor? 🙂

Lovebirds e un film de actiune și comedie care merită văzută. E jucat bine și nu are glume de prost gust, atât de des întâlnite în comediile de azi. Comedia The Lovebirds trebuia să fie lansată în cinematografe în această primăvară, dar din cauza pandemiei, Paramount a vândut drepturile de difuzare către Netflix. Așa că puteți să-l vedeți chiar în această seară pe Netflix.

8. The Invisible Man / Omul invizibil (2020)

the invisible man filme noiDacă ar fi să alegem un singur film nou din categoria filme de mister pe care să îl revedem, atunci acesta ar fi. Nu suntem fani filme horror, pentru că de cele mai multe ori sunt ridicole și pline de clișee. Dar acesta e altceva, o să vă surprindă într-un mod plăcut. Adică o să vă bage în sperieți, exact ce trebuie să facă un film horror bun. O să se joace cu așteptările voastre, fără nu știu ce strigoi, fără zombie, fantome și altele asemenea. Este oarecum în stilul filmelor de groază ale lui Hitchcock.

Filmul pleacă de la premisa romanului clasic de groază al lui H.G. Wells, Omul invizibil, din 1897. Dar acțiunea se petrece în zilele noastre. Ar mai fi de adăugat că filmul n-ar fi funcționat atât de bine fără o actriță de primă mână, precum Elisabeth Moss, în rolul principal.

The Invisible Man a fost foarte bine primit atât de public (este al cincilea film după încasări în State până acum, în 2020) și, de asemenea, foarte lăudat de critica de film. Așa că nu ratați Omul invizibil și adăugați-l pe lista cu filme de mister noi de văzut.

Vezi și

Cele mai faine 20 filme inspirate din fapte reale

Filme de mister știintifico-fantastice


Când genul SF bun întâlnește filmele de mister, rezultă producții pline de suspans, dar și de întrebări oarecum filosofice. În care problemele de descifrat par mai degrabă despre natura umană.

9. I am mother (2019) – super thriller SF 

I Am Mother - filme 2019 netflix
Hilary Swank in I Am Mother

I am mother e unul dintre filmele de mister din 2019 pe care le găsești pe Netflix și ar fi bine să nu îl ratezi 🙂 Unul dintre cele mai mișto thrillere pe care le-am văzut în ultimul timp, e genul de producție deșteaptă și bine jucată care se leagă frumos, chiar dacă nu e o capodoperă cinematografică. Un film SF post-apocaliptic în care suspansul se construiește lent dar autentic. Cine e personajul negativ? Este sau nu mediul exterior toxic? Mai există și alți oameni supraviețuitori sau Daughter e primul om al unei noi generații umane post-Apocalipsă? Răspunsurile nu vin foarte greu și nu pot fi prea complexe, având în vedere că e un film în 3 personaje, dar reușește să te țină în suspans și acordat la atmosfera filmului.

După un eveniment post-apocaliptic un bunker se autoactivează pentru salvarea speciei umane. Un robot denumit Mama “crește” embrioni umani și apoi copii în adulți… Fiica ei care nu are efectiv un nume, ci e doar Daughter (Fiica), e învățată cu răbdare de robotul mamă care e diferența între bine și rău… Dar e din ce în ce mai greu de spus dacă nu cumva ea reprezintă Răul.

10. Ad Astra – SF-ul anului 2019

Ad-Astra-filme 2019 onlineDacă ți-au plăcut Interstellar, Solaris sau 2001: A Space Odyssey, sunt mari șanse să apreciezi și Ad Astra. E o aventură în spațiul intergalactic care de fapt analizează subtilitățile relației copil-părinte. Brad Pitt este astronautul aflat pe urmele tatălui său, care amenință Sistemul Solar prin experimentul științific pe care îl dezvoltă. Dacă mai ai nevoie de un argument în plus, vă spunem că producția Ad Astra este și foarte frumoasă vizual.

Caută-l pe net ca să-l vezi online.

11. Blade Runner 2049 – Vânătorul de recompense 2049 (2017)

filme sf acțiune blade runnder 2049Sequel-ul din 2017 al clasicului Blade Runner este surprinzător de bun. De obicei când auzi de o continuare la un clasic te pregătești pentru o dezamăgire. Dar Blade Runner 2049 are aceeași atmosferă misterioasă și apăsătoare, același suspans și o interpretare la fel de bună. De data asta personajul principal e interpretat de Ryan Gosling, dar joacă și Harrison Ford, figura centrală a originalului Blade Runner.

Întâmplările din actualul Blade Runner se petrec la 35 de ani după evenimentele din precedentul film. Protagonistul este ofiţerul Departamentului de Poliţie din Los Angeles – interpretat de Ryan Gosling. El trebuie să împiedice distrugerea civilizaţiei umane prin dejucarea planurilor personajului negativ interpretat de Harrison Ford. Ancheta lui va dezgropa un secret ce poate arunca societatea în haos.

Reușita acestei continuări a clasicului SF Blade Runner se datorează în mare parte viziunii regizorului Denis Villeneuve (Sicario, Incendies), de la care așteptăm cu mare nerăbdare în anul 2020 un alt film, Dune. Blade Runner 2049 e disponibil pe Netflix, la fel ca și Blade Runner.

 

Filme polițiste de mister

Polițiștii și detectivii se ocupă prin definiție de descifrarea de mistere. Cu cât sunt mai complexe, cu cât sunt mai mulți suspecți, cu atât mai provocator misterul atât pentru polițiștii personaje din filme, cât și pentru noi, privitori.

12. The Usual Suspects

E un film polițist în care detectivul nu prea contează, mai mult răufăcătorii. Ei sunt personajele memorabile și, în mod special, rolul făcut de Kevin Spacey. Spacey este un actor care te ţine cu sufletul la gură până în ultimul moment, trecând uşor de la zâmbet la grimasă diabolică. Și fiind capabil să redea cu aceeaşi naturaleţe candoarea sau vulnerabilitatea, dar şi răul absolut.

The Usual Suspects îi oferă lui Spacey ocazia de a juca un rol cu adevărat provocator, Roger ”Verbal ” Kint, un escroc mărunt care ascunde un mare secret.  Verbal nu se teme de poliţie, nici de Dumnezeu, doar de un misterios gangster Kaiser Soze. Al cărui nume ajunge să-i intrige şi pe ceilalţi escroci. Aceștia sunt aleşi de Soze pentru a duce la bun sfârşit un plan extrem de elaborat. Care va sfârşi prin a-i aduce pe toţi pe o navă în flăcări. După incendiu, Verbal este grav rănit și e interogat de poliție. Practic întregul film e un flashback în dialogul cu polițistul.

13. L.A. Confidential

Kevin Spacey nu mai are nevoie de nicio prezentare. Împreună cu Kim Basinger, Russell Crowe și Guy Pearce, pune umărul la nașterea unui thriller în care oricine poate fi personajul negativ, deși toți ar trebui să fie personaje pozitive, pentru că lucrează în poliție…

In LA Confidential, Spacey joacă un personaj complex, care se ghidează după un cod moral ambiguu ce-i permite să-şi construiască o carieră în televiziune pornind de la isprăvile brigăzii de narcotice pentru care lucrează. Jack Vincennes este departe de imaginea justiţiarului care caută dreptatea cu orice preţ, fiind mai degrabă un poliţist uns cu toate alifiile, obişnuit cu mici atenţii, preocupat de căutarea celebrităţii sub lumina reflectoarelor. Mai ales că amestecul său de sfidare, viclenie şi inteligenţă îl face foarte alunecos și suspect.

14. Sicario (2015)

sicario-filme de acțiuneE unul dintre acele puține filme de acțiune super iubit de public, dar și de critică. Super nominalizat la Premiile Oscar, dar și la festivalurile de film chiar mai pretențioase, de genul Festivalului de film de la Cannes, Sicario este un thriller de acțiune care te va ține cu pumnii încleștați de la suspans până la final.

Agentul FBI Kate Macer, jucată de Emily Blunt, se alătură unei operațiuni complexe de eliminare a unui lider din lumea drogurilor mexicane. Acțiunile pe care le întreprind membrii operațiunii par suspect de la limita legii. Dar se pare că pentru a destabiliza un mare traficant de droguri nu poți merge doar pe linia dreaptă… Fiți pregătiți pentru super multă acțiune de mare calitate, dar și pentru multă violență! Nu putea fi altfel, dacă vă gândiți că traficanții mexicani sunt unii dintre cei mai nemiloși din întreaga lume. Și se folosesc de violență pentru a controla populația. Îl poți vedea pe Netflix.
Filme de mister și spionaj

Spionii sunt cu siguranță unii dintre cele mai misterioase personaje din filme. De aceea exercită asupra noastră o fascinație la care e greu să reziști. De aceea am ales pentru voi două filme de mister despre spionaj și spioni.

15. The Lives Of Others (2006)

E un film de spionaj în care agenții își spionează proprii cetățeni. Da, ați ghicit, e un film în care Securitatea comunistă umple de microfoane apartamentul unei persoane contra-sistemului.

În RDG-ul comunist, absurdul urmăririi oricărei mișcări și al oricărui cuvânt rostit de un dramaturg de succes te face să te simți tu însuți furat și trăind fără intimitate și zonă personală. În timp însă, securistul care este însărcinat cu ascultarea și urmărirea dramaturgului ajunge, printr-un sindrom Stockholm inversat, capătă încredere în și admirație față de obiectul spionării.

Intimitatea dintre cei doi devine din ce în ce profundă, fără ca personajul spionat să știe acest lucru. Securistul ajunge, de exemplu, să împrumute volume de cărți din biblioteca celui pe care îl spionează. Filmul este foarte apăsător și datorită faptului că noi știm că personajele sunt urmărite la modul cel mai absurd și fără scrupule. Și faptul că li se intră fără menajamente în discuții private intime și în vieții de cuplu ne transmite un sentiment de neputință și apăsare spre pragul anxietății. The Lives of Others nu e doar un thriller de spionaj foarte bun, ci și o dramă excelentă. Vezi trailerul

16. Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Tinker Tailor Soldier Spy filme spionajCât de repede vei descifra misterul spionului dublu din Tinker Tailor Soldier Spy?

E un film anti-Bond cu spioni de scoala veche, care ii au ca oponenti pe spionii KGB. Așa că e imposibil sa rezisti la nostalgia de a vedea un film in care si arta cinematografica, si spionii, sunt clasici.

Serviciul de spionaj englez, numit codificat Circul, este în pericol din cauza suspiciunii tradarii. Se pare ca in varful ierarhiei exista un agent dublu, A Mole. Seful Circului este destituit dupa ce prima incercare de a-l demasca pe tradator esueaza. Urmeaza “spionarea spionilor”, realizata de Smiley (interpretat de Gary Oldman), un spion retras din activitate.

Tinker Tailor Soldier Spy este o ecranizare dupa John le Carré in care nu doar titlul este straniu de melodios potrivit (meritul scriitorului care a inspirat filmul). Ci totul este armonizat cu o minutiozitate admirabila in mecanismul cinematografic: actiunea, actorii , imaginea (Hoyte van Hoytema), scenografia (Maria Djurkovic, cunoscuta si pentru The Hours), costumele (Jacqueline Durran), muzica (Alberto Iglesias).

Revenind la interpretare, rolul principal ii revine unui actor care nu dezamageste niciodata nici macar un strop, britanicul Gary Oldman. In general s-a remarcat in roluri secundare spectaculoase, gen Locotentul Gordon din Batman si reprezentantul raului din Al cincilea element. Este acompaniat de actori cel putin la fel de buni: Colin Firth (The King’s Speech, A Single Man), John HurtTom HardyBenedict Cumberbatch si lista nu e epuizata.

Filme de mister horror

17. Midsommar (2019)

midsommar filme de groazaÎn Midsommar misterul face casă bună cu ritualurile păgâne. Pentru că acest film face parte din categoria filme de groază folk 🙂 Asta am citit înainte să-l vedem și ne-a făcut curioși. Cum adică folk? Ei bine are legătură cu ritualurile păgâne ale unor popoare. Nu vă lăsați înșelați de început. Pe cât de terifiant e începutul, groaza adevărată va veni de abia după plecarea personajelor principale într-o călătorie în Europa. Pregătiți-vă pentru câteva scene pline de sânge, de încălcare a tabuurilor, de nebunie totală.

Omenirea în cea mai proastă zi a ei, spălată pe creier cu idei despre ritualuri purificatoare și aducătoare de liniște. De obicei străinii sunt văzuți ca aducători de pericole, ca figura înspăimântătoare. Ceea ce am văzut de multe ori în filme, pentru că de cele mai multe ori veneticul e cel care aduce răul într-o comunitate. Ei bine, aici e invers. Veneticii sunt aduși ca sânge proaspăt… Îl poți vedea online.

18. The Thing / Creatura (1982) – horror SF clasic

Devenit un clasic SF și horror, The Thing a fost primit extrem de prost de critică la momentul lansării. Ceea ce dovedește că și criticii de film se pot înșela grav.

Acțiunea capodoperei regizorului John Carpenter se desfășoară în prima săptămână de iarnă la Polul Sud. Are o atmosferă demențială, efecte speciale ne-egalate și un Kurt Russel în mare formă.

Am anumite rețineri în a-l declara cel mai bun film horror făcut vreodată, însă este cu siguranță terifiant. Ipoteza unei posibile infestări cu extratereștri te va face să uiți o vreme de problemele cotidiene. Vezi trailerul The Thing.

19. Annihilation / Anihilarea (2018)


Annihilation e un film de mister bun din 2018 pe care aveam șanse mici să-l vedem în România, pentru că a fost un eșec major la încasări în State și China. Deci erau mici șanse să fie distribuit la noi. Dar producătorii au vândut drepturile de distribuție către Netflix, așa că îl poți vedea oricând, dacă n-ai avut încă ocazia.

E un film de mister horror științifico-fantastic cu Natalie Portman, care o interpretează pe Lena, microbiolog și fost soldat. Ea, împreună cu o echipă de femei, intră într-o expediție periculoasă, afectată de un asteroid cu câțiva ani în urmă. Se pare că ADN-ul animalelor și plantelor a fost modificat într-un mod periculos pentru viața pe Pământ. Anihilarea nu e doar un film SF de groază, este despre depresie, despre căutări umane și pornirile noastre autodistructive…

 

Comedii care sunt filme de mister 🙂

20. Murder Mystery / Vacanță criminală (2019)

Murder_Mystery comedii 2019E o comedie ușoară, dar foarte simpatică cu Jennifer Aniston și Adam Sandler. Cele mai multe glume sunt pe seama celor doi și a relației lor de lungă durată. Audrey și Nick sunt doi americani obișnuiți care pleacă în luna de miere după 15 ani de căsătorie 🙂 Doar că vacanța se transformă dintr-un tur cu autobuzul într-una de vis pe un iaht al unor bogătași. Însă totul vine cu un preț, corect? Așa că ajung să pice ca musca în lapte într-un conflict de familie și capul familiei e ucis. Urmează o cursă contracronometru și super haioasă pentru a identifica ucigașul. Poți vedea Vacanță criminală pe Netflix.

21. Game night (2018)

game-night-jason-bateman filme 2018E un film 3 în 1 🙂 comedie, film de acțiune și thriller. Max (Jason Bateman) și Annie (Rachel McAdams) formează o familie dar și o echipă în serile de jocuri de societate cu prietenii. Sunt obsedați să le câștige de fiecare dată. Doar că, în una dintre seri, jocul devine cât se poate de real dar ei nu știu asta. De unde foarte multe scene comice în care Max, Anne și prietenii lor sunt puși în situații periculoase de tot felul de răufăcători dar ei sunt convinși că totul e în joacă… 🙂

22. The Nice Guys / Super băieți (2016)

Doi tipi cât se poate de diferiți, jucați de Ryan Gosling și Russell Crowe, ajung să formeze un cuplu detectivistic care se afundă într-o conspiraţie. Politicieni, industriaşi lacomi din Detroit şi femei ușuratice se joacă de-a şoarecele şi pisica în goana după mize mari. Nimic nou sub soare, doar că regizorul The Nice Guys e foarte inventiv. O să vă distreze în mod special ezitările şi mimica amuzantă ale personajului interpretat de Ryan Gosling. Plus intervenţiile salvatoare ale durului său coleg de investigaţie, un Russell Crowe uns cu toate alifiile, cinic şi bătăuş. E una din multele comedii mișto pe care le găsești acum pe Netflix.

 

Filme de mister thrillere psihologice

Unele dintre cele mai faine filme de mister sunt thrillere psihologice, care se joacă cu mintea ta, dar mai ales cu mintea personajului principal. Sau, mai bine zis, mintea personajului principal îi joacă feste.

23. The Prestige (2006) – unul dintre cele mai bune thrillere psihologice

Hugh Jackman și Christian Bale joacă doi rivali în filmul psihologic The Prestige.  Cei doi sunt magicieni londonezi aflați în competiție pentru faimă și recunoaștere. Personajul lui Bale (Borden) pune în scenă un truc care-l declasează pe Angier (Jackman). Însă pe care reușește să-l demaște și însușească cu ajutorul Oliviei (Scarlett Johanson).

Relația dintre cei doi magicieni este deteriorată de obsesie, gelozie, amăgiri și secrete. Duelul fatal dintre cei doi este în permanență alimentat de ambițiile și orgoliile proprii. Ceea ce duce la rezultate dezastruoase pentru ambii.

Dualitatea este o temă principală a filmului, laolaltă cu obsesia și știința ca magie. Regizorul Christopher Nolan nu înclină spre portretizarea niciunuia dintre magicieni ca fiind cel rău sau cel bun. Fiecare e o combinație periculoasă de tonuri luminoase și întunecate.

24. Memento – super thriller psihologic despre memorie

Este unul dintre cele mai inovative thrillere psihologice făcute vreodată, recunoscut ca atare de la critici, până la Asociația scenariștilor din America. Povestea e spusă printr-o structură foarte originală, dar nu vă spunem mai mult ca să nu vă stricăm plăcerea vizionării. Personajul principal și-a pierdut capacitatea de a forma noi amintiri, dar este hotărât să îl găsească pe ucigașul soției. Așa că se folosește de tot felul de trucuri, având în probleme imposibilitatea de a-și aminti ce i se întâmplă. Inclusiv își tatuează informații importante.

Memento (2000) își păstrează relevanța și rămâne unul dintre cele mai bune filme ale lui Christopher Nolan. Ale cărui filme cu siguranță le știi: Interstellar, Inception, The Prestige, Dunkirk, The Dark Knight.

Nu e doar un thriller super bun, Memento e și un film despre memorie. Și sunt oameni de știință specializați în acest subiect și în amnezia anterogradă care spun că e unul dintre filmele cele mai precise în modul în care prezintă pe marele ecran cum funcționează memoria și acest timp de amnezie. Vezi trailerul Memento. Se pare că Nolan ne pregătește un remake al primului Memento, la doar 15 ani de la lansare. Ceea ce e destul de rar pentru filme produse așa de recent.
Filme de mister cu criminali în serie

De la începutul anilor ’90 au luat amploare filmele de mister despre criminali în serie, culminând cu Tăcerea mieilor. De atunci au apărut nenumărate seriale cu același subiect, unele chiar mai bune decât filmele de gen.

25. Prizonieri / Prisoners (2013)

prisoners filme politisteCu un an înainte de apariția serialului True Detective, care a devenit între timp standardul de aur în materie de producții polițiste, era lansat filmul polițist Prizonieri. Considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului. La fel ca și True Detective, acțiunea se petrece în America profundă. Acolo unde sărăcia merge mână în mână cu misterele unor crime, cu răpiri și minți bolnave.

Două fetițe sunt răpite în statul Pennsylvannia, iar căutările par că nu duc nicăieri. Din contră, deși apar mai mulți suspecți, misterul parcă ne adâncește într-un nisip mișcător. Răpirea este dublu investigată. Pe de o parte polițistul Loki, pe de cealaltă parte tatăl Annei, una dintre fetițele răpite, încearcă să găsească fetițele. Toată lumea suspectează pe toată lumea. Iar viziunea întunecată a regizorului Denis Villeneuve reușește să te facă să te implici emoțional în căutări, de acasă din confortul propriului fotoliu. Jake Gyllenhall e magistral în rolul polițistului, în timp ce Hugh Jackman în rolul tatăului devine un pic plictisitor. 🙂

În concluzie însă, privind Prizonieri și True Detective în paralel, aș zice că serialele polițiste sunt niște producții mai relevante pe zona polițistă. Reușesc să construiască mai bine personajele, fără să piardă din vedere intriga detectivistică. Altfel, în două ore de film, e destul de dificil să reușești să dai profunzime personajelor și în același timp să creezi un mister polițist suficient de puternic. Asta dacă nu lucrezi cu un actor precum Jack Nicholson, care pur și simplu sparge ecranul.  Și care te convinge de la prima scenă. Vezi filmul polițist Chinatown de mai jos.

27. Se7en (1995) – thriller psihologic pe Netflix

Criminalul urmărit de cei doi detectivi Somerset (Morgan Freeman) şi Mills (Brad Pitt) este un psihopat care îşi alege victimele în funcție de cele 7 păcate capitale. Modul grotesc în care ucide ne face să ne gândim la un film de groază, iar impactul scenelor violente este amplificat de alternarea normalităţii vieţii de familie a lui Mills cu crimele sadice, până când cele două lumi ajung să se ciocnească.

Mills este tânărul impulsiv, iar Sommerset vulpoiul bătrân, care trebuie să privească la rece crimele care macină un oraş în care ploaia nu se termină niciodată. Freeman reuşeşte să-şi păstreze calmul chiar şi atunci când Mills înnebuneşte de furie, lăsând să se vadă întregul efort de a nu-l ucide pe criminalul jucat de un Kevin Spacey de zile mari. Urmărește trailerul Se7en.

26. Zodiac (2007) – bazat pe crimele unui criminal în serie

Criminalul în serie? Avem în Se7en. Paranoia? În The Game. Dubla personalitate? Fight Club. Teroarea care se strecoară pe la marginile ecranului, niciodată în prim-plan? Panic Room. Zodiac? Criminal în serie, paranoia, dublă personalitate, teroare.

Însă calitatea acestui film polițist nu stă în idee, ci în modul în care regizorul o tratează. Având ca punct de plecare romanul omonim al lui Robert Graysmith, despre criminalul care a activat în anii ’60-’70, în zona San Francisco Bay, regizorul David Fincher nu realizează doar ecranizarea unei cărți, ne prezintă un caz inclus deja în cultura pop.

Riscul unui astfel de film este familiaritatea poveștii: criminalul în serie a mai fost adus o dată pe marile ecrane sub pseudonimul Scorpio, în filmul lui Clint EastwoodDirty Harry. În același timp, Zodiac este unul dintre cele mai cunoscute cazuri de crimă în care vinovatul nu a fost prins. Soluția lui Fincher a fost demararea unei investigații pe cont propriu. Regizorul a vorbit cu Graysmith, cu inspectorul care s-a ocupat de caz – David Toschi, interpretat de Mark Ruffalo, a consultat specialiști în lingvistică, în încercarea de a elucida misterul scrisorilor Zodiacului. În final l-a distribuit pe Jake Gyllenhaal în rolul lui Graysmith, ilustratorul transformat în detectiv, impresionat de capacitatea lui de a interpreta o personalitate duală în Donnie Darko.

Pornind de la aceste elemente, filmul funcționează la nivelul ritmului, acesta fiind și punctul în care Zodiac se diferențiază de Panic RoomThe Game, Fight Club și Se7en. Toate aceste filme pot fi plasate sub umbrela termenului thriller; această încadrare generică i se poate aplica și lui, doar că Zodiac nu are scene de acțiune și dialogul este din belșug.

Citește toată recenzia Zodiac și vezi trailerul Zodiac. Îl poți vedea pe Netflix.

 

Filme de mister asiatice

28. Oldboy (2003) 

old_boy-cele mai bune filme coreeneE primul film sud-coreean pe care l-am văzut noi 🙂 Și n-am regretat nicio secundă. Regizat de Park Chan-wook, Oldboy e unul dintre cele mai puternice thrillere emoţionale și misterioase create vreodată.

Oldboy este povestea unei persoane obișnuite, care ar putea fi oricare dintre noi. Este răpit şi ţinut prizonier într-o cameră de hotel timp de 20 de ani. Dupa ce e eliberat fără să i se spună de ce, porneşte într-o misiune de răzbunare căutând persoana responsabilă pentru anii săi de suferinţă. Doar pentru a descoperi însă că este în continuare prins într-un univers de conspiraţii şi tortură.

Thrillerul face parte din Trilogia Răzbunării. Așa că dacă ați văzut deja Oldboy și v-a plăcut, încercați și celelalte thrillere din trilogie: Sympathy for Mr Vengeance și Lady Vengeance.

29. Burning (2018)

E unul din acele filme psihologice în care multe lucruri rămân nespuse. Burning spune o poveste despre iubire, obsesie și rivalitate în Seul-ul actual. Diferențe mari de clasă sociale, mistere de nedeslușit, porniri violente transmise din tată în fiu, toate sunt ingredientele acestui film misterios.

Realitatea personajelor din film, ce formează un triunghi amoros aparte, e învelişul înşelător al unei lumi interioare adânci şi opace. Deși par superficiali și  dornici de a se bucura doar de prezent şi de petreceri, cei trei au o viață interioară profundă. La care nu avem acces decât prin intermediul acțiunilor și declarațiilor lor, de multe ori înșelătoare. Citește întreaga recenzie Burning.

Filme de mister clasice

Sunt unele dintre cele mai bune filme de mister făcute vreodată. Atât de bune încât au intrat în istoria cinematografiei. Și, dacă îți plac filmele bune și mai ales filmele de mister, nu trebuie ratate 🙂

30. North by Northwest – super film de actiune și comedie intrat în istoria cinematografiei (1959)

north-by-northwest-980x520Filmul ăsta e probabil cel mai bun film de spionaj făcut vreodată, deși personajul principal nu e spion. 🙂 Doar e confundat cu unul și ajunge să fie urmărit prin toată America (de unde și numele La Nord prin Nord-vest) pentru a fi prins de spionii adevărați. North by Northwest e semnat de Alfred Hitchcock care se pare că pe orice punea mâna de regizor transforma în etalon de neegalat.

Niciun alt film făcut de atunci până azi nu reușește să se apropie de șarmul, misterul, sex-appeal-ul, umorul din North By Northwest. Ca în multe alte filme de spionaj făcute de-a lungul timpului miza e o rolă de microfilm care conține secrete guvernamentale și care ajunge în mâinile unor spioni străini. Iar personajul principal trebuie să rezolve misterul pentru a-și recăpăta viața înapoi.

31-32. Psycho și Vertigo / Amețeala – din 22 mai 2020 pe Netflix

vertigo filme noi netflix

Din 22 mai 2020 poți vedea pe Netflix două dintre cele mai cunoscute și apreciate thrillere psihologice din toate timpurile, marca Alfred Hitchcock: Psycho și Vertigo. Au ținut în suspans generații de iubitori de film 🙂 și au influențat la fel de multe generații de regizori și realizatori de filme de mister și psihologice. Practic Hitchcock e maestrul incontestabil al thrillerelor psihologice și, dacă treci peste faptul că actorii joacă un pic diferit, după moda vremii de atunci, te vei putea bucura de niște thrillere psihologice care au reușit să treacă testul timpului cu brio. Vezi Vertigo aici.

33. Rear Window

În Rear Window, James Stewart este un jurnalist-fotograf nevoit să rămână acasă pentru o perioadă destul de lungă din cauza unei fracturi la picior. În tot acest timp privește prin obiectivul aparatului de fotografiat ce fac vecinii lui din apartamentele de vis-a-vis.

Bineînțeles că urmează și o crimă, pe care James Stewart trebuie să o demonstreze din scaunul cu rotile. Între timp, noi suntem prizonierii deducțiilor și punctului lui de vedere (la propriu, pentru că nu vedem decât ceea ce poate vedea și el, dar și la figurat). Și urmărim, fără jenă, ba chiar cu plăcere și cu un simț al privilegiului, ceea ce James Stewart ne arată în casele vecinilor.

În ciuda faptului că această ipoteză a celui care își spionează vecinii a fost utilizată apoi la nesfărșit în filme, Rear Window rămâne încă standardul thrillerului de acest gen. Prin modul de interpretare foarte sobru, dar în același timp seducător, al lui James Stewart și al lui Grace Kelly, care nu duc acest hobby de a-i urmări pe alții în derizoriu. Combinat cu capacitatea inegalabilă a lui Hitchcock de a construi suspansul. Vezi o scenă din Rear Window

34. Citizen Kane


Există și filme de mister în care misterul este rezolvat de jurnaliști, nu de detectivi particulari și nici polițiști. Nu cred că un singur cuvânt ar putea explica viața vreunui om, oricare ar fi acela”,  concluzionează un ziarist la finalul anchetei sale din film. Totuși, există anumite personalități pentru care merită să încerci măcar să găsești semnificația ultimului cuvânt rostit înainte de moarte. Un asemenea personaj este Charles Foster Kane.

„Rosebud” (în traducere, „boboc de trandafir”), cuvântul pe care magnatul de presă Kane (Orson Welles) l-a rostit exact înainte să moară, putea să însemne orice: putea fi un nume de partener de afaceri, de amantă, un cod, un obiect. Un reporter se hotărăște să facă o anchetă cu acest subiect și încearcă să reconstituie, prin intermediul mai multor interviuri luate apropiaților mogulului, viața lui Kane.

Curiozitatea publicului este satisfăcută pe săturate prin cea a reporterului: Charles Kane transmite extravaganță prin tot ceea ce face. Se naște într-o  familie săracă, însă mama sa moștenește o mină de aur.  După majorat, Kane hotărăște că „ar fi amuzant” dacă ar conduce un ziar, așa că își dedică toată atenția neprofitabilului cotidian The Inquirer, chiar cu riscul de a pierde câte un milion de dolari pe an. Dar care este oare secretul lui Kane, de care se leagă ultimul cuvânt rostit înainte de moarte?

Citește și recenzia Citizen Kane

35. Cartierul chinezesc / Chinatown

chinatown filme politisteUnul dintre cele mai bune mystery films făcute vreodată, Chinatown te ține strâns de haine (mai precis de pijama, dacă-l vezi acasă) și nu te lasă din strânsoare până la final. Lansat în 1974, e un exemplu bun de film neo-noir. Jack Nicholson face un rol extraordinar de bun, iar povestea parcă îți oferă un vertij continuu. Nu știi pe cine să mai crezi, nu știi cine e cine spune că e, cine minte de îngheață apele, cine e ucigașul adevărat. Datorită acestor două elemente cu adevărat remarcabile, jocul lui Jack Nicholson și scenariul excelent, e unul din acele filme polițiste care și-au păstrat prospețimea și intensitatea peste ani. Așa că îți recomandăm să-l vezi, e minunat.

În acest film detectivistic, Jack Nicholson e un detectiv particular și încearcă să dezlege ițele misterului din jurul morții inginerului șef de la Departamentul de Ape al orașului Los Angeles. Suspectează un tun imobiliar dat de unul dintre cei mai bogați și malefici oameni de afaceri din zonă. Partenerul lui în aceste căutări sau suspectul numărul unul pentru crimă este o tip super sexy și misterioasă, jucată de Faye Dunaway. Vezi trailerul.

Vezi și

Cele mai faine 20 filme inspirate din fapte reale

TOP 20 seriale din ultimul an care merită văzute

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here