30 filme bune din ultimii cinci ani pe care le găsești online

0
38002
filme bune

În ultimii cinci ani s-au lansat multe filme bune, în ciudata senzației pe care o avem câteodată că nu avem ce filme să vedem. Că talentul Hollywoodului a secat și toate filmele sunt la fel. Sunt filme captivante, cu povești incredibil de bine spuse și interpretate de actori unul și unul. Așa că am făcut mai jos o selecție de 30 de astfel de filme bune. Veți găsi cel puțin câteva pe care nu le-ați văzut încă, mai ales că unele sunt nou apărute, de anul ăsta sau de la sfârșitul anului trecut.

Am ales comedii bune, thrillere, drame romantice bune, drame și filme de acțiune bune. Pe multe dintre ele le poți vedea deja pe Netflix sau HBO.

  1. The Invisible Man / Omul invizibil (2020)

the invisible man filme noiNu suntem fani filme horror, pentru că de cele mai multe ori sunt ridicole și pline de clișee. Dar acesta e altceva, o să vă surprindă într-un mod plăcut. Adică o să vă bage în sperieți, exact ce trebuie să facă un film horror bun. O să se joace cu așteptările voastre, fără nu știu ce strigoi, fără zombie, fantome și altele asemenea. Este oarecum în stilul filmelor de groază ale lui Hitchcock.

Filmul pleacă de la premisa romanului clasic de groază al lui H.G. Wells, Omul invizibil, din 1897. Dar acțiunea se petrece în zilele noastre. Ar mai fi de adăugat că filmul n-ar fi funcționat atât de bine fără o actriță de primă mână, precum Elisabeth Moss, în rolul principal.

The Invisible Man a fost foarte bine primit atât de public (este al cincilea film după încasări în State până acum, în 2020) și, de asemenea, foarte lăudat de critica de film. Așa că nu ratați Omul invizibil și adăugați-l pe lista cu filme bune de văzut.

2. Booksmart – comedia anului 2019

Booksmart-filme 2019 onlineNu e dramă-comedie, nu e comedie cu accente de dramă. Nu are dramă nicăieri în ADN-ul ei. E o comedie pur sânge, care inspiră și expiră umor de la un capăt la altul.

Filmul Booksmart/Examen de (i)maturitate nu e foarte cunoscut la noi. Am dat de el în listele cu filme bune de văzut din publicațiile de specialitate din afară. Și sunt multe astfel de liste unde apare ca unul dintre cele mai reușite ale anului 2019. (Wikipedia a numărat chiar 68 de liste de top 10 filme 2019 în care a fost inclusă această producție). Cu siguranță, nu am regratat nicio secundă că i-am dat o șansă. Și am râs cu poftă la multe scene și replici.

E o comedie deșteaptă de trecere de la adolescență la vârsta adultă, care are în centru două tocilare. 🙂 Tot liceul au fost ocupate cu învățatul, ca să-și asigure un loc într-o facultate de prestigiu. Dar află că toți colegii care păreau cam idioți și puși doar pe distracții adolescentine au intrat și ei la super universități. Așa că se hotărăsc să recupereze timpul petrecut pe învățat mergând la petrecerea petrecerilor. Ce urmează este o comedie despre care Wall Street Journal spune că e cea mai haioasă, deșteaptă și dinamică de mult timp încoace. Și suntem total de acord cu această caracterizare. În plus, e unul din acele filme bune care te energizează. 🙂

3. Atlantique / Atlantics (2019)

atlantics filme noiEste unul dintre cele mai frumoase și hipnotizante vizual filme văzute de noi în ultimul timp, deși acțiunea se petrece în sărăcăciosul și aridul Senegal.

Este o poveste de dragoste în stilul Romeo și Julieta, dar și o poveste în care realismul social și elementele magice fac casă bună împreună. Cum spuneam, acţiunea se petrece în Senegal, într-o comunitate săracă de pe malul oceanului. Aici locuiește personajul central-tânăra care își pierde iubitul. Acesta dispare în mare, încercând să ajungă în Spania, pentru a-și câștiga existența. Chiar în perioada în care ea este obligată să devină soţia altui bărbat, fostul iubit înecat se întoarce sub forma unei fantome.

Atlantique este un debut regizoral, dar a luat unul dintre cele mai râvnite premii ale filmului, Grand Prix la Festivalul de Film de la Cannes în 2019. În mod neașteptat poate, acest film bun se găsește pe Netflix! 🙂 Așa că îl poți vedea oricând dacă ai abonament sau online pe alte site-uri.

4. Everybody knows (2018)

everybody knows filme bune


Aprope prin definiție, filmele în care joacă Penelope Cruz și Javier Bardem sunt filme bune 🙂 Everybody knows nu face excepție. Aceștia joacă doi foşti iubiţi ce se revăd în timpul unei nunţi dintr-o aşezare spaniolă aparent idilică. E plină cu străduţe înguste şi de case vechi, înconjurată de vii şi inundată de soare. Așa că îţi vine să o treci pe harta viitoarelor destinaţii de vacanță. (Noi chiar am căutat-o pe hartă :)) ) Până la declanşarea dramei, filmul e dominat de voie bună, revederi emoţionante cu foști prieteni şi o fiesta ca la ea acasă.

Înainte de scena care determină succesiunea alertă a evenimentelor, începi să bănuieşti deja că te aşteaptă o poveste care tulbură. Laura (Penelope Cruz) se reîntoarce în ţinutul natal pentru a participa la nunta surorii ei. Iar Paco (Javier Bardem) e marea ei iubire din adolescenţă. La început se privesc asemenea unor buni prieteni care încă mai ţin unul la celălalt, dar care au înţeles că fiecare şi-a ales un alt drum. Până când un eveniment neaşteptat scoate la suprafaţă un secret ce le bulversează existenţele (şi nu numai lor).

Telenovelă sau capodoperă? 🙂

Părerile despre filmul lui Asghar Farhadi, un răsfăţat al festivalului de la Cannes, dar şi al Oscarurilor, împart spectatorii în două tabere. Într-o tabără sunt cei ce i-au contestat succesul şi care îl compară mai degrabă cu o telenovelă mai stilată. Cealaltă tabără îi laudă calităţile vizuale (care transformă însorita Spanie viticolă într-o poezie tulburătoare), jocul actorilor și de mesajul uman transmis de problemele familiei din film. Și mai ales laudă capacitatea regizorului iranian de a empatiza cu o cultură foarte diferită. Citește toată recenzia.

 

5. The Ballad of Buster Scruggs (2018)

The Ballad of Buster Scruggs cele mai bune filme netflixFrații Coen, doi dintre cei mai talentați și originali regizori de la Hollywood (alături de Tarantino și Woody Allen), au renunțat la marele ecran și au semnat un film pentru Netflix, liderul serviciilor de divertisment online. Și le-a ieșit un film de antologie extraordinar de bine făcut, pe care îl poți vedea tot odată sau în seri diferite, pe bucăți.

Filmul e un western cu șase povești diferite care te vor amuza, pune pe gânduri și te vor surprinde plăcut. Deși sunt niște povești simple, geniul Fraților Coen în a spune o poveste cu tâlc este inegalabilă în cinematografia actuală. Eficiența cu care creează atmosfera, personajele, leagă ițele poveștii și livrează umor, dramă, empatie și multe alte emoții nu este egalată de niciun alt regizor. După umila noastră părere. Cel puțin când vorbim de regizorii de la Hollywood. Cu siguranță The Ballad of Buster Scruggs este unul dintre cele mai bune filme ale lui 2018. National Board of Review, o organizație din State care selectează filmele cele mai bune, l-a inclus printre cele mai bune filme din 2018.

6. Okja (2017)


Okja-cele mai bune filme netflixȘtiți deja probabil, premiul Oscar pentru cel mai bun film în acest an a fost câștigat de un film coreean, Parasite. Pare de-a dreptul ireal, dar nu vă gândiți că membrii Academiei Americane de Film au văzut un film coreean atât de bun încât nu au putut să nu îi dea premiul, pus și simplu. Nu. Regizorul Parasite, pe numele lui Bong Joon Ho, era deja bine cunoscut la Hollywood și în State, de unde și aplecarea Academiei pentru producția lui.

Una dintre filmele lui realizate în Statele Unite este chiar o producție Netflix din 2017, probabil cel mai bun film Netflix din acel an. Okja e un film emoționant, care pune pe tapet probleme etice despre exploatarea animalelor. Un porc modificat genetic ajunge să fie crescut de o fetiță, undeva departe de lumea dezlănțuită. Doar că firma care l-a produs îl vrea înapoi, după ce ajunge la maturitate. Urmează o întreagă aventură a fetiței, în încercarea de a-l salva. Okja va rămâne probabil în istoria filmului ca E.T. – Extraterestrul noii generații. Așa cum pentru unii dintre noi filmul lui Steven Spielberg, E.T., a fost unul dintre filmele definitorii ale adolescenței noastre, Okja va fi pentru noua generație. Dar nu e un film pentru adolescenți, te va fascina indiferent de vârstă.

7. Favorita (2018)

the-favourite-emma-stone

N-aveam cum să ratăm să îl includem în lista cu filme bune. Favorita face parte din categoria de filme de epocă și critică socială, dar poate intra ușor și în categoria comediilor negre. Filmul este unul dintre cele mai bune lansate în ultimii cinci ani, atât ca scenariu, dar și regie, cinematografie și originalitatea subiectului.

Încă vedem puține femei care conduc povestea principală a filmelor în care joacă. În Favorita avem 3 doamne, într-un triunghi amoros inspirat din fapte reale. Regina Ana a Angliei, în secolul al XVIII-lea, pradă unei sănătăți precare, este manipulată de două femei. Cele două își doresc să conducă statul, controlând-o pe regină. Dialogul spumos și jocul proaspăt al celor trei actrițe Emma Stone, Rachel Weisz și Olivia Colman îl recomandă pentru o vizionare atentă, pentru a vă bucura total de experiență. Poți să-l vezi pe HBO.

8. The Big Short / Brokerii apocalipsei (2015)

The-Big-Short- filme bune netflixE posibil să faci un film haios, antrenant, care să-ți dea o stare de bine despre criza financiară din 2008-2009? 🙂 Da, este posibil și deja s-a făcut. Este The Big Short, o comedie-dramă care reușește să explice concepte financiare complicate și să te distreze în același timp.

Cu un scenariu adaptat după o carte, The Big Short are o distribuție stelară (Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt și mulți alții). Urmărește trei povești paralele care ajung să se intersecteze. Fiecare dintre cele trei are la bază specialiști în finanțe care intuiesc căderea piețelor financiare, plecând de la criza pieței imobiliare din SUA. Așadar, nu-l ratați pe Netflix. Noi ne-am făcut deja un obicei de a reveni la el periodic, cu aceeași plăcere, așa cum o facem și cu alte filme bune din ultimii ani.

9. Call me by your name (2017) 

call-me-by-your-nameUnul dintre cele mai frumoase și romantice filme din ultimii ani, Strigă-mă pe numele tău te va face să-ți amintești de prima dragoste și să visezi la o vacanță de vară în însorita Italie. Într-o vară de neuitat, tânărul Elio, jucat de noul star masculin de la Hollywood, Timothee Chalamet, se îndrăgostește de cercetătorul asistent al tatălui său… Ca orice primă iubire e unică, intensă, specială.

Un singur lucru trebuie să ai în vedere pentru a te lăsa vrăjit de sensibilitatea ispititoare a poveştii din acest film şi de calităţile vizuale: toleranţa faţă de iubirea dintre două personaje de sex masculin. Vei descoperi un film de dragoste senzual și empatic, care va rămâne în topurile celor mai bune filme de gen. Îl poți vedea pe Netflix.

10. The two popes / Cei doi papi (2019)

The-Two-Popes - filme 2019 online


Ambii giganți TV HBO și Netflix au produs în ultimii ani filme bune și seriale care au în centru Vaticanul. Dacă HBO a ales o abordare mai neobișnuită și poetică, cu The Young Pope și The New Pope, Netflix a ales o cale mai clasică. Dar rezultatul nu e mai puțin demn de a fi urmărit. E un film despre doi bătrânei 🙂 Papa Benedict și Papa Francisc. Fiecare are idei foarte diferite despre ce înseamnă o viață merituoasă, trăită conform virtuților creștine. Benedict e foarte conservator, Francisc e foarte uman și săritor. În ciuda diferențelor de viziune cei doi ajung să fie prieteni.

E o dramă biografică, dar care te va prinde chiar și dacă nu ești interesat de catolicism. Pentru că dincolo de cele două figuri, filmul vorbește despre alegerile pe care le face fiecare dintre noi în viață și de încărcătura morală pe care o are fiecare opțiune. O să-ți placă pentru că e un film umanist și pe alocuri super haios. În plus, jocul celor doi actori în rolurile principale este excepțional. Anthony Hopkins face unul dintre cele mai bune roluri ale lui din ultimii 20 de ani.

Bineînțeles, îl poți vedea oricând pe Netflix.

11. Marriage Story / Poveste despre căsnicie (2019)

marriage story cele mai bune filme netflixNetflix investește sume foarte mari și adună multe talente din industria cinematografică pentru a produce filme de Oscar. Nu îi iese de fiecare dată, dar pariul pe Marriage Story a fost unul câștigător. Este unul dintre cele mai apreciate filme produse de Netflix. Și va intra probabil în istoria filmului, lângă un alt film pe aceeași temă Kramer vs Kramer. Tema: ce înseamnă un divorț, în mod special din punct de vedere emoțional, mai ales atunci când la mijloc e și un copil.

Ea, jucată de Scarlett Johansson, este o actriță de teatru din New York. El, jucat de Adam Driver, este regizorul de teatru cu care e căsătorită. Deși își propun să ajungă la o despărțire amiabilă, inevitabil apar certuri, neînțelegeri, vorbe dureroase aruncate de o parte și de cealaltă. E un film pe alocuri simpatic, pe alocuri trist, jucat foarte bine de întreaga distribuție, cu dialoguri și situații credibile. Ce se va întâmpla cu toată tandrețea pe care o au unul pentru celălalt personajele, cu dragostea trăită de cei doi, cu copilul lor? Veți afla urmărind filmul pe Netflix, bineînțeles. 🙂

Îl poți vedea pe Netflix, aici.

12. Never. Rarely. Sometimes. Always (2020)

never. rarely. sometimes. always filme noi

E un film american cât se poate de european. 🙂 Cu un ritm lent, multe lucruri lăsate nespuse, dar cu atât mai intens și mai apăsător. Simplist spus, este vorba despre drama unei adolescente care rămâne însărcinată. Dar povestea e spusă cu atâta delicatețe, discreție și sensibilitate, încât e mai convingătoare decât dacă ar fi fost mult mai directă și ar fi arătat abuzuri fizice sau psihologice. Din lista noastră cu filme bune pe care le poți vedea online, după The Invisible Man, acesta ar fi a doua noastră recomandare cu filme bune din 2020. Dar depinde foarte mult ce vrei să vezi, pentru că nu e un film confortabil, la care să te relaxezi seara după o zi de muncă.
13. Aquarius (2016) – povestea unei femei puternice

Vă recomandăm Aquarius fără rezerve, are un optimism realist și tonic, cu care veți rezona, la fel ca și cu ritmul de samba al vieții braziliene. Aquarius a făcut turul celor mai importante festivaluri de film din 2016. Și a ajuns în topul celei mai prestigioase reviste de cinema din lume, Cahiers du cinema, mă refer la topul celor mai bune 10 filme din 2016.

Aquarius e o dramă cât de poate de umană, în care personajul principal, Clara, trecută de prima și a doua tinerețe, se bucură de viață în Brazilia, în ciuda a tot ce se întâmplă în jurul ei (agenți imobiliari care au pus gând rău clădirii în care trăiește, bolii, faptului că toți copiii au plecat pe la casele lor, iar ea e văduvă).
Face parte din acele filme bune care te seduc, indiferent de vârsta pe care o ai. Actriţa din rolul principal, Sonia Braga, emană atâta poftă de viaţă în rolul Clarei, încât devine molipsitoare, făcându-te să-ţi schimbi perspectiva asupra gesturilor şi reacţiilor din momentele de disperare sau de luptă inegală împotriva unui sistem abuziv. Povestea Clarei e în același timp o incursiune în universul afectiv feminin, expus prin amintiri şi flashback-uri inundate de melancolie. Citește recenzia noastră la Aquarius .

14. Blade Runner 2049 – Vânătorul de recompense 2049 (2017)

filme sf acțiune blade runnder 2049Sequel-ul din 2017 al clasicului Blade Runner este surprinzător de bun. De obicei când auzi de o continuare la un clasic te pregătești pentru o dezamăgire. Dar Blade Runner 2049 are aceeași atmosferă apăsătoare, același suspans și o interpretare la fel de bună. De data asta personajul principal e interpretat de Ryan Gosling, dar joacă și Harrison Ford, figura centrală a originalului Blade Runner.

Întâmplările din actualul Blade Runner se petrec la 35 de ani după evenimentele din precedentul film. Protagonistul este ofiţerul Departamentului de Poliţie din Los Angeles – interpretat de Ryan Gosling. El trebuie să împiedice distrugerea civilizaţiei umane prin dejucarea planurilor personajului negativ interpretat de Harrison Ford. Ancheta lui va dezgropa un secret ce poate arunca societatea în haos.

Reușita acesei continuări a clasicului SF Blade Runner se datorează în mare parte viziunii regizorului Denis Villeneuve (Sicario, Incendies), de la care așteptăm cu mare nerăbdare în anul 2020 un alt film, Dune. Blade Runner 2049 e disponibil pe Netflix, la fel ca și Blade Runner.

Comedii bune din ultimii ani

15. The world is yours (2018)

the-world-is-yours comedii de acțiuneVreți să vedeți un super film de acțiune, dar și să râdeți pe săturate? Atunci încercați The World is Yours (Le monde e a toi). E un film de acțiune și comedie franțuzească super distractiv, cu Vincent Cassel, Isabelle Adjani și un actor nou, Karim Leklou, în rolurile principale. Un mic dealer de droguri iese din închisoare cu planuri mari, doar ca să afle că maică-sa (Isabelle Adjani) i-a făcut praf economiile cu care voia să își extindă afacerea. Așa că plănuiește o lovitură pentru a face rost de bani. Doar că niciodată planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg… Reiese așadar un haos absurd și haios nu în mică parte datorat oamenilor apropiați personajului principal. Îl poți vedea pe Netflix.

16. Green Book (2018)

green book filme de comedie

Dacă vrei să vezi o comedie bună, atunci îți recomandăm Green Book (2018). Pentru că este un film de călătorie cu poveste bine construită, dialoguri deștepte și personaje solide.

Se poate naște o prietenie între un bodyguard cu idei puține dar fixe și un pianist cu fițe? Da, dar numai după multe râsete. Îl poți vedea pe HBO Go. Citește recenzia noastră.

17. The Square (2017)


E unul dintre cele mai surprinzătoare filme bune din ultimii ani. Vei descoperi în The Square un film cum n-ai mai văzut, datorită modului bizar şi inteligent în care viaţa unui om ca oricare altul e scoasă din mersul ei firesc. În centrul evenimentelor se află Christian, un suedez cu viaţă liniştită, iubitor de artă şi de femei. El se trezeşte într-un vârtej de evenimente pe cât de amuzante, pe atât de năucitoare. Toate i se vor trage de la încercarea de a prinde, pe cont propriu, un infractor.

The Square este o comedie satirică despre snobismul colecţionarilor şi impostura în lumea artei contemporane. Christian e tată divorţat, dar puternic implicat în creşterea şi educarea celor doi copii. În plus, e foarte responsabil faţă de mediu (sprijină cauzele nobile şi conduce o maşină electrică). Și vrea să îi ajute şi pe alţii să devină responsabili şi să mediteze asupra marilor probleme actuale, prin intermediul artei. Pentru a-şi atinge nobilul scop, el organizează expoziţia denumită The Square/Pătratul.

Intenţiile bune îl aruncă pe Christian într-o criză existenţială când acţiunile fireşti iau o turnură absurdă. Problemele apar după ce are o reacţie greşit înţeleasă când i se fură telefonul mobil şi departamentul de PR al muzeului îi oferă expoziţiei o vizibilitate cu efecte greu de controlat.

The Square a primit Palme d’Ormarele trofeu de la Cannes, în 2017. E regizat de Ruben Östlund (Force MajeureThe Guitar Mongoloid). Citește toată recenzia noastră.

18. The Nice Guys / Super băieți (2016)

nice guys filme buneDoi tipi cât se poate de diferiți, jucați de Ryan Gosling și Russell Crowe, ajung să formeze un cuplu detectivistic care se afundă într-o conspiraţie. Politicieni, industriaşi lacomi din Detroit şi femei ușuratice se joacă de-a şoarecele şi pisica în goana după mize mari. Nimic nou sub soare, doar că regizorul The Nice Guys e foarte inventiv. O să vă distreze în mod special ezitările şi mimica amuzantă ale personajului interpretat de Ryan Gosling. Plus intervenţiile salvatoare ale durului său coleg de investigaţie, un Russell Crowe uns cu toate alifiile, cinic şi bătăuş.
Îl poți vedea pe Netflix.

19. The Lobster (2015)

În The Lobster, un alt exemplu din categoria filme bune care te iau prin surpindere, dacă nu găsești persoana cu care să faci un cuplu te transformi în animal. 🙂 Nu există constrângeri, tu alegi animalul. Înainte de transformare este recomadat să citești o ultimă carte, vezi un ultim film etc. Sex, nu, de acesta nu vei duce lipsă în noua viață.
În mijlocul acestei nebunii este aruncat David (Colin Farrell).
Începe goana după partener, goană atent reglementată. Este vorba de un joc bazat pe formule cvasi-matematice: ești sâsâit, sunt sâsâită. Pare ciudat, dar este oare mai ciudat decât completarea profilului pe o platformă de online dating? 😀

Filme de acțiune bune din ultimii cinci ani

Pe lângă următoarele filme bune, tot din lista noastră ar putea fi incluse în categoria filme de acțiune și The Nice Guys de mai sus.

20. Beirut (2018)

beirut filme de acțiuneDacă te inspiră misterul și exotismul lumii arabe și vrei să vezi un film de acțiune și thriller de calitate, atunci Beirut este perfect pentru tine. Deși un mare eșec de box-office, Beirut e unul din acele filme de acțiune care te face să-ți pese foarte mult pentru personaje și ce se întâmplă cu ele. Semn că sunt bine dezvoltate în poveste și nu sunt doar niște pachete de mușchi care trag cu pistolul și îi urmăresc pe răufăcători. Ca dovadă, Beirut a primit note mari din partea criticilor de film.

Skiles e un fost diplomat american, care după ce e victima unui atac terorist în care soția lui moare, eșuează complet. Devine alcoolic și deprimat și viața lui pare fără sens. Dar Skiles (jucat de Jon Hamm) e abordat pentru a ține o conferință în Liban… Se va implica Skiles? Căruia nu pare să-i pese nici de el, dar nici de soarta celorlalți?  Îl poți vedea pe Netflix, ca multe alte filme bune recomandate în această listă.

21. Dunkirk (2017) – cel mai bun film de război din ultimul deceniu

dunkirk filme de razboi

E cel mai bun film de război din ultimii muuulți ani. O dramă super bine dozată, care îți ridică adrenalina la cote aproape insuportabile. Aproape simți că ești și tu pe front, alături de ceilalți soldați…

După ce a devenit faimos datorită unor filme precum InterstellarInception şi The Dark Knight, regizorul Christopher Nolan s-a inspirat de data aceasta dintr-un moment istoric – evacuarea soldaţilor aliaţi din calea naziştilor. Deşi a avut loc în primele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, acţiunea spectaculoasă a decis rezultatul marelui război.

Inspirându-se din ceea ce a fost numit miracolul de la DunkirkChristopher Nolan a condus povestea dramatică a trupelor aliate înconjurate de inamici spre zona thrillerelor. Aşadar, în locul unui reprezentant tipic din categoria filme de război, vei urmări mai degrabă o poveste cu suspans, în care personajele trebuie să îndeplinească misiuni grele într-un timp foarte scurt, între 26 mai şi 4 iunie 1940.

În rolurile principale îi vei putea vedea pe actorii Tom HardyCillian MurphyKenneth Branagh și Mark Rylance…

22. Deepwater Horizon (2016)

deepwater horizon filme de acțiune_

E unul din acele filme bune care prezintă evenimentele unui dezastru care chiar s-a întâmplat în realitate. E vorba aici de una dintre cele mai mari catastrofe ecologice: explozia unei platforme petroliere care a condus la cea mai mare poluare cu petrol din istorie. Platforma gigantului British Petroleum din Golful Mexic ajunge să explodeze în urma unor greșeli umane în lanț.


Personajele principale, care muncesc pe platformă, Mike (Mark Wahlberg) și Jimmy (Kurt Russell), încearcă să salveze ce se mai poate și să minimizeze efectele dezastrului. Imaginile și tensiunea filmului te vor urmări și după ce vei termina de văzut Deepwater Horizon.

Pe bună dreptate bine primit de critică, Deepwater Horizon a intrat deja într-un con de umbră, deși a fost lansat oarecum de curând, în 2016. Din păcate asta e soarta comună a multor filme bune de acțiune. Este oarecum blestemul acestui gen. Dacă multe alte genuri reușesc să se păstreze interesante pentru mai mult timp, cele mai multe filme de acțiune reușite sunt uitate rapid. Oricât de bune ar fi.

 

23. The Revenant (2015) – un film de acțiune fără compromisuri

the revenant cele mai bune filme netflixEpic, feroce, intens, implicat total pentru a spune povestea eroului principal, fără compromisuri. Sunt doar câteva adjective care pot descrie acest film, dar și jocul actoricesc al lui Leonardo DiCaprio. The Revenant este ultimul film regizat de Alejandro González Iñárittu, pentru care a și luat Oscarul pentru regie. De asemenea, Leonardo DiCaprio a câștigat mult așteptatul Oscar pentru interpretare masculină.

Acțiunea are loc în anul 1823 în America de Nord, iar în centrul ei se afla Hugh Glass, interpretat de Leonardo DiCaprio. Hugh Glass este membru al unei expediții în Munții Stâncoși, unde este atacat de un urs grizzly și rănit grav. Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni (personaje interpretate de Tom Hardy, Will Poulter și Domhnall Gleeson), pentru a-i ține companie în ultimele clipe de viață și pentru a-i săpa mormântul.

Dar, de frica să nu fie prinși de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele și echipamentul și îl abandonează. Eroul, însă, reușește să supraviețuiască și se târăște, deși mutilat, mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, motivat fiind de planurile sumbre de răzbunare pe cei care l-au părăsit. Urmărește și trailerul The Revenant. Îl poți vedea pe Netflix.

 

Cele mai bune thrillere din ultimii ani

Tot în această categorie de filme bune de tip thriller, pot fi incluse și Dunkirk (vezi mai sus) și The Invisible Man (de asemenea, îl găsești prezentat mai sus).

24. Atomic Blonde (2017)

E unul din acele thrillere cu spioni, în care nu știi cine joacă la dublu și cine e corect. Charlize Theron e un super spion care se folosește de toate armele din dotare pentru a-l identifica pe un spion care a trădat. Totul se întâmplă în 1989, în preajma căderii Zidului Berlinului. Atmosfera e destul de apăsătoare, dar cu atât mai autentică. Iar Charlize Theron, deși subțirică, înaltă și elegantă ca un model de pe coperta Vogue, face față cu brio scenelor dure cu bătaie. Unul dintre puținele filme bune de acțiune primit bine și de critică, nu doar de public.

25. Elle (2016)

Regizorul Paul Verhoeven a făcut din Sharon Stone obiectul fanteziilor masculine şi motivul pentru care Basic Instinct a devenit un must-see pentru generaţii întregi. De data aceasta, în Elle, Verhoeven schimbă macazul în lumea fanteziilor masculine, virând spre zona masochismului. Personajul masculin e un prădător sexual ce îşi propune să îi facă zile fripte protagonistei interpretate de Isabelle Huppert, dar primeşte o surpriză şocantă, şi pentru el, şi pentru spectatorul stupefiat. Elle poate fi acel film ce pleacă de la o situaţie de viaţă des întâlnită peste tot în lume (din păcate), dar având o evoluţie şi un deznodământ ce îi pot aduce regizorului Paul Verhoeven un premiu special pentru originalitate.

Filme horror bune

Dacă ești în căutare de filme bune horror aici poate fi inclus din filmele de mai sus și The Invisible Man.

26. The Killing of a Sacred Deer (2017)


Subiectul filmului o constituie ravagiile pe care le produce într-o familie un intrus considerat inofensiv. Mai profund, tema este legată de dedesubturile tenebroase de dincolo de aparenţele familiei perfecte, cu părinţi model şi copii liniştiţi, ce merg la cor şi iau lecţii de pian. Familia perfectă este alcătuită dintr-un cuplu de medici apreciaţi, interpretaţi de Colin Farrell şi Nicole Kidman, şi cei doi copii (o adolescentă ce şi-ar dori mai multă libertate şi fratele ei mai mic).

The Killing of a Sacred Deer îţi arată cum se poate face un thriller psihologic cu note horror care să te surprindă până la a te zgudui, plecând de la un subiect vechi de când lumea: străinul care reprezintă necunoscutul și răul. Citește toată recenzia The Killing of a Sacred Deer.

 

Drame romantice bune din ultimii ani

27. Slujnica / Handmaiden (2016)

HandmaidenUnii ar zice că aceste filme coreene nu sunt pentru toate gusturile. Dar de ce n-ar fi atâta timp cât sunt pur și simplu super bune? Da, într-adevăr, portretizează o lume diferită de cea occidentală din anumite puncte de vedere. Dar cam asta e singura diferență și poate fi chiar una interesant de explorat. 🙂

The Handmaiden e un film de o senzualitate francă şi explicită. O tânără naivă din Coreea anilor ’30 este captivă în conacul unchiului. Un invitat al unchiului ei pune ochii pe ea, riscând să devină victima perfectă a acestui escroc. Dar lucrurile nu sunt deloc ce par a fi… Rezultă un film antrenant şi din perspectiva narativă. Dar şi din cea vizuală, despre care poţi spune că numai în mintea unui asiatic se putea naște.

Filmul e realizat de un alt regizor de urmărit din Coreea de Sud: Chan-Wook Park. La fel ca și regizorul Parasite, și el a încercat să facă trecerea la filmele mainstream, hollywoodiene. Dar Chan-Wook Park nu a avut succesul lui Bong Joon Ho. Debutul lui în limba engleză a fost marcat de thrillerul Stoker, cu Nicole Kidman în rol principal, fără să se facă remarcat. Totuși, unul dintre filmele lui cele mai cunoscute în spațiul occidental este Slujnica. Citește aici recenzia noastră pentru Handmaiden.

28. Burning (2018)

Burning este tot un film bun coreean. În centru este viaţa tinerilor asiatici din mediul urban, surprinsă printr-o poveste despre iubire, obsesie şi rivalitate. Este impregnat de la un capăt la altul de mister. În ipostaza bărbatului sedus de o femeie misterioasă este Jong-su (Ah-in Yoo). Încă de la prima scenă a filmului Burning îţi vei da seama că vei urmări un love story. Dar unul cât se poate de straniu. Nu lipsesc personajele cu biografii evazive şi nici tipologia femeii care atrage, seduce şi apoi dispare fără motiv.

În prima scenă din film, tânărul Jong-su, cu visuri de scriitor în devenire, este abordat îndrăzneţ de o animatoare sexy. Pe ea o cheamă Shin Hae-mi (Jeon Jong-seo) și pare să-l cunoască din copilărie. Ba mai mult, îi reproşează că a tot ignorat-o în perioada în care au fost vecini. Citește toată recenzia noastră la Burning.

 

Drame bune din ultimii ani

Tot din această categorie de drame reușite fac parte și alte producții incluse în această listă cu filme bune: The Two Popes, Okja, Atlantis, Blade Runner 2049, Beirut, Aquarius, Deepwater Horizon, The Revenant, Elle, Dunkirk, Everybody Knows și Never.Ever.Sometimes.Always.

29. The Florida Project

E un film incredibil de frumos și pozitiv despre copilărie. Dar nu oricum, ci într-un mediu la limita supraviețuirii și a sărăciei lucii. Filmul a cucerit spectatorii mai ales datorită interpretării pline de umor spontan şi autenticitate a unor actori copii.

The Florida Project este un film despre puterea salvatoare a primelor prietenii. Poate fi considerat demn de a sta lângă marile pelicule dedicate acestor legături. Vei descoperi nişte personaje-copii adorabile şi expresive, a căror inventivitate face din fiecare scenă o demonstraţie de umor candid.

Regizorul Sean Baker prezintă o realitate deloc roz fără a-şi împinge personajele inocente în disperare. Pentru că redă cu tandrețe o lume ameninţată de sărăcie şi degradare. Prin această tandrețe, reușește să transforme un film realist care pare de-a dreptul un documentar. Și astfel povestea să devină una luminoasă. În centrul acestei poveşti se află două fetiţe – Moonee (Brooklynn Prince) şi Jancey (Valeria Cotto). Ele trăiesc în camerele unui motel ieftin din Orlando, aflat în apropierea celebrului paradis al copiilor – Disneyland.

Povestea din The Florida Project

Moonee împarte camera cu mama ei, care pare abia ieşită din adolescenţă. Fără un job stabil, mama se află într-o continuă vânătoare de bani pentru plata săptămânală a camerei de hotel. Neavând vreo ezitare în a recurge la metode aflate la limita legalităţii pentru a face rost de suma necesară.

Dar Moonee și Jancey se bucură de fiecare moment al copilăriei. Nu pot avea parte de bucuria copiilor care se duc la Disneyland? Nu-i nimic! Îşi fac propriul parc de distracţii din hotelul ieftin vopsit în nuanţe pastel. Nu pleacă în vacanţă? Inventează tot felul de jocuri folosindu-se de camerele strâmte ale hotelului. Nu au bani de îngheţată? Fac rost uşor de ei. Și născocesc tot felul de idei simpatice pentru a nu părea nişte cerşetoare agasante care le cer bani turiştilor. Se plictisesc în lungile zile de vară? Deloc! Nişte case părăsite devin noile decoruri ale filmului imaginar din mintea fiecăreia. Iar nişte văcuţe ieşite la păscut o fac pe una dintre fetițe să-i spuna celeilalte că a adus-o într-un safari.

Oricât de tristă ar fi situaţia lor, nu vei simți prea mult timp apăsarea și neputința în faţa unei lumi nedrepte. Ci vei râde împreună cu personajele aflate la vârsta copilăriei. Și te vei gândi nostalgic la anii în care se înfiripau primele lui relaţii de prietenie. Citește aici întreaga recenzie.

30. The Beguiled (2017)


Acţiunea filmului se petrece aproape de finalul Războului Civil, în anul 1864, într-o casă izolată din statul Virginia. Casa a devenit un refugiu pentru fetele de familie bună din Sudul invadat de yankei. Unul dintre aceşti yankei – interpretat de Colin Farrell — este rănit în luptă. Și ajunge să fie îngrijit (şi râvnit) de profesoarele şi de elevele internatului, iscând rivalităţi şi gelozii. Geloasele sunt jucate de  Nicole KidmanKirsten Dunst și Elle Fanning.

Dar, în versiunea Sofiei Coppola, acesta nu e un film romantic de epocă așa cum ne-am obișnuit. Ba chiar deloc. Pentru că The Beguiled ia turnura unui thriller. Personajele feminine şi-au pus în minte să ademenească acelaşi bărbat. Iar jocul seducţiei se se duce spre filmele gotice petrecute într-un conac izolat.

În The Beguiled, femeia cu educaţie rigidă, ţinută departe de lumea exterioară, nu mai ajunge să fie victima bărbatului experimentat. Iar vulnerabilitatea ei ascunde multă forţă în ducerea la bun sfârşit a planurilor diabolice. Te face să te întrebi dacă nu cumva este o privire ironică aruncată scriitorilor clasici ai Sudului. Care a fost reprezentat de idealul de femeie seducătoare, captivă într-o lume a trecutului patriarhal. Citește toată recenzia.  A fost disponibil până de curând pe Netflix. Probabil va reveni curând în grila lor.

31. Bonus: Lady Bird (2017)

E unul dintre cele mai directe și autentice filme despre ce înseamnă trecerea de la adolescență la vârsta adultă. 🙂 Saoirse Ronan o interpretează pe o tânără rebelă de 17 ani, care vrea totul de la viață. În ciuda lipsurilor din casa părintească și că se simte neînțeleasă de mamă și de colegi, merge mai departe. Și pare că nimic nu poate să îi stea în cale. E regizat de “copilul minune” al filmelor independente americane, Greta Gerwig.

Acestea sunt câteva dintre cele mai bune filme lansate în ultimii ani. Sperăm să vă placă cele pe care nu le-ați văzut deja și le veți căuta după ce ați citit despre ele în lista noastră. Așteptăm părerile voastre și ce filme bune v-au plăcut vouă în ultimii 4-5 ani.

Citește și

Cele mai bune 30 filme de comedie – vizioneaza-le când rămâi fără idei

27 Filme de acțiune super bune pe Netflix, HBO și online

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here