Știai de aceste 15 Filme de Oscar pe Netflix?

0
3202
filme oscar netflix

De ce filme de Oscar Netflix?  Pentru că câteodată nu ai timp să experimentezi, nu ai timp să fii dezamăgit și să încerci alt film și tot așa. Vrei să mergi la sigur și să vezi filme premiate Netflix. Sau poate vrei în acest weekend să-ți completezi cultura generală cinematografică 🙂

Sau poate ai alt motiv pentru care cauți să vezi filme de Oscar Netflix. Oricare ar fi motivele noi ți-am pregătit 15 producții pe care ți le recomandăm. Poate de unele nu știai că sunt câștigătoare de Oscar sau de altele nu știai că sunt pe Netflix, iar pe altele nu ai apucat să le vezi la cinematograf la momentul lansării. Ei, bine, acum e bine de știut că le poți urmări la ce oră vrei, din confortul propriei canapele/pat/fotoliu etc 🙂

1. Mank (2020) 

mank-mank filme netflix 2020Vrei un bilet către o călătorie în timp în strălucitorul și creativul Hollywood în anii lui de glorie? Atunci Mank e biletul pe care îl cauți.

Mank a pierdut în 2021 premiul Oscar pentru cel mai bun film în favoarea Nomadland, dar a câștigat totuși două statuete, cea mai valoroasă fiind pentru cea mai bună cinematografie/imagine. Dar filmul merită văzut și pentru interpretările extraordinare. Începând cu rolul lui Gary Oldman, până la Amanda Seyfried și Lily Collins.

Mank nu e prima producție Netflix din 2020 care e o reverență la Hollywoodul din Epoca lui de Aur. Cu un dialog extraordinar de deștept, acid și haios și interpretări remarcabile, Mank este un film biografic care îl urmărește pe scenaristul Herman Mankiewich în procesul creativ prin care s-a născut povestea unuia dintre cele mai bune filme făcute vreodată, Cetățeanul Kane/Citizen Kane.

Filmul este regizat de David Fincher, cunoscut pentru Se7en, Zodiac, Fight Club, The Curious Case of Benjamin Button (pe multe dintre ele le găsești pe Netflix) și altele, după un scenariu scris de tatăl acestuia. Planul inițial al lui David Fincher era să îl filmeze imediat după The Game, din 1997, dar filmul a ajuns să vadă lumina zilei de abia în 2020.

2. Mystic River 

mystic river filme oscar netflixTe-ai gândit vreodată cât de ciudată e viața și cum ne înstrăinează de prietenii din copilărie, cum ne face să uităm unii de alții și chiar și de cine credeam că suntem la un moment dat? 🙂

Mystic River e povestea a trei prieteni din copilărie pe care viața îi duce în locuri complet diferite: unul este fost pușcăriaș, unul ajunge polițist, iar celălalt nu reușește nici peste ani și ani să depășească o traumă din copilărie. Prietenia celor trei uitată în mare parte ajunge din nou în prim plan odată cu uciderea cuiva apropiat unuia dintre ei. Misterul morții ei trebuie deslușit de polițist, în timp ce unul va fi suspect…

A primit șase nominalizări la Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, cea mai bună regie (Clint Eastwood), cel mai bun actor (Sean Penn), cel mai bun actor într-un rol secundar (Tim Robbins) și cea mai bună actriță în rol secundar… Dintre toate nominalizările, Mystic River a reușit să primească două premii. Sean Penn și Rim Robbins au plecat fiecare acasă cu câte un Oscar 🙂

3. Monster 

O recunoașteți? Mulți actori trec prin transformări incredibile pentru roluri, se îngrașă, slăbesc zeci de kilograme. Actrițele mai puțin. Dar Charlize Theron, pentru acest rol și pentru faima eternă de a primi un premiu Oscar 🙂 s-a îngrășat aproximativ 15 kilograme. Este practic de nerecunoscut în acest rol nu doar la nivel fizic, ci și ca interpretare. Și, binemeritat, a venit și Oscarul 🙂

În film Charlize Theron interpretează o femeie care, după abuzuri și o viață dificilă se transformă în criminal în serie…

Monster e unul dintre multele filme premiate de pe Netflix apărute de curând în grilă.

4. Icarus (2017)


icarus filme oscar netflixE un film documentar, dar se simte ca un thriller. Dacă l-ați ocolit până acum sau dacă nu știați de el, iată câteva argumente pentru care e unul dintre filmele de Oscar Netflix pe care să nu le ratați.

În primul rând, este câștigătorul râvnitului Oscar pentru cel mai bun documentar la cea de a 90a ediție a Premiilor. Icarus a plecat la drum ca un documentar despre dopaj, în care realizatorul apare direct pe ecran cum realizează și documentează toată munca de investigație. E fascinant, intim, mai autentic față de un film thriller sau o dramă de exemplu și tocmai de aceea te va prinde în mreje. Dar, ca în orice investigație, cum îți va spune orice jurnalist sau investigator de orice fel, nu știi unde te vor duce ițele poveștii…

Ițele regizorului Bryan Fogel îl duc la lumea plină de corupție și dopaj controlată politic de Rusia și șeful ei de stat. Mai mult de atât, situația devine cât se poate de critică și periculoasă pentru rusul super simpatic și carismatic care ajunge să divulge toată tărășenia despre cum Rusia e o mașină de dopat fără scrupule…

5. Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

crouching tiger hidden dragon filme oscar netflix

Un film de aventură și acțiune care se simte mai mult ca o poezie în mișcare, Crouching Tiger, Hidden Dragon este semnat de multi-premiatul regizor de origine taiwaneză Ang Lee (Life of Pi, Brokeback Mountain, Rațiune și simțire). Dar nu este, așa cum ne-am putea aștepta, filmul cu care a atras atenția Occidentului. La momentul lansării Tigru și Dragon, el deja era cunoscut în lumea occidentală pentru una dintre cele mai bune ecranizări, dacă nu chiar cea mai bună, a clasicei Rațiune și simțire de Jane Austen.

Crouching Tiger, Hidden Dragon a primit nu mai puțin de 10 nominalizări la Oscar (inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai râvnit Oscar) așa că noi vă întrebăm mai aveți nevoie de vreun argument în plus ca să nu-l mai ocoliți și să-i dați o șansă? 🙂 Din cele 10 nominalizări s-au concretizat 4 premii, dintre care cea mai valoroasă statuetă este pentru cel mai bun film străin.

Așa cum spunea un cunoscut critic de film, cele mai bune filme de arte marțiale nu au nimic de a face cu artele marțiale, ci cu excelența la nivel personal. Crouching Tiger nu face excepție, luptele în acest film sunt mult mai mult despre a-ți depăși limitele și fricile și mult mai puțin despre lupta în sine. Și sunt mult mai mult despre frumusețea mișcărilor bine executate decât orice altceva. Este o frumusețe intrinsecă în modul în care corpurile personajelor principale ocupă spațiul și se mișcă încât urmărirea acestui film se transformă într-o experiență estetică și chiar spirituală de nota 10.

6. The Blind Side (2009)

the_blind_side_jef_filme oscar netflixUn film biografic sportiv, The Blind Side a primit recenzii mixte din partea criticii, cu excepția interpretării extraordinare a Sandrei Bullock, pentru care a și fost răsplătită cu un premiu Oscar 🙂 Dacă nu l-ați văzut încă, vă place Sandra Bullock sau vreți să vedeți un film motivațional, The Blind Side vă așteaptă în grila Netflix.


Filmul îl are în centru pe un copil plecat pe drumul vieții dintr-un mediu foarte defavorizat, dar care datorită celor doi părinți adoptivi ajunge să fie selectat în liga națională de fotbal american. Este bazat pe un caz real, documentat în cartea cu același nume.

7. The Constant Gardener / Prietenie absolută (2005)

The Constant Gardener_filme netflix de oscar_E un thriller intim care s-ar putea să-ți fi scăpat, poate din cauza titlului mai puțin inspirat, sau a subiectului mai dur. Este vorba despre mafia medicamentelor din țările din Lumea a Treia. Povestea este un du-te-vino între scene care spun povestea din prezent, în care Ralph Fiennes încearcă să descâlcească ițele acestei mafii, cu scene din trecut, despre relația și afecțiunea dintre cei doi. Cei doi sunt Ralph Fiennes, un mic diplomat din Africa și Rachel Weisz, activistă Amnesty International.

Noi zicem că e un film de Oscar Netflix care merită (re)văzut. Argumentele sunt atât nominalizările la Oscar (pentru cel mai bun scenariu adaptat, montaj, cea mai bună muzică), plus Oscarul câștigat de Rachel Weisz pentru interpretare, cât și faptul că filmul a fost filmat la fața locului, în Kenya (ceea ce oferă un plus de autenticitate și exotism), dar și faptul că este o adaptare după un roman de John Le Carre – cunoscut pentru super cărțile de mister și spionaj semnate, mult mai adevărate și complexe față de alte romane, ca de exemplu ale lui Ian Fleming, cel cunoscut pentru crearea personajului James Bond.

Vezi trailerul The Constant Gardener.

8. Roma (2018)

roma filme frumoaseDe ce ai face un film alb-negru atunci când avem 10 milioane de culori, nuanțe care să ne bucure ochii? Pentru că are o altă semnificație și pentru că poți compensa pentru aceasta în mult mai multe feluri, după cum demonstrează splendid următorul film. Roma este un film de dramă, mexican din 2018 și urmărește viața unei menajere dintr-o familie de clasă mijlocie, ca o abordare semi-autobiografică a regizorului. Filmul a primit aprecieri universale, fiind considerat de mai mulți critici drept cel mai bun film din 2018.  A fost de altfel nominalizat la 10 premii Oscar, dintre care le-a câștigat pe cel mai bun film străin, cea mai bună regie și cea mai bună cinematografie.

Primele imagini aduc un flux natural de viață – apă, piatră, aer – prezentându-ne, de asemenea, conceptul de micro din macro. O mare parte din Roma repetă acest concept al poveștii personale pe fundalul uneia mai mari – fața din mulțime, povestea umană în contextul unei societăți. Regizorul adoptă un stil vizual fascinant prin faptul că rareori folosește prim-planuri, ținându-ne la distanță de personajele sale și permițând detaliilor lumii din jurul lor să prindă viață. Atenția ți se poate plimba de la un detaliu la altul, aducându-te mai aproape de atmosfera acelui loc în anii 70.


Filmul este remarcabil de episodic – atât de mult încât lipsa unei continuități narative clare poate dezamăgi – însă este conceput pentru a te scufunda, pentru a te transporta în acea lume, iar cei care rămân cu el vor fi recompensați. 

9. Brokeback Mountain (2005) – dragostea venită din singurătate

Brokeback Mountain_filme netflix de oscar_

Din nou Ang Lee (vezi mai sus) 🙂 Nimeni nu se aştepta ca filmul lui Ang Lee  despre doi cowboy din Wyoming să fie o poveste de dragoste plină de romantism, suferinţă, despărţiri şi regăsiri. Filmul a stârnit controverse la lansarea sa din 2005, părând o trădare a westernului tradiţional, însă de fapt povestea lui Ennis şi Jack nu face decât să aducă sentimente reale printre stereotipurile unui gen artificial, in care feminitatea şi masculinitatea sunt standardizate.

Din cele 8 nominalizări la premiile Oscar, a câștigat 3, inclusiv cele pentru cea mai bună regie și cel mai bun scenariu adaptat, ratându-le la mustață pe cele pentru cel mai bun film, cel mai bun actor, cel mai bun actor în rol secundar și cea mai bună actriță în rol secundar.

10. La La Land (2017)

La La Land - filme premiate netflix
imagine: Lionsgate Films

Dacă nu îţi place jazz-ul, ai toate şansele să te îndrăgosteşti de el după ce vezi acest musical. Ryan Gosling, în rolul unui pianist îndrăgostit de jazzul de altădată, şi Emma Stone, în rolul unei aspirante la statutul de actriţă cu speranţe de viitor dramaturg, te vor face să visezi la un Los Angeles chic şi feeric, din alte vremuri, cu plimbări la înserat, conversaţii deasupra oraşului fremătător şi poposiri întâmplătoare în barurile cu lumini difuze şi elemente Art Deco.

Dacă nu ești fan musicaluri și ai tot amânat să-l vezi, gândește-te că a câștigat 6 premii Oscar, fiind unul dintre cele mai premiate filme din anul 2017 🙂 În total a avut 14 nominalizări la Oscar. Așa că dă-i o șansă, mai ales că-l găsești la un click distanță pe Netflix.

11. Strigă-mă pe numele tău (2017) 

Call Me By Your Name - filme premiate netflix
foto: Sony Pictures Classics/www.traileraddict.com

A revenit pe Netflix drama romantică Call me by your name, revelația anului 2017. Și nu ne săturăm să o recomandăm, dacă nu ați văzut-o deja. 🙂 În această listă cu filme de Oscar Netflix intră pentru Oscarul luat pentru cel mai bun scenariu adaptat 🙂 Dar acest Oscar e un detaliu, pentru că argumentele sunt mult mai multe și semnificative pentru a-l vedea.


Unul dintre cele mai frumoase și romantice filme din ultimii ani, Strigă-mă pe numele tău te va face să-ți amintești de prima dragoste. Și să visezi la o vacanță de vară în însorita Italie. Într-o vară de neuitat, tânărul Elio, jucat de noul star masculin de la Hollywood, Timothee Chalamet, se îndrăgostește de cercetătorul asistent al tatălui său… Ca orice primă iubire e unică, specială, intensă.

Vei descoperi un film de dragoste senzual și empatic, care va rămâne în topurile celor mai bune filme de gen.

12. Atonement / Remușcare (2007)

atonement filme oscar netflix

Dacă nu știai, Atonement e unul dintre multele filme de Oscar faine care este acum disponibil pe Netflix. Dacă vrei să îl vezi sau revezi, acum este momentul, mai ales că Netflix îl poate scoate din grilă oricând.

Adaptarea cinematografică a romanului cu același nume semnat de Ian McEwan, Atonement a câștigat la Oscaruri o singură statuetă (cea pentru coloană sonoră), din foarte multe nominalizări, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu adaptat și cea mai bună actriță în rol secundar.

Un film romantic de război, cu o distribuție stelară, Keira Knightley, James MacAvoy, Benedict Cumberbatch, Vanessa Redgrave și Saoirse Ronan, Remușcare nu e ușor de urmărit. Dar e unul din acele filme de dragoste în care iubirea se întrepătrunde cu o dramă de viață care transformă dragostea celor doi în una imposibilă și le schimbă pentru totdeauna viețile.

13. E.T. Extraterestrul (1982)

E.T. extraterestrul filme pentru copii_E.T. Extraterestrul e unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată. Inclus în nenumărate topuri realizate de critica de film, cât și de iubitorii de film, E.T. rămâne la mulți ani de la lansare un film de neratat, mai ales în categoria filme de Oscar Netflix. Pentru că da, a intrat în grijla gigantului american pentru moment.

Creat de Steven Spielberg și bazat pe copilăria lui, în care părinții au divorțat și Spielberg și-a creat un prieten imaginar pentru a face față acestei drame de familie, E.T. a fost un blockbuster la momentul lansării. Și a rămas pentru câțiva ani filmul cu cele mai mari încasări din istorie, până la Jurassic Park, o altă realizare a lui Spielberg.

E un film care te emoționează și de care te atașezi. Un memento al copilăriei, E.T. Extraterestrul este nu neapărat un film SF despre un extraterestru rămas din greșeală pe Pământ, ci e un film despre copilărie, puterea imaginației și empatie.

Dacă aș fi întrebată ce film m-a emoționat cel mai mult în copilărie, aș alege fără să mă gândesc de două ori E.T. Extraterestrul. Nu îl ratați, (re)vedeți-l împreună cu cel mic.

Ah, da, și a câștigat 4 premii Oscar. 🙂

14. The Artist (2011) – Oscarul pentru cel mai bun film în 2012


the artist filme frantuzesti
În rolul principal joacă irezistibilul și haiosul Jean Dujardin. The Artist a făcut senzație la momentul lansării și a câștigat cam toate premiile pe care le putea câștiga. A luat Oscarul pentru cel mai bun film, pentru cea mai bună regie, pentru cel mai bun actor în rol principal (Jean Dujardin). Astfel, Jean Dujardin a marcat primul premiu Oscar luat vreodată de un francez la această categorie.
Comedia The Artist e atât de umană și de caldă încât e imposibil să nu vă cucerească. Acțiunea are loc la Hollywood, la sfârșitul anilor ’20 și începutul următorului deceniu. Filmele mute încep să piardă din teren. Iar actorii vedetă trebuie să supraviețuiască trecerii la filmele cu sunet sau să dispară… Jean Dujardin e o astfel de vedetă, care se îndrăgostește de una din actrițele noului val…

15. American Factory – documentarul anului 2019

american factory

OK-ok, ai văzut destul de multe filme de Oscar pe Netflix. Dar documentare? Netflix are super mână la producție de documentare bune. Așa că s-ar putea să găsești adevărata măsură a filmelor Netflix nu în cele dramatice, ci în documentarele pe care le-a produs sau distribuit.

Indiferent dacă vrei sau nu să dai o șansă documentarelor, dacă ar fi să vezi un singur documentar, atunci acesta vă recomandăm să fie. Seamănă destul de mult cu un film artistic, pentru că dramatizează destul de mult subiectul. Dar rămâne un documentar în carne și oase. Fabrica americană e prima producție a companiei lui Barack și Michelle Obama și a luat Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2019.

Povestea și atmosfera se construiesc cu răbdare, ceea ce necesită o mică investiție de timp din partea ta. Dar încet-încet povestea prinde contur și te va prinde și pe tine în mreje.

Documentarul are în centru o investiție chineză în Statele Unite. Un mare producător de parbrize pentru autoturisme din China redeschide o fabrică General Motors. Și angajează în mare parte foștii muncitori ai fabricii. Vei înțelege mai bine atât cultura și societatea americană, cât și pe cea chineză. Diferențele sunt șocante și greu de acceptat de ambele părți, dar umanitatea muncitorilor din ambele țări te va emoționa. American Factory deschide o ușă către realități sociale atât din China, cât și din SUA.

Acestea sunt câteva filme de Oscar Netflix despre care ne-am gândit să-ți spunem. Poate le știi dar nu aflase-i că sunt disponibile pe Netflix, poate nu ai reușit să le vezi la cinematograf la momentul lansării, dar acum din confortul casei tale și după propriul program vei găsi timp să le urmărești.

Vezi și

Top 20 filme Netflix inspirate din fapte reale

TOP 10 cele mai bune filme Netflix din 2020

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here