15 filme esențiale din anii ’90 disponibile pe Netflix

0
1818

Filmele din anii ’90 aveau un alt spirit față de filmele de azi, în mod special în prima parte a decadei. Și asta se vede și în filmele din anii ’90 care sunt acum disponibile pe Netflix. Am ales pentru voi 15 dintre cele mai bune filme din anii ’90 pe care le poți vedea acum pe Netflix. Sunt filme intrate în inimile cinefililor din lumea întreagă, plus câteva filme din anii 90 ceva mai puțin cunoscute, pe care s-ar putea să nu le fi văzut încă.

Nu avem în listă filme din anii ’90 precum Pulp Fiction, The Big Lebowski sau Before Sunset pentru că între timp au ieșit din grila Netflix. Dar avem alte filme excelente apărute între 1990-1999 pe care nu trebuie să le ratați dacă nu le-ați văzut încă sau pe care merită să le revedeți, mai ales că sunt la un click distanță.

Cu siguranță ne-am schimbat mult în ultimii 30 de ani și asta se vede și în filmele de atunci în comparație cu cele de astăzi. Și nu ne-am schimbat neapărat în bine. Filmele erau parcă mai slow-paced, pentru că oamenii nu trăiau în viteza de acum, se bucurau mai mult de fiecare moment. Iar thrillerele erau mai mult bazate pe psihologie și mai puțin pe scenarii complexe despre tehnologie sau artificiile efectelor speciale. Comediile erau mai sufletiste, mai pline de optimism în general, iar personajele erau oameni cu picioarele pe pământ.

Dar spre sfărșitul decadei, prin 1998-1999, apar deja filme cu un alt spirit, ca de exemplu Fear and Loathing in Las Vegas sau The Matrix. Sau poate așa arată doar selecția făcută de Netflix de filme din anii 90 disponibile pe platforma americană de streaming. 🙂

1. Groundhog Day / Ziua Cârtiței (1993)

Groundhog-Day-1993Ziua cârtiței / Groundhog Day a crescut în preferințele publicului, de la momentul lansării până azi. Și trebuie să recunoaștem că unii dintre noi revenim din când în când la această comedie cu mare plăcere.

Așadar, cum ar fi să retrăiești aceeași zi la nesfărșit? Bill Murray ne demonstrează că poate fi foarte distractiv, mai ales pentru spectatori. Dacă vă place stilul lui Bill Murray, încercați și Rushmore, tot un film apărut în anii ’90, dar care nu e disponibil pe Netflix. Vezi aici trailerul Ziua Cârtiței.

2. It could happen to you / Un bacșiș de 2 milioane de dolari (1994)

it could happen to you filme bune pe netflix_Unul dintre cele mai simpatice, optimiste și calde filme de pe Netflix pe care le-am văzut în ultima perioadă. Poate și pentru că e făcut în anii ’90 și are vibe-ul acelor ani. Nicolas Cage și Bridget Fonda joacă rolurile principale în această comedie romantică. El este polițist, ea ospătăriță. El câștigă 4 milioane la loto, ea e falită. 🙂 Dar amândoi au o inimă de aur. 🙂

Dacă vreți să vi se înmoaie inima, să râdeți cu poftă și să începeți să credeți din nou în bunătatea lumii care vă înconjoară, căutați It could happen to you. Noi suntem recunoscători Netflix că ne-a oferit ocazia să vedem această mică bijuterie. Unde mai pui că New York-ul arată atât de prietenos de zici că-i cartierul din spatele blocului, cu un farmec foarte familiar, în timp ce atât Cage, dar mai ales Bridget Fonda, ca și restul distribuției, fac niște roluri minunate.

3. Se7en (1995) – un thriller de neratat pe Netflix, dacă nu l-ai văzut încă

seven filme anii 90Seven, thriller-ul regizat de David Fincher, nu e pentru cei care se sperie când aud podeaua scârţâind. Filmul e de fapt undeva la graniţa dintre un thriller şi un horror.

Criminalul urmărit de cei doi detectivi Somerset (Morgan Freeman) şi Mills (Brad Pitt) este un psihopat care îşi alege victimele în funcție de cele 7 păcate capitale. Modul grotesc în care ucide ne face să ne gândim la un film de groază, iar impactul scenelor violente este amplificat de alternarea normalităţii vieţii de familie a lui Mills cu crimele sadice, până când cele două lumi ajung să se ciocnească.

Mills este tânărul impulsiv, iar Sommerset vulpoiul bătrân, care trebuie să privească la rece crimele care macină un oraş în care ploaia nu se termină niciodată. Freeman reuşeşte să-şi păstreze calmul chiar şi atunci când Mills înnebuneşte de furie, lăsând să se vadă întregul efort de a nu-l ucide pe criminalul jucat de un Kevin Spacey de zile mari. Urmărește trailerul Se7en.

4. Crash (1996)

crash filme anii 90David Cronenberg e un maestru al fetisurilor, la fel ca Almodovar, și prezinta unul mai mult decat ciudat in Crash: victimele accidentelor de masina sau oameni fara astfel de experiente traiesc placere sexuala in rememorarea unor accidente (inclusiv unele celebre, ca al lui James Dean) si in (re)trairea unor accidente.

Intr-un alt film, Dead RingersCronenberg exploreaza un fetis mai comun, cel al gemenilor care isi schimba partenerul sexual fara ca acesta sa stie. Adica explorarea intimitatii cu un strain, sub aparenta familiaritate oferita de identitatea fizica.

Vezi trailerul Crash

5. Scent of a Woman / Parfum de femeie 

scent of a woman filme anii 90În Scent of a Woman dansul este folosit ca metodă pedagogică, însă lecţia ce trebuie învăţată este arta seducţiei. Colonelul orb Frank Slade (Al Pacino) este departe de a fi un profesor model. Acesta reuşeşte să seducă publicul şi să-şi impresioneze discipolul Charlie Simms (Chris O’Donnell) cu tangoul său impecabil, însă ceea ce pare o sărbătoare a vieţii este de fapt un ultim dans.

6. Seven years in Tibet (1997)

sapte ani in tibet filme de epocaȘapte ani în Tibet este despre călătorii și aventuri, care ne conduc să ne schimbăm în interior. În plus, exotismul lumii prin care călătoresc cele două personaje principale fac din Șapte ani în Tibet o experiență cinematografică deosebită, care te va marca vizual.

Doi oameni ai muntelui încearcă să cucerească un vârf muntos din India, dar sunt surprinși acolo de izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial. Printr-un concurs de împrejurări, cei doi ajung în Tibet, unde Heinrich, interpretat de tânărul pe atunci Brad Pitt, devine unul dintre mentorii viitorului lider spiritual al tibetanilor. Relația dintre cei doi este o experiență de învățare pentru amândoi. Delicatețea și bunătatea lui Dalai Lama, în fond încă un copil, dar deja foarte înțelept, îl ajută pe Heinrich să devină o persoană și un tată mai bun.

Tot din categoria filme de epocă, tot un film din anii ’90 și tot cu Brad Pitt în rol principal, este și Legends of The Fall/ Legendele toamnei, pe care îl poți urmări de asemenea pe Netflix.

7. Goodfellas (1990)

Goodfellas filme anii 90Să faci parte din crima organizată e un lucru grozav. Programul e flexibil, ești propriul tău șef, călătorești mult și întâlnești oameni interesanți. (citat din Woody Allen, din Take the Money and Run). Rostiți din citatul de mai sus o frază în serios și una ironic și intrați în mintea lui Henry Hill (Ray Liotta), un puști care își îndeplinește visul de a deveni un wise guy, un bazat, un mafioso și care ajunge să înțeleagă la un moment ce presupune cu adevărat mafia.

Goodfellas, filmul lui Martin Scorsese, îl urmărește așadar pe Henry timp de 30 de ani, de la primele momente în care fiul unui imigrant irlandez își dorește să devină mafiot (adică să își câștige mai deștept banii decât părinții săi) și să facă parte din gașca răufăcătorilor din cartierul lui, care își aveau sediul central la restaurantul de vizavi, până în momentul în care acesta ajunge să îi toarne și să intre sub programul de protecție al martorilor.

Vezi trailerul Goodfellas

 

8. My best friend’s wedding (1997)

my-best-friends-weddingO comedie romantică în jurul evenimentului unei nunți? Da, cu plăcere, dacă le are pe Julia Roberts și Cameron Diaz în rolurile principale 🙂 Cele două sunt rivale în acest film, concurând pentru inima aceluiași bărbat, prietenul de o viață al Juliannei (Julia Roberts). Urmează o cursă nebună, pentru că Julianne află cu doar patru zile înainte de eveniment, că bunul ei prieten Michael se căsătorește… Ce va reuși oare Julianne într-un timp atât de scurt? Cu siguranță va reuși să ne facă să râdem și să ne distrăm copios.

9. Notting Hill  (1999)

notting-hill-1-1Filmul Notting Hill (1999) e una dintre cele mai cunoscute și bune comedii de dragoste britanice. E genul de film pe care l-ai putea vedea de nenumărate de ori fără să te plictisești. Și care îți dă de fiecare dată aceeași stare de bine ca la prima vizionare.

La fel ca și în About time! rolul îndrăgostitei revine însă unei americance. Aici e vorba de carismatica Julia Roberts. Partenerul ei pe ecran este nimeni altul decât preferatul britanicelor pentru mulți ani și nu numai al britanicelor 🙂 Hugh Grant. Premisa filmului este: oare cum s-ar desfășura o relație dintre o persoană cu o viață obișnuită și o vedetă urmărită tot timpul de paparazzi? Anna (Julia Roberts) este o actriță americană, ce face cunoștință întâmplător cu Will, un librar din cartierul londonez Notting Hill. De aici un du-te-vino constant între dorința de a fi împreună și frica de a fi respins sau cea de a nu reuși să păstreze o relație în condițiile unei vieți atât de agitate și analizate de papparazzi, precum cea de vedetă.

10. The Shawshank Redemption / Închisoarea îngerilor (1994)
shawshank-redemption filme anii 90

The Shawshank Redemption e unul dintre cele mai apreciate filme americane din ultimii 30 de ani și cu siguranță unul dintre cel mai bun film al anilor ’90. E o dramă care te prinde total în poveste, te ține în suspans, te distrează și te impresionează, în aceeași măsură. E bazată pe un roman de Stephen King, dar eficacitatea acestei drame nu e doar meritul scenariului. Regia, cinematografia și jocul actorilor sunt de mare clasă.

Ellis “Red ”Redding (Morgan Freeman) este un pușcăriaș în una dintre cele mai dure închisori din America anilor ’50-‘60.  După ani buni de închisoare singurul lucru care-l motivează să-şi reprime impulsurile sinucigaşe este prietenia cu Andy (Tim Robbins), un om închis pe nedrept pe care sistem a încercat să-l transforme într-un criminal. Freeman pare un pușcăriaș resemnat şi bine adaptat, care de fapt urăşte sistemul care i-a luat câteva decenii din viaţă. Filmul este narat de vocea inconfundabilă a lui Freeman, Red fiind de fapt omniprezent în afara, dar și în interiorul închisorii.

Intr-un film care-l are în centru pe  Andy şi evadarea sa, Red  acaparează filmul graţie interpretării lui Freeman care reuşeşte să fie convingător într-un rol care iniţial fusese gândit pentru un irlandez. 🙂 Vezi trailerul Shawshank Redemption.

11. The Usual Suspects (1995)

usual suspects filme anii 90E un film polițist în care detectivul nu prea contează, mai mult răufăcătorii. Ei sunt personajele memorabile și, în mod special, rolul făcut de Kevin Spacey. Spacey este un actor care te ţine cu sufletul la gură până în ultimul moment, trecând uşor de la zâmbet la grimasă diabolică. Și fiind capabil să redea cu aceeaşi naturaleţe candoarea sau vulnerabilitatea, dar şi răul absolut.

The Usual Suspects îi oferă lui Spacey ocazia de a juca un rol cu adevărat provocator, Roger ”Verbal ” Kint, un escroc mărunt care ascunde un mare secret.  Verbal nu se teme de poliţie, nici de Dumnezeu, doar de un misterios gangster Kaiser Soze. Al cărui nume ajunge să-i intrige şi pe ceilalţi escroci. Aceștia sunt aleşi de Soze pentru a duce la bun sfârşit un plan extrem de elaborat. Care va sfârşi prin a-i aduce pe toţi pe o navă în flăcări. După incendiu, Verbal este grav rănit și e interogat de poliție. Practic întregul film e un flashback în dialogul cu polițistul.

12. Forrest Gump (1994)

forrest gump filme noi netflix Comedia-dramă a regizorului Robert Zemeckis din 1994, câștigătoare a 6 premii Oscar, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Dacă vrei să (re)vezi un film bun care să-ți readucă încrederea în umanitate, atunci Forrest Gump e pentru tine. Cu Tom Hanks în rolul principal. Îl poți vedea pe Netflix.

13. Rațiune și simțire (1995)

ratiune si simtire filme anii 90Sense and Sensibility este povestea surorilor Dashwood, două femei a căror existenţă pendulează constant între raţiune şi simţire.

Sora cea mare (Emma Thompson) preferă să îşi păstreze sentimentele pentru ea. Dar astfel riscă să îl piardă pe bărbatul pe care îl iubeşte. Pe de altă parte, Marianne (Kate Winslet), sora sa mai mică, se aruncă în braţele unui tânăr nobil. Dar înainte de a-l cunoaşte cu adevărat.

Aceasta a doua ecranizare a romanului Sense and Sensibility reuşeşte cel mai bine să stabilească un echilibru între poveste şi satira societăţii aristocrate de secol 19. Satiră pentru care scriitoarea Jane Austen este atât de cunoscută. Este disponibilă pe Netflix. Dacă nu ai văzut-o, dă-i o șansă, mai ales că nu se știe cât de mult va poposi în grila Netflix.

Vezi trailerul Rațiune și Simțire.

14. Saving Private Ryan (1999)

saving private ryan filme anii 90

In ultimele luni ale celui de-Al Doilea Război Mondial, comandanţii americani iau o decizie suprinzător de umană, aruncând orice strategie militară pe fereastră. Marii generali, căliţi în lupte şi obişnuiţi să piardă mii şi mii de soldaţi în decursul a câtorva zile, află că o mamă va primi în acelaşi timp vestea morţii a trei dintre cei patru copii ai săi şi hotărăsc că mezinul aflat undeva în Normandia trebuie salvat, cu orice preţ.

Această hotărâre sentimentală îi trimite pe căpitanul Miller (Tom Hanks) şi alţi 7 soldaţi în mijlocul haosului din timpul Debarcării în Normandia, având ca misiune găsirea unui anume James Ryan (Matt Damon), cu alte cuvinte, găsirea acului în carul cu fân. Filmul care i-a adus un Oscar pentru regie lui Spielberg nu glorifică războiul. Deşi imaginile sunt impresionante. Ci preferă să prezinte situaţiile absurde şi alegerile imposibile cu care oamenii se confruntă pe timp de război. In fond, este imposibil să compari durerea unei mame care şi-a pierdut cei patru fii cu durerea unei mame care şi-a pierdut unicul fiu, şi să iei o decizie raţională. Sunt filme de război și filme de război, toate emoționante, dar acesta e parcă și mai emoționant. Poate și datorită interpretării lui Tom Hanks.

15. Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

Ecranizarea romanului lui Hunter S. Thompson  cu Johnny Depp şi Benicio del Torro este un road trip în care accentul cade puternic pe trip graţie portbagajului plin cu droguri pentru toate gusturile, de la alcool la LSD şi cocaină.

Nu vă gândiţi la doi traficanţi de profesie, Raoul Duke (Depp) este un jurnalist trimis să scrie un repostaj în Las Vegas iar Dr. Gonzo este un avocat nu tocmai respectabil, însă călătoria lor în interesul serviciului se va transforma într-o căutare a spiritului american pe care ce-i doi, halucinând de la droguri, ajung să creadă că-l reprezintă: our trip was different, it was to be a classic affirmation of everything right and true in the national character. A gross physical salute to the fantastic possibilities of life in this country, but only for those with True Grit.

16. The Matrix (1999)


the-matrix-filme anii 90Dincolo de costumele negre, ochelarii de soare şi oamenii care se mişcă mai rapid decât gloanţele, vei găsi o întreagă filosofie în Matrix. O filosofie care contestă însăşi realitatea pe care ne-am obişnuit să o considerăm palpabilă. Astfel, amintindu-ne că realitatea înseamnă înainte de toate percepţie, Matrix îmbină critica societăţii capitaliste cu concepte din filosofia budistă. Rezultatul: unul dintre acele SF-uri pe care poţi să le vezi iar şi iar. Chiar și mult timp după ce efectele speciale care i-au adus faima au devenit clişee.

In The Matrix realitatea e o poveste ţesută de maşini care s-au revoltat împotriva creatorilor lor. Iar acum mașinile îi cultivă pe post de baterii. În spatele iluziei se află o lume în care ultimii oameni îşi pun speranţele într-o profeţie. In Matrix realitatea este o înşiruire de iluzii, personajele trăind în burta unui peşte care a fost înghiţit de alt peşte şi apoi de altul…

Urmărește trailerul Matrix.

Acestea sunt 15 dintre cele mai bune filme din anii 90. În total sunt mult mai multe, dar le-am ales pe acestea pentru că le poți vedea cel mai ușor, găsindu-se pentru moment în grila de filme Netflix. Cele mai multe sunt filme intrate în istoria cinematografiei mondiale și în inimile multora dintre noi. Așa că fie că le-ați văzut, fie că nu, merită (re)văzute. Vouă ce filme din anii 90 aveți pe lista scurtă de favorite?

Citește și

20 Filme bune pe Netflix mai puțin cunoscute

15 filme care-ți lasă gura apă – filme cu bucătari chefi și mâncare bună 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here