15 filme care-ți lasă gura apă – filme cu bucătari chefi și mâncare bună :)

0
8306
top filme cu bucătari 1

Producțiile din categoria filme cu bucătari, restaurante și mâncare bună tind să aibă o energie pozitivă care se transmite ușor prin micul ecran, pentru că mâncarea nu e numai despre experiența gurmandă, ci și de bucuria de a fi cu ceilalți și bucuria de a fi viu. Voie bună, stare de bine și atmosferă plăcută – sunt toate cuvinte cheie când vine vorba de întâlnirea în jurul unei mese gustoase cu prietenii și familia.

Frunțile se descrețesc a relaxare, limbile se eliberează la vorbă și papilele gustative sunt în al nouălea cer. Dacă vrei să retrăiești starea asta, mai ales că de vreo 10 luni n-am mai avut ocazia să ne bucurăm de mâncare bună în compania altor bonvivanți, vă recomandăm 15 filme cu bucătari chefi și foodie movies prin excelență.

Big night / Noaptea cea mare (1996)

big-night filme cu bucatariEste unul dintre producțiile de referință din categoria filme cu bucătari. Așa că dacă nu l-ai văzut încă trece-l pe lista ta, nu-ți refuza plăcerea de a te bucura de un film bun, dar și de scenele super gurmande. Acțiunea se petrece în Statele Unite, unde doi frați de origine italiană Primo și Secundo (Stanley Tucci) încearcă să pună pe picioare un restaurant cu specific italienesc. În ciuda pasiunii pentru gătit și mâncare bună a celor doi frați, dar mai ales a bucătarului Secundo, restaurantul Paradise nu reușește să atragă suficienți clienți.

Atunci când apare însă o oportunitate, cei doi cheltuiesc toți banii pe o masă impresionantă. Pregătiți-vă stomacurile înainte de vizionarea acestei dramo-comedii (a se citi mâncați bine și gustos înainte), pentru că Big Night abundă de mâncare bună italienească, asezonată cu multă energie extrovertă și gălăgioasă din partea personajelor, în cea mai mare parte italieni emigrați în Statele Unite.

Soul Kitchen / Taverna Soul Kitchen (2009)

Soul Kitchen filme cu bucătariTaverna Soul Kitchen e printre primele filme cu bucătari și restaurante pe care le-am văzut dar a rămas de-a lungul timpului în topul preferatelor noastre. Are atât de multă pasiune pentru viață și mâncare bună comprimate în mai puțin de două ore, încât nu are cum să te lase rece această comedie.

Un film german realizat de regizorul de origină turcă Fatih Akin, Soul Kitchen are un scenariu cu multe schimbări și răsturnări de situație și multe personaje, fiecare mai colorat și mai diferit de celălalt. Acțiunea se petrece în zona Hamburgului, unde grecul Zinos conduce un restaurant tip cantină pentru clasa muncitoare, într-o hală.

Nu reușește să țină veniturile pe linia de plutire, dar lucrurile se precipită rapid, așa că pregătiți-vă pentru high cuisine, un chef cu pretenții și mai multe sub-intrigi romantice. Bineînțeles, la fel ca toate filmele cu bucătari și acesta are energia pozitivă pe care o are orice întâlnire cu prietenii și familia în jurul mesei și a mâncării bune. Voie bună, stare de bine, atmosferă plăcută – sunt toate cuvinte cheie când vine vorba de mâncarea bună.

Last Holiday / Ultima vacanță (2006)

last-holiday-filme cu bucătari

E o comedie (pe alocuri romantică) pe care am văzut-o de curând pe Amazon Prime și datorită căreia ne-am hotărât în sfârșit să scriem acest articol dedicat filmelor cu bucătari și restaurante bune. E un film fără pretenții, dar cu aceeași energie pozitivă și atmosferă plăcută pe care o implică savurarea de mâncare bună, în compania unor oameni veseli și cheflii. 🙂

Georgia (jucată de Queen Latifah) e vânzătoare într-un magazin din Louisiana, dar visează să ajungă să aibă o meserie legată de gătitul profesionist. 🙂 Viața ei e complet dată însă peste cap atunci când află că mai are doar câteva săptămâni de trăit (oare?!). Așa că se hotărăște să trăiască aceste săptămâni la intensitate maximă, fără frici, fără gânduri negative sau dubii. Pur și simplu să mănânce mâncare bună și să fie cât se poate de autentică cu ea însăși și cu cei din jur.

Așa că pleacă în Cehia, Karlovy Vary, la restaurantul unde chef-ul pe care îl admiră cel mai mult (jucat de Gerard Depardieu) conduce bucătăria. Lipsită complet de inhibiții, fiind eliberată de gândul că oricum nimic nu mai contează, Georgia mănâncă tot ce oferă Chef Didier în meniu. Spre bucuria acestuia, care vine să o cunoască personal și astfel să înceapă o prietenie bazată pe pasiunea pentru mâncare bună, dar și pe valori comune legate despre ce înseamnă o viață bine trăită. 🙂

Dar acesta e doar un sub-plot din Last Holiday, vă lăsăm pe voi să le descoperiți pe celelalte. Vă spunem doar că mesajul filmului care transpare prin fiecare por este să trăim fără frică, urmărindu-ne scopurile fără teama de eșec, de judecata celorlalți sau lipsa mijloacelor materiale.

Woman on Top / Femeia mereu deasupra (2000)


woman on top filme cu bucătari

E un film de fantezie și comedie romantică cu senzuala Penelope Cruz în rolul principal. Mâncatul poate fi unul dintre cele mai senzuale lucruri, așa că oare ce actriță ar fi putut să exprime asta mai bine ca Penelope Cruz. 🙂

Isabella (Penelope Cruz) e un mare bucătar chef în Brazilia dar, din cauza unor neînțelegeri cu soțul, fuge în San Francisco unde ajunge să aibă show-ul ei despre mâncare la TV. Între timp, restaurantul din Brazilia este în cădere liberă. Oare Isabella va rămâne fidelă visului american sau se va întoarce în Brazilia? 🙂

Woman on Top e o comedie foarte simpatică despre mâncare și lumea bucătarilor, așa că nu o ocoliți. 🙂

Burnt (2015)

burnt filme cu bucătari chefi și restaurante

Hmm, cum să refuzi să vezi un film în care Bradley Cooper joacă rolul unui chef bucătar, acompaniat în distribuție de Sienna Miller, Dustin Hoffman, Daniel Bruhl, Emma Thomson, Uma Thurman și mulți alții? Burnt e genul de film în care simți că faci și tu parte din echipa care pregătește preparatele alea delicioase, care arată ca niște opere de artă, care se servesc în restaurantele de top.

Dar asta vine și cu părți mai puțin bune, pentru că veți simți pe lângă bucuria de a fi cel mai bun în branșa ta și reversul medaliei, stresul extraordinar în care se muncește în această meserie. E vorba de stresul de a lucra tot timpul contra cronometru pentru a livra cât mai repede mâncarea care bucură papilele gustative ale clienților, dar și despre programul infernal de muncă, de multe ori întins până târziu în noapte.

Adam (Bradley Cooper) e un chef bucătar care și-a pierdut busola, după ce a câștigat 2 stele Michelin, una dintre cele mai dorite recunoașteri din lumea restaurantelor. Cu un potențial uriaș și super talentat, Adam se pierde din cauza drogurilor și temperamentului vulcanic, dar și a stresului constant căruia trebuie să îi facă față. Burnt este povestea încercării lui de a reveni în lumea rarefiată a bucătarilor de top, în paralel cu lupta pentru a se pune pe picioare mental și fizic.


Burnt nu e un film extraordinar, pentru că nu vine cu un scenariu pe măsura distribuției de nota 10  (fiind destul de clișeic), dar tot merită văzut pentru a te bucura de lumea mâncărurilor fine și de distribuție.

Unde mai pui că găsești acest film cu bucătari (care are și o sub-intrigă romantică) și pe Netflix. 🙂

No reservations (2007)

no-reservations-filme cu bucătariE unul dintre cele câteva filme cu bucătari care merită văzute, o combinație de film despre lumea bucătăriilor de restaurante cu comedie romantică, în care rolurile principale sunt jucate de Catherine Zeta-Jones și Aaron Eckhart. Fiind o comedie romantică n-are cum să nu se termine bine, așa că e un feel good movie perfect pentru o seară relaxantă, la care să te uiți singur sau cu jumătatea ta.

La fel ca și în Burnt, rolurile principale sunt deținute de doi bucătari chefi. Kate (Catherine Zeta-Jones) este un chef perfecționist care cam stresează angajații unui restaurant de top din Manhattan. El lucrează sub ea dar relațiile de putere s-ar putea să se schimbe între cei doi. Ecuația e cu atât mai volatilă cu cât Kate ajunge să aibă grijă de fetița surorii ei, care are nevoie de mult mai mult timp față de cel pe care i-l poate oferi Kate cu programul infernal de la restaurant.

 

5. The Hundred Foot Journey / Război în bucătărie (2014)

the hundred foot journey filme bune pe netflix

O comedie cu multă energie pozitivă despre care tindem să spunem că nu prea se mai fac, cu personaje care par desprinse din realitate, cu mâncare bună 🙂 și peisaje superbe care nu sunt produse pe calculator.

O familie de indieni încearcă să-și refacă viața în Franța, deschizând într-o localitate de provincie un fast-food indian. Doar că vis-a-vis este un restaurant de fițe, cu o stea Michelin, condus de nimeni alta decât acritura de Madame Mallory (Helen Mirren). Evident că izbucnește un conflict între cele două stabilimente, care nu se știe cum se va încheia, printr-o prietenie pe viață, mai multe stele Michelin pentru Mallory sau o ceartă la cuțite.

Disponibil pe Netflix.

8. Babette’s Feast / Festinul Babettei

Babette's Feast filme de oscar

Tot despre mâncare e vorba și în acest film dar de fapt e mult mai mult de atât. E genul de film de care îți e frică să scrii pentru că știi că orice ai spune nu va exprima magia lui.

Este filmul preferat al Papei Francisc. Bineînțeles că această preferință nu e întâmplătoare, pentru că Babette’s Feast deși superficial este despre gătit, în profunzime surprinde bucuria de a fi viu, de a fi cu ceilalți și de a trăi fiecare experiență a vieții ca pe un dar. E un film de o modestie și o austeritate a mijloacelor de exprimare care te scoate din ritmul și experiența cu care ne-am obișnuit atunci când vedem o producție obișnuită. Dar care de fapt îți oferă atât de multă bucurie până la final, încât simți când se termină că ai atins parcă aripa unui înger.  🙂


11. Tampopo (1985) – foodie movie japonez

Tampopo-top filme de vazutMâncarea bună aduce oamenii împreună, îi relaxează, le dă o stare de bine. La fel ca și un film bun :). Tampopo e o combinație dintre cele două, pentru că e un foodie movie excelent și un feel good movie prin excelență.

Realizată în 1985, dar descoperită de occidentali mai ales după apariția curentului foodie movies, această comedie e un ramen western, combinând ideea de spaghetti western și pe cea de supă japoneză cu tăiței, ramen. Dacă-ți plac mâncarea, umorul bun, cultura mâncării în general, nu doar cea japoneză, atunci e musai să cauți Tampopo. Este efectiv o experiență cinematografică de neuitat, care are în plus energie pozitivă și optimism cât 10.

6. Julie & Julia (2009)

julie julia filme optimiste dTot mâncarea are rolul principal și în acest film. 🙂 La fel și optimismul și o atitudine pozitivă.

Ce faci când viața ta pare că nu merge nicăieri, în timp ce cunoscuții par să fi obținut tot ce și-au dorit în viața? Unii dintre noi s-ar putea apuca de gătit, pentru că asta ne motivează și ne relaxează. Alții ar începe să facă sport sau să citească. Julie a noastră, din comedia Julie & Julia hotărăște să pregătească toate cele peste 500 de rețete din cartea de gătit a Juliei Child într-un singur an și să documenteze toată experiența pe un blog.

Cum cine e Julia Child? Este cea care a introdus publicului american bucătăria franțuzească, prin cărțile și show-urile ei TV :). Interpretată în acest film super optimist de Meryl Streep, Julia e acel personaj din viețile noastre care nu se dă bătut, care pare că are un izvor nesfârșit de optimism și energie.

Filmul spune în paralel povestea ambelor personaje – Julie în New York căutându-și drumul în viață prin blogging și gătit și Julia, cu ani în urmă în Franța împreună cu soțul ei, descoperind bucătăria franțuzească și învățând să gătească. E un film de văzut atunci când ai nevoie de o doză de optimism. Disponibil pe Netflix.

Chef (2014)

chef 2014 filme cu bucătari chefiRegizorul Jon Favreau a fost cap de listă când venea vorba de blockbusterele verii ca Iron Man 1 și 2, Cowboys and Aliens. Dar cu Chef Favreau propune un alt tip de film: intim și colorat.

Premisa filmului este simplificată la maximum de scenaristul, producătorul, regizorul și actorul principal Favreau. Carl Casper, considerat cândva unul dintre cei mai inovatori bucătari din Miami, a ajuns într-un punct mort al carierei sale. Lucrează la un restaurant bun, are o echipă bună, problema însă o reprezintă patronul restaurantului, Riva (jucat excelent de Dustin Hoffman). Pe când Carl și-ar dori să experimenteze, mai ales în vederea vizitei unui cunoscut critic, șeful preferă să servească meniul „casei”. Criticul Ramsay Michel nu se arată impresionat și recenzia este mai mult decât nefavorabilă – este un atac personal.

În acest punct Chef capătă noi tonuri. E greu să nu percepi nota autobiografică, critica, deloc subtilă de altfel, la adresa controlului exercitat de casele de producție asupra unor filme precum Iron Man. Iar când Carl Casper demisionează sau este concediat (greu de spus) și se întoarce în Miami, comparația cu Favreau devine mai evidentă. Chef este o întoarcere la lucrurile de bază, la acel tip de film care l-a făcut faimos pe Favreau în anii ’90 (Swingers).


Carl face rost de o tonetă de mâncare prin intermediul fostului soț (Robert Downey Jr.) al fostei sale soții (Sofia Vergara) și pornește din oraș în oraș împreună cu fiul său, Percy. În a doua parte a filmului nu se mai întâmplă nimic, de unde rezultă că aceasta este cea mai bună parte din tot filmul. 🙂 E vorba doar de mâncare simplă și delicioasă, muzică bună, momente de improvizație actoricească plus călătoria realizată cu van-ul de street food.

Mănâncă, roagă-te, iubește (2010) – disponibil pe Netflix

eat pray love filme de dragoste netflix

Ca toate filmele în care joacă Julia Roberts, zâmbetul, energia și exuberanța ei sunt molipsitoare. Vei plânge, vei râde cu ea, vei călători în jurul lumii, din Italia până în Indonezia. Și vei mânca cele mai bune și gustoase mâncăruri. Vei gândi cele mai profunde și înțelepte idei despre viață. Și, nu în ultimul rând, vei descoperi dragostea. Celălalt personaj principal al filmului e interpretat de Javier Bardem. Disponibil pe Netflix.

Filme cu bucătari – de autor

Pe lângă Tampopo și Babette’s Feast, vrem să recomandăm și alte două filme cu bucătari de autor care sar din așteptările obișnuite atunci când vorbim despre mâncare și bucuria de a fi gurmand.

La grande bouffe / Marea crăpelniță (1973)

la-grande-bouffe filme cu chefi bucătari

Marea crăpelniță e un film bizar, care n-o să-ți facă poftă de mâncare, ci din contră. Cu o filosofie în spate care pare anticonsumeristă, dar care mai degrabă e un film nihilist, despre pierderea sensului, despre plictiseală și blazare.

La grande bouffe e un film cult care merită văzut pentru statutul lui, dar care s-ar putea să te dezguste cu scenele în care cei 4 prieteni încearcă să mănânce până la a-și provoca moartea. Dar poate fi o idee bună pentru vizionare în preajma Sărbătorilor când mai toți facem excese culinare. 🙂

The cook, the thief, his wife and her lover (1989)

the-cook-the-thief-his-wife-and-her-lover filme cu bucătariTot un film de autor, semnat de regizorul britanic Peter Greenaway, The cook, the thief… e un film visceral și greu de privit până la final. Plin de furie și violență, este un film cu un bucătar, așa cum se vede și în titlu, care e nevoit să transforme în mâncare un corp uman.

Văzut de mulți ca o parabolă politică împotriva măsurilor neo-liberale luate de Margaret Thatcher, filmul poate fi văzut și ca o parabolă-satiră a modului de viață consumerist pe care îl ducem cu toții, fără atenție la consecințele modului nostru de viață sau responsabilitate pentru mediul înconjurător.

După cum îi spune și titlul, filmul are în centru patru personaje: un mafiot pe nume Albert și soția lui Georgina (jucată de tânăra Helen Mirren), iubitul acestuia și bucătarul chef al restaurantului cu pretenții pe care l-a preluat Albert. Acesta din urmă află de relația amoroasă extra-conjugală și reacționează violent.

Ca orice film fără compromisuri, The cook, The thief … poate fi interpretat ca mergând prea departe sau, din contră, o capodoperă. Nouă ne-a plăcut, rămâne de văzut dacă și vouă 🙂


Jiro dreams of sushi (2011)

jiro dreams of sushi filme cu bucătari chefiSunt extraordinar de multe documentare bune și foarte bune despre bucătari și restaurante. Netflix are cel putin o duzină și toate merită văzute și revăzute. Dar Jiro dreams of sushi este într-o categorie separată din care face doar el parte. Deși este documentar, l-am inclus în lista noastră pentru că transcende ideea de documentar clasic.

Te va absorbi atât de mult în drama familiei bucătarului chef Jiro și a băieților lui încât vei simți că privești unul dintre cele mai bune filme cu bucătari pe care le-ai văzut (și nu numai). Jiro este proprietarul unui restaurant din metroul din Tokyo. Un restaurant extraordinar de mic, cu doar câteva locuri, dar care servește cel mai bun sushi din lume, fapt recunoscut prin cele nu mai puțin de 3 stele Michelin – cea mai înaltă recunoaștere pe care un chef o poate primi.

Ce îl motivează pe Jiro să meargă înainte la vârsta înaintată la care a ajuns, cum reușește ful lui de 50 de ani să lucreze de o viață întreagă sub tatăl lui ultra-perfecționist și, mai ales, cum e să-ți dedici viața pasiunii tale, în acest caz sushi-ul? De fapt această ultimă întrebare e una la care încearcă să răspundă multe dintre producțiile din categoria filme cu bucătari.

Pe lângă bucuria gurmandă de a te bucura de mâncare bună și de a te întâlni în jurul mesei cu prietenii și familia, aceste filme aruncă o lumină asupra dramei interioare pe care bucătarii chefi o trăiesc. Muncesc extrem de mult, fac o muncă de foarte multe ori extrem de repetitivă, nu au viață personală – în concluzie, sacrifică foarte mult din dorința de a oferi mâncarea cea mai gustoasă, de a atinge perfecțiunea în bucătărie.  Indiferent dacă vorbim despre chefi sau nu, drama sacrificiului personal pentru pasiunile noastre și perfecționismul la locul de muncă este una care pot suna familiar multora dintre voi.

Jiro dreams of sushi a fost mult timp disponibil pe Netflix, dar a dispărut între timp de pe platforma de streaming.

Acestea sunt doar 15 filme cu bucătari și restaurante despre mâncare bună și bucuria de a împărți o masă bună cu prietenii și familia. Voi ce filme preferate aveți în această categorie?

Vezi și

20 Filme bune pe Netflix mai puțin cunoscute

Cele mai bune filme Netflix – 25 filme de top pe Netflix

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here