Rețete asiatice- 9 mâncăruri cu vită și pui delicioase

0
103

Când vrei ceva unic de gătit, apelează la bucătăria asiatică. Vei găsi o mulțime de rețete asiatice delicioase și sănătoase. Aceste feluri de mâncare eu un gust uimitor și combină acru cu sărat și dulce în cele mai bune moduri. Când am început să mănânc sănătos lumea îmi spunea că probabil mănânc feluri de mâncare plictisitoare. Dar, ce nu încearcă multă lume este bucătăria internațională. Sunt atât de multe rețete sănătoase indiene, grecești, asiatice și nu numai. Această listă are câteva rețete asiatice vegetariene, cu pui sau cu vită care sigur o să-ți placă. Rețetele asiatice sunt una din categoriile mele preferate de mâncare sănătoasă.

Ingredientele nu sunt foarte greu de găsit. Sosurile asiatice și celelalte ingrediente le puteți găsi în zona cu produs internaționale în orice magazin mai mare. Dacă aveți cum, vă recomand să mergeți la un magazin cu specific asiatic. Oricum, în caz că nu găsiți anumite ingrediente sau vi se pare ceva mai scump (de exemplu creveții) puteți înlocui cu altă sursă de proteină cum ar fi: puiul, vita sau tofu. Rețetele de mai jos sunt destul de versatile și ușoare😊.

Pui picant de busuioc thailandez

 

rețete asiatice cu pui thailandez

Carnea învelită în frunze de salată dă un twist nou și fresh rețetelor asiatice cu pui. Ingredientele nu sunt așa de greu de găsit, iar timpul de preparare este scurt. Puteși să faceți această rețetă în weekend și să vă bucurați de această rețetă asiatică în următoarele zile ale săptămânii. Enjoy!

Aproximativ 4 porții

Timp total de preparare: 30-40 de minute

Ingrediente:

4 lingurite de ulei
½ ceașcă de ceapă tocată
½ cană ardei gras roșu tăiat subțire
4 lingurițe usturoi proaspăt tocat
1 kilogram de pui
2 ardei iuți tocați
1 lingura sos de pește
2 lingurițe de zahăr brun/alb
2 lingurițe sos de soia
¼ linguriță piper negru măcinat
1 cană de frunze de busuioc
1 lingură suc proaspăt de lămâie verde
4 lămâi verzi

Mod de preparare:

Încălziți o tigaie mare la foc mediu. Adăugați 2 lingurițe de ulei în tigaie și după adaugați ceapa tocată. Lăsați ceapa 2 minute apoi adăugați ardei gras și lăsați-l și pe acesta 1 minut. Adăugați usturoi și mai lăsați 1 minut. Opriți focul și scoateți amestecul din tigaie. În aceeasși tigaie adăugați alte doua linguri de ulei și adăugați puiul. Gătiți puiul la foc mediu timp de 5 minute sau până se rumenește. Amestecați pentru a-l găti uniform. Adăugați vucățile de ardei iute în tigaie și gătiți 1 minut. Mai apoi, ădăugați amestecul de ceapă în tigaie. Se amestecă sosul de soia, piperul și busuiocul pentru a crea un sos și se pune și acesta în tigaie. Lăsați mâncare pe foc încă 1-2 minute. Scoateți tigaia de pe foc și amestecați busuiocul și sucul.

KimBap- rețetă coreeană cu orez

Vita în rețetele asiatice este genială. Sosurile asiatice dau un gust total diferit față de stilul european de preparare al vitei. Kim bap este o rețetă mai complicată ca sushi-ul, dar este extrem de delicioasă. În rola de orez din această rețetă o să intre foarte multe ingrediente și va fi nevoie să le preparați înainte de a vă apuca de rola de orez. Poate o să ți se pară ciudate combinațiile, dar o să vezi că o să rămâi surprins. Se poate servi cu orice sosuri asiatice doriți. Have fun!

Aproximativ 6 porții

Timp total de preparare: o oră și jumătate

Ingrediente:
1 pachet de alge pentru sushi (nori) sau 6-10 bucăți
2 căni de orez pentru sushi
400 de grame castraveți mici
3 linguri de oțet de orez
2 căni de baby spanac
4 morcovi medii
5 ouă mari bătute
1 avocado
1 lingură ulei de susan
1 lingură semințe de susan
ulei de măsline

PENTRU VITA ÎN STIL BULGOGI:
450 de grame de mușchi de vită feliat subțire
1/4 ceașcă de ceapă verde tocată (doar partea verde)
3 căței de usturoi tocat
2 linguri de vin roșu
2 linguri sos de soia
1 linguriță ulei de susan
1 linguriță semințe de susan
1/3 dintr-un kiwi tocat

Mod de preparare:

Pregătiți carnea de vită bulgogi marinând-o într-un recipient cu ceapa verde tăiată, usturoi, vin roșu, sos de soia, ulei de susan, semințe de susan și kiwi. Carnea va fi mai fragedă de la kiwi. Lăsați-l să se marineze la frigider timp de 2 ore, dar nu mai mult! Lăsați orezul să gătească într-o cratiță în timp ce lucrăm la celelalte ingrediente și vom reveni la el mai târziu.

Luați castraveții și îndepartați semințele din el. Tăiații în fâșii lungi și înmuiații în oțetul de orez și presărați cu sare pe ambele părți. Vom folosi lichidul de la castraveți pentru a condimenta orezul mai târziu. Spălați spanacul și scurgeți-l. Lăsați-l deoparte. Curățați și tăiați morcovii. Într-o tigaie la foc mediu sau mare adăugați 2 linguri de ulei de și un pic de sare până când sunt mai moi, dar mai sunt un pic crocanți (timp de aproximativ 3-5 minute). Scoateți morcovii și gătiți carnea de vită marinată în aceeași tigaie.
Într-o tigaie antiaderentă, adăugați 1 lingură de ulei și gătiți ouăle bătute până când sunt gata. Scoateți-o din tigaie și tăiați-o vertical în benzi lungi. În cele din urmă, avocado. Tăiați-l în aceeași metodă ca și ouăle și puneți-l deoparte.

Se toarnă sucul de castravete în orez și se condimentează orezul cu 1 lingură de ulei de susan și sare, după gust. Când aveți ingredientele gata, este timpul să ansamblați. Există covorașe speciale din bambus care sunt făcute pentru rularea sushi și kimbap. Vă recomand să rulați cu ele. Așezați algele pe covoraș și întindeți orezul cu o lingură uniform.
Neteziți orezul. Așezați toate ingredientele pe orez: 2 straturi de morcovi și 1 celelalte ingrediente. Rotiți kimbap-ul treptat și bine, iar apoi tăiați cu un cuțit zimțat foarte ascuțit în bucăți rotunde și egale. Serviți cu orice sosuri asiatice doriți. Poftă bună!

Bibimbap- rețetă asiatică cu vită și orez

Bibimbap se traduce pur și simplu prin „amestec de orez cu carne și legume asortate“. Puteți face foarte multe variante de la această rețetă asiatică cu vită în funcție de preferințele dumneavoastră. Puteți înlocui carnea de vită cu tofu, pui sau alte legume. Este una dintre mâncărurile asiatice preferate de mine. Enjoy!

Aproximativ 3-4 porții

Timp total de preparare: 1 oră și 30 de minute

Ingrediente:

VITA ÎN SOS:
100 g carne tocată de vită
1 lingură sos de soia
1 lingură ulei de susan
1 linguriță zahăr alb sau brun
1/4 linguriță usturoi tocat
LEGUME
250 g spanac
350 g muguri de fasole- germeni de fasole (dacă nu găsiți putețo să omiteți acest ingredient)
100 g ciuperci
120 g morcovi
1/2 linguriță sare fină
3 căni orez fiert
3 ouă
ulei (de orice fel)
Alge mărunțite (tăieturi lungi subțiri)
SOSUL BIBIMBAP:
2 linguriță gochujang/ pastă de ardei iute
1 lingură ulei de susan
1 lingură de zahăr brun/alb
1 lingură apă
1 lingură semințe de susan prăjite
1 linguriță de oțet
1 linguriță usturoi tocat

Mod de preparare:

Pregătiți sosul de carne combinând sos de soia, ulei de susan, zahăr alb sau brun și usturoi tocat. Amestecați carnea tocată de vită cu sosul de carne. Marinati carnea timp de aproximativ 30-40 de minute în timp ce pregătiți restul de ingrediente pentru rețeta asiatică cu vită. Adăugați puțin ulei de gătit într-un wok sau o tigaie mai adâncă și gătiți carnea la foc mediu/mare timp de 4-5 minute. Amestecațiingredientele enumerate mai sus pentru sosul Bibimbap. Spălați și tăiați varza, morcovul și fasolea. Adăugați morcovul tăiat în felii subțiri într-o tigaie adâncă sau wok împreună cu puțin ulei de gătit și 1/4 linguriță de sare fină. Gătiți morcovii la foc mediu/mare timp de 2 până la 3 minute. Curățați și clătiți ciupercile și feliați-le subțire. Adăugați puțin ulei de gătit și 1/4 linguriță de sare fină într-un wok/tigaie și gătiți ciupercile la foc mediu timp de 3-4 minute sau până când sunt gata. Faceți ouăle prăjite. Acum asamblați bibimbap. Puneți orezul într-un castron și adăugați carnea, legumele, algele condimentate, sosul Bibimbap și oul deasupra orezului. Serviți cât e cald. Poftă bună!

Sushi cu avocado și somon

Este adevărat că sushi-ul făcut în casă nu va fi la fel ca cel de la restaurant, dar poate fi la fel de bun la gust. Nu este o rețetă ușoară, dar este o metodă fun de a face mâncare mai ales dacă faci rețeta asiatică alături de un prieten. Este mult mai ieftin decât la un restaurant  Poți să faci și varianta vegetariană a rețetei și să înlocuiești somonul cu castravetele, morcovul sau avocado. Recomand să serviți imediat acest preparat. Din cauza peștelui crud nu ar fi ok să îl țineți peste noapte. De asemenea orezul fiert va fi cel mai bun imediat după ce este fiert. Dacă îl veți ține mult la frigider riscați să se întărească și să nu mai fie la fel de bun. Pentru a servi vă recomand câteva sosuri asiatice: sos de soia sau wasabi.

Aproximativ 6 porții

Timp total de preparare: 15 minute

Ingrediente:
6 foi de alge pentru sushi (nori)
1.5 căni de orez pentru sushi fiert
200 grame de somon crud
30 de grame cremă de brânză feliată în fâșii
1 avocado feliat
sos de soia și wasabi pentru servire (opțional)

Mod de preparare:

Pentru această rețetă asiatică veți avea nevoie de o rola pentru sushi din bambus. Pentru a rula bine sushi-ul veți avea nevoie de ea. Așezați algele pe un covor de bambus. Mai apoi luați o parte din orez și acoperiți foaia de alge cu un strat uniform de orez. Neteziți cu o paletă sau lingura orezul. Aveți grijă să nu puneți foarte mult orez. Puneți somonul, crema de brânză și bucățile de avocado pe orez. Înfășurați treptat și strâns rola de sushi. Am pus mai jos o poză cu rola de sushi pentru a vedea cum ar trebui să arate. La sfârșit feliați rola cu ajutorul unui cuțit în bucăți relativ egale. Serviți cu sosuri asiatice precum: soia sau wasabi. Poftă bună!

Tofu glazurat miso și orez brun

rețete asiatice cu pui, bol sushi

Este una dintre rețetele ușoare de mâncăruri asiatice din listă. Nu o să-ți ia foarte mult timp și este destul de versatilă. Dacă nu-ți plac anumite legume, poți să le înlocuiești (de exemplu broccoliul). Enjoy!

Timp total de preparare: 20 de minute

Ingrediente:
2 linguri mirin
2 linguri pastă de Miso Albă
1 lingura miere
2 lingurițe oțet de vin sau de orez
5 lingurite ulei de susan
500g tofu ferm, tăiat în felii
2 bucăți de broccoli, tocat
1 ardei roșu mare, tocat
2 căței de usturoi, tăiat
Ghimbir de 4 cm, tăiat în bețișoare
4 bucăți de ceapă verde, tăiate în lungimi de 4 cm
335g (2 căni) de orez negru sau brun
Semințe de susan

Mod de preparare:

Combinați pentru sosul asiatic: mirinul, miso-ul, mierea și oțetul într-un castron mediu. Puneți-l deoparte cât pregătiți restul rețetei asiatice. Încălziți 1 lingură de ulei de susan într-un wok/tigaie adâncă la foc mare. Gătiți tofu pe ambele părți timp de 2 minute sau până ce acesta devine auriu. Transferați tofu pe o farfurie. Adăugați broccoli în wok/tigaia adâncă. Se amestecă 3 minute sau până este moale și gata. Adăugați ardei și amestecați-l timp de 1-2 minute. Adăugați usturoiul, ghimbirul și ceapa. Se amestecă toate acestea 1 minut. Adăugați 2 linguri amestec de miso și mai lăsați 1 minut. Se amestecă 1 minut. Se transferă tot într-un castron mediu/mare. Restul de sos miso se adaugă în wok. Gătiți timp de 30 de secunde – 1 minut. Adăugați tofu. Gătiți pe ambele părți, rotind, timp de 1 minut. Se ia de pe foc. Împărțiți orezul în boluri și adăugați legumele și tofu. Puteți servi cu sosul rămas în plus din wok/tigaie. Presărați cu semințe de susan, dacă doriți. De obicei, așa se servesc mâncărurile asiatice. Poftă bună!

 

Tăiței chinezești- Lo Mein

rețete asiatice noodles chinezești

Cel mai ușor lo mein pe care îl veți face vreodată în 15 minute.  Lo Mein sunt o rețetă cu noodles chinezești super gustoasă și cu multe legume. Este mult mai rapid, mai gustos și mai sănătos decât cel pe care l-ați comanda de la fast food. Enjoy!

Aproximativ 3-4 porții

Timp total de preparare: 25 de minute

Ingrediente:
tăiței chinezești
1 lingura de ulei
2 căței de usturoi tocat
2 cești de ciuperci, feliate
1 ardei gras roșu, tocat felii subțiri
1 morcov, tocat felii subțiri
1/2 cană mazăre
3 căni baby spanac

PENTRU SOS
2 linguri sos de soia
2 lingurite de zahăr brun/alb
1 linguriță ulei de susan
1/2 linguriță ghimbir
1 linguriță Sriracha

Mod de preparare:

Într-un castron mic, amestecați împreună sosul de soia, zahărul, uleiul de susan, ghimbirul și Sriracha. Puneți deoparte sosul. Într-o oală mare gătiți tăițeii conform instrucțiunilor ambalajului. Când sunt gata aceștia se scurg bine. Încălziți uleiul într-o tigaie mare sau wok la foc mediu. Se adaugă usturoiul, ciupercile, ardeiul gras și morcovul. Amestecați frecvent timp de 3-4 minute sau până acestea sunt fragede. Se amestecă mazărea și spanacul până când spanacul s-a ofilit sau timp de 3-4 minute. Se amestecă tăițeii și sosul pregătit de dumneavoastră și se amestecă ușor. Serviți imediat. Poftă bună!

 

Pui glazurat cu soia și miere

rețete asiatice cu pui

Este o rețetă asiatică cu pui care este amrinat într-un sos delicios de soia, miere, usturoi, ulei de susan și ceapă verde și poate fi gătit într-o tigaie, sau pe grătar. Este perfect pentru o cină sau un prânz sănătos și aromat. Desigur, puteți înlocui puiul cu vită sau tofu.

Aproximativ 4 porții

Timp total de preparare: 40 de minute

Ingrediente:

1/2 ceașcă de sos de soia
2 linguri miere
1 linguriță ulei de susan
4 cepe verzi, tocate
2 caței de usturoi, tocati
1,5 kg piept de pui dezosat fără piele
1 lingură ulei

Mod de preparare:

Pregătiți sosul în care va fi marinat puiul. Se amestecă împreună sosul de soia, mierea, uleiul de susan, ceapa verde și usturoiul. Se adaugă puiul în sos și se marinează timp de 30-50 de minute. Dacă vreți o aromă mai puternică lasați puiul în sos peste noapte. Când sunteți gata de gătit, încălziți uleiul la foc mediu, într-o tigaie de mărime medie/mare. Scoateți puiul din sos și lăsați să se scurgă excesul de sos. Adăugați puiul și gătiți timp de 7 minute pe fiecare parte sau până când acesta este gătit în totalitate. Serviți cu orez sau cu legume. Poftă bună!

 

Boluri de sushi cu creveți în sos picant

rețete asiatice cu creveți

Dacă nu vrei să facivarianta normală de sushi sau nu îți place metoda aceia din rețeta asiatică, rețeta aceasta va fi prefectă. Această mâncare asiatică este un mod delicios și gustos de a avea sushi fără să-l comanzi sau să-l faci într0un mod tradițional. Din nou, dacă nu vrei să faci rețeta asiatică cu niște creveți poți să alegi tofu, somon sau ton.

Aproximativ 4 porții

Timp total de preparare: 20 de minute

Ingrediente:
2 căni orez brun fiert
1 linguriță oțet de orez
1 linguriță sos de soia
400 grame creveți fierți
3 linguri maioneză
2 lingurițe Sriracha
1 castravete, tăiat
1 cană de morcovi, răzuit
1 cană edamame curățate
1 avocado, tăiat cubulețe

Mod de preparare:

Se amestecă oțetul de orez și sosul de soia în orezul brun pregătit de dinainte. Pregătiți sosul picant de creveți combinând maioneza, srriracha, oțetul de orez și sosul de soia. Gustați și adaugați sos iute în funcție de preferințele dumneavoastră. Puneți creveții în sos. Asamblați castroanele cu orez, creveți condimentați și legume. Puteți înlocui ingredientele dacă nu vă plac anumite legume. Deasupra se adaugă semințe de susan și se poate servi cu sos de soia. Enjoy!

 

Stir fry cu varză

rețete asiatice varză la tigaie

Poți să transormi această rețetă foarte rapid într-o rețetă asiatică cu pui sau cu vită. Acest stir fry ușor poate fi o garnitură pentru multe dintre rețetele de mai sus sau se poate servi și așa cum este.

Aproximativ: 3-4 porții

Timp total de preparare: 20 de minute

Ingrediente:
1 lingură ulei de susan
4 căni amestec de salată de varză
2 linguri sos de soia
2 căței de usturoi
1 lingură ghimbir, tocat
1 linguriță sriracha
1/4 linguriță de piper negru

Mod de preparare:

Se amestecă usturoiul, sosul de soia, ghimbirul, Sriracha și piperul negru pentru sos. Dacă vreți sosul un pic mai dulce adaugați zahar sau miere. Încălziți uleiul de susan în tigaie la foc mare. Adăugați varza și gătiți timp de 4-5 minute sau până când aceasta devine un pic mai moale. Aveți grijă să nu o gătiți prea mult. Adăugați sosul pregătit și gătiți varza timp de 2-3 minnute până când usturoiul este gătit. Serviți cu oricare din rețetele de mai sus. Poftă bună!

Vezi și prăjituri simple- rețete repide și delicioase https://www.postmodern.ro/articol/prajituri-simple-retete-delicioase-si-rapide/

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here