Cu toții căutăm inspirație de filme bune de văzut. Aceasta e lista cu filme din 2018 care ne-au plăcut. Am încercat să introducem multe filme mai puțin cunoscute. Pentru că în fiecare an apar sute de filme, unele foarte bune. Dar nu auzim de ele, pentru că studiourile nu le promovează suficient sau au încasări modeste și nu sunt preluate de marii distribuitori din alte țări. Sau, dacă auzim, nu avem ocazia să le vedem decât la ani distanță, când devin disponibile pe Netflix, HBO sau online.
Iată, așadar, filmele produse în 2018 care ne-au plăcut: comedii, filme din 2018 de acțiune, thrillere, filme de groază, filme de dragoste, drame.
Top comedii 2018
1. The world is yours (2018)
Vreți să vedeți un super film de acțiune, dar și să râdeți pe săturate? Atunci încercați The World is Yours (Le monde e a toi). E un film de acțiune și comedie franțuzească super distractivă din 2018, cu Vincent Cassel, Isabelle Adjani și un actor nou, Karim Leklou, în rolurile principale. Un mic dealer de droguri iese din închisoare cu planuri mari, doar ca să afle că maică-sa (Isabelle Adjani) i-a făcut praf economiile cu care voia să își extindă afacerea. Așa că plănuiește o lovitură pentru a face rost de bani. Doar că niciodată planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg… Reiese așadar un haos absurd și haios nu în mică parte datorat oamenilor apropiați personajului principal. Îl poți vedea pe Netflix.
2. Game night (2018)
E un film 3 în 1 🙂 comedie, film de acțiune și thriller. Max (Jason Bateman) și Annie (Rachel McAdams) formează o familie dar și o echipă în serile de jocuri de societate cu prietenii. Sunt obsedați să le câștige de fiecare dată. Doar că, în una dintre seri, jocul devine cât se poate de real dar ei nu știu asta. De unde foarte multe scene comice în care Max, Anne și prietenii lor sunt puși în situații periculoase de tot felul de răufăcători dar ei sunt convinși că totul e în joacă… 🙂
3. Nu sunt un ușuratic / I am not an easy man (2018)
Je ne suis pas un homme facile e o comedie pur sânge lansată în 2018. Câteodată avem impresia că francezii sunt singurii care știu cum să producă o comedie adevărată, care să nu fie plină de glume de prost gust ca de exemplu cum să torni bere în fundul unui bărbat…Asta e o glumă din altă comedie din 2018, Blockers, pe care noi nu am inclus-o în listă tocmai din cauza acestui tip de glumă.
Pe ambele le găsești pe Netflix, dar dacă am avea să alegem între ele două, am alege de fiecare dată să vedem Nu sunt un ușuratic. E o comedie franțuzească romantică, în care Damien se trezește că trăiește într-un univers paralel, după ce se lovește la cap. Rolurile de gen sunt inversate și acum femeile sunt la putere 🙂 Ele controlează lumea, sunt șefele, sunt sexiste cu bărbații și se folosesc de ei. Cum se va descurca Damien în această lume dominată de femei și cum va decurge povestea lui de dragoste cu șefa lui? 🙂 Foarte haios, vă zicem noi.
4. Papi Chulo (2018)
Este una dintre cele mai fresh și simpatice comedii pe care le-am văzut în ultimii ani. Și s-ar putea descrie ca o comedie de diferențe culturale. Sean e un american tânăr, finuț, cu ochi albaștri. Și homsexual. Ernesto e un mexican de 55 de ani, cu vreo 5 copii, tată de familie care a muncit toată viața. Acum lucrează cu ziua în suburbiile Los Angelesului. Tinerelul are o cădere nervoasă la TV, în timpul prezentării vremii. 🙂 Ca urmare, postul TV îl pune să-și ia liber ca să-și revină. În lipsă de alte ocupații, Sean îl angajează cu ziua pe Ernesto pentru a-i vopsi terasa. Urmează niște neînțelegeri la care noi am râs cu gura până la urechi. Sperăm să vă placă și vouă. Dar, atenție, nu e o comedie dinamică și comercială, și aveți nevoie de puțină răbdare cu ea la început.
5. The death of Stalin (2018)
Vrei să vezi o comedie care a fost interzisă în Rusia? 🙂 Atunci trebuie să vezi The Death of Stalin. Comedia neagră din 2018 The death of Stalin e o producție britanico-francezo-belgiană care aduce laolaltă o distribuție de actori extraordinari, chiar dacă mai puțin cunoscuți. De exemplu: Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jeffrey Tambor, Jason Isaacs, dar și Olga Kurylenko. Stalin suferă o hemoragie cerebrală care îl paralizează… În urma acestui accident începe o luptă grotescă și haioasă pentru putere între ceilalți lideri din Comitetul Central și NKVD.
Pot fi ororile lui Stalin și ale regimului comunist hilare? Da, dar mai ales dacă nu le-ai trăit. Pentru că altfel nu cred c-o să-ți vină să râzi prea tare. Dar pentru generațiile care nu au trecut prin comunism sau pentru cei din țările care nu au cunoscut comunismul, da.
6. Green Book (2018)
Dacă vrei să vezi o comedie bună, atunci îți recomandăm Green Book (2018). Pentru că este un film de călătorie cu poveste bine construită, dialoguri deștepte și personaje solide.
Se poate naște o prietenie între un bodyguard cu idei puține dar fixe și un pianist cu fițe? Da, dar numai după multe râsete. Îl poți vedea pe HBO Go. Citește recenzia noastră.
7. Crazy Rich Asians (2018) – My Big Fat Greek Wedding varianta asiatică
E o comedie romantică în care o profesoară de economie chinezo-americancă descoperă că prietenul ei face parte din una din cele mai bogate familii din Singapore… Se va putea integra new-yorkeza în familia lui Nick? 🙂 A avut mare succes de boxoffice și unul împărțit printre critici 🙂
8. Nuntă la distanță (2018)
Lansat în 2018, e o comedie romantică diferită de ce vedem de obicei, cu Keanu Reeves și Winona Ryder. Frank și Lindsay sunt doi ciudați care nu prea iubesc oamenii în general și care bineînțeles nu se suportă reciproc. Ajung însă să se cunoască la o nuntă la care sunt amândoi invitați. Dar neplăcerea de a sta cu restul participanților e mai mare decât neplăcerea de a petrece timpul împreună. Așa că cei doi stau din ce în ce mai mult unul în compania celuilalt. Cu mult umor negru și glume destul de anti-romantice, cei doi vor ajunge oare să dezvolte sentimente?
Îl poți vedea pe Netflix, sub titlul Destination Wedding.
9. Cyrano, mon amour

Filmul Cyrano, mon amour din 2018 a fost regizat pentru a te binedispune. E o călătorie într-o lume unde frumuseţea este suverană. Te vor ademeni decorurile pariziene, culorile burlești, dialogurile spumoase, costumele și calităţile vizuale. Personajele sunt adorabile. Te amuză, te surprind, te înduioașează.
Prin Cyrano, regizorul se apropie de filmele clasice realizate pentru a permite o evadare din cotidian. Scenariul aduce în prezent evenimente din viaţa autorului Edmond Rostand care l-a creat pe celebrul personaj Cyrano, așa cum a rămas în memoria colectivă. Datorită actorilor și atenţiei acordate decorurilor și costumelor, ai impresia că ieși din prezent pentru a petrece o seară de neuitat în sala cochetă a unui teatru parizian.
Poţi vedea trailerul și citi recenzia.
Top filme de dragoste 2018
10. A star is born (2018) – o poveste emoționantă de dragoste
Unul dintre cele mai bune filme de dragoste din ultimii doi ani, nu doar din 2018, îi are ca protagoniști pe Bradley Cooper și Lady Gaga. Bradley Cooper e un obișnuit al filmelor de dragoste, jucând și într-un altul la fel de bun acum câțiva ani. E vorba de Silver Linings Playbook.
Povestea din S-a născut o stea o să vă emoționeze cu siguranță. Doi muzicieni talentați ajung să se cunoască din întâmplare. El e deja un muzician consacrat, ea lucrează la un restaurant, dar are o voce divină. Bradley Cooper, cu o privire mai albastră ca oceanul, nu e băiatul drăguț cu care ne-am obișnuit. Joacă rolul unui rocker, cu o voce profundă și guturală. Dar e același tip cu inimă de aur pe care l-am văzut în alte filme.
11. Call me by your name (2018)
Una dintre cele mai frumoase și romantice drame din ultimii ani, Strigă-mă pe numele tău te va face să-ți amintești de prima dragoste și să visezi la o vacanță de vară în însorita Italie. Într-o vară de neuitat, tânărul Elio, jucat de noul star masculin de la Hollywood, Timothee Chalamet, se îndrăgostește de cercetătorul asistent al tatălui său… Ca orice primă iubire e unică, intensă, specială.
Un singur lucru trebuie să ai în vedere pentru a te lăsa vrăjit de sensibilitatea ispititoare a poveştii din acest film şi de calităţile vizuale: toleranţa faţă de iubirea dintre două personaje de sex masculin. Vei descoperi un film de dragoste senzual și empatic, care va rămâne în topurile celor mai bune filme drama de gen. Îl poți vedea pe Netflix.
Filme 2018 – cele mai bune filme de tip dramă
12. Everybody knows (2018)
Aprope prin definiție, filmele în care joacă Penelope Cruz și Javier Bardem sunt filme bune 🙂 Everybody knows nu face excepție. Aceștia joacă doi foşti iubiţi ce se revăd în timpul unei nunţi dintr-o aşezare spaniolă aparent idilică. E plină cu străduţe înguste şi de case vechi, înconjurată de vii şi inundată de soare. Așa că îţi vine să o treci pe harta viitoarelor destinaţii de vacanță. (Noi chiar am căutat-o pe hartă :)) ) Până la declanşarea dramei, filmul e dominat de voie bună, revederi emoţionante cu foști prieteni şi o fiesta ca la ea acasă.
Înainte de scena care determină succesiunea alertă a evenimentelor, începi să bănuieşti deja că te aşteaptă o dramă. Laura (Penelope Cruz) se reîntoarce în ţinutul natal pentru a participa la nunta surorii ei. Iar Paco (Javier Bardem) e marea ei iubire din adolescenţă. La început se privesc asemenea unor buni prieteni care încă mai ţin unul la celălalt, dar care au înţeles că fiecare şi-a ales un alt drum. Până când un eveniment neaşteptat scoate la suprafaţă un secret ce le bulversează existenţele (şi nu numai lor).
Telenovelă sau capodoperă? 🙂
Părerile despre filmul lui Asghar Farhadi, un răsfăţat al festivalului de la Cannes, dar şi al Oscarurilor, împart spectatorii în două tabere. Într-o tabără sunt cei ce i-au contestat succesul şi care îl compară mai degrabă cu o telenovelă mai stilată. Cealaltă tabără îi laudă calităţile vizuale (care transformă însorita Spanie viticolă într-o poezie tulburătoare), jocul actorilor și de mesajul uman transmis de problemele familiei din film. Și mai ales laudă capacitatea regizorului iranian de a empatiza cu o cultură foarte diferită. Citește toată recenzia.
13. The Ballad of Buster Scruggs (2018)
Frații Coen, doi dintre cei mai talentați și originali regizori de la Hollywood (alături de Tarantino și Woody Allen), au renunțat la marele ecran și au semnat un film pentru Netflix, liderul serviciilor de divertisment online. Și le-a ieșit o dramă de antologie extraordinar de bine făcută, pe care o poți vedea toată odată sau în seri diferite, pe bucăți.
Filmul e un western cu șase povești diferite care te vor amuza, pune pe gânduri și te vor surprinde plăcut. Deși sunt niște povești simple, geniul Fraților Coen în a spune o poveste cu tâlc este inegalabilă în cinematografia actuală. Eficiența cu care creează atmosfera, personajele, leagă ițele poveștii și livrează umor, dramă, empatie și multe alte emoții nu este egalată de niciun alt regizor. După umila noastră părere. Cel puțin când vorbim de regizorii de la Hollywood. Cu siguranță The Ballad of Buster Scruggs este unul dintre cele mai bune filme ale lui 2018. National Board of Review, o organizație din State care selectează filmele cele mai bune, l-a inclus printre cele mai bune filme din 2018.
14. Gloria Bell – o dragoste matură, la 50+
E unul dintre cele mai triste filme pe care le-am văzut, chiar dacă nu e vorba despre nicio tragedie. De ce? Pentru că n-are speranță. Atunci când n-ai speranță ești trist. Așa și Gloria Bell, deși încearcă să-și refacă viața, o face cu așteptări și speranțe aproape umile. Marile iubiri, marile așteptări, viitorul sunt în urma ei.
Ce faci când ești singură, iar cei doi copii s-au făcut mari și au viețile lor? Cum îți umpli timpul și viața, în afară de muncă? Cu siguranță ești mult mai matură, știi mult mai bine ce vrei de la o relație și de la un iubit. E și cazul Gloriei, care merge foarte des să danseze într-un club. Acolo întâlnește un bărbat atent, de aceeași vârstă cu ea. Va funcționa oare relația lor?
Gloria Bell este remake-ul hollywoodian al filmului chilian de succes Gloria, din 2013. Remake-ul este semnat chiar de regizorul chilian care a regizat și originalul, Sebastian Lelio. În rolurile principale interpretează delicata Julianne Moore, alături de John Turturro.
Îl poți vedea subtitrat pe HBO Go sau pe site-urile cu filme online.
15. One Nation, One King (Un people et son roi)

Un people et son roi e o adevărată desfășurare de forţe. Nici nu putea fi altfel dacă ţinem cont de evenimentele istorice evocate: Revoluţia Franceză. Cu adevărat impresionante sunt scenele colective, amintind de relatările despre Parisul în fierbere din timpul Revoluţiei.
Îi vei revedea pe unii dintre cei mai iubiţi actori francezi (printre care Louis Garrel, Adele Haenel și Gaspard Ulliel). Ei readuc la viaţă personalităţi marcante ale Revoluţiei Franceze sau anonimi care au pus umărul la schimbarea unei lumi. În paralel cu marea istorie de desfășoară micile istorii din spatele baricadelor. Nimeriţi în iureșul evenimentelor dramatice, oamenii revoluţiei nu încetează să se îndrăgostească, să cânte, să viseze. Femeile încep să participe la schimbările sociale cot la cot cu bărbaţii curajoși.
Filmul este bazat pe documentări solide. Regizorul Pierre Schoeller a reusit să aducă și un omagiu spiritelor libere ce au promovat ideile moderne din secolul al XVIII-lea, considerat al Luminilor.
16. Time Share / Infern Tropical (2018)
E un film psihologic care pendulează între thriller, horror și critică socială. Time Share te bântuie cu o imagine a vieții așa cum ne-am obișnuit să o gândim: muncim mult și apoi mergem într-o vacanță binemeritată. Doar că stresul de peste an, presiunea socială de a face față așteptărilor celorlalți și oboseala se transformă în paranoia și aproape nebunie. E un film mexican despre cât de nenaturală și nefericită e viața modernă.
O familie pleacă în vacanța mult dorită, într-un complex tropical, unde au închiriat un bungalow. Doar că acolo constată că bungalowul a fost dublu-închiriat și sunt nevoiți să îl împartă cu o altă familie. În același timp, o altă familie care lucrează în stațiune visează și ei la o vacanță într-un cu totul alt loc…Dar nici pentru ei lucrurile nu se așează așa cum visează…
Îl poți vedea pe Netflix.
17. Private Life (2018)
E o dramă din 2018 despre ce presupune ca familie încercarea de a avea copii prin fertilizare in-vitro. Private Life îi are în prim plan pe Richard (Paul Giamatti) și Rachel (Kathryn Hahn), un cuplu care se hotărăște să aibă un copil, ambii fiind trecuți de 40 de ani. Urmează discuții în contradictoriu, proceduri medicale complicate și neplăcute fizic și nu numai, încercări de a obține mai mulți bani și de a găsi soluții alternative pentru a avea copilul dorit… Private Life e o dramă pe alocuri distractivă, dar și tristă și informativă pentru cuplurile care nu pot să aibă copii sau au deja copii și uită câteodată cât de binecuvântate sunt. Îl poți vedea pe Netflix.
Filme 2018 biografice
18. Can you ever forgive me? (2018)
E unul dintre acele filme bune care nu ajung la noi decât din întâmplare sau pentru că stăm să căutăm filme de văzut. Pentru că nu au în spate o promovare agresivă și ajung să adune doar câteva milioane de dolari la box-office în America, așa că se vorbește foarte puțin despre ele. Noi am avut norocul să dăm peste Can you ever forgive me? pe Netflix.
Rolul principal îi revine lui Melissa McCarthy, pe care ne-am obișnuit s-o vedem în filme de comedie. Dar și aici face un rol foarte bun, în personajul real al scriitoarei Lee Israel. Aceasta trăiește în New York și orașul mai are puțin și o devorează. Nu reușește să câștige suficient de mult pentru a face față cheltuielilor. Așa că, din necesitate, ajunge din scriitoare de biografii să se transforme în escroacă… Filmul, pe alocuri comedie, pe alocuri o dramă destul de tristă, e o producție biografică. Pentru că adaptează memoriile scriitoarei Lee Israel apărute în anul 2008.
19. The Post
Există film de Steven Spielberg care să nu merite să fie văzut? Nouă nu ne vine niciunul în minte… Meryl Streep și Tom Hanks sunt editorii unuia dintre cele mai importante ziare din lume, The Washington Post. Aici trebuie să gestioneze modul în care vor publica dosare și informații compromițătoare legate de administrația centrală. Povestea e inspirată din realitate și, deși acțiunea se petrece în anii ’70, filmul e o critică țintită către administrația prezidențială actuală din Statele Unite. Și, în mod special, e o critică la adresa președintelui Trump.
20. The Old Man & The Gun
La fel ca și The Post, The Old Man & The Gun e tot un film inspirat din fapte reale. Vrei să vezi ultimul film din cariera lui Robert Redford? Pentru că la sfârșitul filmărilor la The Old Mand & The Gun, Redford a declarat că se retrage din actorie, la cei 84 de ani.
Filmul The Old Man & The Gun e în stilul multor thrilleruri cu care ne-a obișnuit, doar că acesta e unul mai de bătrânețe. 🙂 Forrest Tucker, personajul lui Redford, e un moșulică foarte simpatic și galant, care prăduiește bănci și chiar evadează din închisoare. Și nu se lasă deloc de vechile obiceiuri, chiar și când apare la orizont o damă foarte bine…
Filme 2018 – cele mai bune thrillere și filme de acțiune
21. Red Sparrow (2018)
Jennifer Lawrence în rol de spion și de balerină? 🙂 Pare greu de crezut la cât de vorbăreață și extrovertă este și cât de misterioasă e în general imaginea spionului în filme. Dar Lawrence a reușit să producă un personaj credibil, fiind lăudată pentru rolul pe care îl face în acest thriller de spionaj.
O balerină de mare succes în Rusia, Dominika suferă un accident care îi pune capăt carierei de dansatoare. În lipsă de bani și mijloace de subzistență alternative, acceptă oferta unui apropiat de a încerca periculoasa și fără scrupule meserie de spion… Urmează școlirea ei dură în sexpionaj – o metodă de a folosi seducția și intimitatea fizică pentru a obține secrete compromițătoare. Și implicarea într-o misiune foarte dificilă, de găsire a unei cârtițe/agent dublu din cadrul organizației.
22. Operation Finale (2018)
E o dramă cu elemente de film de acțiune cu spioni. Acțiunea se petrece după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, când agenția de spionaj a Israelului, Mossadul, face tot posibilul pentru a-l captura în Argentina pe Adolf Eichmann, omul din spatele Holocaustului. Punerea în aplicare a planului de capturare te va ține lipit în fotoliu, oferind entertainment de calitate. Dar mai mult de atât este un film drama despre evreii care riscă să devină ucigași la rândul lor în încercarea de a-l prinde pe bătrânelul ucigaș în masă, în timp ce acesta din urmă pare pare de-a dreptul un om inocent. Nu e o capodoperă cinematografică, dar e un film bun. Foarte bine realizat și foarte bine jucat de Oscar Isaac, Ben Kingsley și Melanie Laurent.
23. Beirut (2018)
Dacă te inspiră misterul și exotismul lumii arabe și vrei să vezi un film de acțiune și thriller de calitate, atunci Beirut este perfect pentru tine. Deși un mare eșec de box-office, Beirut e unul din acele filme de acțiune care te face să-ți pese foarte mult pentru personaje și ce se întâmplă cu ele. Semn că sunt bine dezvoltate în poveste și nu sunt doar niște pachete de mușchi care trag cu pistolul și îi urmăresc pe răufăcători. Ca dovadă, Beirut a primit note mari din partea criticilor de film.
Skiles e un fost diplomat american, care după ce e victima unui atac terorist în care soția lui moare, eșuează complet. Devine alcoolic și deprimat și viața lui pare fără sens. Dar Skiles (jucat de Jon Hamm) e abordat pentru a ține o conferință în Liban… Se va implica Skiles? Căruia nu pare să-i pese nici de el, dar nici de soarta celorlalți? Îl poți vedea pe Netflix, ca multe alte filme de acțiune recomandate în această listă.
24. Venom (2018)
Un film cu super multă acțiune, bătăi și confruntări, cu super-eroi, dar care să fie și ironic și simpatic? Da, există, și se numește Venom. Ne-a distrat super tare deși, cum vă spuneam, nu suntem fani ai filmelor cu supereroi. Așa că dacă faci abstracție de faptul că o mare parte din ce vezi în film a fost creat pe calculator și treci peste asta, filmul o să-ți ofere o distracție pe cinste.
Brock, jucat de Tom Hardy, e un jurnalist de investigații care vrea să expună practicile necurate ale unei corporații. Aceasta din urmă încearcă să controleze mai multe forme de viață extraterestră. Doar că, printr-un accident, Hardy ajunge gazdă pentru una dintre acestea (Venom). În încercările disperate de a scăpa de ea și de a se lupta în continuare cu corporația, apar tot felul de ipostaze care mai de care mai haioase, datorită modului în care Venom se manifestă în corpul lui Hardy. Îl poți vedea pe HBO.
25. Mission: Impossible – Fallout
Știai că ultimul film din 2018 din seria Misiune imposibilă este considerat cel mai bun al seriei? Și nu doar de critică, ci și de audiență. Tom Cruise și ceilalți producători au încasat aproape 800 milioane de dolari din distribuția lui, cel mai mult dintre toate celelalte producții din Misiune imposibilă.
Secretul? Misiune imposibilă – Fallout vine cu acea senzație de clasic, ca și la James Bond, care e foarte plăcută. Dar, să fim serioși, cine ar vrea să consume aceeași rețetă aplicată la nesfârșit. Și aici vine ingredientul cel mai important al succesului ultimului film. Aduce ceva nou din toate perspectivele: jocul actorilor e și mai bun, scenele de acțiune sunt uau (după cum bin știți deja, Tom Cruise își joacă propriile scene periculoase, ceea ce a rezultat și cu o fractură de picior pentru el în timpul filmărilor la Fallout), etc. Practic totul e ridicat la un nou nivel, inclusiv scenariul.
Care e povestea? Agentul Ethan Hunt și echipa lui trebuie să oprească o catastrofă nucleară pusă la cale de o organizație teroristă. Urmează nenumărate răsturnări de situație asezonate cu la fel de multe urmăriri, acțiuni periculoase și pline de suspans, plus lupte și bătăi care te vor captiva cu siguranță.
26. Unsane (2018)
Vrei să vezi un film psihologic clasic, dar făcut în anul 2018? Unsane e o opțiune bună pentru asta. E un thriller psihologic regizat de Steven Soderbergh (seria Ocean, Magic Mike, Contagion), în care vei fi luat pe sus de nebunia și violența din viața lui Sawyer. Ca în toate filmele psihologice care explorează tulburările mentale, e greu de spus ce e real și ce nu și fix asta e cea mai bună parte din Unsane. În rolul principal joacă Claire Foy în rolul principal, pe care o știți din serialul The Crown, dacă l-ați văzut. Datorită lui Soderbergh și a talentului ei extraordinar, Unsane funcționează, deși rețeta nu e cea mai originală.
Filme 2018 bune de groază
27. Fără zgomot / A quiet place (2018)
Co-scris și regizat de cel pe care-l știți în primul rând ca un actor bun, John Krasinki face o treabă foarte bună în A quiet place. Atât de bună încât anul ăsta e așteptată o continuare: A quiet place 2. Groaza pe care ți-o produce îți intră în sânge datorită liniștei în care se petrece acțiunea, dar și datorită jocului actoricesc al soției lui John Krasinski. Nimeni alta decât Emily Blunt.
Este un film de groază SF post-apocaliptic. Un fel de Alien, dar pe Pământ. Creatura seamănă destul de bine cu extraterestrul din Alien care îi vâna pe cei de la bordul navei. Doar că aici creatura vine atunci când e atrasă de zgomote mai puternice. Groaza și frica îngrozitoare vor trebui așadar să se manifeste într-o liniște mormântală. Ceea ce face filmul și mai apăsător.
28. Annihilation / Anihilarea (2018)
Annihilation e un alt film bun din 2018 pe care aveam șanse mici să-l vedem în România, pentru că a fost un eșec major la încasări în State și China. Așa că erau mici șanse să fie distribuit la noi. Dar producătorii au vândut drepturile de distribuție către Netflix, așa că îl poți vedea oricând, dacă n-ai avut încă ocazia.
E un film horror SF cu Natalie Portman, care o interpretează pe Lena, microbiolog și fost soldat. Ea, împreună cu o echipă de femei, intră într-o expediție periculoasă, afectată de un asteroid cu câțiva ani în urmă. Se pare că ADN-ul animalelor și plantelor a fost modificat într-un mod periculos pentru viața pe Pământ. Anihilarea nu e doar un film SF de groază, este despre depresie, despre căutări umane și pornirile noastre autodistructive…
Filme de artă 2018 bune
29. Burning (2018)
E unul din acele filme psihologice în care multe lucruri rămân nespuse. Burning spune o poveste despre iubire, obsesie și rivalitate în Seul-ul actual. Diferențe mari de clasă sociale, mistere de nedeslușit, porniri violente transmise din tată în fiu, toate sunt ingredientele acestui film misterios.
Realitatea personajelor din film, ce formează un triunghi amoros aparte, e învelişul înşelător al unei lumi interioare adânci şi opace. Deși par superficiali și dornici de a se bucura doar de prezent şi de petreceri, cei trei au o viață interioară profundă. La care nu avem acces decât prin intermediul acțiunilor și declarațiilor lor, de multe ori înșelătoare. Citește întreaga recenzie Burning.
30. Favorita (2018)
E unul dintre favoritele noastre. N-aveam cum să ratăm să îl includem în lista cu filme bune din 2018. Favorita face parte din categoria de filme de epocă și critică socială, dar poate intra ușor și în categoria comediilor negre. Filmul este unul dintre cele mai bune lansate în ultimii cinci ani, atât ca scenariu, dar și regie, cinematografie și originalitatea subiectului.
Încă vedem puține femei care conduc povestea principală a filmelor în care joacă. În Favorita avem 3 doamne, într-un triunghi amoros inspirat din fapte reale. Regina Ana a Angliei, în secolul al XVIII-lea, pradă unei sănătăți precare, este manipulată de două femei. Cele două își doresc să conducă statul, controlând-o pe regină. Dialogul spumos și jocul proaspăt al celor trei actrițe Emma Stone, Rachel Weisz și Olivia Colman îl recomandă pentru o vizionare atentă, pentru a vă bucura total de experiență. Poți să-l vezi pe HBO.
Vouă ce filme din 2018 v-au plăcut?
Citește și
Top 20 filme de spionaj bune pentru un weekend top secret