Cum să ne bucurăm de bani punându-i deoparte, mai mult decât dacă i-am cheltui?

2
4945

Multi dintre noi, eu sigur ma numar printe acestia, ne promitem la începutul fiecărui an că vom economisi mai mult. Cati dintre noi respectam aceasta promisiune? Destul de putini daca ne uitam pe studiile publicate. Un studiu GFK din septembrie 2016 mentiona faptul ca aproape jumatate dintre romani, 47%, nu reusesc sa puna nici un ban deoparte de la o  luna la alta.

Si totusi cum putem sa imbunatatim aceste procente?

1. Stabilirea de obiective personale

dog with sticks

In primul rand cred ca ar trebui sa ne definim obiective financiare personale, respectiv pentru ce economisim banii, orizontul de timp vizat si cati bani ar trebui sa economisim lunar pentru a atinge obiectivul. Aici as merge si mai departe cu propunerea prin impartirea sumei lunare de economisit in sume zilnice.

Sa spunem ca avem 35 de ani si la aniversarea varstei de 40 ani ne dorim un ceas de lux de 5000 eur.

Printr-un calcul simplu 5 ani reprezinta 60 luni , ceea ce inseamna o suma de economisit de aproximativ 83 eur/luna. Mergand si mai departe cu acest calcul, la suma zilnica de economisit, vom obtine suma de 3 eur/zi necesara a fi economisita zilnic.

Asadar cu doar 3 eur/zi economii, ceea ce inseamna putin peste 10 lei in 5 ani ne putem lua cadoul mult dorit pentru aniversarea de 40 ani, un ceas de 5000 eur.

Cati dintre noi au un astfel de ceas? Probabil nu multi, din simplul motiv ca daca ar trebui sa il cumparam acum ni s-ar parea ca acest obiect costa o avere, dar prin economisirea a putin peste 10 lei timp de 60 de luni, ne dam seama ca la finalul acestei perioade ajungem să avem intreaga suma.

 

2. Obiceiul economisirii – clasica pușculiță

7cb5d0d335160bbbfb547c7f3cb88951

Usor de spus, greu de facut. Al doilea lucru si cel mai important din punctul meu de vedere, il simt personal, este crearea unei rutine a economisirii. Dupa stabilirea sumei zilnice pe care o punem deoparte trebuie sa ne asiguram ca suntem capabili sa o economisim, facand din aceasta actiune o prioritate.

M-am gandit la diverse forme de punere in practica a acestei actiuni. Pentru obiective mai mici, pe termen mai scurt, cred ca cea mai practica solutie este clasica pusculita cu care eram obisnuiti cand eram copii. Da, in aceasta pusculita punem zilnic cei 10 lei si nu ne atingem de ea, o uitam acolo sus pe mobila.

Foarte interesant este faptul ca daca o uitam vreo 60 de luni, la finele acestei perioade vom gasi acolo o mica avere, aproape 5000 euro. O surpriza cat se poate de placuta care se poate realiza prin aceasta rutina zilnica de economisire!

Bineinteles aceleasi instrumente de economisire nu se potrivesc in orice instanta. Evident la un moment dat nu o sa stam pe un munte de bani intr-o pusculita, ii vom duce la banca ii plasam intr-un depozit, cont de economii, etc.

Pentru obiectivele pe termen lung si foarte lung, cum sunt planurile de pensii, este necesar sa apelam si la specialisti pentru a ne recomanda instrumente financiare pentru orizontul de timp necesar.

 

3. Nu schimbăm destinația banilor!

b4a84175cb9420d37310fdcab0288f95

Un alt aspect foarte important este sa nu ne abatem de la obiectivele economisirii! Daca ne-am propus sa ne cumparam un ceas pentru aniversarea de 40 de ani , nu utilizam banii economisiti pentru o vacanta ci ii lasam pentru obiectivul stabilit.

Daca ne propunem o vacanta, atunci acesta este un alt obiectiv pentru care trebuie sa ne stabilim o suma minima ce trebuie economisita si orizontul de timp in care dorim strangerea sumei.

 

Citește și 5 pași spre independența financiară

9 sfaturi pe înțelesul tuturor de la Warren Buffett, “Oracolul” din Omaha

 

5 pași spre independența financiară

9 sfaturi despre viata, succes si bani de la Warren Buffett, “Oracolul” din Omaha

SHARE
Articolul precedentDivan Film Festival, editia 2017
Următorul articolThe Weeknd – Secrets
Am o experienta de peste 10 ani in domeniul bancar in zona de creditare si management. Sunt pasionata de citit si, mai nou, si de scris, imi doresc sa impartasesc celor din jur din experienta acumulata pana acum si totodata incerc sa devin un foarte bun profesionit in domeniul meu.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here