Are Warren Buffett sfaturi demne de luat in seama? Cu siguranță, da. Poate ați auzit de Warren Buffett, poate nu. E unul dintre cei mai de succes investitori și al patrulea cel mai bogat om al lumii. Dar mai mult de atât, Buffett e un tip cool la cei 86 de ani, extrem de modest – trăiește în aceeași casă de când avea 25 de ani, în Omaha-Nebraska, iar textele publicate de el (scrisorile anuale către investitori) au atins statutul de cult. Succesul lor se datorează în mare parte stilului aforistic și haios, prin care Buffett extrage esențialul unor situații de viață și transmite filosofia după care s-a ghidat de-a lungul ultimilor 72 de ani (da, a început să investească la 14 ani).
Ideea de investiții poate părea una indepărtată de noi, dar de fapt fiecare, chiar dacă nu investim la bursă, ne investim timpul și energia la job, în relații, în cursuri și training-uri. Prin urmare, fie că vă gândiți la viitorul vostru din punct de vedere financiar sau nu, sfaturile lui Warren Buffett sunt la fel de relevante.
-
Nu întreba niciodată frizerul dacă ai nevoie de tunsoare. – Warren Buffett
Deși își investește economiile pe bursă de la 14 ani, Buffett nu e un mare admirator al Wall-Street-ului, pe care îl cataloghează ca lacom și dispus să propună orice sfat către clienți atâta timp cât lor le produce bani. Nu trebuie să fii investitor pe bursă ca să-ți însușești principiul de mai sus. Fii întotdeauna atent la interesele celorlalți atunci când îți oferă un sfat, chiar și atunci când în principiu îți reprezintă interesele.
2. Diferența dintre oamenii de succes și oamenii de mare succes este faptul că oamenii de mare succes spun “nu” la aproape totul. – Warren Buffett
Imaginea clasică a unui investitor de succes este cea în care investești “fără număr”, ești mereu pe bursă, cumpărând și vânzând acțiuni. De fapt Buffett măsoară de foarte multe ori și taie o singură dată. “Nu am 50 de idei foarte bune pe an, sunt norocos dacă am una sau două.” Același lucru este valabil și dacă nu ești investitor: cel mai important lucru este să fii capabil să recunoști oportunitatea atunci când se ivește (o oportunitate de învățare și dezvoltare cu bătaie lungă, un job mai bun etc) și nu să îți irosești energia și timpul în cât mai multe acțiuni, în speranța că unele vor fi de succes.
Un alt exemplu? Buffett nu acceptă întâlniri prea ușor, se concentrează pe ceea ce știe cel mai bine: scanează piața citind rapoarte, ziare, cârți în propriul birou. Nu pierde timpul și agenda lui e “meetings free”. 🙂
3. Lanțurile obiceiurilor sunt ușoare până când devin prea grele pentru a putea fi rupte. – Warren Buffett
Cu toții știm că obiceiurile au o forță greu de învins. Dar această inerție poate juca în favoarea noastră. Tot Buffett spune: “La vârsta mea, nu îmi mai pot schimba obiceiurile. Sunt blocat. Dar voi puteți avea peste 20 de ani obiceiurile pe care hotărâți acum că vi le doriți. Așa că vă sugerez să alegeți comportamentele pe care le admirați la ceilalți și să le transformați în propriile obiceiuri și invers.”
4. Dacă ai ajuns într-o groapă, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să te oprești din săpat. – Warren Buffett
Nimănui nu îi place să piardă. Din păcate, atunci când acest lucru se întâmplă, cel mai deștept lucru pe care îl putem face este să acceptăm că am pierdut și să mergem mai departe. Cu cât amânăm mai mult acest moment, cu atât pierderile cresc. Firea umană acceptă în general foarte greu că a pierdut și speră că norocul sau timpul va întoarce în favoarea lui situația.
Explicația psihologică stă în faptul că insuccesul e resimțit mult mai intens decât succesul. Dar în acele momente cel mai bine este să “încasăm” pierderea și să mergem mai departe. Poate fi vorba de un job care nu mai duce nicăieri: nu mai amâna, începe să-ți cauți alt job. Sau de o relație care nu funcționează. Poate fi vorba de un apartament cumpărat la suprapreț înainte de criză din care ai avea mai mult de câștigat dacă renunți la el decât continuând să plătești mai mult decât face (dacă așa arată calculele).
5. Investiția în cunoaștere plătește cea mai bună dobândă. – Warren Buffett
Că tot am zis despre cât de mult citește Buffett. Unul dintre colaboratorii lui spune: Buffett este probabil unul dintre puținii directori de companii din SUA care își petrec cea mai mare parte a zilei citind. Nu trimite și nu primește email-uri și nu pierde timpul în meeting-uri plicticoase. La întrebarea de unde îi vin ideile, Buffett răspunde: “Pur și simplu citesc. Citesc toată ziua.”
6. Să nu depinzi niciodată de un singur venit. – Warren Buffett
Dacă celelalte sfaturi sunt intuitive, ideea de a nu depinde de o singură sursă de venit poate părea exotică. Dar gândește-te puțin, este același principiu care spune că nu trebuie să îți tii toate ouăle în același coș, dar altfel formulat. Este greu să îți asiguri mai multe surse de bani, dar practica este destul de răspândită în străinătate.
Și nu mă refer neapărat la mai multe joburi. Poate fi un blog care produce ceva bani, pe care îi investești sau să îi economisești. Poate fi un garaj pe care îl închiriezi sau niște cursuri de fotografie pe care le susții unor începători. În timp, economisind astfel de venituri poți să investești într-un proiect care să îți aducă și mai multe venituri (de exemplu o garsonieră pe care să o închiriezi) sau să îți creezi un fond serios pentru un an sabatic în care să lucrezi la propriu tău proiect antreprenorial. Sau poți deja să pui bani deoparte pentru pensie…
7. Nu economisi banii care îți rămân după ce cheltuiești, cheltuiește banii rămași după ce ai pus o parte din ei deoparte. – Warren Buffett
Dacă tot am vorbit de economii și investiții, iată o idee pe care foarte puțini dintre noi o aplică pentru că nu suntem foarte conștienți de importanța de a pune bani deoparte în fiecare lună. În Statele Unite cei mai mulți dintre tineri încep să economisească deja de la primul job. Noi, de cele mai multe ori, cheltuim tot salariul, trăim practic de la salariu la salariu. Dacă schimbăm ordinea, și întâi economisim ca apoi să cheltuim ce rămâne, suntem mai aproape de independența financiară. O soluție pentru a nu te lupta cu tine însuți în fiecare lună este să apelezi la o soluție bancară care există și la noi. Banca îți extrage din cont o sumă stabilită de tine în fiecare lună când primești salariul și o transferă într-un cont separat de economii.
8. Dacă nu găsești o modalitate de a face bani în timp ce dormi, vei munci toată viața. – Warren Buffett
Sperăm că te-am convins cât de importante sunt investițiile, care produc bani pentru tine și atunci când dormi. 🙂 Dacă nu, iată încă un argument:
9. Cineva stă la umbra unui copac astăzi pentru că a plantat un copac acum mult timp în urmă. – Warren Buffett
Încheiem cu o idee de duh de la Warren Buffett care se aplică în orice domeniu: Onestitatea este un cadou foarte scump. Nu aștepta să o primești de la oameni ieftini.
Citește și Nimic nu e mai scump decât ceea ce primești pe gratis