Ce înseamnă să fii independent financiar? În primul și în primul rând să fii stăpân pe timpul tău. Cum ar fi să te trezești când vrei și să faci numai ce îți place? Sună bine și, deși mulți din noi se gândesc cum ar fi să, puțini ajung să se gândească că e posibil, iar și mai puțini ajung să-și facă un plan spre independența financiară.

1. Un salariu bun nu înseamnă independență financiară

libertate financiara

Aceasta trebuie să fie mantra ta în procesul de a deveni independent financiar. Repetă mereu acest lucru și conștientizează-l. Altfel spus să câștigi un salariu bun nu înseamnă că ai avere. Avere – un cuvânt care sună ciudat pentru oamenii decenți, nu știu pe nimeni care să-și dorească să facă avere :). Lăsând cuvântul ăsta straniu la o parte, a deveni independent financiar înseamnă să ai bani investiți care să producă venituri suplimentare. Fie că sunt bani pe care i-ai investit în startup-ul unui prieten care peste ani îți va plăti dividende, bani investiți într-o garsonieră pe care o închiriezi, bani investiți la bursă etc. Pentru a ajunge însă să investești, adevărul de care nimeni dintre cei care își doresc independență financiară nu va putea să scape este că trebuie să cheltuiască mai puțin decât câștigă. There is no other way.

2. Automatizează-ți economiile

lucruri extraordinare

Ca să cheltuieși mai puțin, evident trebuie să economisești. Au apărut și la noi servicii oferite de bănci prin care, așa cum îți plătesc automat prin direct debit factura la gaz, lumină și telefon, pot să îți transfere automat suma X într-un cont de economii în ziua de salariu. Tu nu trebuie să faci nimic, doar trebuie să setezi acest serviciu și vei începe să economisești.

3. Fii atent pe ce ți se duc banii

pret versus valoare

Verifică-ți extrasul de bancă și vezi pe ce cheltuiești bani și ce cheltuieli poți să minimizezi sau chiar să elimini. Chiar ai nevoie de toți blugii ăia, și toate bluzele alea de pe Fashion Days? 🙂 Sau de componentele alea scumpe pentru bicicletă? Mai mult, sunt cheltuieli recurente care pot fi optimizate.

4. Optimizează-ți cheltuielile și trăiește sub nivelul pe care ți l-ai permite

rich

Sună dur, dar fără un trai frugal nu vei putea decât extrem de greu să devii independent. După anii comunismului în care noi și părinții noștri am trăit foarte simplu, pare crud să îți dorești să trăiești frugal. Pe de altă parte, e mult mai sustenabil și decent. Să nu uităm câți vecini avem cu mașini noi de zeci de mii EUR la scara blocului dar trăiesc în apartamente care costă cât mașina. Dar nu mă refer neapărat la lucruri așa de mari. A trăi frugal poate să însemne inclusiv să cheltuiești mai puțin la masa de prânz sau să îți aduci mâncare de acasă. Un calcul simplu arată că dacă economisești în fiecare lună 50EUR din banii pentru prânz și investești la finalul fiecărui an acești 600 EUR (50 EUR x 12 luni) cu un randament de 10%, în 25 de ani vei fi strâns 65.000 EUR. Nu-i rău deloc…

Asta nu înseamnă însă că vei amâna orice plăcere și te vei izola în casă ca să nu mai cheltuiești bani. Dar vei drămui mult mai bine banii, gândindu-te că altfel acești bani se scad din suma care va însemna peste câțiva ani că vei fi stăpân pe timpul tău.

5. Elimină cheltuielile impulsive

strugurii acri

De multe ori cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie doar pentru că suntem obosiți sau pentru că vedem ceva ce ne place și nu ne putem abține. De câte ori n-ai fost la mall să vezi un film și ți-ai jurat că nu intri în niciun magazin, dar te-ai întors acasă cu câteva pungi de haine sau pantofi? Haine care se vor strica după câteva purtări sau de care te vei plictisi foarte repede. Și, cel mai grav, haine care nu vor produce niciodată nimic. Vor sta pe umeraș.

 

Procesul prin care vei deveni independent financiar nu durează o lună sau doi ani, așa că poate cel mai important lucru este să ai continuitate. Lună de lună să te ții de plan. Pentru asta e bine ca din când în când să îți revizuiești obiectivul și pașii pe care i-ai făcut deja. E nevoie să schimbi ceva? Go for it! Reasumă-ți de fiecare dată însă scopul final, ca soții pe care îi vedem în filme că își declară periodic devotamentul.

Banii nu aduc fericirea, o știm cu toții, dar pot aduce libertatea. Așa că, dacă îți dorești să fii liber ca pasărea cerului, un pas necesar este independența financiară.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here