11 Carti de psihologie ca să te înțelegi mai bine pe tine și pe ceilalți

0
2883
top carti de psihologie

De ce să citești cărți de psihologie? Poate pentru că acestea explică modul în care gândim și de ce avem un anumit comportament. Ceea ce e un motiv suficient de bun, chiar dacă nu vrei neapărat să aprofundezi domeniul. Deci, cu cât citești mai mult, cu atât te înțelegi mai mult pe tine, te poate ajuta să iei decizia corectă, te face mai atent, mai inspirat.

Nu doar că ne schimbă modul în care gândim despre noi înșine; de asemenea modifică felul în care ne gândim la ceilalți. Fie că e vorba de prieteni, familie, colegi sau oameni în general.

E foarte probabil ca pentru întrebări ce au legătură cu preocupările noastre de zi cu zi să găsim un răspuns sau o direcție în aceste cărți de psihologie. Iată câteva titluri relevante din domenii cum ar fi psihologia persuasiunii, psihologia copilului, psihologia mulțimilor etc.

 

1. Introducere in psihologie – Atkinson și Hilgard 

Ajunsă la a 15-a ediție, aceasta e o carte de bază pentru inițierea în domeniul psihologiei. Ea se recomandă în primii ani și în facultățile de la noi.

Introducere în psihologie are calități ce au făcut-o să devină unul dintre manualele de psihologie de vârf din ultimii 50 de ani: o abordare accesibilă, o conștientizare profundă a ultimelor evoluții ale cercetării și o înțelegere aprofundată a studiilor de referință clasice.     

Acoperind toate domeniile majore ale psihologiei, acest text examinează teoriile, cercetările și ideile care stau la baza subiectului, oferind o introducere riguroasă și captivantă în psihologie. Prin relaționarea constantă a conceptelor psihologice cu evenimente din viața de zi cu zi și utilizarea unei game diverse de cercetări internaționale, această ediție continuă să fie textul introductiv relevant și dinamic pentru studenții din întreaga lume.

 

2. În 15 minute psiholog – Anne Rooney

in 15 minute psiholog carti de psihologie

Aruncați o privire în spatele cortinei misterioasei minți umane în acest ghid fascinant. Psihologul de 15 minute introduce cititorii în multe aspecte universale ale psihologiei care ne afectează viața de zi cu zi.

În formatul acesta concis reușește să atingă multe aspecte importante, sintetizând dovezile empirice și conturând imaginea câtorva principii de la baza psihologiei.

Limbajul e unul accesibil și stilul plăcut, uneori amuzant, iar pentru o carte de dimensiunile ei îmi pare că își atinge menirea, aceea de a fi o portiță spre aprofundarea cunoștințelor din acest domeniu.

Bazându-se pe teoriile psihologilor precum Sigmund Freud, Jean Piaget și Abraham Maslow, această carte captivantă și accesibilă acoperă visele, psihologia motivației și multe altele. Înțelegând aceste concepte, cititorii vor putea să le aplice propriilor vieți pentru a obține o perspectivă asupra dilemelor comune.

O introducere în psihologie de 15 minute e foarte rentabilă!

Această carte de psihologie e disponibilă pe Libris.

 

3. 50 de mari mituri ale psihologiei populare – John Ruscio

Cartea servește drept ghid educațional pentru gândirea critică despre psihologie. Se discută și demontează câteva dintre cele mai răspândite și crezute mituri ale psihologiei populare – un tip de psihologie care nu se bazează pe fapte dovedite științific, ci pe convingeri bine cunoscute de publicul larg – și îi ajută pe oameni să învețe cum să identifice afirmațiile false.

Citind-o vei vedea de ce e greșit să crezi lucruri precum „contrariile se atrag”, „oamenii își folosesc doar 10% din creier”, „studenţii şi elevii învaţă cel mai bine atunci când stilurile de predare se potrivesc cu stilurile lor de învăţare” și „scrisul de mână îți dezvăluie personalitatea”, „muzica lui Mozart creşte inteligenţa bebelușilor” și multe alte idei des întâlnite.

 

O istorie a psihologiei moderne de Duane P. Schultz și Sydney Ellen Schultz poate fi o altă opțiune de lectură, mai ales dacă ești interesat de cum a evoluat psihologia, care sunt școlile de gândire, cu diferențele și asemănările dintre ele.

 

4. Psihologia persuasiunii – Robert Cialdini

psihologia persuasiunii cialdini carti psihologie

O carte deja clasică despre persuasiune, Psihologia persuasiunii s-a vândut în peste două milioane de exemplare și a fost tradusă în treizeci de limbi. Probabil a pus în practică cele menționate în carte 😉

În ciuda faptului că a fost publicat acum 30 de ani, ideile din acesta sunt valabile și sunt utilizate de către companii și organizații la nivel global.

Cele șase principii universale de influență te vor învăța cum să le folosești pentru a deveni o persoană cu putere de convingere și, la fel de important, cum să te aperi împotriva încercărilor de influență aplicate asupra ta:

  1. Reciprocitate: principiul recunoaște că oamenii se simt datori față de cei care fac ceva pentru ei. Dacă un coleg, de exemplu, ți-a oferit ajutor când ai fost presat să respecți un termen limită, atunci te poți simți obligat să îl sprijini în momentul în care el are nevoie de ajutor. Principiul reciprocității poate fi folosit și pentru a provoca un astfel de schimb, adică cineva poate oferi pentru a cere mai apoi ceva în schimb. Când se întâmplă acest lucru, capacitatea de a decide liber este afectată și oamenii pot fi conduși să reacționeze automat sau involuntar.
  2. Angajament și consecvență: Odată ce facem o alegere sau luăm o poziție, lucrăm să ne comportăm în mod consecvent cu acel angajament pentru a ne justifica deciziile. Chiar dacă se dovedește a avea efectele pe care nu ni le dorim, tindem să persistăm cu alegerea făcută.
  3. Dovadă socială: atunci când nu suntem siguri de ceea ce trebuie să facem ori să gândim, ne uităm la alții asemănători sau apropiați nouă pentru a ne indica acțiunile potrivite. Bineînțeles că nu e întotdeauna corect să ne luăm după alții. 
  4. Apreciere: avem tendința de a fi de acord cu oamenii care ne plac și, la fel de important, tendința ca alții să fie de acord cu noi, dacă ne plac.
  5. Autoritate: suntem mai predispuși să-i ascultăm fără a pune la îndoială cele auzite, să spunem „da” celorlalți care reprezintă o autoritate, care dețin cunoștințe, expertiză ori experiență mai mari.
  6. Raritate: dorim mai mult din ceea ce este mai puțin disponibil sau scade în disponibilitate. De ce sunt pietrele „prețioase” prețioase? Pentru că sunt rare (și shiny).

Găsești această carte de psihologie pe Libris.

 

5. Arta manipulării – Kevin Dutton

arta manipularii kevin dutton carte de psihologie

Deși mi se pare că dacă citești o carte despre persuasiune e ca și cum le-ai fi citit pe toate, Kevin Dutton duce la alt nivel discuția. 

Oamenii încearcă să ne convingă de ceva în fiecare zi. De la știri la Internet, până la colegi și familie, toată lumea vrea să ne influențeze într-un fel. Și, la rândul nostru, sperăm să-i convingem pe ceilalți că așa e mai bine și nu altfel. Înțelegerea dinamicii persuasiunii ne poate ajuta să ne atingem propriile obiective și să rezistăm la a fi manipulați de către cei care nu au neapărat cele mai bune intenții. 

Psihologul Kevin Dutton identifică o puternică trăsătură care-i determină pe unii oameni să se folosească de persuasiune imediat, instinctual, fiind o metodă de influență care le permite să dezarmeze cu ușurință scepticismul, să câștige dispute și să încheie acorduri. Având la bază cercetări aprofundate în domeniile psihologiei și a neuroștiințelor, această carte provocatoare îi prezintă super-convingătorii naturali din mijlocul nostru: călugări budiști, magicieni, agenți de publicitate, escroci, negociatori de ostatici și chiar psihopați.

Care sunt totuși caracteristicile lor? Identifică cele cinci elemente ale SPICE (simplitate, interes personal perceput, congruență, încredere și empatie) pentru o convingere instantanee eficientă.

În plus, explică modul în care dinamica grupului din care facem parte ne poate face mai toleranți sau ne poate aprofunda extremismul.

Găsești această carte de psihologie pe Libris.

 

6. Arta războiului – Sun Tzu 

arta razboiului sun tzu carte psihologia persuasiunii

Dacă ați auzit interviurile candidaților la parlamentare luate de cei de la Recorder știți deja că aceasta e cartea cea mai des menționată de către parlamentarii noștri :)) 

Eu susțin că ar fi bine dacă ar fi adevărat, dar tare mă îndoiesc că nu e atât de răsfoită pe cât se declară. De ce spun asta? Cu toate că este cunoscută drept operă de căpătâi în materie de acțiuni și tactici militare, acest tratat poate fi aplicat oricărui tip de conflict uman. Lecțiile lui Sun Tzu influențează în continuare și strategiile de afaceri, textul său fiind studiat în facultăți de drept și de administrarea afacerilor din întreaga lume. 

Arta războiului, alături de Principele lui Machiavelli, ar trebui să se afle în lista de lecturi obligatorii pentru cei aflați la conducere. Poate fi considerată o lectură utilă și importantă pentru oricine își dorește să fie leader. 

Găsești această carte de psihologie pe Libris.

O altă mențiune în psihologia persuasiunii: Arta de a avea întotdeauna dreptate – Arthur Schopenhauer (reteța de a câștiga, mai mult sau mai puțin onest, orice dezbatere)

 

7. Nevoile esențiale ale copiilor –  T. Berry Brazelton și Stanley I. Greenspan

nevoile esentiale ale copiilor berry brazelton carte psihologia copiilor

„… ajutând familiile în practicile noastre și angajându-ne în studii de dezvoltare a copilului la o scară mai largă, am devenit profund preocupați de nevoile nesatisfăcute ale copiilor…Aici ne-am propus să identificăm nevoile cele mai de bază, tipurile de îngrijire fără de care copiii nu pot crește, învăța și prospera. „Nevoile fundamentale” pe care le vom prezenta sunt experiențe și tipuri de îngrijire la care fiecare copil are dreptul. Cu toate acestea, explicând aceste nevoi, devine clar că în prezent societatea eșuează în îndeplinirea lor.”

Care sunt cele mai elementare lucruri de care copiii au nevoie pentru nu doar a crește și a se dezvolta, ci și pentru a prospera?

Autorii (pediatru, respectiv psihiatru) identifică și discută în această carte de psihologie șapte tipuri de nevoi ale copiilor: (a) nevoia de grijă continuă, (b) nevoia de protecție fizică, siguranță, (c) nevoia de experiențe adaptate diferențelor individuale, (d) nevoia de experiențe adecvate dezvoltării, (e) necesitatea stabilirii limitelor, structurii și așteptărilor, (f) nevoia de comunități stabile, de susținere și de continuitate culturală și (g) protejarea viitorului.

Dacă ai sau vrei să ai copii citește această carte. Puneți-i prietenii să o citească și discutați împreună pe marginea ei. Ideile cuprinse merită cunoscute și aplicate cât mai des, de cât mai mulți oameni.

Găsești această carte de psihologie pe Libris.

 

8. Orhideea și păpădia – W. Thomas Boyce

orhideea papadia carti de psihologie

Copilul tău e păpădie sau, mai degrabă, orhidee? 

Dr. Thomas Boyce, profesor de pediatrie și psihiatrie, a întâlnit copiii care par a fi foarte puțin influențați de împrejurările, de mediul lor – precum și copii care sunt extrem de sensibili la contextul în care cresc. De-a lungul anilor, a început să asemene aceste două tipuri de copii cu două flori foarte diferite: păpădie și orhidee.

În linii mari, spune Boyce, majoritatea copiilor tind să fie ca păpădia, destul de rezistenți și capabili să facă față stresului și adversității din viața lor. Dar o minoritate de copii, cei pe care îi numește „copii orhidee”, sunt mai sensibili și reactivi biologic la circumstanțele lor, ceea ce le face mai greu să facă față situațiilor stresante. La fel ca floarea, spune Boyce, „copilul orhidee este copilul care prezintă o mare sensibilitate și susceptibilitate atât la mediile rele, cât și la cele bune în care se află sau se află”.

„Cei mai mulți copii – din familia noastră, din clasa noastră sau din comunitatea noastră – sunt mai mult sau mai puțin ca niște păpădii care se dezvoltă și cresc oriunde ar fi plantate. Asemenea păpădiilor sunt majoritatea copiilor a căror stare de bine este asigurată de robustețea și forța constituției lor. Apoi sunt ceilalți, care, mai degrabă ca orhideele, pot să se ofilească și să pălească când sunt lipsiți de sprijin și afecțiune, dar care – la fel ca și acestea – pot deveni ființe de o rară frumusețe, complexitate și eleganță, când sunt tratați cu înțelegere și bunătate.”

Mi se pare o carte de bază în psihologia copilului și sper că va deveni mai cunoscută.

Găsești această carte de psihologie pe Libris.

 

 

9. Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor – Gary Chapman și Ross Campbell

cele cinci limbaje de iubire ale copiilor carte psihologia copiilor

Cartea are la bază ideea conform căreia copiii, fiind diferiți, ei își pot dori diferite tipuri de atenție și afecțiune. Le apreciează în general pe toate, însă un anumit limbaj de iubire îi face să se simtă cu adevărat iubiți de fiecare dată când li se arată acest lucru.

„Fiecare copil are un fel special de a percepe iubirea. Există, de fapt, cinci modalităţi în care copiii (oamenii în general) exprimă şi înţeleg iubirea. Acestea sunt: mângâierile fizice, cuvintele de încurajare, timpul acordat, darurile şi serviciile.”

  1. Mângâierile fizice reprezintă cel mai ușor (și uneori cel mai incomod) limbaj prin care poate fi exprimată dragostea. 
  2. Cuvintele de încurajare exprimă și subliniază ceea ce se află în centrul fiecărui copil sau adolescent. Mai mult decât o laudă generală, acestea indică în mod specific caracteristicile și abilitățile care îi fac pe ei unici. 
  3. Timpul de calitate acordat: „Ești important. Îmi place să fiu cu tine.” O mulțime de comportamente necorespunzătoare din copilărie pot reprezenta o încercare de a atrage mai multă atenție de la mama și tata, chiar dacă este o atenție negativă. 
  4. Cadourile semnificative sunt simboluri ale iubirii și vor deveni amintiri speciale. Fără îndoială, copiii și adolescenții adoră cadourile, dar nu compensează pentru faptul că părinții nu sunt uneori prezenți și disponibili fizic. 
  5. Serviciile sunt lucrurile mari și mici pe care le facem, care dovedesc că ne pasă. O parte din fișa postului unui părinte este să gătească, să facă curățenie, să spele rufele, să repete aceste lucruri. În loc să le vedeți ca pe niște treburi, vedeți-le ca modalități de a arăta iubire.

Pe lângă aceste tipuri de limbaj e foarte interesantă legătura pe care o face Chapman între măsura în care un copil se simte iubit și atenția, efortul pe care-l depune în învățare. Acel sentiment atât de necesar influențează și modul în care se raportează la disciplină. În plus, în a doua parte a cărții de psihologia copilului oferă o mulțime de tehnici de pus în practică. Check them out!

Găsești această carte de psihologie pe Libris.

 

Alte recomandări: Ferestre către copiii noștri – Violet Oaklander; 

Educație fără constrângeri – Michael Thompson; 

Inteligența emoțională a copiilor – Lawrence E. Shapiro

 

Recomandări de cărți de parenting: Ghid esențial de parenting – Gail Reichlin și Caroline Winkler;

Creșterea copilului în era digitală – Elizabeth Kilbey;

Copilul și divorțul – Jacques Biolley;

Burnout-ul mămicilor – Sheryl Ziegler

 

10. Psihologia mulțimilor – Gustave Le Bon

 

gustave le bon psihologia multimilor

Le Bon credea că înțelegerea psihologiei mulțimii este esențială pentru o evaluare adecvată a istoriei și a naturii omului. Ce este o mulțime? Un grup de indivizi uniți de o idee, credință sau ideologie comună. Ideea care unește mulțimea nu este aleasă printr-un proces de raționament clar și în urma examinării dovezilor din realitate. În schimb, mulțimile acceptă superficial credințele și ideile și le utilizează ca combustibil pentru acțiuni. Când un individ devine parte a unei mulțimi, potrivit lui Le Bon, el suferă o profundă transformare psihologică: „El nu mai este el însuși, ci a devenit un automat care a încetat să mai fie ghidat de voința sa”.

„Studiul” lui Le Bon despre psihologia mulțimilor, publicat în 1895, este atât de plin de prejudecăți personale, prezentate ca cercetări științifice, încât poate fi dificil de privit dincolo de viziunea sa îngustă și pesimistă asupra lumii. În orice caz, pare a fi un manual despre cum să urci la putere ca dictator prin manipulare psihologică. Nu este surprinzător faptul că se știe că Hitler a studiat cartea și, aparent, și-a implementat ideile cu mare succes. După cum a declarat chiar el: „prin utilizarea abilă și susținută a propagandei, se poate face un popor să considere chiar cerul ca un iad sau o viață extrem de nenorocită ca fiind un paradis”. Prin urmare, merită cunoscute principiile de la baza psihologiei mulțimii pentru a fi mai atenți la cum ele se pot întoarce împotriva noastră.

Găsești această carte pe Libris.

 

 

11. Psihologia vârstelor – Tinca Crețu

psihologia varstelor tinca cretu carte de psihologie

Suntem aceiași de-a lungul vieții, dar nu suntem aceiași odată cu trecerea timpului? Diversele stadii de dezvoltare presupun caracteristici fizice și psihologice diferite. 

Deși cartea din domeniul psihologiei vârstelor abordează mai mult psihologia copilului și adolescentului, totuși oferă o perspectivă unitare asupra transformărilor psihice de-a lungul întregii vieți.

Găsești această carte pe Libris.

 

Pentru cititorii de limba engleză se găsesc mai multe titluri, cum ar fi: Theories of development – William Crain, Handbook of the Psychology of Aging, 8th Edition – K. Warner Schaie & Sherry Willis

Cele mai bune cărți de psihologie ne învață cum să ne folosim creierul și gândurile la maximă eficacitate. Citind câteva dintre aceste titluri, vei învăța cum să relaționezi mai bine cu ceilalți, să îți schimbi mentalitatea aflând lucruri noi și, în general, să îți îmbunătățești calitatea vieții prin cunoașterea și înțelegerea de sine. Tu ce cărți bune de psihologie ai descoperit?

Vezi și

10 filme psihologice din 2019 pe care să nu le ratezi

Cele mai bune 10 seriale psihologice din 2020

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here