Serialele cu componentă psihologică au ceva în plus. Reușesc să fie mai convingătoare și să construiască acțiunea mai credibil. Așa că dacă vrei să vezi un serial psihologic, în care să urmărești evoluția psihologică a personajelor și să trăiești ca și cum ai fi în locul lor povestea pe care o traversează, atunci topul de mai jos cu cele mai bune seriale psihologice din 2020 este pentru tine.
1. The Sinner – sezon nou în 2020
Serialul psihologic american The Sinner este ceea ce se poate descrie nu ca un who-dunnit, ci un why-dunnit. Misterul pe care detectivul Harry îl are de descifrat nu este identificarea criminalului, ci înțelegerea motivației criminalului. Și aici încape multă psihologie fină, multă cunoaștere a vieții și empatie pentru suspecți. De toate dă dovadă detectivul interpretat de Bill Pullman, hârșâit prin viață și dispus să descifreze și să înțeleagă motivațiile oricui.
În fiecare din cele 3 sezoane din The Sinner, criminalul este persoana la care te-ai aștepta cel mai puțin. Dar atunci, de ce oare a făcut-o? În primul sezon Jessica Biel îl omoară pe un aparent străin, îl al doilea un copil de 11 ani își otrăvește prietenii, iar în a treia explicații de-a dreptul filosofice intră în scenă pentru justificarea unor crime.
Toate cele trei sezoane sunt bune și toate sunt legate între ele prin structura poveștii, dar și prin detectivul Harry, jucat în toate sezoanele de nimeni altul decât Bill Pullman. Cu un psihic tulburat el însuși, are o aplecare specială spre a căuta explicații și a-i înțelege pe ucigași.
Îl poți vedea pe Netflix.
2. Devs / Divizia de dezvoltare (2020)
E un serial SF diferit, pentru că nu pune accent pe acțiune, efecte speciale sau prezentarea unei lumi îndepărtate, ci e mai degrabă o meditație despre ce înseamnă să fii om, ambalată într-un serial psihologic SF. Vei vedea lupta interioară a personajului principal, modul în care se luptă să înțeleagă ce i se întâmplă și să navigheze prin durerea pierderii unei persoane dragi și să aleagă drumul pe care să meargă mai departe.
Devs construiește și oferă mult în atmosferă și idei, având un ritm lent, care pe noi nu ne-a deranjat. A fost chiar o schimbare de ritm binevenită. Serialul urmărește căutările lui Lily. Ea, împreună cu iubitul ei Sergei, lucrează la Amaya, o firmă de quantum computing din Silicon Valley. Sergei dispare în chiar prima lui zi în care este promovat în cadrul Amaya. Misterul dispariției lui se adâncește de la episod la episod, odată cu întrebările legate de natura umană, libertate, cum poți depăși durerea și despre iertare.
Devs e o mini-serie Fx și Hulu lansată în 2020, pe care o poți vedea în România pe HBO Go.
3. High Fidelity (2020)
E un serial în care nu se întâmplă multe în exterior, dar în sufletul și inima personajului principal este un dialog constant, la care suntem și noi martori. Poate te-ai întrebat după o despărțire cum să faci să depășești cât mai repede momentul? Ei, bine, nu te aștepta la un răspuns facil din partea High Fidelity.
E greu, va fi întotdeauna greu, dar High Fidelity “sună” atât de adevărat încât pare un prieten pe umărul căruia poți să te bazezi în cazul nedorit al unei despărțiri. Dincolo de asta, e pur și simplu un serial bun și complex, care-ți va oferi o experiență excelentă.
E unul dintre cele mai cool seriale din ultimii ani, fie că vorbim de seriale psihologice sau nu. Dacă ai văzut deja filmul High Fidelity, atunci știi cam despre ce e vorba. Dacă nu l-ai văzut, cu atât mai bine pentru că nu te vei uita la el comparându-l constant cu filmul.
High Fidelity s-ar putea spune că e un serial de dragoste. Dar mai degrabă e un serial dramatic despre iubiri pierdute, despre New York (mai precis Brooklyn) și despre un grup super cool de oameni. Oameni îndrăgostiți de muzica bună și cu o cultură muzicală pop-rock care te lasă mască.
Ea e Rob, se apropie de 30 de ani și are un magazin de discuri în Brooklyn. Tocmai ce s-a despărțit de ultimul iubit și încearcă să treacă peste acest eveniment. Nu reușește prea bine, face playlisturi cu mesaje ascunse pentru fostul, stă închisă în casă și întoarce pe toate părțile ce s-a-ntâmplat. Și, în general, își plânge de milă.
Tipa asta nu e tocmai ceea ce ai putea numi personajul feminin ideal al unui serial romantic. Și dacă zicem New York probabil că filmul romantic la care ne gândim imediat e Breakfast la Tiffany’s. Nu, Zoe Kravitz (pentru că ea o interpretează pe Rob) nu e chiar Audrey Hepburn. Bea whiskey (neat), se îmbracă la fel ca un băiat, are gesturi băiețești, dar e la fel de cool ca Audrey Hepburn. Și la fel de sensibilă și nesigură pe ea, dincolo de această imagine, la fel ca Hepburn în Breakfast at Tiffany’s.
High Fidelity e o producție Hulu. Apropo, dacă nu le-ați descoperit deja, serialele Hulu sunt fooarte bune…
4. Mrs. America (2020)
E un fel de House of Cards dar nu e atât de clar ce e alb și ce e negru. Și nu e thriller. Clar serial istoric, pentru că pune în scenă o bucată importantă din istoria Americii, lupta pentru emancipare a femeii americane din anii ’70. Dar este mai mult de atât. E un serial de observație psihologică fină despre ce înseamnă să fii femeie în anii 70 și nu numai, chiar și azi. Camera observă și notează cu subtilitatea unui persoane extrem de atente și empatice schimbările și reacțiile psihologice ale personajului principal, Phyllis Schlaffy, atunci când bărbații o tratează discriminatoriu.
Sunt atât de multe scene și gesturi care explică și sugerează ce însemna și încă înseamnă să fii femeie, încât serialul poate fi copleșitor. Copleșitor prin drama pe care o pune în scenă în viața de zi cu zi a personajelor, de la viața de familie, la viața publică.
Personajele principale sunt, pe de o parte, feministele cu jurnalista Gloria Steinem în frunte. Pe de cealaltă parte sunt femeile conservatoare republicane, în frunte cu Phyllis Schlafly. Ultima e jucată cum altfel decât extraordinar de Cate Blanchett.
Primele se luptă pentru dreptul femeilor de a alege pentru ele însele, inclusiv dreptul la avort. Conservatoarele se luptă pentru a sta acasă și a avea grijă de copii. Unul dintre argumentele celor din urmă e unul pe care probabil multe dintre femeile de azi îl simt pe propria piele. Dacă femeile vor munci, vor avea de fapt două joburi: munca plus job-ul de acasă de a spăla, călca, făcut mâncare și avut grijă de copii…
Deci, de partea cui sunteți? Eu zic să n-alegem tabere, dar să ne bucurăm de un serial de tip dramă de bună calitate.
Tot o producție Hulu și Fox este și Mrs America. Doar că pe aceasta o poți vedea și pe HBO Go. HBO a preluat drepturile de difuzare pe piețele internaționale pentru acest serial. Mrs. America nu e de ratat. Merită savurat pe îndelete, la fel ca și High Fidelity.
5. Unorthodox – Neortodox (2020)
E E unul dintre cele mai emoționante seriale din 2020. Actrița principală este atât de expresivă, încât ai senzația că toate emoțiile, confuzia și zbaterea ei transpar instantaneu în expresia ei facială, în voce și în gesturile delicate și tremurate.
Știai că în cel mai liberal și cosmopolit oraș în lume, New York, există comunități ultra-conservatoare, cu femei care nu au acces la educație? Genul cu basma pe cap și fuste până la pâmânt, cu o droaie de copii după ele? Nici noi nu știam, până la Unorthodox.
Mini-serie Netflix cu 4 episoade, lansată în 2020, Unorthodox e un serial dramatic despre o astfel de comunitate ultra-conservatoare. În care rolul principal al femeii e cel de reproducție a speciei… Inspirat din fapte reale, după o carte a unei femei-membră a unei comunități de evrei care a evadat din Brooklyn pentru a fugi în Germania. Soțul o urmărește la Berlin, după ce află că e însărcinată, încercând să o readucă “acasă”. O fire artistică și sensibilă, Esty vrea să își refacă viață pornind la drum singură.
E unul dintre cele mai calde seriale dramatice și psihologice pe care le puteți vedea. Așa că dacă vreți să urmăriți o poveste emoționantă, căutați Unorthodox pe Netflix.
6. The Rain (2018-2020)
Ți-ai pus vreodată problema cum ai supraviețui nu fizic, ci psihologic sfârșitului lumii? Cum ai face față pierderii celor dragi și traiului într-un buncăr zi după zi, fără să vezi lumina zilei, timp de ani întregi?
Rain e un serial danez post-apocaliptic produs pentru Netflix, care s-ar putea să-ți fi scăpat în marea de conținut oferită de gigantul de streaming american.
După o ploaie infectată care a omorât mare parte din omenire, doi frați – Simone și Rasmus – supraviețuiesc datorită tatălui lor. Acesta din urmă îi adăpostește într-un buncăr, ca apoi să dispară fără urmă.
Cei doi frați supraviețuiesc timp de șase ani împreună sub pământ. Vor reuși să iasă vreodată la suprafață să vadă din nou lumina zilei și să își găsească tatăl?
Mai mult decât o meditație asupra naturii umane, așa cum era Devs, The Rain bate mai mult în zona de thriller psihologic. Și reușește cu mijloace destul de minimaliste să creeze un suspans autentic.
7. Into the night / În negura nopții (2020)
La aceeași întrebare ca și Rain încearcă să răspundă și Into the night. Cum ai funcționa ca persoană dacă ai supraviețui unui eveniment apocaliptic? Ai reuși să te capacitezi știind că ești singurul în viață din familia ta? Cum ai face față noilor circumstanțe? Ai călca peste cadavre ca să reușești să trăiești mai departe? Sau s-ar respecta în continuare regulile morale?
Primul serial belgian produs pentru Netflix este unul apocaliptic în care aproape că uiți că urmărești un SF și ești transpus total într-un thriller în această cursă contra-cronometru cu Soarele. Da, cu Soarele, a cărui lumină a devenit ucigașă și a exterminat deja mare parte din omenire. Printr-un concurs de împrejurări, mai mulți pasageri într-o cursă aeriană ajung să fugă de soare, zburând în jurul Pământului pentru a se păstra mereu în noapte.
Conflictul este la ordinea zilei între supraviețuitori și lipsa de încredere unul în altul îi conduce la erori care îi costă viața pe unii dintre ei. Vor reuși să găsească o soluție pentru a se opri din această cursă care pare fără sfârșit?
8. Snowpiercer (2020)
Un serial SF cu accente puternice psihologice, Snowpiercer te va transpune în luptele de clasă și pentru putere dintr-o mică comunitate de supraviețuitori, în care de fapt totul e o mare înșelătorie și manipulare. Dacă vrei să vezi cum un mare păpușar reușește printr-un joc de oglinzi și minciuni să manipuleze pe toată lumea, atunci Snowpiercer e pentru tine.
Vrei să vezi un serial nou care te transportă într-o cu totul altă lume? Serialul Snowpiercer recreează atmosfera și universul din filmul de limbă engleză cu același nume, din 2013, al regizorului coreean Joon-ho Bong, noua senzație de la Hollywood.
Dacă ați văzut filmul și v-a plăcut, sunt șanse mari să vă placă și serialul. Noua producție TV nu spune povestea filmului într-un serial, ci doar creează universul apocaliptic din film și îl leagă apoi de un mister detectivistic. La câțiva ani după ce Pământul a devenit o planetă înghețată, supraviețuitorii din toate clasele sociale trăiesc într-un tren care înconjoară la nesfârșit planeta.
Pe lângă problema resurselor limitate, cei care conduc trenul se confruntă și cu găsirea unui criminal. Pentru identificarea lui este adus din rândul călătorilor clandestini un fost detectiv de poliție. Atmosfera este construită cu mare grijă la detalii, practic Snowpiercer e o lume în sine, ceea ce este cu adevărat fascinant. Rolurile principale sunt jucate de Jennifer Connelly și Daveed Diggs. E o producție TNT deja reînnoită cu o a doua serie, dar îl poți vedea în România pe Netflix.
9. Away (2020)
Un serial SF cu accente psihologice Netflix lansat în septembrie 2020, Away o are în rolul principal pe Hilary Swank. Super distribuția în frunte cu Hilary Swank reușesc să dea viață acestui serial, contribuind la construirea atmosferei de singurătate și neputință din spațiu față de rezolvarea problemelor de acasă. Dar și pentru problemele complicate ale colaborării în situații limită. Jocului actoricesc e marele atu al noului serial Away.
Away urmărește prima expediție umană pe Marte, cu conflicte mocnite între membrii echipajului, dar și conflicte rămase nerezolvate pe Pământ. Emma (Hilary Swank) este șefa misiunii spațiale ce va dura 3 ani și care are ca punct de plecare Luna. Soțul și fiica au rămas acasă, dar au nevoie de ajutorul și susținerea ei. În timp ce echipajul pestriț, cu backgrounduri și motivații diferite, nu cred în puterea leadership-ului ei.
10. The Capture (2020)
Cum ai reacționa dacă te-ai vedea într-o filmare ucigând pe cineva? Ai crede sau te-ai revolta și ai încerca să dai de cap acestei înșelătorii? Sau poate nu e înșelătorie, poate chiar ai făcut-o… Presiunea psihologică cu care trebuie să trăiască personajul principal din acest serial este enormă, așa cum toți am simți într-o asemenea situație. De unde tensiunea extraordinară a acestui thriller de văzut.
Pentru locul 10 în topul nostru cu seriale psihologice din 2020, am ales pentru voi un serial BBC din 2020, The Capture, în care povestea se învârte în jurul CCTV-ului din Londra, rețeaua de camere de luat vederi londoneză. Așa cum știți, Londra e împânzită de camere de luat vederi. Un ofițer de la centrul de control CCTV vede în direct ceva ce pare o crimă.
Urmează o anchetă complicată, în care imaginile surprinse de camere de luat vederi din Londra joacă unul dintre cele mai importante roluri. Dar nu neapărat pentru a clarifica situația, ci mai degrabă pentru a o complica.
Acestea sunt cele 10 cele mai bune seriale psihologice din 2020 pentru noi. Cu siguranță însă nu am văzut toate serialele cu accente psihologice lansate în 2020, așa că dacă aveți alte recomandări suntem deschiși să le auzim. 🙂
Vezi și
23 filme rusești de văzut cel puțin o dată în viață