10 filme psihologice din 2019 pe care să nu le ratezi

0
84383
top filme psihologice 2019

Pentru această listă de filme psihologice din 2019 am ales cele mai bune 10 producții care au ca temă centrală psihicul uman sau în care anumite elemente psihologice reprezintă cheia pentru înțelegerea poveștii. Iată așadar recomandările noastre de filme psihologice din 2019, care să-ți provoace mintea și să-ți pună la încercare emoțiile.

De ce să vezi un film psihologic nou? O dramă vizionată la timpul ei aduce în prim-plan problematici importante, ne exersează mușchiul empatiei, al înțelegerii celorlalți ori poate ne surprinde prin faptul că ne identificăm teribil de mult cu povestea filmului. 

  1. Parasite

Nu putem începe lista noastră de filme psihologice din 2019 decât cu Parasite, marele câștigător al anului 2019 în materie de premii cinematografice. Printre altele, a câștigat patru Oscaruri și Palme d’Or, și a fost lăudat într-un glas de către critici și public.

Filmul sud-corean, atât dramă, comedie (neagră) și thriller, subliniază diferențele majore dintre clase sociale prin povestea unei familii sărace ce reușește să se angajeze în slujba unora cu statut social foarte ridicat. Dar prin ce manipulare! Vei fi martorul unui șah psihologic care implică joc emoțional, crearea unor nevoi și persuasiune. Finalul aduce un mare plus cu un twist, făcându-l mai complex. Pentru cei care apreciază estetica, vor fi încântați de cadre, culori și întreaga atmosferă. 

 

2. Serenity (2019)




Serenity ni-l aduce pe Matthew McConaughey împreună cu Anne Hathaway – o plăcere să-i privești, într-o poveste provocatoare din mai multe puncte de vedere. Dacă ar veni la tine fosta soție și ți-ar cere să-l ucizi pe actualul soț întrucât o abuzează pe ea și pe copilul vostru, cum ai reacționa? Ocazia apare, însă conștiința nu-i dă pace personajului lui Matthew McConaughey. Iar toate aceste gânduri tulburi și evenimente ajung să-l facă se se îndoiască chiar de realitatea pe care o experimentează. Și de aici devine și mai surprinzător cursul lucrurilor. 

Dacă primul film a fost aclamat din toate părțile, acesta se află la polul opus al aprecierilor pentru filmele din 2019. Uneori însă există curiozitatea de a vedea cu ochii tăi cum se poate ca un film cu asemenea distribuție și idee de bază promițătoare să primească chiar atâtea critici. Per total, fie că o să-ți placă sau nu, va trebui să recunoști că totuși e original. Și ăsta e un motiv destul de bun pentru care ar merita să fie văzut.

 

3. The Professor and the Madman

Te întrebi des cum se realiza un dicționar pe la 1880? Da, nici eu, dar în The Professor and the Madman îi avem pe Mel Gibson și Sean Penn în prim-plan, plus o poveste despre geniu, nebunie și prietenie. Așa că trecem peste astfel de detalii.

Bazat pe istoria reală a primului dicționar Oxford, filmul din 2019 prezintă colaborarea pentru această lucrare monumentală dintre profesorul autodidact James Murray (Gibson) și fostul medic William Minor (Sean Penn). Acesta din urmă este schizofrenic și suferă de sindrom post-traumatic în urma războiului civil american. În plus, e închis într-un spital de psihiatrie, după un omor. Acolo e pus în grija unui doctor experimentalist, cu câteva idei discutabile din secolul al XIX-lea despre ceea ce ar trebui să presupună îngrijirea sănătății mintale.

În planul al doilea al acestui film cu accente psihologice din 2019 se află relația dintre Minor și văduva celui pe care l-a ucis. Direcția pe care o ia această relație explorează măsura în care iertarea poate fi acordată în asemenea circumstanțe și ce alte emoții pot apărea.

 

4. The Souvenir

Un film semi-autobiografic despre experiența unei studente la o școală de cinematografie, care se concentrează în jurul unei relații toxice. Felul în care această relație se infiltrează în fiecare aspect al vieții sale, felul în care îi schimbă comportamentul și modul în care se agață de amintirile vremurilor bune atunci când lucrurile devin greu de suportat. După ce relația se termină, Julie e o persoană diferită de cum era înainte… Cât de mult o să-ți placă The Souvenir depinde de câtă empatie vei fi dispus(ă) să-i acorzi. 


Pentru Julie, este o poveste romantică idilică, până într-o noapte când observă vânătăi pe brațul iubitului ei. Anthony îi îndepărtează grijile, dar în curând încep să apară semne mai clare. Îi cere în mod constant bani, absențele lui sunt tot mai dese și comportamentul său devine mai imprevizibil. Unul dintre prietenii lui o întreabă în cele din urmă pe Julie ce face cu un dependent de heroină. Povestea lor începe să se fisureze, dar nu se termină. Îl iubește în continuare și rămâne alături de el când trece prin perioadele de abstinență. 

Fără să ofere un happy-end, filmul vorbește despre cât de important se simte cineva atunci când îl ajută pe cel pe care care îl iubește, entuziasmul de a găsi pe cineva care te înțelege pentru prima dată și conștientizarea zdrobitoare că ai putea fi depășit de profunzimea problemelor cu care se confruntă. 

 

5. Marriage Story

Cum faci față unui divorț, când pleci de la cele mai bune intenții? Cu siguranță noi nu am folosi anumite secrete pentru a-l ataca pe celălalt; nu am întoarce copilul împotriva celuilalt părinte; nu suntem genul acela de persoane. Cu o remarcabilă grație și compasiune pentru personajele sale, regizorul și scenaristul Noah Baumbach descrie în filmul său divorțul ca pe un eveniment cu mare impact, inclusiv asupra identității noastre, transformându-ne în versiuni la care nu ne așteptam să devenim vreodată.

Ar fi fost atât de ușor să realizăm o versiune a acestei povești în care există un personaj negativ evident. Ceea ce explorează filmul este însă adevărul că rareori există o modalitate de a face pe toată lumea fericită. Sigur, Charlie a înșelat-o și i-a ignorat nevoile lui Nicole, dar ea încearcă, de asemenea, să-i fure fiul, mutându-se în cealaltă parte a țării. Unii vor alege de partea cui să fie, dar cred că filmul funcționează mai bine dacă vei vedea binele și răul atât în Nicole, cât și în Charlie.

Cu multe nominalizări și premii, acest film psihologic din 2019 a fost lăudat pentru scenariu și interpretările lui Adam Driver și Scarlett Johansson. Așadar, dacă vreți să vedeți filme psihologice din 2019 bune, nu îl ocoliți.

E un film Netflix.




6. Pain and Glory

Dolor y Gloria - Penelope Cruz_filme 2019

Există o scenă în excelentul Pain and Glory, film apărut în 2019 și realizat de Pedro Almodovar, în care un personaj îl întreabă pe altul dacă durerea pe care i-a provocat-o i-a mutilat arta. Celălalt, un regizor celebru care știe câteva despre durerea fizică și emoțională, nu i-a în serios ideea. La urma urmei, arta este una dintre puținele profesii care nu sunt blocate de durerea resimțită. Unii dintre cei mai buni artiști și-au prelucrat suferința și au transpus-o în creațiile lor.

Filmul se bazează pe o serie de întâmplări ale lui Salvador Mallo (Antonio Banderas), un regizor de film în declin. Toate ne introduc în universul lui personal: de la copilăria sa din anii 1960, când s-a mutat cu familia într-un sat înapoiat, prin anii de școală și prima sa dragoste, durerea destrămării acestei relații, scrisul ca singura terapie pentru a uita și până la descoperirea cinematografiei și confruntarea cu imposibilitatea de a-și continua pasiunea.

Ideea care rămâne e că arta poate fi modelată de durere, dar surprinde frumusețea și gloria vieții, așa cum puține mijloace reușesc.

 

7. Beanpole / Dylda (2019)




Când ești pregătit să privești un film care să te sfâșie pe alocuri, timp în care rămâi uimit și încântat de estetica fiecărui cadru, dă-i play. În Leningrad, un oraș devastat de asediul celui de-al doilea război mondial, toată lumea se luptă să-și recapete echilibrul, rezultând o stângăcie omniprezentă. 

Inspirat de istoriile veteranilor de război sovietici, compilate de laureatul premiului Nobel, Svetlana Alexievici, în cartea sa din 1985, Războiul nu are chip de femeie, regizorul Kantemir Balagov descrie experiențele celor care se confruntă cu tulburări de stres post-traumatic. Inserarea în psihicul eroinelor creează o tensiune împărtășită de public pe tot parcursul filmului, mai ales datorită autenticității trăirilor. Relația personajelor este un studiu fascinant prin contraste (în timp ce ochii Mașei sunt calzi, cu o atitudine calculată, cei ai Iyei sunt mari și vulnerabili, mereu paranoici cu privire la modul în care iese în evidență într-o mulțime). 

Încercările inițiale ale Mașei de a atinge fericirea sunt iraționale, neplăcute și, în unele cazuri, destul de crude, dar niciodată despărțite de umanitatea lor rănită.

Beanpole, film istoric și cu un puternic caracter psihologic, merită văzut, analizat, fiind o experiență cinematografică esențială. 

Dacă nu ai timp pentru toate cele 10 filme psihologice din 2019 prezentate în top, include-l în lista ta scurtă.

8. The Farewell

thefarewell_filme psihologice 2019Filmul din 2019 urmărește o familie chino-americană care, după ce a aflat că bunica mai are puțin timp să trăiască, decide să nu-i spună și să programeze o adunare de familie înainte de evenimentul inevitabil. Regizoarea Lulu Wang explorează diferențele culturale dintre Est și Vest și între generații fără a judeca sau a se pronunța cu privire la care abordare este cea mai bună.

Este ca și cum ar vrea să vadă toate părțile problemei delicat, cu mintea deschisă și cu compasiune. Abordarea ei este atât de intimă și atât de absurdă, încât te face să te simți de parcă ai fi fost scufundat în acel oraș, acea familie, în acea viață.  Și s-ar putea să te regăsești, chiar să te răzgândești, pe parcursul filmului, cu privire la modul în care ai rezolva singur o astfel de dilemă: dacă și cum i-ai spune cuiva drag că mai are puțin timp de trăit… 

 

9. Five Feet Apart

Five_Feet_Apart_filme de dragoste noiAcest film pentru adolescenți, dar și psihologic, din 2019 a fost inspirat din povestea unei tinere cu fibroză chistică. Haley Lu Richardson și Cole Sprouse joacă doi tineri pacienți cu fibroză, ceea ce înseamnă că au sistemul imunitar compromis și orice mic virus sau bacterie le poate fi fatal.


Ei încearcă să aibă o relație, în ciuda faptului că sunt obligați să stea la o anumită distanță fizică de orice persoană pe care o întâlnesc. Stella îl ajută pe Will să fie mai disciplinat cu tratamentul pe care trebuie să-l respecte, iar el o va ajuta să învețe să profite de momentul prezent. Dar întrebarea inevitabilă rămâne: doi oameni care nu se pot atinge pot fi într-adevăr împreună?

10. The King

Ascensiunea lui Henric al V-lea ca rege după moartea tatălui său nu e un subiect hot pentru toată lumea. Însă personajul e întruchipat de Timothée Chalamet :). Iar încercările de a face față noilor îndatoriri în politică și războiului sunt interesante. Mai ales că în același timp e nevoit să-și împace convingerile mai degrabă pacifiste, dar și obiceiurile de petrecăreț și să gestioneze relațiile din perioada anterioară.

Cuvântul „rege” evocă imaginea unui om responsabil, matur, de obicei înaintat în vârstă, purtând o coroană. Ideea de a arunca rolul unui băiat minunat precum Chalamet pare a fi surprinzătoare, ca să fim blânzi. În realitate, e vorba de secolul al XV-lea, pe când oamenii nu trăiau foarte mult (Henry V a murit când avea 35 de ani), iar faptul că regii și reginele erau de multe ori, hmm, doar niște copii, era destul de comun.

The King, în regia lui David Michôd (Animal Kingdom), în loc să trateze monarhul ca pe o prezență iconică, recunoaște că regalitatea în sine a fost uneori mai degrabă o fraudă. Cineva a trebuit să poarte acele bijuterii și costume și să se prefacă că este conducătorul atotputernic al unei națiuni. De fapt, erau doar oameni obișnuiți, cărora nimic din ce e omenesc nu le era necunoscut. Și acesta e substratul psihologic al poveștii.


Pentru fanii luptelor istorice ar merita menționat faptul că scenele de război sunt comparabile cu cele din Braveheart. 🙂

Îl poți vedea pe Netflix.

Acestea sunt 10 dintre recomandările noastre de filme psihologice din 2019. Sunt producții concentrate pe dilemele psihologice ale personajelor, probleme de adaptabilitate, maturizare, dar și pe capacitatea de a manipula alte personaje.

Vezi și

35 de thrillere și filme psihologice de neratat

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here