Baietii si alte povestiri – Primele scrieri ale lui Mario Vargas Llosa

2
1229

Se spune despre fascinantul Peru că ar fi un mozaic de culturi şi influenţe. Că trecerea de la o cultură la alta este precum trecerea de la o formă de relief la cealaltă: surprinzătoare şi abruptă, năucitoare. În primele sale proze, Mario Vargas Llosa redă frământările acestui Peru mozaicat. Vei descoperi un Peru din perspectiva încercărilor timpurii de construire a unei identităţi masculine victorioase.

În volumul Băieţii şi alte povestiri, toţi puştii se aruncă lacomi în valurile pline de ispite şi de cruzime ale pubertăţii şi ale adolescenţei. Protagoniştii – impulsivi, sfidători, teribilişti, furioşi (dar şi temători) – vin din întregul Peru. Unii locuiesc în Lima cartierelor burgheze cochete de pe malul mării. Alţii, în zone rurale ce păstrează urmele populaţiei precolumbiene. Însă toţi sunt uniţi de acea sete de a simţi şi trăi fără pic de restricţii, chiar şi cu preţul apropierii de autodistrugere.

Nimic din ce alcătuieşte universul afectiv din zorii masculinităţii nu le este străin acestor personaje. Bravează. Se bat. Provoacă. Se iau la întrecere pentru fata dorită. Răscumpără sângeros onoarea unei surori mincioase. Ridică solidaritatea la rangul suprem al importanţei sale. Fac excese. Visează la confirmarea virilităţii, consolidată de cuceriri. Totuşi, Mario Vargas Llosa presară şi o notă de originalitate. Această originalitate nu este prea vizibilă, dar o simţi respirând în fiecare pasaj.

O fi exotismul arhaic, de multe ori asociat ţării unde se petrece acţiunea. O fi ritmul povestirilor, ce oscilează între dezvăluirea exuberantă a zvâcnirilor adolescentine şi misterul ce înconjoară motivele fiecărui personaj în parte. Sau o fi pur şi simplu modul în care îşi surprinde personajele: între privirea precum un microscop rece şi necruţător şi nevoia de a le ocroti pe unele dintre ele. Cert este că Mario Vargas Llosa reuşeşte să îţi dea impresia că străbaţi o lume unică, deşi ai mai tot citit despre ea în alte romane de căpătâi ale literaturii universale.

Povestirile au dinamismul psihologic şi încărcătura simbolică atribuite unui film de artă. Vezi scenele necenzurate şi nu mai puţin alegorice ale unui film cu mesaj universal. Totodată este credibil ancorat în frământările unei anumite generaţii.

Scriitorul peruan seamănă cu genul de regizor care ştie când să întrerupă o desfăşurare alertă pentru a se concentra asupra unui anumit gest sau mimică din timpul unei încăierări sau a unui dialog furtunos. Are personaje vii, precoce, şocante şi expresive. Sunt uşor de încadrat într-o anumită categorie, dar apoi devin din ce în ce mai greu de etichetat. Surprind pe măsură ce le permit emoţiilor să explodeze, să le schimbe traiectoria.

Interesul faţă de personajele cărţii este întreţinut de acţiunile imprevizibile ale acestora şi de trăirile pe care le stârnesc în rândul cititorilor. Simţi şi admiratie, şi dezgust. Şi nevoia de a le ocroti, dar şi de a le abandona în clocotul propriilor emoţii greu de gestionat.

Băieţii şi alte povestiri anunţa marile teme din romanele-cult ale lui Mario Vargas Llosa. Aici sunt mugurii preocupării intense pentru metamorfozele identităţii masculine influenţate de schimbările ţării natale. Aceste povestiri au prevestit o carieră literară ce avea să atragă atenţia lumii întregi asupra unei părţi din America Latină mereu suprinzătoare, care atrage şi copleşeşte.

Citeşte şi Istoria lui Mayta – O călătorie într-un Peru multistratificat

Istoria lui Mayta – O calatorie intr-un Peru multistratificat

 

 

2 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here