Istoria lui Mayta – O calatorie intr-un Peru multistratificat

0
912

Peru este destinaţia recomandată celor dornici de a străbate o ţară unde se face brusc trecerea de la cultură la alta, dar mai ales de la o formă de relief accesibilă, plată, la una ce îţi va cere efort şi curaj pentru a o străbate. La fel sunt şi trecerile de la o perioadă la alta din istoria acestei ţări ce a devenit simbolul civilizaţiei incaşe, dar, la un moment dat, şi al războaielor de gherilă înfricoşătoare.

Asemenea unei călătorii de neuitat printr-un Peru mozaicat, Istoria lui Mayta are mai multe niveluri şi tot atâtea straturi cultural-ideologice. Începe aventuros, în zona de coastă, mai bine zis în cartierele mărginaşe din Lima, şi continuă trepidant spre înălţimile tainice ale Anzilor, în legendara Jauja. În Jauja şi în aşezările din împrejurimi se spune că se află de fapt acel Peru autentic (şi dureros), al populaţiilor asuprite de conchistadori, din rândul cărora au provenit cei ce şi-au dorit recuperarea pământurilor furate acum sute de ani de la incaşi.

Tot în legendara Jauja din Anzi va ajunge şi Mayta. În anul 1958, Mayta era hotărât să declanşeze o revoluţie comunistă menită să pună capăt inegalităţilor dintre adevaraţii moştenitori ai ţării natale şi urmaşii celor ce au profitat din plin de pe urma colonialismului sprijinit de teroarea instaurată de Inchiziţia ajunsă până în America de Sud.

Cine era acest Mayta? Părerile sunt împărţite. Comunist violent ajuns un terorist, prieten devotat, nepot idealist ce a devenit victima propriei dorinţe naive de a schimba lumea sau un adolescent cu porniri de sfânt gata să împartă suferinţa cu mărginaşii Limei sau cu acei locuitori din Anzi eşuaţi în mahalalele sordide ale capitalei. Aşa este descris Mayta de către apropiaţi, complici, foşti camarazi de luptă, rude, colegi subversivi sau adversari din cercurile stângii clandestine.

Mario Vargas Llosa tranformă imaginea controversată şi plină de contradicţii a lui Mayta într-un pretext folosit inteligent pentru a vorbi fascinant şi dureros despre Peru. Istoria lui Mayta ar mai putea fi şi un roman scris pentru a exorciza traumele, dezamăgirile şi apăsarea celui ce îşi vede ţara cuprinsă de nesiguranţă şi apoi paralizată de ameninţarea terorii. Asemenea multor ţări din America Latină, Peru lui Mario Vargas Llosa a cunoscut acea teroare ce a fost răspândită atât de extremiştii de stânga, cât şi de adepţii dreptei care sprijineau intervenţia armatei ce putea duce la dictatura militară legitimată de lupta împotriva gherilelor marxiste din Anzi.

Prin talentul de povestitor abil şi de cunoscător al Americii de Sud, Mario Vargas Llosa deschide incomod, însă responsabil şi echilibrat, nişte discuţii fertile despre istoria continentului său. Personajele din roman vorbesc despre comunism şi capcanele idealimsului, despre colonialism, despre segregarea între urmaşii pre-columbienilor şi cei ai conchistadorilor europeni, despre autonomie şi dependenţa de influenţa străină în politica unei ţări cutremurate de lovituri de stat şi de ameninţarea constantă a unei dictaturi feroce.

Datorită viziunii multistratificate asupra unei tentative de a declaşa o revoluţie, Mario Vargas Llosa reuşeşte să se facă auzit de mai multe categorii de cititori. Istoria lui Mayta este un roman pătrunzător precum un eseu, seducător precum un mozaic de legende şi mistere şi dens precum o analiză social-politică necesară. În primele pagini, romanul se devorează alert datorită stilului de a povesti a lui Llosa, apoi solicită parcurgerea lui în paralel cu explorarea unei hărţi a statului Peru şi căutarea unor informaţii despre istoria recentă a ţării.

Povestea lui Mayta capătă ramificaţii ce duc spre istoria statului Peru, dar şi a ţărilor ce au trecut de la pericolul fascist la drogul stalinist. Citind acest roman vei înţelege nu doar societăţile sud-americane, ci întreaga luptă pentru putere dintre taberele celor seduşi de idealurile comuniste, indiferent de ţară. La rândul său, Mayta s-a trezit prins între adepţii staliniştilor şi cei ai lui Troţki, visând însă la o nouă unificare a stângii pentru a duce la capăt revoluţia comunistă începută în Anzi. Mayta visa la o revoluţie extinsă în toată ţara, inclusiv în cosmopolita şi neînduplecata Limă, despre care se tot spunea că de-a lungul secolelor înghiţise resursele incaşilor dezmoşteniţi.

Apelând eficient la darul unui autor sud-american de a spune poveşti reale cu miez atemporal ce amintesc de civilizaţiile străvechi, Mario Vargas Llosa furnizează una dintre cele mai bune lecţii de istorie şi de trezire din idealismul ajuns la graniţa utopiei cu terorismul. În paralel cu datele istorice îţi furnizează şi o analiză a metamorfozelor ce fac trecerea de la puritatea idealistului ce visează la salvarea celor săraci, asemenea unui sfânt, la contaminarea cu germenii extremismului ce adânceşte şi mai mult lipsurile unei societăţi măcinate de colonialism.

Istoria lui Mayta depăşeşte contextul societăţii sud-americane zguduite de marile dictaturi ale secolului XX. Ce s-a întâmplat cu Mayta şi cu tinerii seduşi de comunismul iluzoriu din epoca lui este reprezentativ pentru orice ţară unde revin în actualitate partidele ce propun soluţii radicale (şi de radicalizare) pentru a pune capăt sărăciei şi inegalităţii.

Universalitatea romanului înlocuieşte întrebarea A fost Mayta rău, sau doar un alt idealist neînţeles? cu altă întrebare, valabilă mai ales pentru noi, cei de azi, indiferent de ţara în care ne-am născut: Mai este de actualitate pericolul ascuns în mesajele  partidelor noi, ce se declară a fi împotriva sistemului, promiţând o nouă viziune, mai ancorată în preocupările şi idealurile celor dezamăgiţi de vechile reguli? Cum poate fi depistat extremismul camuflat în promisiunea luminoasă de a schimba lumea, de a corecta nedreptăţile? Investigaţia lui Mario Vargas Llosa despre Mayta nu propune răspunsuri, deoarece adevărul este la fel de volatil precum certitudinile despre adevăratele intenţii ale lui Mayta. Propune în schimb o permanentă vigilenţă care să înlăture instalarea iluziei alimentate de frenezia bunelor intenţii ce nasc fanatismul.

Citeşte şi Climas – Trei femei din Peru

Bunicul (El abuelo) – Vei dori să îţi petreci următoarea vacanţă în Peru

Climas – Trei femei din Peru

Bunicul (El Abuelo) – Vei dori sa petreci urmatoarea vacanta in Peru

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here