32 de carti noi te asteapta in librarie, in aprilie 2019

0
2188
Caspar David Friedrich, ‘On a Sailling Ship’ – The Hermitage Museum, Sankt Petersburg, Russia/https://www.the-athenaeum.org/art/detail.php?ID=122685

Jurnalul lui Salvador Dali, destăinuirile Marinei Abramovic, Peru lui Mario Vargas Llosa, New Yorkul noilor boemi din lumea literară, o nouă apariţie din seria dedicată lui Milan Kundera, poveşti de la graniţa Rusiei cu Asia, eseurile lui Jonathan Frazen, surprizele pentru fanii literaturii sud-americane şi africane, un roman inspirat de personalitatea lui Shakespeare, personajele misterioase din lumea bibliotecilor, noi thrillere psihologice şi romane cu tentă suprarealistă au ajuns în librării pentru a face luna aprilie una de neuitat.

Jurnalul unui geniu

 

Salvador Dali continuă să fascineze generaţie după generaţie, la fel şi jurnalul său. Excentric, încrezător în propria genialitate până la graniţa cu narcisismul şi fără teama de a-şi exhiba impresiile şi gândurile incomode referitoare la arta secolului XX, Salvador Dali face un adevărat spectacol din Jurnalul unui geniu.

 

Încălcând toate graniţele. Memoir

Cei interesaţi de arta contemporană sau pur şi simplu intrigaţi de imaginea Marinei Abramovic pot alege memoriile ei, traduse în română sub titlul Încălcând toate graniţele. Amintirile ei despre legatura cu mama obsedată de control, primele încercări artistice prin care a devenit o prezenţă controversată şi marea iubire ce i-a influenţat evoluţia creativă sunt incluse în acest volum inedit.

 

Statut şi anxietate

 

Cei seduşi de stilul lui Alain de Botton vor descoperi o altă selecţie de eseuri cuceritoare, de data aceasta vizând tema anxietăţii ce are la bază fuga de eşec. Explorând personalităţile faimoase care au învăţat să găsească soluţii pentru a diminua teama de a nu atinge statutul dorit în societate, Alain de Botton îmbină informaţii din mai multe domenii precum: arta, psihologia, economia, filozofia şi politica.

 

Olga 

 

Bernhard Schlink are un nou roman! Se numeste Olga şi îţi oferă povestea unei femei ce dovedeşte un mare talent de a supravieţui evenimentelor istorice apăsătoare. Olga are parte şi de o iubire copleşitoare, o iubire care va dura între finalul secolului al XIX-lea şi anii ’70.

 

Viaţa secretă a lui William Shakespeare

 

Biografia lui William Shakespeare şi Londra care l-a inspirat sunt ofertante pentru genul de romane consistente. Un astfel de roman promite să fie şi Viaţa secretă a lui William Shakespeare. Ce este real şi ce este fals în mitologia dezvoltată în jurul vieţii sale misterioase? Cum era el cu adevărat? Sunt câteva dintre întrebările pe care se bazează romanul scris de Jude Morgan.

 

Istoria lui Mayta

 

Mario Vargas Llosa readuce în prezent imaginea lui Mayta, un personaj deopotrivă admirat şi detestat în Peru. Opiniile despre Mayta sunt contradictorii, reflectând o societate polarizată. Pentru simpatizanţii comuniştilor din Peru, Mayta a fost un erou, pentru ceilalţi, un terorist. De fapt, însuşi Mayta a trecut prin multe schimbări, fiind la început un catolic declarat, apoi un tânăr ce a contestat vechile reguli sociale. În calitate de subversiv, şi-a negat valorile inoculate în copilărie, ajungând să-l admire pe Troţki şi încercând să organizeze o revoluţie în Anzi. Istoria lui Mayta este o reanalizare a idealurilor de stânga din Peru anilor ’50, cu mari urmări în anii ’70 şi ‘80.

 

Dacă Strada Beale ar putea vorbi

Unul dintre cele mai bune romane scrise de James Baldwin, Dacă Strada Beale ar putea vorbi a revenit în actualitate datorită filmului cu acelaşi nume intrat pe lista nominalizărilor la Oscar. Singurul roman al lui Baldwin în care evenimentele sunt prezentate prin vocea unui femei, Dacă Strada Beale ar putea vorbi surprinde atmosfera din America segregată, unde un cuplu afro-american este zguduit de o falsă acuzaţie de viol. Personajul feminin central va încerca să dovedească nevinovăţia iubitului ei, pe care speră să îl scoată din închisoare înainte ca fiul lor să se nască.

Sistemul periodic

 

Primo Levi foloseste creativ şi metaforic tabelul lui Mendeleev pentru a îmbina propria istorie de viaţă cu marea istorie a secolului XX, zguduit de fascism. Cele 21 de proze scurte devin o meditaţie asupra umanităţii şi a încercării de a găsi resurse interioare în vremuri ameninţătoare.

 

Vis febril

 

Nominalizat la Man Booker International Prize, Vis febril este un roman care seamănă cu un horror stilizat, având accente suprarealist-alegorice. Surprinzând într-un mod bizar încercarea unor personaje de a scăpa de influenţa un loc unde apa este contaminată, scriitoarea argentiniană Samantha Schweblin te invită într-un univers plin de enigme.

 

Căderea unui sombrero

 

Căderea unui sombrero este un roman absurd cu accente psihedelice. Acţiunea se petrece într-un orăşel din sud-vestul Statelor Unite, unde nu se prea întâmplă evenimente interesante, cu excepţia căderii din cer a unui sombrero. Această cădere va duce la instalarea unei isterii colective printre localnici.

 

Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie

 

Fanii lui Jonathan Coe vor avea parte de un roman dens, plin de personaje excentrice şi de mesaje satirice despre societatea contemporană. În centrul romanului Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie se află două prietene – Alison şi Rachel – a căror maturizare implică nişte întâlniri cu persoane bizare. Printre acestea se numără o profesoară de la Oxford, al cărei soţ a dezvoltat o morbidă obsesie pentru un film văzut în copilărie, şi un poliţist care investighează asasinarea unor actori de stand-up comedy.

 

Omuleţul din perete

 

Pentru cei ce prefară evadarea în lumea fantasticului, Marian Coman (devenit cunoscut prin romanul Testamentul de ciocolată) a scris povestirile incluse în volumul Omuleţul din perete. Ei vor citi despre nişte personaje năstruşnice nimerite într-un univers ce uneşte lumea aşezărilor de pe ţărmul marii negre de cea din locuri îndepărtate. Sevan, un bătăuş dintr-un sat uitat de lume, Fifi, o bibliotecară ce descoperă mistere, Tanti Teofana, o ghicitoare ce ştie unde se ascund comorile şi Mile, un băiat dintr-un internat, care va afla un secret ciudat, populează lumea prozelor scrise de Marian Coman.

 

Pelerinul vrăjit

 

Literarura rusă are multe bijuterii care nu au fost expuse aşa cum ar fi meritat. Una dintre ele este şi Pelerinul vrăjit, un roman iconic pentru Nikolai Leskov. Scris în secolul al XIX-lea, romanul a fost admirat şi de bookaholicul Alberto Manguel, care a declarat: „Fără Leskov nu ar exista nici Cehov, nici Bulgakov, nici García Marques ori Julio Cortázar. […] Leskov este povestitorul esenţial: el nu înfăţişează viaţa, o creează în întreg miracolul, teroarea şi magia ei.“

 

Sfârşitul bibliotecii mele

Alberto Manguel scrie pe placul dependenţilor de lectură, al celor ce pornesc în căutarea unor comori ascunse prin anticariate. Sfârşitul bibliotecii mele este o declaraţie de iubire pentru cărţi şi o laudă adusă obiceiului de a căuta febril noi titluri interesante. Sfârşitul bibliotecii mele va deveni o călătorie irezistibilă prin bilobliteci personale şi prin cele grandioase, celebre în toată lumea.

 

Misterul Henri Pick

Tot de la o bibliotecă porneşte şi ancheta ce stă la baza poveştii din romanul Misterul Henri Pick. Unul dintre cei mai apreciaţi scriitori din spaţiul francofon, David Foenkinos îşi invită cititorul să urmărească tentativa unui bibliotecar de a recupera manuscrisele nepublicate încă. Printre acest manuscrise este descoperită o viitoare capodoperă, scrisă de un anume Henri Pick, a cărui existenţă ascunde câteva enigme.

 

Asimetric

 

Considerat o revelaţie şi un bestseller în Statele Unite, romanul Asimetric este o călătorie prin lumea bună din New Yorkul anilor 2000. Aici se întâlnesc Alice, o scriitoare aflată la începutul carierei, şi Ezra, un autor cu multe premii literare la activ. În paralel cu povestea lor se desfăşoară cea a lui Amar, un economist ce este supus unui interogatoriu absurd chiar înainte de a zbura spre Irak pentru a-şi întâlni fratele.

 

Taipei

 

Taipei este povestea unui scriitor american de origine taiwaneză a cărui viaţă include un şir nesfârşit de petreceri şi o varietate de droguri la modă printre boemi. Autorul romanului American Psycho îl consideră pe Tao Lin un autor emblematic al generaţiei sale.

 

Sfârşitul sfârşitului lumii

 

Admiratorii lui Jonathan Frazen vor avea de data aceasta ocazia de a-l cunoaşte în ipostaza de eseist. Realităţile actuale şi opiniile sale tăioase despre societatea în care trăim îţi dau ocazia de a călători din Antarctica până în Ghana şi Albania citind Sfârşitul sfârşitului lumii.

 

Istoria albinelor

 

De supravieţuirea albinelor este legată însăşi continuitatea speciei umane. Romanul multipremiat scris de Maja Lunde transformă albinele într-o metaforă care descrie relaţiile interumane. Istoria albinelor vorbeşte de fapt despre legăturile dintre părinţi şi copii, îmbinând literatura alegorică din zona distopiei cu viziunea filosofică.

 

Biblioteca invizibilă

 

Biblioteca invizibilă este genul de roman dedicat celor ce preferă un fantasy distractiv care face referire la basmele Fraţilor Grimm. Personajele centrale – Irene şi Kai, misteriosul ei ucenic – vor pleca în Londra pentru a recupera un exemplar unic scris de Fraţii Grimm. Însă Londra unde ajung ei nu este cea despre care am auzit până acum, ci una cotropită de fiinţe ireale.

 

 

Absalom, Absalom!

 

Considerat unul dintre cele mai bune romane americane, Absalom, Absalom! prezintă ascensiunea socială şi decăderea unui tânăr sărac din Sud, care ajunge să facă parte dintr-o familie influentă în urma unei căsătorii. Acţiunea romanului scris de William Faulkner se petrece înaintea Războiului Civil şi dezvăluie o lume patriarhală, în care un singur om putea stăpâni vieţile celor din familia sa, dar şi o comunitate.

 

Zahhak

Romanul istoric şi thrillerul antrenant cu personaje întunecate se îmbină în Zahhak. Inspirat din istoria recentă a Tadjikistanului abia eliberat de sub dominaţia Uniunii Sovietice, Vladimir Medvedev îşi plasează eroii într-un sat retras, de la graniţa cu Afganistanul. În acest sat, o profesoară din Rusia se refugiază împreună cu doi copii ajunşi la vârsta adolescenţei, după ce soţul ei este ucis în timpul războiului civil din Tadjikistanul anilor ’90. Însă nici aici nu se află în siguranţă, deoarece satul ajunge să fie terorizat de un activist comunist grotesc, ajuns în fruntea unei cete de bandiţi susţinuţi de noua putere.

 

Cântecul stepei, cântecul munţilor

Devenit cunoscut mai ales datorită romanului Djamilia, în care a descris pictural stepa de la graniţa Rusiei cu Asia, Cinghiz Aitmatov te îmbie cu pasaje pline de acel realism magic prin care personajele din Cântecul stepei, cântecul munţilor evadează din istoria unui prezent care le ameninţă. Cartea le va plăcea mai ales celor dornici de a descoperi poveşti, mituri şi basme din alte culturi.

 

Ţinuturi în crepuscul

 

Cei dornici de a înţelege mai bine istoria secolului XX pot alege romanul prin care a debutat J.M.Coetzee, intitulat Ţinuturi în crepuscul. Romanul abordează teme precum rasismul, nedreptatea colectivă şi războiul, unind personaje ce au legătură cu segregarea din Africa de Sud, războiul din Vietnam şi marile crize din Orientul Mijlociu.

 

Cine se teme de moarte

 

Tehnologia şi miturile despre vrăjitorie se împletesc în acest roman ameţitor despre Sudan. Vei descoperi istoria unei ţări şi a unui continent prin aventurile unei adolescente cu pielea de culoarea nisipului. Pe adolescentă o cheamă Onyesonwu (Cine-se-teme-de-moarte). Ea te va purta într-o lume stranie şi fascinantă, unde prezentul, superstiţiile din trecut şi încercările de a scăpa de violenţă alcătuiesc un roman abundent.

 

Spuneţi-mi Zebra

Zebra este numele ultimei descendente a unei familii de iranieni progresişti, care a fugit în America. Ea respectă sfatul de a se refugia în lumea cărţilor pentru a scăpa de fanatismul religios. La un moment dat, Zebra va pleca pe urmele tatătui ei, trecând prin Barcelona în drum spre Iran. Spuneţi-mi Zebra aminteşte de stilul lui Roberto Bolano şi al lui Borges.

 

Emigranţii

 

Cititorii dornici de a descoperi poveştile unor personalităţi care să îi inspire vor fi interesaţi şi de cartea Emigranţii. Folosind un stil captivant, W.G. Sebald prezintă vieţile a patru evrei din secolul XX, care au încercat să reziste în faţa dezrădăcinării venite odată cu ameninţarea nazismului. Emigranţii este considerată una dintre capodoperele autorului inovator devenit cunoscut datorită romanelor Austerlitz şi Inelele lui Saturn.

 

Restul e tăcere

 

Dacă te numeri printre cei îndrăgostiţi de literatura sud-americană, vei fi interesat de romanul Restul e tăcere, semnat de Augusto Monterroso – un autor din Honduras, dar care a preferat să fie considerat un scriitor din Guatemala. Romanul jonglează cu frontierele dintre ficţiune şi realitate datorită modului în care este redată viaţa personajului central – Eduardo Torres. În prima parte a romanului este prezentată biografia lui din perspective multiple, oferite de rude şi prieteni, în a doua parte a romanului apar scrierile acestui personaj, inclusiv eseurile despre capodopera Don Quijote,  iar în cea de-a treia parte sunt amintite zicători şi maxime publicate în suplimentul de duminică al ziarului din orasul unde trăieşte personajul. Istoria de viaţă a lui Eduardo Torres reflectă de fapt istoria unui continent.

 

Îţi vând un câine

 

Plasat în Mexic, romanul Îţi vând un câine este o satiră intelectuală despre un pictor nerealizat, ajuns vânzător de tacos. Acesta este pasionat de Theodor Adorno şi a lui Teorie estetică. Citindu-l pe Adorno, personajul central va încerca să găsească soluţii la toate problemele din existenţa lui şi a vecinilor dintr-o clădire dărăpănată.

 

Gluma

 

Milan Kundera face parte din categoria scriitorilor despre care orice dependent de literatură îţi spune că nu ar trebui ignorat. Scris la începutul carierei sale, romanul Gluma a influenţat atât literatura Estului, cât şi noul val al cinematografiei îndrăzneţe din anii ’60. Romanul îmbină umorul satiric, erotismul şi observaţia amară asupra absurdului din perioada comunistă, într-o poveste despre trădare, deziluzie, seducţie, răzbunare şi marile farse pregătite de ideologiile care au dus la eşecul colectiv.

 

Ceva în apă

 

Catherine Steadman, actriţa londoneză cunoscută datorită rolurilor principale din Downton Abbey şi Tutankhamun şi-a făcut debutul literar printr-un thriller psihologic intitulat Ceva în apă. Având o acţiune plasată în Bora-Bora, cartea reia tema pericolului ce pândeşte în mijlocul paradisului însorit. Pericolul este descoperit de cele două personaje centrale venite aici pentru a petrece o lună de miere perfectă, dar ale căror planuri sunt date peste cap de secretul aflat în timp ce fac scuba diving.

 

Prin ochii ei

 

Un alt roman pe placul celor ce preferă thrillerele psihologice este şi Prin ochii ei. Romanul apreciat de Stephen King prezintă relaţia plină de mister dintre protagonistă şi un bărbat şarmant pe care îl întâlneşte într-un bar şi despre care află apoi că este însurat. Povestea se complică din momentul în care soţia acestuia vrea să devină prietena ei. Thrillerul promite o reinterpretare imprevizibilă a clasicului triunghi amoros în care totul scapă de sub control.

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here