Bunicul (El Abuelo) – Vei dori sa petreci urmatoarea vacanta in Peru

0
1324
photo by Hector Alvarez/IMDB

Prezentat în deschiderea festivalului Pelicula (2018), El Abuelo este o pledoarie pentru frumuseţea vieţii şi a întâmpinării ei cu braţele deschise ca singură formă de împăcare cu sine. Această pledoarie îţi este oferită într-un road movie încântător şi tandru (fără sentimentalisme), ce are toate şansele de a te convinge să-ţi pui bani de-o parte, pentru o vacanţă în Peru.

Filmul impresionează, dar nu neapărat datorită imaginilor cu vestigiile incaşilor, imortalizate pe fundalul unor apusuri ce-ţi taie răsuflarea. Vei dori să vezi Peru datorită altor frumuseţi, mai discrete, dar la fel de memorabile. Le vei descoperi urcându-te în maşina unui personaj care îşi însoţeşte bunicul într-o călătorie plină de mărturisiri mai mult decât surprinzătoare.

Dezvăluind secretele personajului central, strâns legate de femeile pe care le-a întâlnit în ţinuturile pitoreşti din nord, regizorul Gustavo Saavedra celebrează un Peru-mozaic, unde peisajele şi diversitatea culturală se schimbă total de la o oră la alta, de-a lungul unei călătorii. Ghid îţi va fi bunicul Crisóstomo, unul dintre cele mai expresive şi luminoase personaje apărute pe marele ecran în ultimii ani, interpretat adorabil de actorul Carlos Julio Vega.

Filmul regizorului Gustavo Saavedra te cucereşte imediat datorită personajului central plin de umor, în care vei regăsi imaginea bunicului ideal. Însă ideal nu înseamnă şi idealizat. Crisóstomo este bărbat din al cărui trecut nu lipsesc defectele puse pe seama tentaţiilor. Urmările acestor tentaţii vor fi devoalate peste zeci de ani, când bunicul octogenar îşi ia nepoţii şi fiul pentru a face o ultimă călătorie spre locul natal, unde nu a mai pus piciorul de la vârsta de 9 ani.

Pentru a revizita Huamachuco, locul unde a copilărit, bunicul părăseşte Lima pregătit să străbată ţara, până în orăşelele din nord. Trece prin ţinuturile unde a rămas vie moştenirea incaşilor, prin locurile unde peisajul arid capătă o aură magică şi tainică în lumina apusului, prin aşezările unde s-au păstrat căsuţele vechi. Însă cel mai mult îţi vor plăcea scenele senine filmate în acele orăşele pline de culori vii, ce par uitate în timp şi pe care apropierea mării le transformă în refugiul ideal pentru cei dornici de a se bucura de clipa lentă ce respiră stranietatea asociată cu ţările despre care se spune că se află la capătul lumii.

Plimbându-şi nepoţii dintr-un orăşel în altul, bunicul îşi redescoperă iubiri din trecut, prieteni lăsaţi în urmă şi rude ce ar putea fi personajele unui roman sud-american. Oamenii din trecutul bunicului dezvăluie secrete amoroase ce îi fac pe nepoţii acestuia să se întrebe dacă l-au cunoscut cu adevărat.

Fiecare întâlnire cu oamenii din trecutul bunicului aduce în discuţie nişte dileme legate de viaţa conjugală, fidelitate, sinceritate, devotament şi iubire. Bunicul va fi pus la zid, însă va răspunde fiecărei acuzaţii printr-o sinceritate senină, plină de tâlcuri despre căsnicie, fericire şi datoria faţă de cei dragi. Toate discuţiile tensionate, dar lămuritoare, dintre personajele masculine aparţinând unor generaţii diferite sunt imortalizate pe fundalul peisajelor ce alcătuiesc un Peru fascinant.

Te întrebi dacă nu cumva filmul El Abuelo este un omagiu adus acelui Peru autentic, plin de comori ascunse, care se cer descoperite fără graba turistului ce trebuie să bifeze într-un timp limitat vastitatea obiectivelor propuse de oferta unei agenţii. Astfel, după film vei căuta detalii despre orăşele cu nume demne de un roman îmbibat de realismul magic având ramificaţii mitice, precum Pacasmayo şi Huamachuco, şi despre seducătoarea Yma Sumac, devenită diva şi ambasadoarea feminităţii peruane la Hollywood (unul dintre personaje o aminteşte cu mândrie).

Personajele vor trece prin orăşele din Anzi sau de pe ţărmuri primitoare, cu străduţe plutind prin timpul încremenit în amiezi trândave. Vei avea iluzia că te plimbi răbdător printre casele în nuanţe vesele, având uşi sculptate. Aşadar, vei adora această călătorie dacă visezi la genul de vacanţă sud-americană ce include şi aşezările ce par desprinse din povestirile melancolice invadate de realismul magic, în care irealul este plasat în mijlocul unui loc real, iar verosimilul ascunde nişte elemente ce respiră de fapt în altă realitate.

Călătoria simpaticului bunic este filmată de nepotul mai mic, student la regie. Deşi este plină de imagini ofertante pentru cine vrea să viziteze Peru, călătoria evită pitorescul facil din ghidul turistic. Vei vedea ce-i drept şi nişte ruine precolumbiene, însă nu pe cele devenite nişte clişee furnizate de marketing, ci pe acelea care, pentru a le admira, te vor face să traversezi mai întâi un Peru actual. Este acel Peru mult mai apropiat de autenticitatea văzută de locuitori şi de cei ce vor să ia la pas orăşelele în care aparent nu se întâmplă mare lucru, dar care te scot din timpul tău şi îţi oferă amintiri cu adevărat memorabile dacă ştii să detectezi micile comori ascunse în detaliile mărunte.

El Abuelo - Trailer Oficial

LYTE video

Citeşte şi Climas – Trei femei din Peru

Climas – Trei femei din Peru

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here