17 carti noi pe care le gasesti in librarie, in luna octombrie

0
2417
pictura: A Day in October, Venice by Sir David Scott Murray, private collection; www.the-athenaeum.org/art

Octombrie aduce poveşti din ţinuturile fiordurilor, din Japonia lui Kawabata, din Orientul hipioţilor sau al povestitorilor anonimi, din Magreb, Spania, Mexic, Londra şi Franţa. Când zilele devin mai scurte, lecturile care te scot din cotidian promit să nu se mai termine…

 

Povestiri de ţinut în palmă

 

Povestiri de ţinut în palmă va fi în topul preferinţelor alcătuit de cei fascinaţi de Japonia, acea Japonie subtilă precum florile şi personajele feminine dintr-o stampă. Este Japonia lui Yasunari Kawabata, care îţi este dezvăluită în miniaturi ce te vor scoate din timpul agitat şi te vor învăţa să apreciezi delicateţea strecurată în pasajele picturale. Amintirile din copilărie, scenele bizare, mesajele alegorice şi întâmplările aflate la graniţa dintre vis şi realitate se întâlnesc în povestirile din acest volum.

 

Sălbaticul

 

Fanii lui Arriaga vor avea parte de încă un roman care le promite o lectură intensă, zguduitoare şi plină de neprevăzut, aşa cum sunt romanele scrise de acesta. În Sălbaticul, Arriaga spune povestea unui tânăr din Mexicul anilor ’60 care, după ce îşi pierde familia, va încerca să stea departe de ispita fanatismului religios tipic unei secte. În paralel cu povestea tânărului din Mexic se derulează cea a unui băştinaş din munţii Canadei, plecat pe urmele unui lup special. Iubirea, ura şi căutarea de sine devin temele acestui roman.

 

Istoria cuplurilor regale

 

Poveştile amoroase ale suveranilor ce au schimbat lumea sunt nişte subiecte inepuizabile. Mereu sunt descoperite detalii noi sau cele deja cunoscute sunt reinterpretate dintr-o perspectivă inedită. Unsprezece cupluri regale, din Antichitate până în secolul XX, sunt analizate de Jean-François Solon. Vei citi despre legăturile din cuplurile formate de Iustinian şi Teodora, Nicolae al II-lea şi Alexandra, Isabella de Castilia şi Ferdinand de Aragon, Ludovic al XIII-lea şi Ana de Austria, Ludovic al XVI-lea şi Maria-Antoaneta, Napoleon al III-lea şi Eugenie sau de Franz Josef şi celebra Sissi.

 

Fructul oprit

 

O altă poveste de iubire intensă este şi în centrul romanului Fructul oprit, scris de unul dintre autorii emblematici ai Spaniei – Benito Pérez Galdós, comparat de conaţionali cu Balzac. Madridul din secolul al XIX-lea devine scena unor iubiri interzise trăite de un bărbat care trebuie să aleagă între două femei diferite. Personajul central al romanului, un tânăr având origini andaluze, este îndrăgostit de o femeie căsătorită. După ce aceasta rămâne văduvă şi nimic nu mai poate împiedica apropierea celor doi, protagonistul remarcă prezenţa ademenitoare a unei alte femei.

 

Hippie

 Anii ’70 cu ai lor hoinari visători ce au vrut să schimbe lumea sunt revizitaţi în romanul autobiografic Hippie. Paulo Coelho îşi invită cititorii într-o călătorie pe mai multe continente. Se pleacă din Amsterdam, se străbate Asia Centrală şi se ajunge tocmai în misteriosul Nepal (una dintre destinaţiile preferate ale hipioţilor). Pe drum vei întâlni personaje excentrice şi un cuplu sudat de idealurile unei generaţii care nu încetează să ne fascineze, după zeci de ani.

 

 Zabor sau Psalmii

 

Zabor are un dar special: poate ţine moartea la distanţă scriind. Cărţile îi sunt alinare şi îşi foloseşte marele talent de Şeherezadă pentru a-i salva pe cei din jur. Vei descoperi în Zabor sau Psalmii o lume care atrage şi totodată înspăimântă. Lumea lui Zabor îţi este prezentată la graniţa dintre fabulos şi realism de către unul dintre cei mai buni autori francofoni – distins în 2015 cu Premiul Goncourt pentru debut pentru Cazul Meursault.

 

Cercul mincinoşilor

 

Tot despre puterea poveştilor este vorba şi în Cercul mincinoşilor. Vei savura poveşti vechi din spaţiul buddhist, islamic, hindus, chinez, african, evreiesc sau amerindian, colecţionate de Jean-Claude Carrière. Sun poveşti alegorice, pline de tâlcuri, umor, candoare şi poezie.

 

Consolările filosofiei

 

În stilu-i caracteristic, Alain de Botton adună gândurile şi ideile înţelepţilor filosofi într-o colecţie menită să ne lumineze în zilele proaste. Consolările filosofiei este pariul lui Alain de Botton făcut cu toţi cei ce afirmă că filosofia este demodată în raport cu preocupările omului obişnuit din ziua de azi. Cei ce au citit-o deja afirmă ca au avut parte de o lectură simpatică, antrenantă, nelipsită de abordarea ludică.

 

Loveşte-ţi inima

 

Una dintre cele mai citite autoare contemporane a scris despre relaţiile dintre mamă şi fiică. Loveşte-ţi inima este un roman ce devine o explorare a universului feminin din perspectiva legăturilor sofisticate pe care le are protagonista nu numai cu mama, ci şi cu prietena cea mai bună, cu femeia care îi devine mentor şi cu sora ei. Totodată, Loveşte-ţi inima este un roman despre o mamă care ajunge să se simtă ameninţată de popularitatea fiicei.

 

Corabia zeiţei Ishtar

 

Pentru cei dependenţi de poveştile despre călătoriile fabuloase, octombrie aduce un roman interbelic devenit popular printre iubitorii genului. Corabia zeiţei Ishtar îmbină poveştile zeilor şi călătoriile pline de aventuri pentru a te ajuta să te reîntorci la timpul ce invită la fantezie şi la eliberarea imaginaţiei, de care te bucurai în copilărie.

 

Inima omului

 

Inima omului încheie trilogia islandeză din care mai fac parte romanele Între cer şi pămînt şi Tristeţea îngerilor. Vei fi atras de acest roman dacă preferi o poveste de dragoste dintr-un ţinut aparte, cu fiorduri şi veri care durează puţin. Natura din acest ţinut îi îndeamnă pe îndrăgostiţi la călătorii îndelungi pentru a se întâlni. Sunt călătorii din care nu lipsesc poezia şi pericolele.

 

Sala de bal

 

Dacă vrei o poveste răvăşitoare, poţi alege Sala de bal, un roman apreciat de critici şi de cititorii din Franţa şi Anglia. Scriitoarea Anna Hope îţi spune povestea Ellei Fay, o tânără care ajunge într-un azil unde va cunoaşte un personaj fascinant, dar şi oameni care ignoră drepturile celor vulnerabili. Acţiunea romanului se petrece în anul 1911, într-o Anglie aflată la sfârşitul epocii edwardiene. Anna Hope îşi foloseşte personajele pentru a simboliza o lume a celor ignoraţi, ce au multă nevoie de atenţia celor din jur pentru a se salva.

 

O logodnă foarte lungă

 

Celor dornici de a citi o poveste de iubire care sfidează uitarea, luna octombrie le aduce unul dintre cele mai citite romane din Franţa – O logodnă foarte lungă. Sébastien Japrisot a creat-o pe Mathilde, o tânără care va face totul pentru a-l găsi pe cel iubit, dat disparut în timpul Primului Război Mondial.

 

Heather, cu totul

Creatorul serialului Mad Men şi producătorul executiv al serialului Clanul Soprano a scris un roman despre întâlnirea dintre doi oameni aparţinând unor lumi diferite. Ea, Heather, face parte din genul de familie prosperă dar în care legăturile emoţionale devin din ce în ce mai sărace. El, Bobby Klasky, vine dintr-o familie destrămată, în care drogurile şi marginalizarea par a fi un adevăr de neschimbat. Romanul Heather, cu totul a cucerit prin stilul intens, ce reflectă forţa emoţională a personajelor.

 

De ce mâncăm animale

De ce mâncăm animale este cartea prin care unul dintre cei mai citiţi autori actuali a iscat discuţii în contradictoriu. Jonathan Safran Foer propune o abordare profundă, care ne îndepărtează de răspunsurile categorice, preferând invitaţia la reflecţie, aşa cum face în marile sale romane.

 

Doamna Fletcher

 

Erotismul omului contemporan, presărat cu obsesii şi temeri, este explorat în romanul Doamna Fletcher. Protagonista acestui roman este o femeie atrăgătoare, care se redescoperă într-un mod palpitant şi derutant odată cu plecarea fiului ei la facultate. În vreme ce acesta încearcă să se adapteze unei realităţi studenţeşti diferite de cea închipuită, eroina lui Tom Perrotta intră într-un labirint emoţional unde fanteziile şi pornografia fac legea. Viaţa ei se va schimba când un mesaj obscen o va ispiti să descopere site-uri dedicate celor numite MILF. Ironia, umorul şi observaţia necruţătoare asupra omului contemporan devin ingredientele unei cărţi ademenitoare.

 

Bani extra job

 

Din ce în ce mai mulţi oameni îşi iau al doilea job sau îşi transformă pasiunea într-o colaborare de succes. Lor le este dedicată cartea Bani extra job. Volumul include sfaturi, exemple de reuşită şi mici secrete pentru o mai bună gestionare a unor activităţi suplimentare.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here