14 filme care merita vazute la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2018

0
2213

Poţi vedea cele mai bune filme de la Cannes 2018 între 19 şi 28 octombrie, la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City, Cinemateca Union şi la Cinema Muzeul Ţăranului. Printre aceste filme proiectate la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest se numără cele distinse cu Palme d’Or, premiile pentru regie, scenariu, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă.

 Shoplifters (Kore-eda) -- Palme d’Or 2018

Filmul distins anul acesta cu mult-râvnitul Palme d’Or este o poveste emoţionantă despre o familie de hoţi mărunţi care decid să crească o fetiţă abandonată. Regizorul filmului este apreciat datorită modului subtil, profund şi empatic prin care tratează nişte subiecte grele din societatea contemporană.


LYTE video

 

BlacKkKlansman (Spike Lee) – Grand Prix

Unul dintre cele mai aşteptate filme de la Cannes prezintă, într-o manieră plină de umor absurd şi suspans, povestea unui poliţist afro-american infiltrat în KKK. Rolurile principale sunt interpretate de John David Washington, fiul cel mare al lui Denzel Washington, şi Adam Driver (Paterson, r. Jim Jarmusch).

BLACKkKLANSMAN - Official Trailer [HD] - In Theaters August 10

LYTE video

 

Cold War (Pawel Pawlikowski) – Premiul pentru regie

Câştigătorul Premiului Oscar datorită filmului Ida, regizorul polonez Pawel Pawlikowski revine la Cannes 2018 cu filmul Cold War, distins cu Premiul pentru regie. Cold War este inspirat din viaţa părinţilor săi, deveniţi protagoniştii unei poveşti de iubire înfiripată între oameni din lumi diferite. Petrecută pe fundalul Războiului Rece, povestea de iubire cu năbădăi are farmecul celor din filmele poloneze clasice. La farmecul acestui film a contribuit şi coloana sonoră ce include ritmuri de jazz şi rock and roll.

Cold War | Official UK Trailer | Curzon

LYTE video

 

3 Faces (Jafar Panahi) -- Premiul (ex-aequo) pentru scenariu

Unul dintre cei mai iubiţi şi incomozi cineaşti iranieni revine cu 3 Faces, un film în care spune povestea unei actriţe ce vrea să ajute o fată dintr-un mediu tradiţionalist să îşi îndeplinească visul: acela de a studia la Conservator. Părinţii fetei nu sunt de acord cu planurile ei universitare, de aceea Panahi şi carismatica actriţă Behnaz Jafari pornesc într-un road trip în Iranul rustic, pentru a salva un vis de emancipare feminină.

3 Faces - Official Trailer

LYTE video

 

Ayka (Sergey Dvortsevoy) -- Premiul pentru interpretare feminină acordat actriţei Samal Yeslyamova

În 2010, 248 de nou născuţi au fost abandonaţi în spitale din Rusia de mame kirghize. Această dramă l-a inspirat pe regizorul kazah Sergey Dvortsevoy când a realizat Ayka. În centrul poveştii din film este o tânără din Kirghiztan, ajunsă ilegal în Rusia. Datorită acestui personaj, Samal Yeslyamova a fost distinsă cu Premiul pentru cea mai buna actriţă, la Cannes 2018. Regizorul kazah a devenit cunoscut datorită filmului Tulpan, premiat în 2008 la Cannes, în cadrul secţiunii Un Certain Regard.

Ayka new clip official from Cannes

LYTE video

 

Dogman (Matteo Garrone) -- Premiul pentru interpretare masculină acordat lui Marcello Fonte

 Cunoscut datorită altor două filme premiate la Cannes -- Gomorra (2008) şi Reality (2012) -- Matteo Garrone te invită să vezi de data aceasta un western urban, petrecut într-o suburbie italiană unde graniţa dintre sălbăticie şi metropolă este aproape anulată. Dogman surprinde interacţiunea dintre un frizer pentru câini, iubit de toată comunitatea, şi un fost boxer care este detestat de vecinii din cartier din cauza plăcerii sale de a-i teroriza. Actorul Marcello Fonte, care a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor la Cannes, a fost comparat de regizor cu Buster Keaton.


LYTE video

 

Girl (Lukas Dhont) -- Camera d’Or

Girl, propunerea Belgiei pentru Premiile Oscar, este un film care prezintă încercările unei tinere de a deveni balerină. Filmul a fost apreciat şi datorită interpretării spectaculoase a tânărului actor şi dansator Victor Polsner. Girl a mai fost recompensat şi cu premiul pentru cel mai bun actor şi premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din secţiunea Un Certain Regard.

Girl new clip official from Cannes – 2/3

LYTE video

 

Border (Ali Abbasi) -- Premiul Un Certain Regard

Regizorul iraniano-danez Ali Abbasi îmbină satira, elementele unui film neo-noir scandinav, realismul social, thrillerul cu accente fantastice şi povestile romantice în Border. Vei descoperi peripeţiile Tinei, un ofiţer vamal invdiat pentru nasul fin ce poate mirosi sentimentele ascunse ale celor din jur.

Border (Gräns) new clip official from Cannes 1/2

LYTE video

 

Burning (Lee Chang-dong) -- Premiul FIPRESCI şi premiul Vulcan, pentru scenografie

Fanii lui Haruki Murakami şi ai cinematografiei din Coreea de Sud pot alege filmul Burning. Inspirat de una dintre povestirile lui Haruki Murakami, regizorul Lee Chang-dong a creat un thriller romantic în care un scriitor aspirant şi un barbat influent se confruntă pentru a câştiga dragostea unei femei.

Burning trailer official (English) from Cannes

LYTE video

Everybody Knows (Asghar Farhadi)

Penélope Cruz şi Javier Bardem interpretează rolurile principale din noul film regizat de Asghar Farhadi, singurul cineast distins cu două premii Oscar pentru film străin (A Separation – 2012 şi The Salesman – 2016). Filmul Everybody Knows urmăreşte reîntoarcerea Laurei în satul natal din Spania, alături de copiii săi. Însă revenirea deschide răni vechi.

TODOS LO SABEN Tráiler Español (2018)

LYTE video

 

The Wild Pear Tree (Nuri Bilge Ceylan)

Ediţia din 2018 a Festivalului de la Cannes a fost marcată de revenirea unor cineaşti premiaţi în anii anteriori. Unul dintre aceştia -- Nuri Bilge Ceylan -- este cel devenit cunoscut datorită filmului Winter Sleep (Palme d’Or in 2014). Noul său film, The Wild Pear Tree, inspirat din stilul cehovian, te invită într-un sat de câmpie din nord-vestul Turciei, în apropiere de Çanakkale. În centrul poveştii este Sinan, un tânăr cu veleităţi de scriitor, care se întoarce în satul natal. El vrea să strângă suma necesară pentru a fi publicat.

The Wild Pear Tree – Trailer – SFF 18

LYTE video

 

The Man Who Killed Don Quixote (Terry Gilliam)

Filmul care a închis festivalul de la Cannes este o alegorie a lumii actuale sub forma unei reinterpretări a poveştii lui Don Quixote. Filmul a fost considerat o poveste plină de inventivitate şi anarhism ce ne aminteşte de idealurile romantice în care lumea e populată de visători care îndrăznesc să spargă tiparele, de către jurnaliştii de la Time Out.

THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE Trailer # 2 (NEW 2018) Adam Driver, Terry Gilliam Movie HD

LYTE video

Climax (Gaspar Noé ) -- Art Cinema Award

Fanii lui Gaspar Noé vor avea parte de un thriller psihedelic, la care se adaugă erotismul din Love, filmul precedent al regizorului. Când au prezentat filmul, cei de la Variety au scris: Muzicalul Fame se întâlneşte cu Marchizul de Sade.

Climax | Official Trailer HD | A24

LYTE video

 

Capharnaum (Nadine Labaki) -- Premiul Juriului în Competiţia oficială

Actriţa şi regizoarea libaneză Nadine Labaki spune povestea emoţionantă a unui băieţel care decide să îşi dea în judecată părinţii. Ideea filmului i-a venit după ce a discutat cu mulţi copii din mediile defavorizate din Beirut.

CAPHARNAÜM | Prima Clip Inglese | CANNES | Nadine Labaki (2018)

LYTE video

Biletele au fost deja puse în vânzare. Le poţi cumpăra de pe Eventbook sau din librăriile Kyralina şi Humanitas.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here