17 carti de citit pentru septembrie 2019

0
2426
painting: Gustave Caillebotte – Boats on the Seine at Argenteuil (1890)

Pentru mulţi, vacanţa începe în septembrie, aşadar am inclus în selecţia noastră multe poveşti care invită la călătorii. Vei călători prin Veneţia, Japonia, Londra, Bucureştiul interbelic, Zanzibar, Istanbul şi Rio de Janeiro.

Bohemian Rhapsody

 

Freddie Mercury nu încetează să ne fascineze. Jurnalista Lesley-Ann Jones, apropiată a formaţiei Queen, a scris una dintre cele mai apreciate biografii ale acestuia. Ea a călătorit de la Londra în Zanzibar şi India pentru a înţelege mai bine lumea solistului devenit un zeu.

Bohemian Rhapsody poate fi cumpărată de aici.

Oraşul în mantie purpurie

 

Rio de Janeiro devine unul dintre personajele romanului Oraşul în mantie purpurie. În acest oraş unic se redescoperă pe sine şi îşi construieşte măşti o femeie din Turcia. Ameţitorul oraş brazilian îi oferă libertăţi la care nici nu s-ar fi gândit înainte.

Romanul Orasul in mantie purpurie poate fi cumpărat de aici.

 

Septembrie poate aştepta

 

Enigmele detectiviste, personalităţile feminine captivante şi pline de secrete, spionajul şi efervescenta Londră devin ingredientele romanului Septembrie poate aştepta. Autoarea Susana Fortes creează o poveste cu miez de thriller psihologic. Este povestea unei o scriitoare promiţătoare din Londra anilor ’50, care dispare fără urmă. După 60 de ani, dispariţia ei stârneşte curiozitatea unei tinere studente din Spania, a cărei teză de doctorat are ca subiect romanul neterminat al acestei scriitoare londoneze.

 

Reţeaua Alice

 

Tot un thriller cu femei misterioase este şi Reţeaua Alice. Una dintre acestea este şi o studentă americană fugită de acasă pentru a nu fi obligată să renunţe la sarcină. Ea va ajunge în Europa şi va încerca să afle ce s-a întâmplat cu verişoara disparută în Franţa ocupată de nazişti.

Rețeaua Alice poate fi cumpărată de aici.

Măsura omului

 

Dacă preferi amestecul dintre un roman istoric şi un crime thriller vei căuta în librării şi Măsura omului. Acţiunea te poartă între Milano şi Florenţa secolului al XV-lea. Pictori, cărturari şi nobili sunt prinşi în anchetarea unei crime înconjurate de mistere.

Romanul Măsura omului poate fi achiziționat de aici.

Dorinţă

 

Cei îndrăgostiţi de Veneţia sunt invitaţi să citească noul roman al lui Mathias Enard. În Dorinţă vor descoperi o Veneţie cameleonică. Este Veneţia aventurierilor, a curtezanelor, a pictorilor, a mirodeniilor aduse de peste mări şi ţări, a palatelor opulente cu dantelării în piatră, a teatrului şi a seducţiei. Acţiunea se petrece în epoca lui Casanova. Personajele centrale sunt un artist şi tânără orfană înzestrată cu glas angelic.

 

Paravanul-Iad şi alte povestiri

 

Ryunosuke Akutakawa este unul dintre cei mai mari autori japonezi. Poţi citi douăzeci de proze scurte semnate de el, incluse în volumul Paravanul-Iad şi alte povestiri. Stranii şi fascinante, aceste povestiri traversează epocile importante pentru istoria Japoniei. Vei traversa Japonia medievală, Japonia epocii Meiji sau Japonia aflată sub influenţa Chinei.

Paravanul-Iad şi alte povestiri poate fi achiziționat de aici.

Femeia la 1000 °C

 

Umorul acid, autoironia şi istoria secolului trecut se întâlnesc în povestea unei femei care simte că se apropie finalul vieţii. Numele ei este Herra şi trăieşte în Islanda. A fost o femeie nonconformistă, a iubit, a urât, a scandalizat, a înşelat şi a dezamăgit. Romanul pleacă de la povestea reală a celei care a fost nepoata unui preşedinte islandez, însă ficţiunea preia controlul.

Poți cumpăra acest roman de aici.

Ochii galbeni ai crocodililor

 

Ochii galbeni ai crocodililor este un nou bestseller mondial. În centrul romanului este Josephine, o femeie nevoită să-şi crească singură copiii după ce soţul ei fuge cu amanta pentru a-şi deschide o fermă de crocodili în Kenya. Sora lui Josephine, Iris, îi propune o afacere. Josephine se va folosi de talentul ei de istoric pentru a scrie un roman de succes. Ea va rămâne cu banii rezultaţi din vânzări în timp ce lui Iris îi va reveni faima, romanul fiind publicat pe numele ei.

 

Eugenia

Romanul Eugenia te va invita să redescoperi universul interior al lui Mihail Sebastian. Autorul Lionel Duroy s-a inspirat din celebrul jurnal ce reflectă o Românie tulbure, scris de Mihail Sebastian între 1935 şi 1944. Sciitorul şi-a imaginat cum ar fi trăit Mihail Sebastian o nouă poveste de iubire şi ce ar fi scris dacă viaţa lui nu ar fi fost întreruptă brutal de un camion sovietic.

 

Cartea neagră

 

Istanbulul magic al lui Orhan Pamuk revine în atenţia cititorilor datorită republicării unui roman esenţial – Cartea neagră. Vei descoperi un Istanbul multristratificat, plin de poveşti din care se nasc alte şi alte poveşti.

Poți să o cumperi de aici.

Oceanul vieţii

Unul dintrei cei mai mari biologi marini, Callum Roberts, dezvăluie noi detalii despre lumea acvatică şi despre legătura omului cu aceasta. Oceanul vietii subliniază încă o dată modul în care influenţăm şi ne lăsăm influenţaţi de oceanul planetar. Cartea lui este o călătorie, dar şi un semnal de alarmă.

Poate fi achiziționată de aici.

Endurance. Incredibila călătorie a lui Shackleton

 

În 1914, Ernest Shackleton se pregătea să cucerească inaccesibila Antarctică. După luni de zile de luptă cu apele polare, nava lui devine prizoniera unei insule de gheaţă. Încercările sale de a-şi salva echipajul au născut o adevărată legendă.

O poți cumpăra de aici.

 

Alo? Albert Einstein la telefon

 

Povestea de viaţă a lui Albert Einstein este spusă de R.J.Gadney din perspectiva unei mari prietenii. Alo? Albert Einstein la telefon este un roman plin de farmec despre conversaţiile purtate de marele fizician al secolului XX cu Mimi, o adolescentă care l-a sunat chiar de ziua lui. Relaţiile umane, amintirile şi meditaţia asupra efectelor avute de bomba atomică, devin subiectele conversaţiei.

O poți cumpăra de aici, în limba engleză.

 

Candido

 

Amatorii de proză scurtă autohtonă pot alege Candido. Vor găsi 24 de povestiri în care autorul Doru Preda abordează teme precum iubirile pierdute, dorinţele vinovate şi urmările secretelor în existenţa de zi cu zi.

 

Adio, lucruri!

 

Virtuţile stilului minimalist sunt prezentate de un japonez pe nume Fumio Sasaki în Adio, lucruri! Experienţa personală şi filosofia de viaţă se îmbină în acest volum simpatic. Fie că îţi va schimba sau nu existenţa, cartea Adio, lucruri! te va face măcar să îţi (re)analizezi stilul de viaţă şi priorităţile.

O poți cumpăra de aici în limba engleză.

 

Cum să trăieşti în stil japonez

Dacă te fascinează Japonia, vei dori să citeşti şi volumul, Cum să trăieşti în stil japonez. Tainele Japoniei îţi sunt dezvăluite printr-un caleidoscop de informaţii legate de civilizaţie, istorie, viaţa în metropole, sărbători, familie şi respectul faţă de natură. O poți cumpăra de aici, în limba engleză.

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here